Начало | Добре дошли | За партията | Общи условия | Карта на сайта | Контакти | English
 
 
Подробности
Интервюта


Доц. д-р Антоний Гълъбов:
Дясната политика няма алтернатива
ПП Обединени земеделци представлява автентичната консервативна позиция в България и е част от нейното демократично бъдеще


Георги Зарков, общински съветник от ПП Обединени земеделци в Петрич:
В България няма кой да се занимава със земеделие


Иван Стоилов, председател на ПП ОЗ община Родопи, област Пловдив:
Да върнем силата на Земеделския съюз


Кръстина Стаменова, председател ОЗ Горна Оряховица:
Кълновете на земеделските идеи са в селата


Инж. Александър Караджов, ОЗ Свищов:
Арендаторите трябва да създават поминък за селото


Проф. Христо Етрополски:
Има реална опасност от нови наводнения


Анастасия Димитрова-Мозер:
Нека направим България държава с бъдеще!


Димитър Иванов, зам.-председател на ПП ОЗ:
Да работим за земеделско представителство в следващия парламент


Моньо Христов, зам.председател на ПП ОЗ:
Силата на Земеделския съюз е важна за просперитета на България


Георги Каркъмов, зам.председател на ПП ОЗ:
Необходима е целенасочена подкрепа на средните и дребните производители и бизнеса


Петя Ставрева, председател на Обединени земеделци:
Днес България има нужда от държавници


Георги Узунов, председател на областната организация в Смолян:
Целта ни е да утвърдим Обединени земеделци в региона


Автомобилният състезател Илия Царски:
Щастлив съм, че спечелих шампионската титла!


Антония Филева, общински съветник на ПП Обединени земеделци в Димитровград:
Повишаване стандарта на живот е цел в работата ми


Петя Ставрева:
Бюджет 2012 е антисоциален
Съгласна съм - криза е, но този народ трябва да оцелее


Ще работя за европейското развитие на региона
Димитър Иванов, кмет на община Марица


Ще работим за намаляване на местните данъци и такси
Таня Тодорова, водач на листата на ПП ОЗ в Бургас


Мога да променя България!
Румен Христов, кандидат-президент на Синята коалиция


Влизам в политическата битка, за да стана кмет!
Прошко Прошков, кандидат за кмет на София


Тетевен ще печели европейски проекти!
Стоян Василев, кандидат за общински кмет


В България управляващите са глухи за проблемите на фермерите
Петя Ставрева, председател на ПП "Обединени земеделци"


Юлиян Руженов, водач на листата за общински съветници на ПП Обединени земеделци в Шумен:
Ще работя за привличане на инвестиции в местната индустрия


Стефан Рашев, кандидат за кмет на община Чирпан:
Ще заложа на откритост и прозрачност в управлението


Наско Вълчев, водач на листа за общински съветници в град Елин Пелин:
Местната власт има нужда от знаещи хора


Анастасия Димитрова-Мозер, почетен председател на Обединени земеделци:
Земеделският сектор трябва да е приоритетен за България


Доц. Антоний Гълъбов:
Обединени земеделци са с нов политически профил
Доц. д-р Антоний Гълъбов:
Дясната политика няма алтернативаПП Обединени земеделци представлява автентичната консервативна позиция в България и е част от нейното демократично бъдещеВизитка: Доц. д-р Антоний Гълъбов е роден в София през 1964 г. Завършил е социология в СУ. От 1987 до 1990 г. работи в Научноизследователския институт за младежта, а от 1991 г. - в Института по социология към БАН. От 1998 г. е експерт в асоциация "Прозрачност без граници", преподавател е в Нов български университет.

 • Доц. Гълъбов, близо година преди парламентарните избори се заговори за увеличаване на пенсии, както и на заплати в държавния сектор. Според вас дясна политика ли провеждат управляващите или популизмът е взел надмощие?
 • Предизборната кампания за парламентарните избори през 2013 г. започна преди около три месеца. По всичко изглежда, че тя ще бъде преситена от гръмки обещания, социален и национал-популизъм. Най-радикалните движения ще изчакат края на зимата, но първата група от около шест-седем заявяващи претенции за участие в следващото Народно събрание политически проекти, принудиха управляващите да влязат в това предизборно наддаване. Всъщност, управляващата партия винаги се е ползвала от инструментариума на популизма. Дясната политика няма нищо общо с това, най-малкото защото тя създава ясна перспектива и се опира на спазването на закона, а не разчита на временния ефект на поредните обещания, които очевидно никой няма намерение да изпълни.

 • Какви са прогнозите ви за следващото правителство, коалиционно ли ще бъде то и има ли наистина “лява вълна” в Европа?
 • Правителството на ГЕРБ е първото еднопартийно управление на България след кабинета на Андрей Луканов до 1991 г. Независимо от всички критики и недоволства от коалиционните управления, всъщност както реформите, така и отклоняването на България от траекторията й през последните десетина години бяха реализирани от коалиционни кабинети. Предполагам, че следващото управление отново ще бъде коалиционно. Непоносимостта към т.нар. тройна коалиция бе толкова голяма, че избирателите предпочетоха да се доверят на една партия, която да спре укрепването на олигархичния модел на управление, чието начало бе сложено с управлението на НДСВ и ДПС. Но през 2013 г. картината ще бъде различна и ГЕРБ ще бъдат принудени да търсят съюзници, ако искат да останат във властта. Всъщност, проблемът е в това, че управляващата партия няма нито политически опит, нито воля за изграждане на смислена коалиционна политика и именно този системен дефицит може да се окаже най-трудно преодолимата бариера пред формирането на следващото управляващо мнозинство.

