Начало | Добре дошли | За партията | Общи условия | Карта на сайта | Контакти | English
 
 
Подробности
Новини

Честито Възкресение Христово!
Петя Ставрева, председател на ПП ОЗ


ПП Обединени земеделци:
България трябва да има независима енергийна политика


Петя Ставрева:
Днес се нуждаем от обща национална кауза „просперираща България”


Земеделци от Кюстендилско:
Изправени сме пред фалити, а държавата нехае!


Петя Ставрева:
Стамболийски остави ярка следа като държавник и реформатор


Отбелязваме133 години от рождението на Стамболийски


Петя Ставрева изпрати съболезнователен адрес до кмета на Харманли


Обединени земеделци:
Необходима е държавна стратегия за хидромелиорациите и водните ресурси


Обединени земеделци:
Не подкрепяме партньорство с ДПС в Пловдив


Среща на председателя на ПП ОЗ Петя Ставрева с животновъди от Кресна и региона, 28 януари, 2012


Касовите апарати – златни кокошки


До 20 януари приемат възражения по допустимия слой


Фермерите ще получат по 59 лева на глава животно


ДФЗ актуализира системата за индивидуални справки по Директни плащания 2012


От 16-и Януари започва прием на проекти за нови кошери и борба с вароатозата


Честито Рождество Христово и щастлива Нова 2012 година!


Петя Ставрева пред протестиращите фермери:
Земеделието има нужда от дългосрочна стратегия, а не от временни решения


ПП Обединени земеделци подкрепя справедливите искания на фермерите
Държавен бюджет 2012 е отказ от реформи, заявяват от партията


Петя Ставрева, председател на ПП Обединени земеделци:
Управляващите орязаха бюджета за земеделие,
подкрепяме протеста на фермерите


ПП ОЗ подкрепя Прошко Прошков в битката за София
Петя Ставрева и Прошко Прошков подписаха споразумение за съвместни политически действия


Димитър Иванов, кандидат за кмет на община „Марица”: "Управлението ни ще е градивно и открито", 2 октомври, село Маноле


Коалиция „За нов Чирпан“ откри предизборната си кампания, 27 септември


Коалиция „Съюз Обединени земеделци, Радикалдемократи и БСДП” откри официално предизборната си кампания в София, 1 октомври


“Обединени земеделци” откриха предизборната си кампания в Шумен, 29 септември


Тържествено откриване на предизборната кампания за местните избори на "Обединени земеделци" в Стара Загора, 27 септември


Обединени земеделци подкрепят Славчо Атанасов и са част от коалиционната листа за общински съветници
Пловдив, 24 септември, Античен театър


ПП Обединени земеделци:
Земеделието трябва да се превърне в приоритетен сектор за България


15 септември e символ на стремежа към наука и духовност!


Петя Ставрева:
Време e за разумния избор за президент на България!


Обединени земеделци в десен съюз за президентския вот


Пресконференция на ПП Обединени земеделци и зърнопроизводители
30 август 2011 г., агенция София-прес


Брюксел ни дава 20 млн. лв. за розите


Обединени земеделци поднесоха съболезнования в норвежкото посолство
Честито Възкресение Христово!


Петя Ставрева, председател на ПП ОЗСкъпи обединени земеделци,

Възкресението на Исус Христос е велико събитие в историята на човешкия род.

Нека посрещнем Великден с вяра в доброто и съзидателното начало!

На този свят ден християнският свят се покланя пред саможертвата на Христос, дошъл да спаси погиналия човешки род. Великден е символ и на Божията милост - хората получават прошка за своите грехове, те са духовно озарени и преобразени.

Обединените земеделци извървяхме още една година, през която доказахме, че нашата организация е носител на земеделските идеи и принципи.

Днес отново има хора, които се опитват да използват тези идеи, като призовават за обединение с неясни цели и посока, основано на тежки компромиси за взаимодействие с наследниците на репресивния апарат на тоталитарната система.

Нека не се поддаваме на заблудите и демагогията, а да съдим по делата и по обичта към ближния! Нека се поучим от примера и изстрадания път към Голгота – символ на волята и победата на човека над страданието, на победата на доброто.

В тези светли дни да бъдем достойни продължители на делото на хилядите земеделски апостоли, които в по-тежки времена устояха на страданията и съхраниха Земеделския съюз.

Да посрещнем Великден с вяра във величието на Жертвата Христова и нека всяко наше действие бъде в полза на Организацията!

Светли празници и бъдете здрави!

>> Към съдържанието >>
ПП Обединени земеделци:


България трябва да има независима енергийна политика„България трябва да има независима енергийна политика, която да бъде съобразена с останалите страни-членки на Европейския съюз”. Това заяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПП Обединени земеделци Георги Каркъмов след среща на ръководството на Синята коалиция, на която петте партии обсъдиха внесения вот на недоверие за проекта "АЕЦ Белене".

Обединени земеделци са против този вот на недоверие, защото в него не виждаме стабилна държавна позиция за развитието на енергетиката в България, посочи Каркъмов.

Той подчерта, че «енергийната зависимост само от една държава лишава страната ни от възможността да бъде реален партньор с други доставчици”.

Вотът на недоверие има популистки цели и ще намери привърженици сред населението от района, където трябваше да бъде издигната централата, смята Каркъмов.

От гледна точка на националните интереси на България строежът на АЕЦ „Белене” е икономически нецелесъобразен и ще донесе големи дългове за бъдещите поколения, категорични са от ПП Обединени земеделци.

Вместо това трябва да се работи за повишена енергийната ефективност на българската икономика, смятат от партията.

Георги Каркъмов подчерта, че българската продукция не е конкурентноспособна. Една от причините за това е, че енергията, която се влага в производството у нас, има 7 пъти по-висок относителен дял в Брутния вътрешен продукт. Затова, според Обединени земеделци, именно там трябва да бъдат насочени държавните ресурси.

Пресцентър на ПП Обединени земеделци

>> Към съдържанието >>
Днес се нуждаем от обща национална кауза „просперираща България”Петя Ставрева


18 март, 2012, Българско училище за политика, НБУ - София

Днес се нуждаем от обща национална кауза „просперираща България”. Това каза председателят на ПП „Обединени земеделци” Петя Ставрева пред възпитаниците на Българско училище за политика ”Димитър Паница” към Нов български университет. Според нея няма универсална рецепта за успешното развитие на една държава. Всяка страна има своя потенциал, силни и слаби страни. Но от хората, които държат държавното кормило се очаква да предлагат успешни решения, да устояват на изкушения и натиск и да бъдат държавници, а не чиновници с високи заплати, посочи председателят на ПП Обединени земеделци. Да правим нещата с идеята „за”, а не с мотивацията „против”, каза Ставрева.

