Начало | Добре дошли | За партията | Общи условия | Карта на сайта | Контакти | English
 
 
Подробности
Архив новини


Активните млади хора са важна част от гражданското общество


Петя Ставрева: Търсим реформатори за кметове


Бедните румънци, нищо не подозират


Гръцка продукция измества нашата от пазара


Мълчанието е злато, господин премиер


Европейските перспективи и българската реалност


Национален възпоменателен земеделски събор
18 юни 2011 г., събота, местността "Янини грамади", село Славовица
Петя Ставрева:България има нужда от силна земеделска организация!


Пресконференция на ПП Обединени земеделци в Пловдив


Обръщение на Националното ръководство на ПП Обединени земеделци за участие в предварителните избори


Моньо Христов, зам.-председател на ПП Обединени земеделци, в интервю за радио К2:Хората трябва да имат реална алтернатива на изборите


Димитър Иванов, зам.-председател на Обединени земеделци:
Да направим така, че хората да живеят по-добре


Европейската проверка – ясен сигнал към властта


Брюксел погва Държавен фонд "Земеделие"


"Кабинетни решения" затриват българското земеделие


Необходим е широк дебат за приоритетите ни в ОСП


Търсим най-добрата формула за местния вот


Да се анулират санкциите на земеделските производители за 2009 г. заради нарушени изисквания на ЕК, настояват от ПП ”Обединени земеделци”


Ръководството на ПП Обединени земеделци се срещна с животновъди в Първомай


Петя Ставрева: Европарите трудно стигат до биопроизводителите у нас


ПП „Обединени земеделци”: Необходима е промяна на начина, по който работи ДФ „Земеделие”


Декларация на Постоянното присъствие на ПП „Обединени земеделци”


Декларация за политическо сътрудничество подписаха ПП Обединени земеделци, РДП и БСДП


Декларация за политическо сътрудничество между ПП ОЗ, БСДП и РДП през 2011 г.

Активните млади хора са важна част от гражданското общество

Семинар на ПП Обединени земеделци, 16-17 юли 2011 г., Пловдив
Татяна АТАНАСОВА

„Активните млади хора са много важна част от гражданското общество в демократичните държави. Младежите са потенциала на ПП Обединени земеделци. Всяка партия, която иска да има бъдеще, трябва да насърчава младите и да ги подкрепя. За мен е изключително важно младите хора да имат своя глас при вземането на решенията за развитието на нашия съюз.” С тези думи председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева поздрави участниците в семинар, организиран от партията и фондация „Конрад Аденауер”. Тема на форума беше – Ролята на младите хора за активно гражданско общество.


Семинарът се проведе в Пловдив на 16 и 17 юли. В него участваха младежи от различни региони на страната.

„Не е лесно да наложиш младите хора в политиката. Затова се радвам, че предадох ръководството на един млад човек”, заяви от своя страна почетният председател на организацията Анастасия Димитрова-Мозер. Тя посочи, че през годините е насърчавала активните млади хора в Земеделския съюз. Диалогът е от основно значение за развитието на гражданското общество, подчерта Анастасия Мозер и призова младите да бъдат активни участници в него.


Модератор на семинара бе Марта Василева, която в националното ръководство отговаря за младежките политики. В семинара участваха също членовете на Постоянното присъствие Захари Банков, Гичка Кървена и Иван Цанков и председателят на Експертния съвет Атанас Енгьозов.

2011 година е обявена от ООН за „Годината на младежта”. Генералният секретар на световната организация Ки Мун казва по този повод, че „младите хора трябва да получат своя шанс в процеса на вземане на решения на национално, регионално и глобално ниво”.

Политологът доц. д-р Антоний Гълъбов, който бе лектор на семинара, говори за мястото и ролята на младите хора в развитието на демократичните процеси у нас. Той направи анализ на обществено-политическата ситуация в страната. В момента за втори път след 1989 г. в България има еднопартийно управление.

Статистиката сочи, че над 70% от българите са убедени, че не сме равни пред закона. С други думи законът се упражнява според това „кой си и чий си”, а не дали си прав или не. Това означава, че имаме проблем не с представителната демокрация, а с модерната държава, посочи той. Огромният проблем е, че през последните 12 години съпротивата срещу подобен тип третиране на правото у хората намалява.

Също така имаме много ниско равнище на корпоративна сплотеност, съсловията у нас не функционират, отбеляза той.

Според него с управлението на НДСВ и ДПС (2001-2004 г.) е тестван модел, в който страната от демокрация е тласната към олигархия. Основната цел е била да бъде прекъсната възможността за втори мандат на ОДС, който е щял да ни отдалечи от зоната на руско влияние и да ощети стратегически интереси на Русия.

Резултатът от това е налице. Има размиване на границите между отделните политически партии. И единственото, което се случва е, че малък управляващ елит си сменя властта. А хората живеят с усещането, че са излъгани и по същество смятат, че нямат място в политическия процес.

Управлението на ГЕРБ е продължение на сценария за въвеждане на олигархия у нас, посочи Гълъбов. Въпреки това България има шанс да се върне към демокрацията. И пътят е в десъветизирането българо-руските отношения, смята той. Предстоящите президентски и местни избори обаче няма да придадат окончателния вид на партийната политическа система, каза доц. Гълъбов.

Той отбеляза, че ГЕРБ е преходно явление. Хората възприемат ГЕРБ като временен факт и инстинктивно отхвърлят възможността всички да сме в една партия. И резултатът е красноречив - подкрепата за управляващите спада. Доц. Гълъбов прогнозира, че през следващите 10 години няма да има еднопартийно управление. Напротив, то ще бъде коалиционно и няма да е ляво, а десно-центристко.

БКП е единствената от комунистическите партии в бившите соцстрани, която се преименува на социалистическа, но тотално отказа да се реформира, припомни той. В резултат на това България плати много висока цена, за да бъдат съхранени определени семейства на власт.

На фона на тази обществено-политическа обстановка доц. Гълъбов посочи като основен проблем на младите хора прехода от образование към труд. Това е зоната, в която има нужда да бъдат ориентирани политическите усилия на партиите. Все по-голяма част от младите хора предпочитат да отложат започването на трудова дейност, каза доц. Гълъбов. Причините за това са различни. От една страна икономическите кризи. Другата причина е свързана с образователната система и с огромния обем информация, който трябва да бъде усвоен. И едва тогава обществото да признае, че младият човек е вече равноправен.

Затова, когато се говори за младежки политики, трябва да се има предвид прехода от образование към труд.

Чрез своите асоциации гражданите могат да влияят на държавата.

По думите му обаче в България има свръх институционализирано гражданско общество – над 4 хиляди организации и много малко доброволци, които всъщност са двигателя на този процес.

В контекста на прехода от образование към труд Гълъбов очерта земеделската перспектива към младежките проблеми.

Двете основни теми на българската демокрация са гражданските права и екологията. Те обаче бяха атакувани, разрушени и компрометирани през тези години. По същия начин бяха атакувани и систематично разрушавани социалдемократическият и земеделският съюз. Причината е, че в миналото те са били най-голямата заплаха за комунистите.

Въпреки това земеделската традиция има бъдеще. В рамките на Синята коалиция ПП Обединени земеделци е единствената политическа партия, която има шанс да стане масова. Тоест, има хоризонт на нарастване с голям брой членове и симпатизанти. И тази перспектива е реалност, подчерта Гълъбов. В подкрепа на това той посочи фактът, че най-големият дял в бюджета на Европейския съюз има ОСП.

Огромното предизвикателство пред Обединени земеделци днес е опитът, който имате, да бъде насочен към създаването на нов тип социално предприемачество. Такова, което да изпълни със съдържание формите на кооперациите и на задругата, отбеляза той.

Успеха на кооперативното движение Гълъбов илюстрира с пример от родната история. Той припомни, че миналата година се навършиха 120 години от създаването на кооперация „Пчела”. Доказателство за просперитета на начинанието е фактът, че при национализирането й тя е имала капитал от 9 млн. златни лева.

След демократичните промени обаче кооперациите у нас не бяха развити, а блокирани през ТКЗС-тата.

В подкрепа на това Анастасия Мозер припомни, че в първите години на прехода ТКЗС-тата трябваше да бъдат стопанисвани от поземлените комисии. Вместо това те бяха ограбени. Тази целенасочена политика по-късно създаде проблеми, посочи Мозер. Целта беше да се компрометират връщането на собствеността и на демократичните процеси, добави тя.

Петя Ставрева припомни, че други държави приеха закони, които насърчават кооперативното движение. Тя даде пример с Франция и Дания, където голям процент от земеделската продукция идва от кооперациите. Там данъчните облекчения и преференциите, чрез които държавата насърчава този тип дейности са изключително големи. За плавния преход от ТКЗС-та към модерните кооперации у нас трябваше да бъде променена нормативната уредба. В момента по Програмата за развитие на селата и селските райони най-малко средства са усвоени по мярката за създаване на сдружения и кооперации. Това говори за непознаване на материята, както и, че са договорени критерии, които голяма част от фермерите не могат да покрият, подчерта Ставрева. Тук по думите й личи дългата ръка на определени структури в държавата, които нямат интерес земеделските производители да са независими. А по този начин се засилва тенденцията за окрупняване на земите и обработката им от олигарси в сектора.

След дебатите в работа по групи участниците решаваха казус и представиха своите идеи за това как могат да възродят традиционните занаяти в даден регион, както и да изградят занаятчийска кооперация и да популяризират нейната стопанска и обучителна програма сред учениците от горните класове.

Вторият ден от семинара бе посветен на предстоящите избори и участието на младите хора в местната власт.

Председателят на Общинския съвет на община Родопи Георги Цанков говори за проблемите на местната власт и за необходимостта от продължаване на процеса на децентрализация. Община Родопи има нужда от инвестиции в инфраструктура и осигуряване на условия за нови работни места и развитие на бизнеса, посочи той.

От своя страна Димитър Иванов, зам.-председател на ПП Обединени земеделци, и общински съветник в община Марица акцентира на необходимостта от привличане на повече средства по европейските програма и реализация на успешни проекти. Той очерта пред младите перспективите за развитие на населените места от региона.

По тази тема младежите се разделиха в две групи. Те изработиха послания за местните избори в общините Родопи и Марица и представиха основните моменти на предизборната кампания. Акцент в нея бяха качествата на кандидата за кмет и неговата програма за развитие на общината.