Тя призова завинаги да се разделим с политиката на принципа „проба - грешка” и подчерта, че утрешния ден на България започва от днес и зависи от волята ни за промяна и от способността ни да надскочим граници на тяснопартийното мислене.

Смятам, че трябва да изграждаме България на регионите, а не България с „център” в криза и изоставаща периферия на ръба на фалита, посочи председателят на ПП „Обединени земеделци”.

Петя Ставрева, която е бивш възпитаник на Българското училище за политика, каза, че в училището са събрани хора, които трябва да гледат напред и да обединяват усилията си за една по-успешна България.

(Среща на Синята коалиция с възпитаници на Българското училище за политика)

>> Към съдържанието >>
Земеделци от Кюстендилско:Изправени сме пред фалити, а държавата нехае!Производителите да се обединяват в сдружения, призоваха Обединени земеделци


“Чувстваме се като обречени хора. Изправени сме пред фалити, а държавата нехае”, споделиха фермери от Кюстендилския регион на среща с представители на националното ръководство на Обединени земеделци. Те посочиха, че доходите им през последните години драстично са намалели. Освен това до тях не достига и достатъчно информация за националните и европейски програми за подпомагане на земеделието.

Земеделските производители трябва да се обединяват в браншови сдружения, за да защитават по-добре своя поминък, каза от своя страна председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева. Тя подчерта, че е необходимо държавата да отделя повече средства за младите фермери и за създаване на алтернативен поминък в малките населени места.

Срещата в Кюстендил е поредната, на която представители на националното ръководство дискутират с производители от различни региони на страната проблемите в земеделието и необходимостта от нова аграрна политика в България.

Организатор на събитието бе земеделката Адел Димитрова. В срещата участваха и Зара Клисурова – председател на Националния клонов съюз на етерично-маслени култури, и Захари Банков от националното ръководство.

"За малките населени места, които се обезлюдяват, липсва адекватна национална политика. Европейските пари са шанс във време на криза да се стимулира агросектора. Трябва да се помогне на младите хора, а земеделието е основен поминък за малките населени места", каза Петя Ставрева. Тя посочи, че страната ни прекалено бавно усвоява средствата от европейските фондове, а в същото време огромна част от хората са на ръба на мизерията и имат нужда от европарите.

За нас е важно българските фермери да са информирани за възможностите за реализация на проекти и за начина, по който ЕС ще подпомага земеделското производство в следващия програмен период 2014-2020 г., подчерта Ставрева.

"Очаквам представителите на България в евроинституциите да договорят повече средства за младите фермери и за хората в малките населени места. За съжаление до тях не достигат необходимите евросредства, каза тя.

Зара Клисурова говори за необходимостта държавната политика да е съобразена с реалните възможности на производителите. Тя посочи, че отпусканите средства по европейските програми често не достигат до дребните и средните стопани, които най-много се нуждаят от подкрепа.

Земеделските производители настояват Министерството на земеделието да изпълни своя ангажимент, поет лично от министър Найденов, и да инициира промяна в Закона за стоковите борси и тържища, която да отмени изискването всички производители да се регистрират като еднолични търговци. Така ще отпадне и необходимостта и най-дребните стопани да имат касови апарати и да и да водят счетоводство, което е допълнителен разход от над 1000 лв. годишно.

Стопаните отново алармираха, че им се налагат санкции поради проблеми, възникнали при очертаването на земеделските земи. Те поставиха въпросът и за ниските изкупни цени на продукцията.

(НЗЗ XXI век)

>> Към съдържанието >>
Стамболийски остави ярка следа като държавник и реформаторПетя Ставрева“Днес се навършват 133 години от рождението на земеделския апостол Александър Стамболийски – реформатор, държавник, общественик и парламентарен трибун. Той посвети живота си на земеделското движение и на демокрацията в България и остави ярка следа в историята ни като държавник и реформатор.” Това заяви председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева пред земеделци и граждани по повод годишнината от рождението на Александър Стамболийски.

По време на управлението на Земеделския съюз той провежда над 100 реформи, които променят начина на управление на страната. Те дават възможност на България да излезе от поредната национална катастрофа след Първата световна война.

Правителството на Стамболийски изработва и приема закони, които са в интерес на българските граждани. Днес обаче сме свидетели, как сегашното управление допуска приемането на лобистки текстове в законите, които облагодетелстват група от хора, а не всички българи, каза още Петя Ставрева.

По традиция и тази година на 1 март пред паметника на Стамболийски на ул. “Врабча” 1 в столицата ПП Обединени земеделци поднесоха венци и цветя в знак на признателност пред делото на земеделския лидер.

На честването присъстваха председателят на съюза Петя Ставрева, зам.-председателят Миньо Христов и членовете на националното ръководство Таня Тодорова, Марта Василева, Захари Банков, сдружени земеделци от софийската организация и граждани.

(Пресцентър на ПП Обединени земеделци)

>> Към съдържанието >>
Отбелязваме133 години от рождението на СтамболийскиПо традиция на 1 март земеделска България се покланя пред делото на реформатора и държавника Александър Стамболийски.

Тази година се навършват 133 години от рождението великия син на България.

По този повод на 1 март 2012 г., четвъртък, от 10,30 часа пред паметника на Александър Стамболийски на ул. „Врабча” 1 в столицата венци и цветя в знак на признателност пред делото на земеделския лидер ще поднесат председателят на съюза Петя Ставрева и членове на Постоянното присъствие и софийската организация на ПП Обединени земеделци.

В 12.00 ч. в Пазарджик представители на националното ръководство и земеделци от региона ще поднесат цветя пред паметника на Стамболийски.

В 13.00 ч. на 1 март Обединени земеделци ще се поклонят пред земеделския трибун и в родното му село Славовица.

Каним всички членове и симпатизанти на земеделското движение да отбележим заедно 133-годишнината от рождението на Стамболийски.

(ПП Обединени земеделци )

>> Към съдържанието >>
Петя Ставрева изпрати съболезнователен адрес до кмета на ХарманлиСъболезнователен адрес по повод жертвите от наводненията в с. Бисер изпрати председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева. Той е адресиран до областния управител на Хасково – Ирена Узунова, до кмета на община Харманли - Михаил Лисков, и до кмета на село Бисер - Златка Попова.

“От името на националното ръководство на ПП Обединени земеделци се обръщам към Вас, за да изкажа нашите най-искрени съболезнования за невинните жертви на наводненията.

Трагедията в село Бисер потресе всички ни!”, се казва в съболезнователния адрес.

“В този тъжен ден на национален траур споделяме скръбта на семействата, загубили свои близки в битката с водната стихия. Приемете нашите най-искрени съболезнования!

Заедно с Вас и с всички българи съпреживяваме този тежък момент.

Всяка загуба на човешки живот е трагедия. Вярваме, че близките на загиналите ще превъзмогнат огромната болка и всички заедно ще вървим напред”.

(НЗЗ XXI в. – Силвена СТАНИЛОВА)

>> Към съдържанието >>
Обединени земеделци:
Необходима е държавна стратегия за хидромелиорациите и водните ресурсиВ деня на национален траур в памет на загиналите в сполетялото ни бедствие, заедно с дълбоките съболезнования към близките и семействата им, възникват големите въпроси към всички институции, отговарящи за стопанисването и поддържането на 220 големи и около 3000 микроязовира в страната.

Управлението на това голямо национално богатство трябва да бъде реализирано на базата на държавна стратегия за хидромелиорациите и водните ресурси, която, за съжаление, повече от 5 години не е в полезрението на управляващите.

Липсата на превантивен контрол, на регламент на отговорностите, задълженията относно поддръжката и експлоатацията, най-вече на малките язовири, от общините и арендаторите, могат да доведат до много по-големи, катастрофални за страната и населението ни последствия.

Държавата няма представа какво се случва с тези съоръжения, тя дори не контролира как се изпълняват предписанията от общините, арендаторите и други ведомства, които ги стопанисват.

Настъпва времето, когато трябва да престанем да си играем на виновни и невиновни, да си зариваме като щрауси главите в пясъка.

Основна задача на държавното управление не е да ликвидира последиците от бедствията и кризите, а да ги предвижда и предотвратява!

Споходилото ни бедствие е плод на безхаберие, безотговорност и некомпетентност!

Общините нито имат сили, нито финансови и технически възможности да се справят със стопанисването на предоставените им водоеми. Правителството трябва да поеме своята отговорност и да спре порочната практика да се оправдава само с природни фактори и предшестващи управления!

(НЗЗ ХХI век)

>> Към съдържанието >>
Обединени земеделци:
Не подкрепяме партньорство с ДПС в ПловдивНационалното ръководство на ПП Обединени земеделци не подкрепя решение за партньорство, коалиция или съвместна група с ДПС в Общинския съвет на Пловдив, заяви председателят на съюза Петя Ставрева. Това стана на пресконференция в Града под тепетата в сряда с участието и на зам.-председателя Димитър Иванов и областният лидер на земеделците Петър Минков.

Обединени земеделци традиционно си партнира с партиите от център-дясното пространство и за нас тясно сътрудничество с ДСП е неприемливо, заявиха от ръководството на организацията.

(НЗЗ ХХI век)

>> Към съдържанието >>
Среща на председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева с животновъди от Кресна и региона, 28 януари, 2012„Животновъдството е в сериозна криза и много от нас за застрашени от фалити!”, алармираха представители на бранша от Кресна и региона.

Те дискутираха проблемите в сектора на среща тази събота, 28 януари, с председателя на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева, зам.-председателя Георги Каркъмов и членове на националното ръководство на партията.

Стопаните споделиха, че през годините са получавали прекалено много обещания, които обаче не се изпълняват.

Санкциите, налагани на животновъдите заради неуредици с т. нар. допустим слой, са един от големите проблеми, който продължава да няма решение.

„Обработваемата земя в нашия район е разпокъсана, мерите и пасищата, които стопанисваме – ту попадат в допустимия слой, ту са извън него”, заявиха животновъдите. Те поискаха съдействие от представителите на Обединени земеделци за законодателна промяна, с която да се промени срокът за отдаване на общинска земя на животновъдите за повече от една година. Сега, по думите им, те сключват договори година за година, което не е добро решение за бранша.

Средствата от европейските фондове продължават да бъдат мираж за животновъдите от кресненския регион. Въпреки шумните рекламни кампании на Министерството на земеделието парите от европрограмите не стигат до нас, заявиха още фермерите. Оказа се, че от присъстващите над 60 животновъди нито един не е реализирал проект по Програмата за развитие на селата и селските райони. Те нямат и достатъчно информация за възможностите за кандидатстване за допълнително европейско финансиране.

Европейските пари трябва да стигнат до всички български граждани, включително и до вас от кресненския регион, каза от своя страна председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева. Тя подчерта, че това трябва да става по най-краткия път, без излишна бюрокрация и прекалена бумащина.

За нас, Обединени земеделци, е много важно земеделските производители да получават по-голяма европейска подкрепа, при условие, че българското правителство не отделя достатъчно средства за подкрепа на земеделските производители, отбеляза Ставрева.

Голяма част от животните в община Кресна са на пасищно отглеждане и проблемът е категоризацията на фермите. Въпреки отсрочката, дадената за нея, без финансов ресурс не можем да покрием изискванията за първа и втора категория ферми. Нямаме и достатъчно информация какви са точните критерии, на които трябва да отговарят нашите стопанства, заявиха при дискусията представителите на бранша.

Предстоят сериозни промени в ОСП и е важно при разговорите българската позиция в Брюксел да е съобразена с нуждите и възможностите на всички земеделски производители – не само на едрите, но и на дребните и на средните, отбеляза още Петя Ставрева.

Безконтролният внос на чужда земеделска продукция от държави, където земеделието получава силна държавна подкрепа, е другият бич за нас, подчертаха също при дискусията производителите от Кресненския регион.

(Пресцентър на ПП Обединени земеделци)

>> Към съдържанието >>
Касовите апарати – златни кокошки

300 000 фискални устройства ще „снасят” годишно 21,6 млн. лв. на GSM-операторите. 50 000 търговци са заплашени от затваряне


Касовите апарати в България са на път да се превърнат в златни кокошки за трите GSM-оператора. Причината е изискването фискалните устройства на всички търговци, регистрирани по ДДС, да бъдат свързани с Националната агенция по приходите (НАП).