>> Към съдържанието >>Петя Ставрева: Търсим реформатори за кметове


Европейските пари трябва да стигат по-лесно до хората. Не може кризата да е вечното оправдание, казва председателят на Обединени земеделци пред списание „7 дни”

ВИЗИТКА: Прословутата криза на поколенията в политиката не засяга партия „Обединени земеделци“ – тази пролет щафетата на лидерството й пое Петя Ставрева. На конгреса през март т.г. тя бе избрана за политически наследник на доайена Анастасия Мозер. Ставрева беше евродепутат в групата на ЕНП-ЕД, мандат 2007-2009 г. Беше член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони и зам.-член на Комисията по бюджетен контрол и на Комисията по правата на жените и равенството между половете в Европарламента.

По образование Петя Ставрева е журналист, завършила е специалността в СУ „Св. Климент Охридски“. Защитила е и специализация по политически мениджмънт в Нов български университет. В момента завършва магистратура по” Агробизнес” в Аграрния университет в Пловдив.

- Госпожо Ставрева, Вие дефинирахте своята кауза - създаването на силен и независим съюз на Обединените земеделци. Сигурна сте, че е време да съберете листенцата на земеделската детелина, но реална цел ли е това? Толкова яростно борбени Ваши предшественици са опитвали да сплотят хората, споделящи земеделските ценности, а са се проваляли в усилията си! Какви са пътищата, които Вие, една крехка жена, смятате да извървите?

- Смятам, че консолидацията на земеделското движение е кауза за всички, които носят земеделското в себе си и които са лоялни и верни към идеите ни. Факт е, че през годините се наслушахме на псевдообединители, които говореха за единение, а на практика разкъсваха земеделския съюз. За мен в самото име на нашия съюз - Обединени земеделци, има послание за единение, за съвместна работа, за добро партньорство! Според мен правилният път е да обединяваме хората, да обединяваме производителите, да привличаме тези, които са верни на каузата на земеделския съюз. А не да „сдобряваме“ вождовете.

След конгреса започнахме да работим със структурите ни по-активно, с повече срещи по места. За нас е важно да отправяме послания по актуалните проблеми по дневния ред на българските граждани. Говорим за необходимостта от силен и независим земеделски съюз, който да надига глас срещу корупцията, да отстоява и защитава правата на хилядите българи, ангажирани със земеделие, с агробизнес, с еко и биопроизводства. Смятам, че е дошъл моментът, в който земеделският съюз да заеме достойно място на политическата сцена на България, да представлява и да защитава интересите на хиляди българи.

Земеделската организация е изконно свързана със земята и българщината. Аз смятам, че нашия съюз може да представлява и да получи подкрепа от много граждани, когато нашите послания станат по-разбираеми и достигнат до повече хора. Радвам се, че след най-висшия ни форум много млади хора бяха избрани в ръководството – тяхната енергия е изключително важна за успеха на всяка политическа сила. Опитваме се да съчетаем енергията на младите хора с опита на по-възрастните, на доайените на земеделското движение. Смятам, че това е успешният път за превръщането на Обединени земеделци в обединител на земеделците, на хората, които искат да видят жива тази идея.

- Бяхте евродепутат в листата на ГЕРБ, но сега публично изтъквате разочарованието си от тяхното управление и сочите политическите им слабости?

- Никога не съм била член на ГЕРБ. В тяхната листа бях като представител на земеделския съюз. През 2007 г. Сдружение ГЕРБ, БЗНС-Народен съюз (това беше нашата организация) и Сдружение „Европейски демократичен път“ подписахме политическо споразумение и имахме обща листа. В нея аз представлявах земеделците и бях земеделския глас в Европа.

Никога не съм изневерявала на нашата организация, аз съм потомствен земеделец. Дядо ми, един от активните земсисти в Пазарджишкия и Пловдивския край, ми остави своя завет да следвам реформаторските идеи на Стамболийски и да работя затова да видим земеделския съюз на достойно място в обществено-политическия ни живот, където да печели доверие и подкрепа.

Идват местни избори, за мен е важно нашите кандидати да бъдат активни, можещи хора, вдъхващи доверие, които да представляват с чест нашата организация.

- Така ли планирате да съберете добрите плодове наесен – като заложите на силни и разпознаваеми кандидатури?

- Да, на подходящи, на можещи хора, които ще съумеят да разрешават проблеми, да възродят градовете и селата на България, да се противопоставят на корупцията и да улеснят пътя на европейските пари до българските граждани. Дошъл е моментът в местната власт да влязат хора реформатори, с държавнически подход и грижа за хората, гласували им доверие.

- Лошото състояние на агросектора ли е най-отчетливата причина за разочарованието Ви от управлението на ГЕРБ?

- Ситуацията в агросектора е показателна въобще за положението в България. Имам предвид, че кризата е повсеместна. Давам си сметка, че през годините се натрупаха много нерешени проблеми и на управляващите от ГЕРБ никак не им е лесно! Но отчитам и предизборните обещания и помня добре посланията им за генерална промяна, която ще повиши доходите на гражданите и ще създаде условия за развитие на дребен и среден бизнес – за съжаление, това не го виждаме! Специално за агросектора – земеделските производители бяха натоварени със сериозно данъчно бреме, повиши се осигурителната тежест, субсидиите не се изплащат навреме... Те срещат огромни спънки от страна на все по-ширещата се бюрокрация и недостатъчно компетентната администрация, която не позволява на парите да стигат до гражданите и забавя реализацията на проектите.

Затова смятам, че ако се подхожда отговорно и ако написаното в програмата на ГЕРБ, че земеделието ще бъде приоритет се случи на практика, ние трябва да видим един модерен земеделски сектор, продължаваща модернизация и развитие на селските райони. И най-вече подкрепа за по-дребните и за средните производители! Инвестицията в земеделието през годините винаги е била инвестиция в нови работни места, в развитие на регионите, в поминък и заетост за българските граждани.

Не може безкрайно да се оправдаваме с кризата, дошло е време да се вземат категорично енергични мерки, защото след време ще бъде прекалено късно! Подкрепата за земеделските производители и за развитието на селските райони не само от европейския бюджет, но и с национални средства, ще бъде инвестиция в икономическото развитие на страната.

- Имате ли конкретни предложения в тази посока, които да сте представили на вниманието на управляващите?

- Организирахме поредица от дискусии и срещи на тема „За нова аграрна политика“. На тези форуми участваха представители на различни направления в агросектора - зеленчукопроизводители, животновъди, зърнопроизводители и други. С тях дискутирахме предизвикателствата пред развитието на земеделието и европейската подкрепа, защото сега се обмислят и решават плащанията за сектора за следващия период 2014-2020 г. Тези наши предложения са публични, част от тях сме изпращали до Министерството на земеделието, до ресорната комисия в националния ни парламент, но аз усещам сериозна липса на чуваемост.

- Значи няма никакъв резонанс?

- Понякога лобистките интереси надделяват над националните, за съжаление, включително и в земеделието. При гласуване на законопроекти, и при прокарването на определени решения, нерядко се облагодетелстват малка група производители. Затова е необходимо да търсим начин за по-справедливо разпределяне на субсидиите.

- Кои са фаворизираните сектори и кои са ощетените производители, по Ваше наблюдение?

- Това е европейска тенденция, случва се не само у нас. Факт е, че и на европейско ниво над 80% от субсидиите отиват в 20% от фермерите. В България се наблюдава същото – едрите арендатори, големите производители получават повечето субсидии. Това не би било лошо, ако за дребните и средните държавата бе съумяла да открие механизъм за подкрепа. Аз си давам сметка, че трябва да комасираме земята, че трябва да окрупняваме производствата, но дребните и средните производители имат и друга роля – те създават малки стопанства, създават заетост в региони, където е много трудно и трябва да срещат адекватна национална подкрепа.

Освен изравняването на субсидиите ни с европейските, което за България е изключително важно, трябва да се помисли и дали да се въведе горна граница за тях. По тази тема трябва да има широк национален дебат.

- Кои са естествените Ви партньори по места за местните избори?

- Ние добре сътрудничим с партиите от център-дясното пространство и с партиите от Синята коалиция. Добре работим и с ПП „Зелените“. За нас е важно кандидатите, които Обединени земеделци ще издигнат и подкрепят, да са стойностни. А по-конкретна мога да бъда в края на август, когато ще са минали нашите вътрешни събрания за номинации.

В общините ще имаме кандидати за кметове и съветници, ще издигнем кандидати за кметове и в малките населени места.

- Къде ще насочите най-много усилията си?

- Там, където земеделският съюз има по-сериозна подкрепа - не само в селските райони, но и в градовете имаме свои привърженици. Защото предлагаме разумни решения за по-добро управление. Много се надявам на този есенен вот мажоритарният елемент да бъде водещ, а не плащането и купуването на гласове. Хората трябва да осъзнаят, че продавайки гласа си, се отказват от правото си да влияят върху бъдещето на своя регион за цели 4 години.

- Какви са личните Ви амбиции, извън политическите?

- Моята голяма мечта е да видя земеделският съюз да заеме своето достойно място в обществено-политическия живот, да участва активно, да предлага решения и да спечели подкрепата на много български граждани.

Искам скоро да живея в нормална европейска държава. България да не бъде страната от лошите статистики. Родината ни да спре да бъде най-бедната в ЕС, да се превърне в просперираща и модерна, с активно гражданско общество и с можещи хора, които на отговорни позиции да вземат независими решения.

Интервю на Нина ЙОВКОВА

>> Към съдържанието >>


Бедните румънци, нищо не подозират

Татяна Атанасова

Румънците скоро ще ни дишат праха по стандарт на живот. Само дето нищо не подозират. Съседите им от другата страна на Дунав, тоест ние, българите, до две години ще станем по-богати от тях. Тази оптимистична прогноза направи през седмицата финансовият министър Симеон Дянков. Вече вдигаме доходите и можем да си позволим политика в тази посока, рече той.

Ако ще си мерим минималните заплати обаче, братята румънци са ни изпреварили още през ноември миналата година. Тогава правителството на Емил Бок гласува от 2011г. минималното месечно възнаграждение да бъде 670 леи, или около 150 евро. Пресметната по курса евро/лев, сумата става 300 лева.

Минималната бг заплата у нас и към този момент е 240 лв., или със 60 лева по-малко от тази на съседите ни. Едва от септември ще „порасне” с 30 лева, при това след тежки разговори чрез медиите между социалния министър и финансист № 1.