Първи бяха длъжни да осъществят виртуалната връзка с Приходната агенция търговците на течни горива. Срокът 31 декември 2010 г. обаче така и не беше спазен от бранша. Монополистът Лукойл също отнесе санкция за това и все още е без лиценз. За „драмата”, разиграла се миналата година, разбраха и децата А властта и до днес се хвали, че е „безкомпромисна към всички”.

Преди няколко дни и финансовият министър Симеон Дянков, и от НАП категорично заявиха, че 31 март т.г. е последният срок за всички търговци да свържат апаратите си с агенцията, в т.ч. и за бензиностанциите, и няма да бъде променян.

Според експертите на НАП срокът до края на март е постижим и продължаването му няма изобщо да се обсъжда.

Към момента на пазара има 11 нивомерни системи, сред които търговците на горива могат да избират, стана ясно на преди пет дни. До 15 януари предстои да бъдат внесени за одобрение в института по метрология още фискални системи.

Сред първите, който осъществиха връзка с НАП са аптеките. За агенцията са „вързани” също и търговците на зърно, регистрирани по ДДС и по Закона за съхранение и търговия със зърно.

Както вече казахме, за всички останали мандалото хлопва в края на март.

И отново стигаме до касовите апарати, връзката с НАП и

посредническата роля на мобилните оператори

за която те ще бъдат много добре осребрени.

Според данни на приходната агенция до момента в цялата страна има близо 90 000 фискални устройства, които вече са свързани със сървърите на агенцията.

Още поне 210 000 трябва да направят същото в срок, за да избегнат глоба до 10 000 лв. и запечатване на търговския обект, съобщиха от НАП за в. НЗЗ ХХІ век. По предварителни разчети на НАП, ако досегашните темпове на изграждане на връзката се запазят, със затваряне са заплашени около 50 000 търговци.

Ако предположим, че към посочения от закона срок изискванията изпълнят всичките 300 000 търговци простата аритметика показва, че мобилните оператори ще имат твърд годишен „абонамент” от над 21 млн. лв.

В тази сметка залагаме на предположението, че всеки търговец има по един апарат. При свързването с НАП той поема ангажимента да плаща за услугата годишна такса от 72 лева на мобилния оператор.

Тази скромна наглед сума е в основата на

уравнението с GPRS картите на мобилните оператори

за връзка с данъчните служби.

Столичен фармацевт коментира пред вестника, че е платил въпросната сума в районната агенция по приходите, където е регистрирал апарата си. По думите му не е разбрал към кого от GSM-операторите се насочват парите му, защото не е го е избирал. Явно това става по усмотрение на служителя, или пък на съответното данъчно звено.

Така или иначе, парите се удържат. И, ако към 31 март 300 000 търговци са се закачили към системата минимум за 300 000 фискални устройства ще трябва да внесат сумата от по 72 лв., което прави минимум 21 600 000 млн. лв. годишно. Минимум, защото регистрираните по ДДС фирми имат много повече от един апарат...

Според данни на агенцията

могат да бъдат модифицирани над 80 на сто

от работещите в момента касови апарати, като не се налага купуването на ново фискално устройство.

Електронен справочник в сайта на НАП позволява проверка дали един касов апарат може да бъде доработен.

Така търговецът бърка в портфейла още веднъж, този път заради самия апарат. Макар и еднократно, това „изваждане” ще му коства между 300 и 500 лева. И ако иска да купи нов, и ако реши да остане със стария.

Бърза справка в интернет показва, че най-евтините нови машини са с цени 280 и 310 лв...и нагоре – от 375 до 450 лв. Казано иначе, ако решите да спестите, като запазите стария си касов апарат, ще останете излъгани. При всички случаи ще дадете между 240 и 300 лева, за да актуализирате моделът и той да бъде „доработен в сьответствие с изискванията за дистанционна врьзка с НАП”.

Ето как е изчислил облагите за фирмите производителки на касови апарати един потребител в интернет, според когото обаче клиентите в случая са 1 милион. Според гневния българин „средната цена на новите касови апарати е около 500 лв., което прави около 500 млн. лв. за нови. Средната себестойност на 1 апарат е около 100 лв. Тоест, около 100 милиона ще са разходи. А „10 фирми, произвеждащи касови апарати и техните лобисти

ще си разпределят около 400 милиона лева

заключава той.

Така кръгът се затваря и търговците нямат много голям избор – или трябва да се бръкнат, за да отговорят на новите изисквания, или пак да се бръкнат за глобата от 10 бона.

Татяна АТАНАСОВА

>> Към съдържанието >>
До 20 януари приемат възражения по допустимия слойДо 20.01.2012 г. могат да се подават възражения по предварително одобрен образец срещу обхвата на специализирания слой „Площи, допустими за подпомагане” по отношение на конкретни негови части. Възраженията се генерират автоматично от секция „Система за индивидуална справка по Директни плащания” от интернет страницата на ДФ „Земеделие” след като земеделския стопанин е избрал за кои части да подаде възражение. Генерираните и разпечатани възражения по образец се подават до Областна дирекция „Земеделие” (ОДЗ) по постоянен адрес или адрес на управление на кандидатите за подпомагане, самостоятелно или със съдействието на служители на Общинските служби по земеделие (ОСЗ). Възражението се подписва от кандидата, който попълва саморъчно и адреса на ОД „Земеделие”, чрез която се подава възражението. Всеки кандидат ще има възможност да генерира и подаде и последващи възражения (по образец), които да допълват първоначалното подаденото такова.

Не подлежат на разглеждане възражения, които не са подадени съгласно изискванията на заповедта, тоест не са подадени в срок и/или не са по образец на „Системата за индивидуална справка по Директни плащания” от интернет страницата на ДФ „Земеделие”. Няма да се разглеждат и постъпили възражения относно площи, които са били проверени за кампания 2011 г. от страна на Технически инспекторат на Разплащателната агенция , тъй като за тези случаи одобрението на подпомагането се базира на резултатите от тези проверки, а не на данните от специализирания слой.

НЗЗ XXI век

>> Към съдържанието >>
Фермерите ще получат по 59 лева на глава животноПо схемата 8021 земеделски стопани ще получат по 59 лева на глава животно. С оторизираните през декември финансови средства подпомагането на единица животно достигна 150 лв., а целият размер на субсидията е над 46 млн. лева.

Проверка за размера на всяка субсидия може да бъде направена на сайта на Държавен фонд „Земеделие”:

http://www.dfz.bg

“Система за индивидуална справка по Директни плащания”

Средствата в размер на 18 млн. лева са по схемата за национални доплащания за животни, необвързана с производството.