Няма спор обаче, че българите вече сме изпреварили и румънците, а защо не и другите комшии, по километър магистрала на човек, както и по рекорден брой дарения от фирми за полицията, на стойност 6,5 млн. лв. Можем да грабнем приза и за мобилни депутатски субсидии.

Първи сме още по бедност и по високи цени. Когато стандартът ни на живот стане завидно добър и не се стряскаме от цените, тогава политиците ще могат да се поздравят за добре свършена работа.

Дотогава ни остава единствено да се надяваме, че „светлата страна на тунела”, където според Дянков вече сме, не се окаже лъч от насрещен влак ...

Иначе може и да задминем румънците...

>> Към съдържанието >>Гръцка продукция измества нашата от пазара

Производители на дини от Любимец излязоха на протест. Занижен митнически контрол стимулира нелоялната конкуренция с плодове и зеленчуци

Десетки производители на дини от Любимец излязоха на протест тази сряда срещу дъмпинговия внос от съседна Гърция, който срива цената на българските дини. Земеделците блокираха входа на борсата в Любимец, където тонове от червения плод залежават вече седмица, съобщи bTV. Само за ден цената тук се срина наполовина и килограм диня вече се търгува за 15 стотинки, но никой не купува. Пазарът е залят от гръцка диня, която влиза у нас за жълти стотинки, защото по границата няма контрол, казват родните производители. Те обвиняват и прекупвачите, които оскъпяват в пъти стоката им от нивата до пазара, от което губи и клиентът. Това не е първия протест на производители в района. Всяка година те блокират пътища и искат оставки.

Бунтът на стопаните от Любимец е част от общото недоволство на родните производители, които не отсега се оплакват от нелоялен внос на плодове и зеленчуци от съседна Гърция, от Турция и Македония.

Проверка на ГДБОП и митничари в тържището в Слатина на 3 т.м. установи, че не е извършван физически контрол на стоката от страна на служители на Агенция „Митници". Доказано е, че в много случаи камионите разтоварват стоката си и едва след това представят документите пред митническите служители, което крие риск от нерегламентирани действия.

При конкретната акция са установени 11 камиона, които са разтоварили стоката преди митническото оформяне на документите. Част от стоката дори вече е продадена преди търговците да са получили документ за това.

Проблемът „нелоялна конкуренция” за българските земеделци не е от вчера. Както всяка пролет и тази година родни производители на оранжерийни домати и краставици заплашиха да изхвърлят стоката си на улицата, ако правителството не им помогне. Хората се чудят как да оцелеят, защото борсите в страната са залети от гръцки домати, чиито цени са в пъти по-ниски от нашата продукция. Българските производители няма как да продават на безценица и затова стоката им залежава в оранжериите.

Тази година загубите бяха още по-големи и заради истерията със заразата с мутиралия щам на бактерията Ешерихия коли.

На фона на тази мила родна картинка с пълна сила е актуален въпросът – къде отидоха обещанията на премиера Бойко Борисов за развитие и стимулиране на земеделския отрасъл?

Фактът, че камиони с чужда продукция влизат у нас и така и не биват проверени от митнически служители, е доказателство, че правителството няма желание да ограничи чуждия внос. И, ако за зеленчуците от Гърция минава оправданието, че имаме свободно движение на стоки, тъй като и двете страни са членки на ЕС, то за продукцията от трети страни то не е в сила.

Междувременно шефът на Агенция „Митници” Ваньо Танов и финансовият министър Симеон Дянков отрекоха да има проблеми в митниците. Факт е обаче, че именно митничари „пропускат” да проверят камиони с вносна стока. И едва ли това се случва само на борсата в Слатина...

НЗЗ ХХI век

>> Към съдържанието >>Мълчанието е злато, господин премиер

Татяна АТАНАСОВА

Вържи народа, да е мирна държавата. Това ли е веруюто ви, господин премиер? Или логиката ви е, че „лошият генетичен материал" превръща българите в кучета. Та затова е по-добре, и по-сигурно да бъдат държани изкъсо, на каишка... както вашите „страхотни" кучета.

Вярно, че демокрацията е свобода, а не слободия. Свободата на словото пък е исконно човешко право и един от стълбовете на демокрацията. Слободията на говоренето обаче може да се окаже нож с две остриета. Казано иначе - думите могат да порежат и този, който ги изрича. И да се върнат като бумеранг върху автора си...пък бил той и самият премиер.

Защото и министър-председателят е човек, при това впрегнат в „каишката" на народното доверие. А обществените събития през последните години доказват, че то е непостоянна величина. И твърде крехка...Тя е лакмуса за правотата на политическото говорене, на чиято територията важи максимата „Първо помисли, после говори".

А в ситуации като тази - с каишките и кучетата, е най-добре да се прехапе езикът. Защото понякога мълчанието е злато, дори за един премиер...

>> Към съдържанието >>Европейските перспективи и българската реалност

Петя Ставрева

В края на юни 2011 г. Европейската комисия одобри проект на финансовата рамка за следващия бюджетен период в ЕС - 2014-2020 г.

През този период страната ни може да получи с 10-15% повече европари в сравнение със средствата, предвидени до 2013 г. Поне такива са прогнозите на българския еврокомисар Кристалина Георгиeва.

Но за да стане реалност този евробюджет, България трябва сериозно да ускори темпото, с което усвоява европарите. И да покаже на Брюксел, че средствата от фондовете на ЕС стигат до българските граждани по-най-краткия път. Това означава по-малко бюрокрация и повече компетентна администрация. А също така и демонстриране на политическа воля за борба с корупционни и други лоши практики, които често се превръщат в препъникамък за реализация на проекти по европрограмите.

Четири години след присъединяването към ЕС, родината ни остава най-бедната държава в общността и е на опашката по усвояване на пари от еврофондовете.

Такава е реалността у нас днес. А каква ще е утре, зависи от хората, които държат кормилото на властта - дали искат да улеснят пътя на европарите до българските градове и села, до земеделските производители, до дребния и среден бизнес... Това изисква по-малко пиар акции, повече работа „зад кадър" и екип от професионалисти, а не от партийни послушковци.

>> Към съдържанието >>


Национален възпоменателен земеделски събор

18 юни 2011 г., събота, местността "Янини грамади", село Славовица

Петя Ставрева: България има нужда от силна земеделска организация!

”България има нужда от силна земеделска организация, обърнала лице към бъдещето. От Земеделски съюз, който подкрепя усилията на хората, ангажирани със земеделие и агробизнес, с еко и биопроизводства, с търсене на нови пазари за българската продукция.” Това заяви днес председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева. Тя говори пред Националния възпоменателен земеделски събор, който се проведе в местността Янини Грамади, село Славовица, по повод 88 години от убийството на земеделския лидер, държавник и реформатор Александър Стамболийски.


На възпоменателното събитие на 18 юни присъстваха и заместник-председателите на ПП Обединени земеделци Моньо Христов, Георги Каркъмов и Димитър Иванов и членовете на националното ръководство на партията.

Гости на събора бяха и кандидатите на Синята коалиция за президент Румен Христов и за кмет на София Прошко Прошков, председателят на РДП Захари Петров, изпълнителният секретар на КНСБ Николай Недев, кметът на Пазарджик Тодор Попов и кметът на Септември Томи Стойчев, както и представители на браншови и неправителствени организации.


”Ние, земеделците, имаме кауза. И това не са само проблемите на земеделските производители, а на всички български граждани, които искат да живеят и просперират в модерна и свободна държава.

Свещената борба за мир, хляб, свобода и народовластие, която ни завеща Стамболийски, продължава, обърна се към хилядите представители на земеделското движение от цялата страна Петя Ставрева.

”Стамболийски е строителят на земеделското движение. Той го укрепи и ни завеща святата земеделска идея. Наш дълг и отговорност е да я отстояваме и да я опазим чиста! Днес е времето да създадем силен и независим съюз на Обединените земеделци. Време е да съберем листата на земеделската детелина като обединяваме хората, които споделят земеделската кауза.

Изправени сме пред много предизвикателства. България днес е различна, светът се променя. Нашият съюз има своята вековна мисия да проправя пътя реформите и да брани ценностите на демокрацията”, заяви в словото си Петя Ставрева.

Държавата e в криза, много от предизборните обещания на управляващите увиснаха във въздуха, България продължава да е най-бедната страна в ЕС.

Все по-често ставаме свидетели на „кабинетни решения”, които не са съобразени с нуждите и възможностите на гражданите.

Агросекторът се тресе от нерешени проблеми. Българските села са оставени в задния двор на държавата, посочи Ставрева.

Трябва да спрем обезлюдяването на селските райони у нас, да създадем условия младите хора да се реализират и успяват в родината си, а не да си тръгват от България. Можем да предложим успешни решения за развитие на среден и дребен бизнес, за продължаване на процеса на децентрализация и насочване на повече средства към регионите. Време е европейските пари да стигнат до българските граждани, заяви Ставрева.

Лидерът на ПП Обединени земеделци призова за предстоящите местни избори да бъдат подкрепени достойни и можещи хора, способни да работят за просперитета на градовете и селата ни, да предлагат решения на проблемите, да печелят доверие.

Архитектът на земеделското движение не е само държавник и реформатор, той е и човек на бъдещето за тогавашна Европа. Стамболийски мислеше за добруването на обикновения човек и ни завеща да се борим за справедливост и благоденствие на българския народ. Затова ние, от ПП Обединени земеделци, трябва да помогнем на българските граждани да участват в реформите, заяви в емоционално слово зам.-председателят на съюза Моньо Христов .

Времето е решаващо. Срещу нас е високомерието на ГЕРБ и коварството на БСП. Нека да стегнем редиците си, за да вземем местната власт и президентските избори, призова хилядите земеделци от цяла България той.

Христов не подмина и т. нар. лъжеземеделци. „Кой се поклони пред Стамболийски – историкът Георги Първанов или ченгето Гоце? Може ли човек, работил срещу България с конспиративната си дейност, да дойде и да оскверни това място”, попита риторично той по повод посещението на сегашния президент седмица преди това на Янини грамади.

Моньо Христов апелира към земеделците „да не се доверяват на буквите АБВ, или на сладките приказки на Спас Панчев, Личев и сие, нито на Пинчев”.

Днес ние сме тук, за да кажем, че заедно можем повече, заяви в приветствието си към земеделците кандидатът на Синята коалиция за президент на България и зам.-председател на СДС Румен Христов. Той направи паралел между тежката криза преди 10 години, когато обединени в ОДС – земеделците и СДС спасиха България, и днес – когато икономиката отново не работи, управлението е зле, страната има нужда от промяна. Ние сме тези, които ще осъществим реформите след изборите наесен, зави кандидатът за президент. Той се обърна към младите – да не забравят, че демокрацията и демократичните промени не са дадени априори. Те са отвоювани, за тях са се борили стотици хиляди българи, които са отдали живота си, както е направил този велик българин Александър Стамболийски, каза в заключение Румен Христов.

Вие, земеделците, сте много важен стълб в Синята коалиция, заяви от своя страна кандидатът за кмет на София Прошко Прошков от ДСБ. Вярвам, че тук са хората, които ще поставят основата на истинско, силно земеделско движение в България, което ще партнира с демократичните сили, каза той. Прошков изрази убеденост, че партньорството с Обединени земеделците ще продължи и занапред.

Успехът на България не може да бъде постигнат само от един човек. Пробвахме с цар, с генерал и резултатът е всеобща криза в икономиката, в социалната и в духовната сфера, заяви лидерът на РДП Захари Петров. Според него това могат да направят партиите от Синята коалиция, които носят искрата на националното възраждане, и са обединени от компетентност и отговорност. Надявам се успехът ни на предстоящите избори за местна власт и за президент да ни даде увереността, която да ни изведе на правилния път, завърши Петров.

Българските земеделци са доказали, че могат да управляват държавата, заяви от своя страна Ивалин Йосифов, зам.-председател на БСДП. Той пожела ентусиазмът на десницата, който изведе преди 10 години България от кризата, сега да доведе до победа на президентските и на местните избори наесен.

„За мен е чест да бъда с вас и от името на КНСБ да изразя дълбока почит пред живота и делото на земеделския водач, държавник и реформатор Александър Стамболийски”, каза в словото си изпълнителният секретар на синдиката Николай Недев. Делото на Стамболийски е достоен пример за много днешни и бъдещи политици и държавници, посочи той. По думите му България и българите заслужаваме по-добра съдба от това, което ни се случва днес. И затова всички заедно трябва да работим за това бъдеще, заяви Недев.

Нашата млада партия и Обединени земеделци имаме общи цели, които могат да бъдат жалони за една бъдеща работа, обърна се към земеделците Костадин Деянов от Изпълнителния съвет на партия Зелените. Освен биоземеделието и биоживотновъдството, другата важна политика, която ни свързва, са идеите на Стамболийски за народовластие, или - политиката на широко гражданско управление, каза Деянов.

На Янини грамади бяха представени кандидати за кметове и общински съветници на Обединени земеделци от всички региони на страната.

След това земеделците и гостите на възпоменателния събор изкачиха стъпалата на ЗЕМЕДЕЛСКАТА ГОЛГОТА. Венци и цветя на признателност в мавзолея-костница на Стамболийски бяха поднесени от националното ръководство на ПП Обединени земеделци, от областните организации на съюза, от ръководствата на СДС, ДСБ, РДП и БСДП, от КНСБ, ПП Зелените, от кметовете на Пазарджик и Септември.

Пресцентър на ПП Обединени земеделци

>> Към съдържанието >>

Програма на националния възпоменателен земеделски събор
18 юни 2011 г., събота, местността "Янини грамади", село Славовица

10.30 – 10.45 Молебен-панихида по случай 88 години от гибелта на Александър Стамболийски
10.45 – 11.00 Официално откриване – приветствие от Емил Йончев, член на ПП и председател на областното настоятелство на ПП „Обединени земеделци” – Пазарджик
11.00 – 11.10 Приветствие от Петя Ставрева, председател на ПП Обединени земеделци
11.10 – 11.40 Приветствия от официалните гости на събора – представители на център-десните политически партии, местната власт, неправителствени и браншови организации<
11.40 – 11.50 Приветствия от членове на Постоянното присъствие
11.50 – 12.10 Представяне на кандидати за кметове и общински съветници на ПП Обединени земеделци
12.10 – 12.30 Поднасяне на венци и цветя в костницата на Александър Стамболийски
12.30 – 14.30 Фолклорна програма

>> Към съдържанието >>

Национален възпоменателен земеделски събор
на 18 юни 2011 г., Славовица

ПП Обединени земеделци организира Национален възпоменателен земеделски събор по повод 88 години от гибелта на земеделския лидер и държавник Александър Стамболийски, министър-председател на България в периода 1920-1923 година.

Съборът ще се проведе на 18 юни 2011 г., събота, от 10.30 часа в местността Янини грамади над село Славовица.

Земеделци от цялата страна, симпатизанти и приятели на Земеделския съюз ще се съберат да почетат живота и делото на държавника и водач на земеделското движение в България.

На събора ще бъдат представени кандидати за кметове и общински съветници на ПП Обединени земеделци.

На възпоменателното събитие ще присъстват председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева, заместник-председателите Моньо Христов, Георги Каркъмов и Димитър Иванов и членовете на националното ръководство на партията.

Сред поканените гости са лидерите на партиите от Синята коалиция, ПП Зелените, синдикатите, браншови организации и граждански сдружения, както и представители на европейските институции у нас.

Пресцентър на ПП Обединени земеделци

>> Към съдържанието >>

Пресконференция на ПП Обединени земеделци в Пловдив

Националното ръководство на ПП Обединени земеделци ще даде пресконференция в прес-клуба БТА в Пловдив в 12.00 ч. на 15 юни 2011 г.


Теми:

1. Позиция на партията за вота на недоверие срещу правителството и по актуални проблеми в агросектора.

2. Национален възпоменателен събор по повод 88 години от гибелта на земеделския лидер, държавник и реформатор Александър Стамболийски на 18 юни 2011 г. събота, от 10,30 ч. в местността Янини грамади край село Славовица.

В пресконференцията ще участват Петя Ставрева, председател на ПП Обединени земеделци, Моньо Христов, Георги Каркъмов, Димитър Иванов - зам.-председатели на съюза и членове на националното ръководство на партията.

Пресцентър на ПП Обединени земеделци

>> Към съдържанието >>


Обръщение на Националното ръководство на ПП Обединени земеделци за участие в предварителните избори

Обединени земеделци и симпатизанти,

На 12 юни 2011 г. ще се проведат отворени предварителни избори. На тях ще бъдат избрани кандидатите за президент и за кмет на София на партиите от Синята коалиция.

Призоваваме ви да гласувате на 12 юни и да дадете своя принос за развитието на демокрацията.

България трябва да има демократично избран президент, който да продължи реформите. София - да има демократично избран кмет, който да я превърне в истинска европейска столица.

На 12 юни изберете своя кандидат за президент от номинираните – Румен Христов (СДС) и Светослав Малинов (ДСБ) и за кмет на София – Прошко Прошков (ДСБ) и Владимир Кисьов (СДС).

Нека с общи усилия да посочим личностите, които са достойни да бъдат президент на България и кмет на София.

Гласувайте! Правото на глас е свещено. Изборите са основната институция в демократичното управление чрез представителство.

Постоянно присъствие на ПП Обединени земеделци

>> Към съдържанието >>


Хората трябва да имат реална алтернатива на изборите
Моньо Христов, зам.-председател на ПП Обединени земеделци, в интервю за радио К2

Г-н Христов, какви са новините от централата на Обединени земеделци?

В момента обсъждаме подготовката за местните избори, къде имаме кандидати в отделните области. Обсъждат се и вариантите за самостоятелно участие или в коалиция.

Очертава ли се в големи градове да имате ваши кандидатури?

В големите градове и в останалите общини все още се водят разговори, които не са окончателни. Затова не мога да кажа, че в големите областни градове ще имаме самостоятелни кандидатури. На този етап се обсъждат издигнатите кандидати и резултатите от срещите с други политически сили за участие в коалиция.

Исках да разбера в каква част от страната бихте участвали сами, но явно и това е в процес на изясняване при вас.

Ние сме дали право на организациите по места сами да решат как да участват, по тяхна преценка. Все пак, искаме от тях информация за кандидатите и за възможностите в отделните региони.

Като става дума за коалиция, оставате в рамките на Синята коалиция, нали така?

За президентските избори мога да кажа, че ще участваме в рамките на Синята коалиция. А за местните избори ще има и самостоятелно участие, и с коалиционни партньори.

Г-н Христов, вие имате ли намерение да напускате Синята коалиция и да се влеете в Десния алианс. Преди малко г-н Антикаджиев от ССД съобщи, че утре (б.р. 18 май 2011, сряда) ще бъде подписано окончателното споразумение.

Не можем да отиваме някъде, където не сме водили преговори. Пак ще кажа, решението ни е за участие в Синята коалиция за президентските избори. Също така нашите членове в страната ще участват и в предварителните избори, на които ще бъде определен кандидатът на коалицията.

Разбирам. В ситуация на криза се правят тези избори. Според вас, повече ли се говори отколкото се действа, или не?

Това да се говори много – е черта на българската политика. Говори се, бих казал – на едро, и се търси да се създаде напрежение. Тоест, защото няма достатъчно политически, а преди всичко икономически поводи, забелязвам, че ГЕРБ се опитват да прехвърлят топката на полето на политиката, за да се избяга от сериозните теми за кризата, за депресията, в която изпаднахме. Но от този разговор не може да се избяга. И той ще се състои, защото обществото го иска. Тогава и кандидатите за президент, и за съветници и кметове ще трябва да кажат какво ще се случва напред във времето. А не да си говорим кой кога и къде е роден, защо не може да се кандидатира и разни други финтифлюшки и въртележки...

Най-важното, което ние искаме е – хората да получат една сериозна алтернатива. И тя да не бъде избор между фалирала преди две години икономическа и финансова политика и друга, която отива към фалит.

Ако изборът остане в тези два нюанса на политическия живот, ще бъде много лошо. Затова нашите предложения ще бъдат алтернатива на тези два субекта. Говоря за тройната коалиция и за ГЕРБ.

От тази гледна точка, бих казал, че ще говорим за разумния избор. Преди 10 години това беше мотото на коалиция Народен съюз. Смятаме, че българските граждани трябва да изберат разумните хора, които могат да работят. Към това и ще се стремим в предстоящите избори.