>> Към съдържанието >>
ДФЗ актуализира системата за индивидуални справки по Директни плащания 2012Достъпът до данните се осъществява чрез връзката „Система за индивидуална справка по Директни плащания” на началната страница на ДФ „Земеделие”, или чрез връзката:

http://iacs-online.dfz.bg/apex/f?p=2012

виж още на

http://fermer.bg/news/3443/1/dfz-aktualizira-sistemata-za-individualni-spravki-po-direktni-plashtaniia-2012.html

>> Към съдържанието >>
От 16-и Януари започва прием на проекти за нови кошери и борба с вароатозатаОт 16-и Януари започва прием на проекти за нови кошери и борба с вароатозата. Ще се приемат и заявления за подпомагане на извършването на физико-химичен анализ на пчелния мед.

виж още на

http://fermer.bg/news/3444/1/ot-16i-ianuari-zapochva-priem-na-proekti-za-novi-kosheri-i-borba-s-varoatozata.html

>> Към съдържанието >>

Честито Рождество Христово и щастлива Нова 2012 година!Честито Рождество Христово!

Скъпи съидейници, обединени земеделци и симпатизанти,

На вас и вашите семейства желая светли коледни празници и здрава, успешна и плодородна 2012 година!

Да посрещнем с вяра Рождество Христово и да пренесем светлината от храма в сърцата и делата си!

Нека Коледната звезда да осветява пътя ни и пробуди в нас доброто и съзидателното начало!

Новата 2012 година ще отвори нови врати пред нас, поднасяйки ни нови предизвикателства и възможности. От нашата работа за организацията, от волята ни да загърбим провокациите и да обединим усилията за укрепването на съюза, ще зависят успеха ни и подкрепата на хората!

Във времето на духовна и икономическа криза имаме нужда от вярата, силата и дръзновението на Спасителя, който се роди, за да даде ново начало и да прогони мрака от душите!

Към всички вас, обединени земеделци, отправям сърдечни пожелания за здраве и късмет, дръзки мечти и сили за постигането им!

Нека новата година донесе много топлина, обич и благополучие във всеки дом. Нека от бъдника, озаряващ коледната нощ, да съхраним и пренесем в настъпващата година искрите на вярата, надеждата и любовта към ближния!

Да бъде мирна, мъдра, щедра и благословена настъпващата 2012 година!

Нека Бог подкрепи усилията ни за възраждане на организацията и превръщането й в сериозен фактор в обществено-политическия живот на България!

Честито Рождество Христово и Щастлива Нова година!

Петя СТАВРЕВА, Председател на ПП Обединени земеделци

>> Към съдържанието >>
Петя Ставрева пред протестиращите фермери:

Земеделието има нужда от дългосрочна стратегия, а не от временни решения


„Земеделският съюз подкрепя земеделските производители на България. Българското земеделие има нужда от дългосрочна стратегия, а не от краткосрочни и временни решения, които не водят наникъде, заяви на протестния митинг на зърнопроизводителите пред храм-паметника „Св. Александър Невски” председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева.


По думите й това е протест срещу политиката на обещанията и на измамените надежди. Протест, чрез който се настоява за политика на действията.

„Смятам, че българското земеделие и земеделските производители имат нужда от реална подкрепа и от европейски доходи. Вие сте хората, които произвеждат хляба, вие сте хората, които обработват плодородната българска земя. Ние знаем, че никой не е по-голям от хляба.


Българските земеделци трябва да бъдат чути и да получат подкрепата, която заслужават, обърна се Петя Ставрева към протестиращите. Тя подчерта, че земеделието трябва да бъде приоритет.

Припомняме, че ПП Обединени земеделци заявиха своята подкрепа за земеделските производители в специална декларация. В нея се заявява, че

орязаният бюджет за земеделие за 2012 г. ще доведе до намаляване на ръста на земеделското производство и допълнително обедняване, най-вече на средните и дребните земеделски производители и собствениците на земеделски земи.

ПП Обединени земеделци подкрепят справедливите искания на браншовите организации за изпълнение на поетите финансови ангажименти от страна на управляващите.

Пресцентър на ПП Обединени земеделци

>> Към съдържанието >>

Управляващите орязаха бюджета за земеделие,
подкрепяме протеста на фермерите

Петя Ставрева, председател на ПП Обединени земеделци:

От проекта на държавния бюджет за 2012 г. не става ясно кои са приоритетите за развитие на отделните сектори в държавата. Става ясно обаче, че приоритет не е продължаването на реформите. Напротив, има отказ от реформи. Не е приоритет подкрепата за агросектора, както и административната реформа. Раздутият щат на държавната администрация е като воденичен камък, който продължава да тежи върху джоба на всеки български данъкоплатец.

И през следващата година няма да има ръст на доходите и няма да бъде създадена подходяща бизнес среда у нас. Прекалено оптимистичен ръст се предвижда за усвояването на еврофондовете. Този оптимизъм е крайно необоснован, ако погледнем как се усвояват европарите през последните години и предвид ширещата се бюрокрация.

Друг сериозен проблем е силно орязаният бюджет за агросектора. на България.

От обещани 570 млн. лв. на фермерите за 2012 г., има редукция с почти 40%. Това, което се предвижда за земеделие през следващата година, са само 340 млн. лв. И то при условие, че преди изборите управляващите подписаха финансов меморандум и поеха ангажимент пред българските производители да осигурят необходимите средства. Но тези обещания увиснаха във въздуха.

Вижданията на министерството на земеделието да се осигурява допълнителен ресурс чрез продажба на земя от Държавния поземлен фонд показват пълна некомпетентност относно развитието на поземлените отношения в страната. Грешка е да се търсят временни решения като продажба на българка земя.

От Обединени земеделци подкрепяме справедливите искания на зърнопроизводителите, които обявиха готовност за национален протест. Смятам, че цялото българско общество трябва да бъде солидарно с този протест, защото става дума за хляба и земята на България.

Синята коалиция също трябва да каже категорично НЕ! на бюджета за земеделие!

09.11.2011 г.
Народно събрание, пресконференция на Синята коалиция по проектобюджета за 2012 г.

>> Към съдържанието >>
ПП Обединени земеделци:
Земеделието трябва да се превърне в приоритетен сектор за България


Земеделието трябва да стане реален приоритет в икономиката на България . Около тази позиция се обединиха участниците в дискусия за развитие и модернизиране на агросектора, организирана от ПП Обединени земеделци и фондация „Конрад Аденауер”.

Форумът се проведе на 16 септември в гранд-хотел „София” в столицата. В него участваха земеделски производители, представители на браншови организации, преподаватели от аграрни институти и експерти от бранша.

Днес в агросектора има много нерешени проблеми - забавено изплащане на субсидиите, прекалена бюрокрация, грешки на администрацията и санкции за минали периоди, които бяха наложени на хиляди български фермери, каза председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева.

Финансовото положение на дребните и средните земеделски производители е изключително тежко. Много от тях са изправени пред фалити, тъй като субсидиите у нас не се изплащат навреме, а от националния бюджет не се отделят необходимите средства за подкрепа на производителите, каза тя.

По думите й най-малко кандидати за евросубсидии има от браншовете, които са в най-голяма криза и имат най-голяма нужда от допълнителни средства като млекопроизводството и зеленчукопроизводството.

Сериозно изоставаме с усвояването на европарите по Програмата за развитие на селските райони – почти 5 години след присъединяването към ЕС реално разплатените проекти не надвишават 30 % от бюджета й до 2013 г.

И днес на производителите се предлагат временни и частични финансови решения, които не могат да допринесат за дългосрочно планиране в сектора, подчерта председателят на Обединени земеделци.

Без добре ориентирана секторна политика в зеленчукопроизводство, лозарство, овощарство и други традиционни за страната ни браншове, не може да има развитие и модернизиране на агросетора, каза зам.-председателят на партията Георги Каркъмов. За нас е важно постигането на политически консенсус за развитието на българското земеделие и ние ще продължим да работим за това, заявиха от ПП Обединени земеделци.

„Земеделието трябва да се превърне в приоритет за България, защото храната няма заместител. Тя е част от националната сигурност”, заяви кандидатът за президент на десницата Румен Христов, който бе гост на форума. Той призова за широк обществено-политически дебат за приоритетите в развитието на агросектора.

Всеки регион в страната има своята специфика и, за да се развиват успешно браншовете в земеделието, трябва да има стратегия за всеки регион, каза Валя Колева, зърнопроизводител от Монтана. Тя подчерта, че законодателството у нас трябва да бъде съобразено с европейското, но и да бъде в защита на родното производство.

Понякога зърнопроизводителите са поставяни в унизително положение от страна на администрацията в ДФ „Земеделие”. Това ги принуждава да търсят начин за комуникация с Брюксел, защото се оказва, че тук не намират решения на проблемите си, заяви от своя страна Свилен Радев, зърнопроизводител от Аврен.

На форума бяха дискутирани и проблемите и перспективите пред биоземеделието в България. Борислав Сендов от Българска Асоциация Биопродукти подчерта, че и в този отрасъл има много слабо усвояване на евросредставата за агроекология – едва около 2% от предвидения бюджет. За да се промени това, биоземеделието трябва да получи адекватна национална подкрепа, каквато сега липсва.

Пресцентър на ПП Обединени земеделци

>> Към съдържанието >>


15 септември e символ на стремежа към наука и духовност!


Учебната година започна за 600 000 ученици у нас. Въвеждат първото поколение електронни учебници

„Отново е 15 септември - първият учебен ден, превърнал се в символ на вечния стремеж към наука и духовност. На този ден школският звънец зове към знание и просвещение!

От нашето училище - СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, са излезли хиляди ученици, които са гордост за нашите преподаватели, за Пловдив, и за България.” С тези думи председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева приветства учителите и учениците на пловдивската гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” за старта на новата учебна година. Ставрева, която също е възпитаник на училището, бе официален гост на тържеството по случай първия учебен ден. Тук бяха също генералният консул на Гърция в Пловдив, общественици, бивши възпитаници и преподаватели на гимназията.

Петя Ставрева пожела на учениците „и през тази учебна година, водени от опита и таланта на своите учители, да имат отлични резултати – за да открият нови хоризонти в духовното пространство на познанието”.

Пловдивската хуманитарна гимназия е най-старото училище в града под тепетата. В златните страници на неговата 160-годишна история са записани имената на много от духовните първенци на нацията, получили образование и възпитание тук. В гимназията са учили Апостолът на свободата Васил Левски, патриархът на българската литература Иван Вазов, майсторите на словото Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Димчо Дебелянов, Цанко Церковски, Людмил Стоянов, Георги Бакалов, Димитър Страшимиров и много други.

Вчера училищата в България отвориха врати за около 600 000 ученици. Под звуците на националния химн за първи път прекрачиха прага на знанието близо 63 хиляди първолаци. През тази учебна година за първи път в училище ще "влязат" електронните учебници. Учителите ще могат да използват първото поколение от електронни учебници. Първата им версия включва 45 заглавия - от буквара за най-малките, до езиковите учебници за осмокласниците. В електронните учебници е включен целият задължителен учебен материал от традиционните хартиени учебници. Те съдържат и допълнителни материали - изображения, таблици, упражнения, тестове, видеофилми, музика, снимки, схеми, географски карти. Учениците ще могат да получат по два комплекта с безплатни учебници, за да олекнат раниците им. Сега право на безплатни учебници имат всички ученици от първи до седми клас в държавните, общинските и частните училища.

НЗЗ ХХI век

>> Към съдържанието >>
Петя Ставрева:
Време e за разумния избор за президент на България!


"На 23 октомври българските граждани ще могат да направят избор между статуквото и промяната в президентската институция, между демократичната алтернатива и деградацията на ценностите и политическия морал.

Познавам г-н Румен Христов като принципен и последователен политик, който през годините остана лоялен на демократичната кауза. Той може да превърне президентската институция в реален фактор в политическия живот у нас.

Приканвам земеделците, демократите да излязат на 23 октомври и да направят разумния избор като гласуват за кандидата за президент на обединената десница и Обединените земеделци!”. Това заяви председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева при представянето на 3 септември 2011 г. на коалицията Съюз на десните сили, регистрирана за участие във вота за държавен глава.

Политиката, която ще водя, ако стана държавен глава, ще бъде пробългарска, ще бъда деен президент, заяви в словото си кандидатът за президент на десницата Румен Христов.

Ако бъда избран, искам да работя за подобряване на икономическата среда и подпомагането на малкия и средния бизнес, декларира той и обеща да бъда президент на всички български граждани.

Христов каза още, че „хората, поискали демократичните промени в България, днес живеят най-зле. Ние сме техни длъжници, те заслужават реванш и ние ще им го дадем", каза кандидатът за президент.