>> Към съдържанието >>


Димитър Иванов, зам.-председател на Обединени земеделци:

Да направим така, че хората да живеят по-добре

Визитка: Димитър Иванов е роден на 4 февруари 1971 г. в Пловдив.
Средното си образование получава в техникума по електротехника в града по тепетата, със специалност „Електрообзавеждане на промишлени предприятия”.
Завършил е Пловдивския университет, специалност „Математика” и Университета по хранителни технологии в Пловдив със специалност „Технолог в месната промишленост”. През 2007 г. се дипломира и като инженер агроном със специалност „Растениевъдна продукция” в Аграрния Университет в Пловдив.
От 2000 г., след конкурс е назначен в ДФ Земеделие – Агенция САПАРД, отдел Европейско финансиране. Първоначално е експерт в Регионалната разплащателна Агенция в Пловдив. А от края на 2000 г. до момента е началник отдел Регионална разплащателна Агенция - Пловдив, която обхваща областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Стара Загора и Кърджали.
Общински съветник в Община Марица.
Членува в Земеделската организация от 1990 г., като от 2003 г. е председател на Общинската организация на Обединени земеделци на община Марица. На втория редовен Конгрес на ПП Обединени земеделци е избран за член на Постоянното присъствие. Заместник-председател е на ПП Обединени земеделци.
Женен е, има двама сина. Със семейството си живее в село Маноле.

Г-н Иванов, вие сте зам.-председател на Обединени земеделци и едно от новите лица в националното ръководство. Какви предизвикателства поставя пред вас доверието, което получихте на конгреса?

Искам първо да благодаря на всички хора, които ми гласуваха доверие.

Смятам, че трябва да покажем едно ново лице на ПП Обединени земеделци. Първата стъпка в тази посока е възстановяването на структурите на съюза в област Пловдив. Амбицията ни е в общините, където имаме сериозно присъствие, да възстановим всички местни земеделски дружби. Искаме също по места да възстановим и земеделските младежки организации. Радостното е, че при нас идват много млади хора, които приемат нашата програма.

Другата цел, която си поставям, е да привлечем нови хора в организацията. Това са наши симпатизанти - личности, които се ползват с обществено доверие, но в момента стоят отстрани. Те ни припознават като политическата сила, чрез която да получат своето политическо представителство на следващите парламентарни избори.

На първото заседание на новия Управителен съвет призовахте колегите си за повече дисциплина. Освен нея, какво друго е необходимо за успеха в политическата работа?

Освен дисциплината, за успеха на организацията ще трябва да се работи сериозно и отговорно. Само така ще можем да изпълним целите, които сме си поставили, и да реализираме програмата на Обединени земеделци. На първо място сега е работата за успешното участие на съюза в предстоящите наесен местни избори. Резултатите, които ще постигнем на местния вот, ще бъдат контролата, преди изборите за Народно събрание.

Като общински съветник как ще коментирате искането на кмета Славчо Атанасов, направено преди месец, общините „Родопи” и „Марица” да бъдат присъединени към Пловдив?

Благодаря за този въпрос. Това искане не е от вчера, а от близо две години. Ще направя уточнението, че то не е за приобщаване на двете общини към Пловдив, а само на определени села, където има сериозни инвестиции или пък предстоят такива. За община „Родопи” това са селата Ягодово и Крумово, а за „Марица” - Радиново, Бенковски, Сарацово, Воеводиново и Скутаре. Всички те са около Пловдив. В повечето от тях са създадени инициативни комитети. И ако трябва те ще бъдат обединени в общ комитет в защита на община „Марица”.

Недоволството на хората е голямо. Стартирали са и подписки срещу това искане и досега са събрани около 7 000 гласа срещу тези намерения.

Разговаряли ли сте с областния управител, до когото е адресирано писмото на кмета Славчо Атанасов?

Досега не сме водили разговори по този казус. Но, както казах, хората не са съгласни с това намерение на Пловдивската община. Ако то се осъществи, на практика общината ще бъде разделена – едни села ще станат част от общините Пловдив и Раковски, други - от общините Калояново и Съединение. Тоест, общината ще бъде разбита. Перспектива, която жителите й категорично не приемат!

Общината обхваща 19 села. Какви са проблемите на региона и перспективите пред хората, които живеят там?

За съжаление, колкото и добре да са устроени селата, има още проблеми за решаване, основно от битов характер. На първо място е необходимостта от изграждане на подземната инфраструктура – канализация и водопроводи. Заедно с тях, според европейските изисквания, трябва да бъдат построени и пречиствателни станции. Не на последно място е и необходимостта от изграждането на нова пътна мрежа. Друг голям проблем е реализирането на селскостопанската продукцията. Досега общинската администрация не е предприела никакви стъпки в защита на земеделските производители.

Какво трябва да бъде направено?

Преди години се заговори за изграждането на тържище на територията на общината, където производителите да предлагат своята продукция. Смятам, че това е възможно да стане със средства от европейските програми, без да се утежнява общинският бюджет. Такъв проект може да бъде осъществен при едно ново управление. Настоящата местна власт в общината, ясно е, не си е поставила задачата да изгради такова тържище. А именно, с изграждането на една зеленчукова борса могат да се решат проблемите на земеделието в региона и ние, като политическа партия, мислим в тази посока.

Как ще участват Обединени земеделци в местните избори наесен – самостоятелно или в коалиция, и кои са предпочитаните коалиционни партньори?

За предстоящите местни избори сме направили Земеделска коалиция, в която влизат всички земеделски формации на територията на общината, без БЗНС „Ал. Стамболийски”. Тази коалиция ще участва с кандидат за кмет на общината. Ще издигнем кандидати за кметове и във всичките 19 села, както и обща листа за общински съветници. Вратата все още е отворена и за нови коалиционни партньори. Защото смятаме, че при по-широко е управление на общината, по-лесно ще можем да решим проблемите, които съществуват на територията й.

На какви критерии трябва да отговарят кандидатите за кметове и за общински съветници, зад които организацията ще застане?

Първото условие, на което трябва да отговаря един кандидат за кмет е – да бъде обществено приета личност. Той трябва да е запознат с проблемите на съответното населено място и да има виждане за решаването им. Хората трябва да го приемат и да му вярват. И разбира се, при спечелване на изборите, кандидатът да изпълнени поетите ангажименти. По този начин ние заявяваме своето намерение за участие в местните избори и в управлението на общината. При едно сериозно присъствие в Общинския съвет ще можем да реализираме и всички наши предизборни намерения.

Като част от местния парламент, каква е вашата визия за развитието на община „Марица” през следващия мандат?

Хората са разочаровани от сегашното управление, защото в община Марица има много частни инвестиции. Те обаче са направени избирателно, в определени села. Затова ние, ако поемем управлението, трябва да се стремим да върнем доверието на хората, да бъдем по-близо до тях. Смятам също, че инвестициите трябва да бъдат съобразени с конкретните нужди на всяко едно село. Недопустимо е те да бъдат само в едно населено място, а в останалите 18 села да не се правят инвестиции и подобрения и през целия мандат единствено да се натрупват нови и нови проблеми.

Какво е посланието ви към избирателите?

Убеден съм, че както се грижим за нашите деца и за нашите семейства, така трябва да се грижим и за нашите села и за цялата община. С участието си в местната власт трябва да направим така, че хората да живеят по-добре.

Интервю на Татяна Атанасова

>> Към съдържанието >>


Европейската проверка – ясен сигнал към властта

Цялостната проверка, която Европейската сметна палата (ЕСП) възнамерява да направи на ДФ „Земеделие”, е ясен сигнал към управляващите от ГЕРБ, че компромиси с прозрачността и контрола при усвояване на евросредствата няма да се правят.

Тази ревизия означава, че е разклатено доверието на европейските ни партньори във фонда като институция. При констатирани нарушения има опасност от блокиране на средства по директните плащания от Европейския съюз. А само за 2010 г. те са в размер на 1 млрд. лв.

Ние, от ПП Обединени земеделци, отдавна алармираме, че има срив на доверието към фонд „Земеделие” и все повече български фермери се обръщат директно към Брюксел със сигнали за нарушения при изплащане на европейските пари.

Не трябва да забравяме, че фондът е най-голямата разплащателна агенция у нас, през която всяка година минават стотици милиони евро.

Проверката на ЕСП потвърждава позицията на много български фермери, че фондът не работи ефективно и европарите трудно стигат до земеделските производители.

Наш национален интерес е проблемите в работата на фонда бързо да бъдат отстранени.

Персоналните промени по върховете на Разплащателната агенция трябва да доведат и до реална промяна на начина, по който работи тя.

Нужни са: повече прозрачност, ефективен контрол, по-малко бюрокрация и компетентна администрация.

Петя Ставрева,
председател на ПП Обединени земеделци

>> Към съдържанието >>

Брюксел погва Държавен фонд "Земеделие"
Евроекспертите ще проверяват и снимките на земеделските земи

Европейската сметна палата (ЕСП) възнамерява да извърши цялостна проверка в ДФ „Земеделие”, съобщи тази седмица Фермер.бг, като се позова на високопоставен източник. Предстоящата контрола е заради множеството сигнали, които пристигали от България по повод злоупотреби в земеделския сектор. Това кореспондира и с отчета на ОЛАФ, че всяка година водените от тях разследвания в агросектора у нас се увеличават. В момента службата работи върху 64 такива случаи.Това, което се обсъжда в средите, включително и между евродепутати, потвърждава, че проверката ще бъде широка. Последните коментари се активизираха по повод недоволството за санкциите около кампаниите за 2009 г. и 2010 г. Заради глобите фермери пишат жалби до всякакви институтуции, включително и такива, които нямат отношение по темата, посочва сайтът.

От ПП Обединени земеделци непрестанно алармират, че санкциите, наложени на близо 6000 земеделски производители, са заради грешки на администрацията. Ден след националния протест на фермерите (11 май), председателят на съюза Петя Ставрева каза пред медиите, че актовете са съставени в нарушение на европейските регламенти. Припомняме, че до разминавания доведе промяната в допустимите за подпомагане слоеве в ортофотокартата. Снимките на земеделските земи се превърнаха в „ябълката на раздора”.

Оказа се, че земите, които са подпомагани със средства, вече са изключени от допустимия слой като трайно недопустими за подпомагане. От браншовите организации предупредиха, че може да се появят нови проблеми и санкции, тъй като предстои ортофотокартата пак да се обновява и да се напасват снимките.

При цялостната проверка на ЕСП у нас от Брюксел ще гледат под лупа и снимките на земеделските земи.