Надяваме се, че от днес започваме промяна в България. Необходимостта от тази промяна е спешна, а широката дясна коалиция, която направихме, е начинът, за да я постигнем, посочи от своя страна лидерът на СДС Мартин Димитров.

Той подчерта, че "на терена има само един истински десен кандидат за президент - това е Румен Христов и съм сигурен, че той ще спечели".

”Президентските избори са реална възможност за възстановяване на истинското дясно пространство в българската политика”, се казва в специална декларация на партиите, подкрепящи десния кандидат за държавен глава на България Румен Христов.

В документа партиите от коалицията изразяват твърдата си воля да работят за победа на десницата и за възстановяване на доверието на гражданите в българските институции.

Пресцентър на ПП Обединени земеделци

>> Към съдържанието >>
Обединени земеделци в десен съюз за президентския вот


ПП Обединени земеделци ще участва в изборите за президент в коалиция с още шест партии – СДС, Демократическа партия, Движение „Гергьовден”, ССД, БДС „Радикали” и Български демократичен форум.

Лидерите на СДС Мартин Димитров и на Обединени земеделци Петя Ставрева внесоха вчера в ЦИК документите за регистрация за президентската надпревара на синия кандидат-президент Румен Христов.

Мартин Димитров обясни, че кандидатът за президент Христов е издигнат от разширено дясно пространство - Съюз на десните сили.

Кандидатурата на Румен Христов за кандидат-президент подкрепят и още шест партии, които нямат регистрация, но са разписали политическо споразумение, каза синият лидер.

„Това е безпрецедентно обединение на десницата, но за съжаление без ДСБ”, коментира той.

„Румен Христов е кандидатът за президент на ПП Обединени земеделци. България има нужда от десен президент, който да обедини нацията и да превърне президентската институция в реален фактор в политическия живот у нас”, заяви от своя страна Петя Ставрева. Надявам се, че на 23 октомври със своя вот хората ще го посочат за фаворит в президентската надпревара. Защото България има нужда от президент демократ, каза Ставрева.

Кандидатът Румен Христов, който също дойде в ЦИК, ще се регистрира другата седмица.

Шефът на предизборния щаб на сините Борис Марков каза, че позицията, която от ДСБ са изразили, е, че няма да се регистрират, но ще подкрепят кандидатурата на Румен Христов.

НЗЗ ХХI век

>> Към съдържанието >>
Пресконференция на ПП Обединени земеделци и зърнопроизводители
30 август 2011 г., агенция София-прес


Ощетени зърнопроизводители сезират Брюксел за неправомерно орязани субсидии от ДФ Земеделие

Ощетени зърнопроизводители ще сезират Европейската комисия в Брюксел заради неправомерно орязани субсидии. Това стана ясно днес на съвместна пресконференция на националното ръководство на ПП Обединени земеделци и зърнопроизводители от страната по проблемите в агросектора. (Подробен видео репортаж за пресконференцията можете да гледате в раздела за видео материали на менюто "Галерия".)

Десетки са случаите на отказ от плащане от страна на Разплащателна агенция въпреки спечелени от фермери дела срещу фонд Земеделие.

„Поредицата от рокади по върховете на Разплащателната агенция не доведоха до промяна на начина, по който работи тя и стопаните отново са ощетени”, каза председателят на партията и евродепутат (2007-2009) Петя Ставрева. Вместо да усвояваме милиарди евро и да улесним пътя на тези средства до производителите, се оказва, че фермерите са глобявани със санкции за минали периоди и висши чиновници обясняват как те лъжат и мамят, посочи Ставрева. Тя не отрече, че може да има и такива случаи, но това не означава, че всички фермери трябва да бъдат поставяни под един знаменател. Недопустимо е за грешките на администрацията да плащат хората, които си изкарват хляба като обработват българската земя, категорични са от Обединени земеделци.

„Бездействието на институциите и отказът за изпълнение на решение на съда провокира фермери да сезират Европейската комисияза неправомерно орязване на европейски пари”, заяви Петя Ставрева. Хиляди левове бяха дадени за мащабна рекламна кампания под надслов „Ти имаш право на тези пари”. Оказа се обаче, че това е само едно пожелание, и за да стигнат парите до българските земеделски производители, те трябва да прескачат сериозни препятствия, сред които да прекалената бюрокрация и некомпетентната администрация, посочи Ставрева.

Разплащателната агенция отказва да изпълни решение на Висшия административен съд, каза Свилен Радев, зърнопроизводител от варненско. Той е един от стотиците земеделски производители, които е ощетен заради непризнати угарни площи за подпомагане. В резултат на това Радев започва дело срещу разплащателния орган и го печели. Въпреки това получава отказ за плащане от фонда.

„Решението на ВАС е в полза на бенефециентите и ние очакваме фондът да се произнесе за плащане. До момента обаче по нито едно от тези съдебни решения няма извършено плащане”, заяви Радев.

Вместо това ДФ „Земеделие” прави нов отказ за плащане на субсидиите със същите мотиви, които съдът вече е отхвърлил.

Потърпевшите земеделски стопани са категорични, че за този прецедент – висш държавен орган да не изпълнява съдебно решение, трябва да бъде сезирана Европейската комисия, защото става въпрос за пари от еврофондовете.

С „дамоклев меч” сравни субсидиите зърнопроизводителят от Монтана Валя Колева, член на националното ръководство на партията. В подкрепа на колегата си от Варна Колева припомни, че през 2009 г. много от производителите не са получили субсидиите си именно защото на площите, които обработват, не са извършени теренни проверки от страна на Разплащателни агенции по места.

Ние, от ПП Обединени земеделци, алармирахме за хаоса, който ще последва след промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, направени от управляващите. Законът и правилникът се прилагат субективно от областните дирекции, закъснява се с технологично време и от това страдат най-вече малките и средните производители, категорична е Валя Колева.

От Обединени земеделци коментираха и акциза на горивата, който пак днес събра производители на протест в Добрич. Няма разписани правила, не е фиксирана държавна помощ за намаляване на ставката на акциза на горивата, не е направена необходимата промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Няма яснота и какви ще са националните доплащания за единица площ в рамките на следващите три години. Всичко това доказва неумението на управляващите да се справят с проблемите в сектора, посочи Колева.