"Синорите на нивите в много случаи са доста субективно поставени, те се прехвърлят в съседните площи. Проверките на ДФ "Земеделие" могат да бъдат манипулирани”, твърди пред в. "168 часа" служител от фонда, пожелал анонимност.

Последното снимане на площите е направено през 2006 г. В следващите месеци ортофотокартата на парцелите трябва да бъде обновена. През юни и юли 2009 г. е разработен план за действие, съгласуван с Европейската комисия. Според него до края на 2011 г. трябва да се направи ново заснемане на страната от самолет и картите да се актуализират.

Засега са предадени само частични данни за текущите граници на терените и експертите са категорични, че крайният срок едва ли ще бъде спазен, посочва вестникът. В земеделското министерство търгът за снимките е бил забавен и поради това, че не са спазени и сроковете. Най-оспорвани са снимките, взети преди няколко години от сателит. При това е ползвана услугата на немската компания "Юропиън спейс имиджинг". Тя доставила сателитните снимки за изработка на цифровата ортофотокарта, но мнозина експерти у нас са твърдо убедени, че са използвани стари снимки за нуждите на военните. Цената, срещу която са закупени, е 3 997 млн. лв.

Сателитните снимки се използват за слой, върху който се разчертават териториите, обясняват експерти, цитирани от „168 часа”. Според ЕК това е недопустимо, защото сателитният слой има голямо отклонение и се получават разминавания. На тях например синорите се виждат като пътища.

>> Към съдържанието >>

"Кабинетни решения" затриват българското земеделие
Обединени земеделци подкрепят искането на животновъдите за оставка на агроминистъра

„Липсва дългосрочна визия за развитието на българското земеделие и на селските райони у нас. Все по-често ставаме свидетели на „кабинетни решения”, които не са съобразени с нуждите и възможностите на земеделските производители”, се казва в становище на Обединени земеделци, представено на 12 май на брифинг в София-пресОт организацията подкрепят искането на животновъдите за оставка на министър Мирослав Найденов поради несправяне с проблемите в сектора. От Обединени земеделци настояват за бързи и адекватни реакции от страна на Министерството на земеделието и храните и на българското правителство за стабилизиране на ситуацията в агросектора.

Земеделски производители обвиняват агроминистерството в дискриминация спрямо дребните и средните фермери от необлагодетелстваните райони и биопроизводителите, каза председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева. Тя посочи, че за първи път от приемането ни в ЕС до месец май не са платени субсидиите за тези райони, без да има ясни причини за забавянето.

Наложените санкции за минал период – 2009 г., на близо 6000 земеделски стопани заради грешки на администрацията допълнително утежняват положението, посочи Ставрева. В подкрепа на думите си тя цитира регламент ? 796/2004 г. на Еврокомисията, който постановява за всяка проверка и установено нарушение да се съставя протокол, подписан от земеделския производител. Това не е направено, което означава, че актове са съставяни в нарушение на европейските регламенти, добави тя.

Петя Ставрева коментира и твърденията на министър Найденов, че животновъди представят гробища за земеделски площи с думите: „Министерството на земеделието все по-често обвинява фермерите в опити за манипулация и така търси възможност да се неглижират грешките на чиновниците в агросектора.”

От Обединени земеделци питат – как се насочват средства, има ли приоритизиране на едни браншове за сметка на други, в които се „изсипват милиарди от еврофондовете”. До кои производители стигат тези пари, при условие, че имаме браншове в бедствено положение - като млекопроизводителите и зеленчукопроизводството, питат от съюза.

Подкрепата за производството на суровини пряко влияе и върху цените на храните, каза в тази връзка зам.-председателят на Обединени земеделци Георги Каркъмов.

По думите му в България „цени, доходи и потребление са като „Бермудски триъгълник”. От една страна цените на основни хранителни продукти растат. От друга, имаме замразяване на заплатите, което води до намаляване на потреблението. Как при тези условия можем да развиваме икономиката, попита Каркъмов. Той не отрече, че ценовата политика зависи от пазара, но подчерта, че държавата има инструменти, с които да повлияе на цените по веригата – суровини, преработватели, прекупвачи, потребители.

Проповядваме, че можем да изхраним света с наши храни, а задоволяваме нуждите си с 30% родна продукция, при необходими 50 на сто от нея за захранване на преработвателната ни промишленост. Това са все проблеми, които трябва да бъдат решени, категоричен е Георги Каркъмов.

От ПП Обединени земеделци коментираха и искането на еврокомисаря по финансовите въпроси Януш Левандовски да бъде ограничен бюджетът за земеделие в Общността. Днес селското стопанство заема около 40% от бюджета на ЕС.

Смятаме, че пътят „не е в намаляване на разходите за земеделие, а в тяхното преструктуриране и с акредитирането на нови, по-атрактивни мерки в програмите за селските райони”, заяви Петя Ставрева. От Обединени земеделци апелираха за по-малко бюрокрация и по-улеснен път на европарите до фермерите и селата в ЕС.

В България парите по европраграмите се усвояват с бавен темп. А размерът на усвоените средства до 2013 г. ще повлияе при определяне на сумата за страната в следващия програмен период на ЕС от 2014 до 2020 г., каза Ставрева. Тя отново призова за широк обществен дебат за приоритетите на България в рамките на Общата селскостопанска политика.

НЗЗ ХХI век

>> Към съдържанието >>

Необходим е широк дебат за приоритетите ни в ОСП

”Приоритет на българската държава трябва да бъде превръщането на земеделието в проспериращ сектор, в който работят все повече млади хора.” Това заяви председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева пред заключителната конференция на кампанията „Общата селскостопанска политика за младите”. Във форума, който се проведе на 28 април в София, участваха учители и ученици от професионални гимназии по селско стопанство у нас и експерти от Министерството на земеделието и храните и от Фондация „Европейски институт”.„Необходима е дългосрочна визия и национален консенсус за развитието на аграрния сектор в България, която е земеделска страна”, посочи пред младите хора Петя Ставрева. Не видях обществен дебат за това какви са приоритетите ни в рамките на ОСП и какво ще защитаваме, каза Ставрева.

ОСП дава много възможности и финансови ресурси, но превръщането им в реална политика е дълъг път. В тази връзка като проблем Ставрева посочи и липсата на диалог между производителите и хората, които взимат решенията. И апелира към представителя на МЗХ Мая Нинова за максимално широк дебат по приоритетите ни в контекста на ОСП.

Лидерът на Обединени земеделци изтъкна също, че не може да има проспериращо земеделие без баланс между европейска и национална подкрепа. В тази връзка тя посочи, че в сектора земеделие не може да се разчита само на средства от Брюксел, а са необходими и повече инвестиции от националния бюджет.

Петя Ставрева отново заяви позицията на Обединени земеделци, че България се нуждае от нова аграрна политика, част от която да бъде и дългосрочната стратегия за развитието на селските райони.

Ставрева изтъкна и необходимостта да бъдат инвестирани повече средства в образованието, в това число и в професионалните гимназии по селско стопанство. Това е начинът да бъдат подготвени професионално младите хора, които ще направят конкурентно земеделието ни. Убедена съм, че те ще бъдат също и добри мениджъри и ще допринесат за усвояването на повече средства в агросектора каза още Петя Ставрева.

На форума младите хора дебатираха по проблемите на земеделието и потърсиха отговор на въпроса – как и в каква посока да се развиват земеделието ни и селските райони у нас.

Не беше подминат и въпросът за вноса на земеделска продукция от трети страни, които изместват от пазара родното производство на зеленчуци, например. В отговор Мъгърдич Хулиян от Европейския институт изтъкна, че големият проблем е в нелегалния внос, който не дава възможност стоките да бъдат обмитявани.

При дискусията бе изтъкнато, че над 90% от територията на Европейския съюз преобладават селата. Именно в селските райони живее почти 60 на сто от населението - затова неслучайно страните-членки на ЕС решиха да превърнат развитието на тези райони в основен стълб на общата селскостопанска политика. Инвестициите в селските райони ще помогнат за тяхното съживяване и ще ги направят конкурентоспособни.

В рамките на конференцията бе открита и фотоизложбата „България, селото и светът”. Със своите снимки младите автори показаха кътчета от българската природа и българското село и призоваха те да бъдат опазени за идните поколения.

>> Към съдържанието >>


Търсим най-добрата формула за местния вот

"Подкрепяме справедливите протести на гражданското общество"

казва зам.-председателят на Обединени земеделци Георги Каркъмов в интервю за радио К2.

- Г-н Каркъмов, в рамките на Синята коалиция ли остава партия Обединени земеделци за предстоящите местни избори? Какво решавате в последните заседания на организацията?

- В предстоящите президентски и местни избори ПП Обединени земеделци ще си партнираме с всички политически сили, които споделят голяма част от нашата Програма.

По отношение на президентските избори, позицията на нашите членове, изразена на Втория конгрес и на заседанието на Управителния съвет след това е да участваме в разговорите с партиите от Синята коалиция. Безспорно, при обсъждането на кандидатурите за президент и за вицепрезидент, нашите бележки и предложения трябва да бъдат отчетени.

Що се отнася до местните избори, тъй като ситуацията в различните региони на страната е различна, ние сме дали право на нашите областни и общински организации да намерят най-добрата формула за участие в изборите - самостоятелно или в коалиция, с която да можем да постигнем възможно най-добро представителство на ПП „Обединени земеделци" в местната власт. На този етап това е нашето становище.

- Имаше дума, че ще се тръгне на коалиране между всички земеделски партии, но това май няма да се случи на тези местни избори?

- Това е въпрос, който като че ли изкуствено се задава от някои политически кръгове и има за цел да отклони вниманието от действията и политическите послания, които ПП Обединени земеделци излъчват в последно време. Особено и след състоялия се Втори редовен конгрес. Не можем да говорим за обединяване на организации, 90% от които са абсолютно малобройни като членска маса и нямат никакво влияние в обществено-политическия живот на страната.

Нас ни интересуват най-вече дребните и средните земеделски производители, средните и дребните търговци, изобщо представителите на средния и на дребния бизнес в страната. И всички политически организации, които имат сходни позиции с нас по отношение на управленските политики за средния и за дребния бизнес, биха били евентуални наши партньори на предстоящите избори.

- Всеки от лидерите, на която и да е земеделска организация, претендира, че той оглавява най-автентичната. В нашия ефир Стефан Личев, председател на ЗНС заяви, че имат споразумение с БЗНС „Ал. Стамболийски" и що се отнася до представителност, те са тези, които представляват земеделското движение в България.

- ЗНС и БЗНС „Ал. Стамболийски" изразиха ясно своята политическа ориентация с участието си в създаването на президентския проект АБВ. Това са организации, които гравитират към лявото политическо пространство у нас. От тази гледна точка, за ляво ориентираните избиратели, те може би са левите представители на земеделското движение. ПП Обединени земеделци е център-дясно ориентирана политическа организация и ще търсим партньори точно в този спектър.

- Не е ли притеснителен фактът, че леви, десни или пък центристи - всеки си има по една земеделска организация?

- Това не е случайно. Земеделската кауза, която бих нарекъл общонародна, се споделя от голяма част от българските граждани и е примамлива за всеки политически център - дори като оцветяване и като декор. Цялата история на земеделското движение показва подобни апетити - дали от ляво или от дясно. По-важното е каква реална политика се води от съответната земеделската организация.

- Но всеки претендира, че той води най-правилната земеделска политика.

- Това нека реши българският избирател. Нека решават браншовите организации. Нека решават всички демократично мислещи граждани. Ние заставаме зад техните справедливи искания.

- Вие давате свобода на местните структури сами да определят политиката на предстоящите избори. Ще има ли места, на които ще държите да бъдат издигнати ваши, земеделски кандидатури?

- Разбира се, че имаме - както за кметове на общини, така и за активно участие в общинските съвети. Нашата амбиция е участието на ПП Обединени земеделци да е по-голямо в местната власт от това, което беше постигнато на предишните избори.

- Бихте ли издали в кои градове ще имате собствени кандидатури?

- В момента нашите областни и общински организации правят анализ на обществените нагласи и проучват кои фигури биха се радвали на най-голяма обществена подкрепа по места. Ние ще подкрепим и ще издигнем тъкмо такива личности - обществено значими и с влияние в съответните региони.

- Ще издигнете ли собствена кандидатура за кмет на София?

- Не, ПП „Обединени земеделци" няма да издига самостоятелна кандидатура в столицата.

- Тогава сигурно ще подкрепите кандидат, издигнат от вашите партньори от Синята коалиция? А защо не и кандидатурата на г-жа Петя Ставрева?

- Не е задължително председателите на политическите организации да бъдат непременно номинирани в избори. Пред Петя Ставрева, като новоизбран председател на ПП Обединени земеделци, стоят много и отговорни задачи - стабилизиране и разширяване на структурите по места и най-вече - да се привличат нови и млади членове в организацията. В момента протичат интензивни процеси на подмладяване на ръководствата на местните структури във всички региони в страната и ние се радваме на големия интерес и на присъствието, което имат младите хора в ПП Обединени земеделци. Според мен това е много съществен процес и смятам, че даваме добър пример на всички български политически организации. Време е всички да започнем да се отърсваме от хора и от креатури, които защитават в повечето случаи свои, персонални интереси. Нека застанем в защита на интересите най-вече и на младите хора в България. Нека дадем път на хора, които не са обременени толкова много с дългогодишния преход у нас.

- Младите хора днес се ориентират към гражданските движения, участват активно и в гражданските протести. В този смисъл как ще коментирате управлението на ГЕРБ?

- В Решенията на нашия Управителен съвет ние изрично декларираме, че ПП Обединени земеделци ще подкрепя всички справедливи искания на гражданското общество - на животновъдите, на зърнопроизводителите, на хората, които протестират срещу високите цени на горивата. Най-потърпевши от настоящата криза в страната са представителите на средния и на дребния бизнес. Ние активно заставаме зад всички техни искания. Такава ще бъде политиката на Обединени земеделци оттук нататък.

>> Към съдържанието >>

Да се анулират санкциите на земеделските производители за 2009 г. заради нарушени изисквания на ЕК, настояват от ПП ”Обединени земеделци”

Компетентните органи в агросектора у нас незабавно да извършат необходимата проверка на актовете, с които са санкционирани 5800 земеделски производители. Въз основа на тези актове те трябва да възстановят субсидии за стопанската 2009 година. Това обявиха на пресконференция на 20 април в пресклуба на БТА в Стара Загора от националното ръководство на ПП “Обединени земеделци”. В брифинга участваха председателят на партията Петя Ставрева, зам.-председателят Моньо Христов и членовете на Постоянното присъствие Захари Банков и Георги Димитров.Потърпевши фермери са информирали, че земите, за които са глобени са изключени от така наречения “допустим слой за 2009 г.” без проверки на място и без да бъдат известени производителите, за да могат да се защитят, преди да бъдат глобени.

Това означава, че актовете са съставени в нарушение на европейските регламенти, според които за всяка проверка и установено нарушение се съставя протокол, който се подписва и от земеделския производител. Това постановява Регламент номер 796/ 2004 г. на Европейската комисия, посочи Петя Ставрева, която е и бивш евродепутат.

Браншови организации в нашата страна подготвят декларация към националните и европейските институции, в която настояват за бързо разрешаване на проблема със санкциите.

Земеделски производители споделят, че често се променят правилата по които едни парцели се включват и изключват от “допустимия слой”, посочи Петя Ставрева. За ПП “Обединени земеделци” сериозен проблем остава фактът, че изключването на земи от “допустимия слой” не само води до лишаване от субсидии, но и в повечето случаи до глоби и наказания. Това съсипва фермерите и особено дребните и средните земеделски производители, които преживяват трудни дни в условията на липса на достатъчна финансова подкрепа за агросектора, подчерта земеделският лидер. По думите й българските фермери са глобени заради грешки на чиновниците, а това води и до загуба на европейски пари, които да подкрепят българските производители.

Пресцентър на ПП «Обединени земеделци»

>> Към съдържанието >>
Ръководството на ПП Обединени земеделци се срещна с животновъди в Първомай

На 14 април Председателят на ПП "Обединени земеделци" Петя Ставрева и членове на националното ръководство се срещнаха в Първомай с животновъди от различни региони на страната и представители на браншови асоциации от агросектора.„За нас положението е трагично. Не само, че не получаваме необходимите средства, но ни налагат санкции и глоби заради несвършена работа на чиновниците в агроведомството”, алармираха животновъди от Сливен, Стара Загора, Плевен, Пловдив, Смолян, Кърджали, Карлово.

„Много обещания бяха дадени, че земеделието ще бъде приоритетен сектор, но реалността показва друго – забавяне на изплащането на субсидиите, бавно усвояване на средствата по Програмата за развитие на селските райони, липса на очакваната държавна подкрепа за браншове в бедствено положение като животновъдството и зеленчукопроизводството у нас.

Много фермери са на ръба на фалита и е необходима адекватна реакция на хората, които управляват агросектора, но такава липсва”, каза Петя Ставрева.

Животновъдите обявиха готовност за протести, ако исканията им не бъдат чути. Те настояват да не бъдат санкционирани бенефициенти за стари периоди поради допуснати редица неточности от страна на общинските служби по земеделие и липса на актуална ортофотокарта. Настояват и за нотификация на нови държавни помощи за пасищно отглеждане и хуманно отношение към животните, както и за разсрочване на получените от ДФ "Земеделие" кредити за закупуване на фураж за изхранване на животни.

>> Към съдържанието >>

8 април 2011 г., НДК, София:
Петя Ставрева: Европарите трудно стигат до биопроизводителите у нас

„България има имидж на страна с екологично чисти и качествени продукти и може да заеме пазарната ниша на биологичната земеделска продукция.” Това каза лидерът на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева по време на форума "Развитие и приложение на европейските стандарти в биопроизводството – приоритет на Стратегия 2020", организиран от евродепутата Надежда Нейнски.На този етап обаче „броят на биологичните земеделски стопанства у нас е малък”, отбеляза Ставрева. Тя подчерта, че пазарът на екологични култури и продукти в страната е едва 1 процент от пазара на хранителни стоки. Европарите трудно стигат до биопроизводителите и реално усвоените средства по тази мярка са прекалено малко – под 3% от предвидените за България, посочи Петя Ставрева. До 2013 г. страната ни трябва да усвои 455 млн. евро в тази област. Поради технически грешки и административни пропуски обаче много заявления на биопроизводители са отхвърлени, подчерта председателят на Обединени земеделци.Проблемите в сектора са породени от недобра нормативна база и липса на административен капацитет, смята Ставрева. Забавените плащания не са единственият проблем на биопроизводителите. Вместо субсидии някои от тях получиха глоби и наказания за бъдещи периоди, посочи бившият евродепупат.

Като важна стъпка в развитието на биоземеделието у нас е необходимо до 2013 г. 8 на сто от обработваемите земи в страната да бъдат изцяло използвани за производството на биологични чисти храни и 3% от продаваните хранителни продукти да бъдат с биологичен произход. Сред перспективите в сектора Ставрева посочи подпомагане на земеделските стопани, преминаващи от конвенционално към биологично производство. И не на последно място – увеличаване конкурентоспособността на продуктите от българското биологично земеделие.„Парламентът трябва да изработи стратегия за биопроизводство, да се подпомагат производителите и да се направи всичко възможно усвояването на еврофондовете на средното ниво в ЕС”, заяви от своя страна председателят на СДС Мартин Димитров. Той също подчерта, че поради лошото управление в земеделието хората трябва да връщат пари за минали години. Не може да продължава това лошо управление в селското стопанство. И дори има парадокс – мнозинството в НС от ГЕРБ, оценявайки министрите, е писало най-много двойки на Мирослав Найденов, посочи иронично Димитров.

Участниците във форума – производители и търговци на биопродукти, заявиха, че провалът при усвояването на парите се дължи на неработеща нормативна уредба и бюрократични спънки.

Голяма част от заявленията за финансиране биват отхвърлени заради липсващ подпис. Друга значителна част получават нулево финансиране, обясни председателят на Асоциация "Биопродукти" Веселина Ралчева. Основният проблем е изключителното закъснение и неинформираността на кандидатите за това какво се случва с техните заявления, посочи тя.

Според евродепутата Надежда Нейнски българското биопроизводство струва скъпо, не се реализира лесно на пазара и се контролира при неясни условия. Биопроизводството и екологично чистото земеделие са почти бутиково занимание в България, отбеляза тя.

За да бъде стимулиран секторът, биопродуктите трябва да бъдат облагани с 5% ДДС, а не с 20 на сто, смята Живко Джамяров от Асоциацията на биотърговците.