Разпределението на субсидиите ощетява дребните и средните производители, включително и животновъдите, каза от своя страна зам.-председателят на партията Георги Каркъмов. Изследване сочи, че дребните стопанства в България, които обработват 17,8% от площите, гледат 84,6% от броя на животните. А едрите стопани, които обработват 92,2 на сто от площите, гледат едва 15,4% от животните в страната. Тоест, едрите стопани получават 92% от субсидиите, а дребните, едва 17 на сто. Този дисбаланс показва, че дребните и средни производители са изключително ощетени, коментира Каркъмов.

Потърпевши са и тези, които се занимават със зеленчукопроизводство и с овощарство, добави той. По думите му сегашният начин на разпределение на субсидиите спира развитието на тези сектори на земеделието, които би трябвало да дадат неговия облик.

От ПП Обединени земеделци изразиха опасенията си, че секторът ще продължи да бъде ощетяван, ако не бъдат защитени интересите на страната ни в Брюксел.

Продължава да намалява броят на животните у нас, каза в тази връзка Петя Ставрева. Тя изрази недоумение от това, че тази трагична констатация е направена от висш служител на Еврокомисията, а от агроминистерството неглижират проблема. Голяма част от млекопроизводителите продължават са в сивия сектор.

Ставрева отново посочи, че сега във всички европейски институции тече големият дебат за бъдещето разпределение на средствата и за развитието на ОСП. Тя подчерта, че именно сега България трябва да постави активно проблемите си и да акцентира на нашите национални приоритети за разпределение на средствата през периода 2014-2020 г. Петя Ставрева призова и за активната позиция на браншовите организации пред националните и пред европейските институции, за да бъдат защитени националните приоритети за подпомагане на земеделските стопани.

Пресцентър на ПП Обединени земеделци

>> Към съдържанието >>


Прессъобщение


ПП Обединени земеделци ще даде съвместна пресконференция със зърнопроизводители и животновъди за нерешени проблеми в агросектора.

Брифингът ще се състои на З0 август 2011 г. – вторник, от 12.00 часа в прес-клуба на агенция София-прес.

  1. Зърнопроизводители алармират за неизплатени евросубсидии – Разплащателната агенция отказва да плати при спечелени от фермери дела срещу ДФ „Земеделие” .

  2. Кризата в животновъдството продължава и води до сериозен спад на броя на животните у нас. За причините и последиците от кризата алармират животновъди.

В пресконференция ще участват председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева, Георги Каркъмов, зам.-председател на ПП Обединени земеделци, Свилен Радев – зърнопроизводител от Варненска област и Йордан Каймаканов – животновъд от Пловдивска област, и други земеделски производители.

Пресцентър на ПП Обединени земеделци

>> Към съдържанието >>


Брюксел ни дава 20 млн. лв. за розите


Парите са издействани по настояване на Националния съюз на производителите на етерично-маслени култури

Татяна Атанасова

"През 2012 г. розопроизводителите в България ще получат субсидиране на розовите култури в размер на 20 милиона лева от Европейския съюз.” Това каза за в. „Народно земеделско знаме ХХІ век” Зара Клисурова, председател на Националния съюз на производителите на етерично-маслени култури. Парите са издействани по настояване на браншовата организация.

Мисли се и по варианти за облекчено кредитиране на розопроизводителите, както и за държавна помощ. Въпросът за т. нар. розова de minimis ще бъде обсъдена в най-скоро време на среща между зам.-министър Цветан Димитров и представители на бранша.

Заслугата за договореностите е изцяло на Националния съюз на производителите на етерично-маслени култури, отбелязаха от браншовата организация. От сектора имат още няколко интересни предложения, които аграрното министерство ще обмисли.

Много голям проблем за стопаните на рози е да получат средства са предпроектните разходи. За да получат тези пари, те трябва да направят 110 процента обезпечение пред търговската банка. Вече е факт подписаното споразумение от страната на аграрното министерство с търговски банки за осигуряване на тези средства по облекчен начин.

В бъдеще това ще става с подписването на запис на заповед или поръчителство, обясни Зара Клисурова. По този начин ще се разширят възможностите на производителите на рози да кандидатстват по различните европроекти.

Припомням, че от бранша отдавна настояват за оздравителна политика за маслодайната роза и етеричните култури. Тази година поради измръзване на розите изкупната цена скочи до 2 лева. Това обаче не зарадва розопроизводителите, тъй като загубите от ниските добиви не бяха компенсирани с високите цени.

Клисурова каза още, че се работи и по идеята за създаване на Гаранционен фонд за всички земеделски производители. Предложението е направено в Министерството на земеделието и е одобрено като идея. При спечелени проекти по Програмата за развитието на селата и селските райони всеки бенефециент ще може да изтегли от ДФ „Земеделие” кредит при облекчени условия – при 6% лихва.

До края на тази година ще бъдат дадени и 70 млн. лв. за възстановяване на акциза на дизеловото гориво.

При разговорите от браншовата организация са срещнали разбиране от страна на ресорното министерство и във връзка с осъвременяването на Закона за защита на розопроизводителите.

>> Към съдържанието >>


Обединени земеделци поднесоха съболезнования в норвежкото посолство

Почетният председател на ПП Обединени земеделци Анастасия-Димитрова-Мозер и заместник-председателят на партията Георги Каркъмов посетиха във вторник, 26 юли 2011 г., посолството на Кралство Норвегия у нас. Двамата се разписаха в съболезнователната книга в памет на жертвите на трагичните атентати в правителствения квартал в Осло и на остров Ютьоя от миналия петък.

"От името на ПП Обединени земеделци и от свое име поднасям най-искрени съболезнования за трагично загиналите при двата атентата в Осло и на остров Ютьоя.

Норвегия винаги е била за мир и спокойствие и съм сигурна, че ще продължи да ги отстоява и занапред.

Демокрацията е уязвима, затова е дълг на всички нас да я пазим и отстояваме”, написа Анастасия Мозер.

>> Към съдържанието >>
     На 10 юни заедно
на Славовица!
Традиционният национален възпоменателен събор
по повод 89 г. от гибелта
на земеделския лидер Ал. Стамболийски
ще се проведе
на 10 юни 2012 г. (неделя) от 10:30 ч.
в местността Янини грамади

Каним всички сдружени земеделци, коалиционни партньори, симпатизанти и приятели на земеделската идея да почетем паметта
на големия държавник, общественик и реформатор!
 
 
   Нашият календар
Интервю
   Абонамент
    Стани член на ОЗ!
    Направи дарение!
 
Copyright © Ад Хок (www.adhoc-bg.com), Обeдинени зeмеделци 2010-2012. Вcички прaва зaпaзени.