>> Към съдържанието >>


ПП „Обединени земеделци”: Необходима е промяна на начина, по който работи ДФ „Земеделие”

Новото ръководство на ДФ „Земеделие” трябва да реши своевременно проблемите със забавеното изплащане на субсидиите, прекалената бюрокрация и грешките на администрацията в Разплащателната агенция, каза на пресконференция председателят на ПП „Обединени земеделци” Петя Ставрева.

Констатираме срив на доверието в ДФ „Земеделие” като институция. Все повече фермери повдигат въпроса дали не могат да кандидатстват директно в Брюксел с проекти по Програмата за развитието на селата и селските райони, каза още Петя Ставрева.

Очакваме персоналните промени в ръководството на Фонда да доведат до реална промяна на провежданата политика и начина, по който работи Разплащателната агенция, за да окаже необходимата подкрепа на земеделските производители и на жителите на селските райони у нас, заявиха от „Обединени земеделци”.

От партията подчертаха, че новото ръководство не трябва да допуска създаването на обръч от консултантски фирми около ДФ „Земеделие”.

„Промените в ръководството на ДФ „Земеделие” са признание на министър Мирослав Найденов, че неговите кадри не се справят и, че съществува недоверие между тях и ръководството на аграрното министерство”, каза от своя страна зам.- председателят на съюза Моньо Христов.

Фактът, че „новият шеф на фонда идва от финансовото министерство предполага, че ще бъде въведен ред във финансовата част”, добави той. По думите му е важно също да не бъдат въведени рестриктивни правила, които да са пречка за производителите.

В момента в европейските институции тече дебат за Общата селскостопанска политика /ОСП/. В тази връзка е важно е да се знае каква е официалната позиция на България по отношение на предложението на еврокомисаря по земеделие Дачиян Чолуш за въвеждане на таван на субсидиите за земеделски производители, отбеляза Петя Ставрева.

От „Обединени земеделци” алармираха и за тежкото положение, в което се намират розопроизводителите у нас. „Ниските изкупни цени в бранша не покриват себестойността на продукцията и розопроизводителите са губещи”, каза Зара Клисурова, председател на ВКРС.

ПП „Обединени земеделци” ще инициира създаването на Обществен съвет, в който ще бъдат поканени да участват експерти, представители на браншовите и неправителствени организации и на аграрната наука - за изработване на политики и успешни решения за развитие на агросектора и селските райони у нас.

>> Към съдържанието >>

Декларация на Постоянното присъствие на ПП „Обединени земеделци”

Постоянното присъствие на политическа партия „Обединени земеделци” се разграничава от бившия член на ръководството Венцислав Върбанов, който се идентифицира с управляващото мнозинство като в качеството си на народен представител подписа заедно с независими депутати декларация в подкрепа на Цветан Цветанов и ГЕРБ.

По този начин той се противопостави на позицията на Обединени земеделци за сваляне на доверието от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и водената от него политика – пробив в националната сигурност, полицейщина по места и липса на реформи.

Националното ръководство счита, че с тези свои действия Венцислав Върбанов уронва престижа на организацията и декларира, че в парламента той вече не представлява ПП „Обединени земеделци”.

22.02.2011 г., София

>> Към съдържанието >>
Декларация за политическо сътрудничество подписаха ПП Обединени земеделци, РДП и БСДП

Документът (виж по-долу) бе представен от лидерите на трите партии на пресконференция в Стара Загора. В нея участваха Моньо Христов и Петя Ставрева от ръководството на ПП Обединени земеделци, Захари Петров, председател на РДП и Йордан Нихризов, председател на БСДП.Подписването на декларацията е резултат на установеното партньорство между Обединени земеделци, РДП и БСДП, бе обявено на пресконференцията. Ние искаме да създадем атмосфера на диалог и сътрудничество, подчертаха представителите на трите организации.

ПП Обединени земеделци, РДП и БСДП имат общи позиции за приоритетите в развитието на аграрния сектор, социалната сфера, образованието. Те са категорични, че преходът в България ще завърши, когато се създаде стабилна средна класа. И трите организации са традиционни български партии и се явяват реални продължители на демократичните традиции у нас, за разлика от други формации, които временно участват в политическия живот на страната.

За нас е изключително важно да бъдат създадени условия за развитието на среден и дребен бизнес, да бъде продължен процесът на децентрализация, а за развитието на регионите да се отделят повече средства", посочи Петя Ставрева. Според нея протестите на животновъдите и тютюнопроизводителите са резултат от липсата на дългосрочна стратегия за развитието на агросектора и селските региони у нас.

Петя Ставрева коментира, че европейските пари трудно стигат до малките и средни фермери. България все още няма окончателна позиция за промените в Общата селскостопанска политика, нито е определила своите стратегически сектори. Трябва да се чуе гласът на земеделските производители, на браншовите организации и на аграрната наука, за да може предложенията, които ще отстояваме като национални приоритети, да отразяват реалната ситуация в агросектора, каза тя.

Традиционно местните ни структури решават с кого да се коалират в отделните общини, посочи Моньо Христов. За нас е важно на предстоящите местни избори да получим подкрепата на хората по места и да увеличим броя на земеделските кметове и общинските съветници, подчерта той.

Според ПП Обединени земеделци, РДП и БСДП част от приетите промени в изборното законодателство нарушават основни принципи на демокрацията.

„Днес, във времето на световна икономическа криза, единството на демократичните сили за обединяване на разумните, мислещи хора у нас е нужно повече от всякога", е записано в декларацията.

>> Към съдържанието >>

Д Е К Л А Р А Ц И Я
за политическо сътрудничество
между ПП Обединени земеделци, БСДП и РДП
през 2011 г.


Ние, членовете на традиционните български партии, се гордеем с делата на нашите предшественици в борбата за свобода и демокрация. Ние, земеделци, социалдемократи и радикалдемократи, сме приемници и продължители на една над стогодишна история, свързана с реализацията на идеи в името на просперитета на България. Оставайки верни на традициите, ще отстояваме принципите за свобода, народовластие и справедливост.

Потвърждавайки своята традиционна привързаност към конституционализма и уважавайки върховенството на закона, ние, представителите на традиционните политически сили, сме убедени, че политическата система у нас трябва да се изгражда на основата на демократични принципи, отстоявани от легитимни политически партии. Те са нужни, както показва опита в Западна Европа, за да бъдат генератор на идеи за управление, да станат среда за израстване на управленски кадри и първоначален филтър при всеки избор, както и да носят политическата отговорност за всяко управленско решение.

Ние, земеделци, социалдемократи и радикалдемократи, оставаме верни на принципите на конституционализма. Ние сме за равнопоставеност на всички при избора на централни и местни органи на властта и за представители в институциите в Европа, така, както е записано във върховния закон у нас. В този смисъл сме против налагането на всякакви изкуствени прегради и ограничения пред политическите партии, които комерсиализират и компрометират изборния процес. Те не само са антиконституционни, но са израз на балканската хитрост на съвременните бизнесиграчи в политиката за подмяна на сопите, краденето на бюлетини и състезанието с предизвестени участници - победители от близкото и по-далечно минало.

В дългогодишната си история ние сме виждали непрекъснат стремеж на спечелилите парламентарни избори да наложат тоталната си власт - и всички те са завършвали с провал.

Ние, земеделци, социалдемократи, радикалдемократи, днес сме част от Синята коалиция. Тази наша позиция се определя от факта, че за решаване в трудни моменти на важните задачи за необратимост на прехода към демократично гражданско общество у нас и за просперитета на страната е необходимо обединението на всички демократични сили, на всички разумно мислещи хора. Такава беше нашата позиция в първите години след краха на тоталитаризма, когато участвахме във формирането на СДС, такава бе тя и в трудните години на икономическа катастрофа след повторното управление на БСП, когато създадохме ОДС. Отминалото време ни дава право да поставим обективната оценка, че и през двата периода, макар и кратки по времетраене, страната направи решителни крачки по пътя на своето ново европейско развитие.

Днес, във времето на световна икономическа криза, единството на демократичните сили за обединяване на разумните, мислещи хора у нас е нужно повече от всякога. Ние обаче приемаме партньорството единствено и само като равноправен диалог, с цел постигане на по-добри резултати в управлението, в икономиката и във всички сфери на обществения живот. Заявяваме, че в този смисъл ще търсим не това което ни разделя, а това което ни обединява в принципите, вижданията и платформите.

Ние, земеделци, социалдемократи и радикалдемократи разбираме, че днес пред нашето общество има задачи, които изискват стратегически решения, чийто хоризонт е с десетилетия напред. Затова в поредица от дискусии с политическите ни партньори, с експерти и представители на гражданския сектор, ще конкретизираме нашите програми с конкретни изводи и ще ги предложим на нашите партньори за изграждане на общи позиции.

През 2011 г. предстоят избори за президент и избори за местни органи на властта. Готови сме да предложим достойни наши кандидати при издигането на единни кандидатури за президент и вицепрезидент на демократичните сили.

Всяка от нашите партии има проверени в годините критерии за издигане на кандидати за общински кметове и съветници и процедури за оценка на тяхната компетентност и избираемост.

Нашите устави предоставят на местните организации привилегията и отговорността да извършат самостоятелен избор на техните избранници за участие в местната власт. Но ние, националните ръководства на ПП „Обединени земеделци", БСДП и РДП ще съдействаме на местните си организации да преодолеят проявите на регионално мислене и на базата на общи критерии и правила да излъчат най-достойните и избираеми кандидати за кметове и общински съветници.

За ПП „Обединени земеделци": Л. Вичев

За БСДП: Й.Нихризов

За РДП: З.Петров

>> Към съдържанието >>
     На 10 юни заедно
на Славовица!
Традиционният национален възпоменателен събор
по повод 89 г. от гибелта
на земеделския лидер Ал. Стамболийски
ще се проведе
на 10 юни 2012 г. (неделя) от 10:30 ч.
в местността Янини грамади

Каним всички сдружени земеделци, коалиционни партньори, симпатизанти и приятели на земеделската идея да почетем паметта
на големия държавник, общественик и реформатор!
 
 
   Нашият календар
Интервю
   Абонамент
    Стани член на ОЗ!
    Направи дарение!
 
Copyright © Ад Хок (www.adhoc-bg.com), Обeдинени зeмеделци 2010-2012. Вcички прaва зaпaзени.