  Нито в Европа, нито където и да било има нещо, което би могло да се определи като „лява вълна”. Ако останем в кръга на морските метафори, по-скоро имаме „тунел”, който изглежда опасен дори за опитни сърфисти. Имаме съпротива срещу реформите, свидетели сме на агресивното отстояване на т.нар. „социални придобивки”, осигурени от провалената Държава на благоденствието, но по-лошото е, че агресивният социален популизъм мобилизира национал-популизма. Социалистите и социалдемократите в Европа нямат смислени проекти за преодоляване на кризата, но както обикновено разчитат на страха на хората и собствения си политически инфантилизъм, за да привлекат на своя страна онези, които за пореден път са готови да се откажат да носят отговорност за собствения си живот. Именно затова, очаквам, че и у нас през 2013 г. ще има мобилизация около радикалния ляв популизъм, както и около патриотарските призиви от всякакъв вид. Проблемът е в това, че българската партийна политическа система не се ползва с подкрепата на мнозинството от българските граждани, а това отслабва позицията на единствената възможна демократична бариера пред радикалния популизъм.

 • Въпросът за обединението вдясно постоянно е на дневен ред, но сякаш то остава невъзможно. Какво му пречи?
 • Въпросът за обединението вдясно никога не е надхвърлял равнището на предизборните сметки. Дясната политика не се нуждае от скупчването на всички под една шапка от типа на т.нар. Коалиция „За България”. Десните избиратели не желаят да бъдат „колективизирани” насила от своите политически представители.

  Поредната кампания за дискредитиране на дясната политика включва представата, че Синята коалиция вече не съществува.

 • А как ще коментирате решението на СДС да отхвърли споразумението за Синя коалиция?
 • Всъщност, ръководството на СДС отказа да участва в проекта за изграждането на коалицията като траен политически субект в бъдеще. До края на мандата на Народното събрание, Европейския парламент, както и на общинските съвети и кметове, избрани с листата на Синята коалиция, тя продължава да съществува и да носи отговорност пред избирателите.

 • В тази връзка, феър плей или извиване на ръце доминира при коалиционните преговори според вас в българската политика?
 • Много често, партийната аритметика се възприема като коалиционни преговори. Коалицията не може да се изгражда единствено и само върху частични и ситуативни интереси за обслужване на нечии партизански амбиции. Липсата на ясна политическа физиономия, липсата на идеен облик и ценности в българската политика позволява примитивния пазарлък да бъде представян за коалиционна политика. Там където няма съгласие около ценности и принципи на поведение в политика, не може да има и траен политически съюз.

 • Каква според вас е ролята на ПП Обединени земеделци тук и какви са предизвикателствата пред организацията?
 • Според мен, най-важното е Обединени земеделци да превърнат в политическа програма посланията, заложени в своята мисия. Преди всичко, това е автентичната консервативна позиция, която винаги е отличавала хората, които разчитат на собствения си труд и достойнство. Това е част от земеделската традиция, която бе последователно атакувана и разбивана през всички тези години. Именно затова, обединението не е опит за механично събиране на различни части, както се опитват да го представят противниците на дясната политика. Обединението в политиката е винаги около ценности и именно в това отношение земеделската традиция е неотделима от демократичното бъдеще на България.

 • Как ще коментирате факта, че над 20 души от софийската структура на ДСБ напуснаха партията и обясниха това с лошите изборни резултати и липсата на чуваемост там?
 • Това беше твърде закъсняла и неадекватна реакция. Онези, които бяха пряко ангажирани с кампанията на Прошко Прошков трябваше да се оттеглят от ръководните си постове още след като станаха известни изборните резултати. Това беше слаба кампания, проведена стихийно и непрофесионално, в изключително трудна политическа среда. Но, резултатите са налице, а това не може да бъде подменено с говорене за обида, липса на чуваемост или недоверие.

 • Междувременно от “Раковски” 134 заявиха в декларация, че няма да стават лидерска партия. На 5 юни СДС ще избират временен председател. “Смяната на караула” в синята партия ще й навреди или ще и помогне в изборите за нов парламент?
 • Проблемът пред СДС е много сериозен, защото той губи част от възможността да бъде разпознат като модерна дясна алтернатива, както на управлението на ГЕРБ, така и на българската олигархия, представлявана от най-различни съществуващи и новопоявяващи се партии.

  Проблемът не е само в избора на лидер, а преди всичко във възможността СДС ясно да артикулира собствената си позиция след оттеглянето си от проекта Синя коалиция.

 • В този смисъл проблем ли е лидерството в родната политика и опасно ли е то за партиите у нас?
 • Проблемите в политиката никога не могат да бъдат свързани с присъствието или отсъствието на отделни личности, затова и е толкова нелепо да се твърди, че отношението към Иван Костов може да бъде разделителна линия в дясната политика.

 • Какво трябва да направят десните партии, за да не изгубят избиратели, както предричат някои социологически проучвания?
 • Колкото до поведението на десните партии, (отвъд всякакъв опит за манипулиране на резултати или гръмки прогнози, за които никой не носи отговорност) пред тях стои същото условие, което винаги е бивало подценявано – десните политици трябва да се върнат при своите избиратели. Това е единственият път, по който самите избиратели биха предпочели да възстановят доверието си в управленския капацитет и политическата воля на десните политически формации.

 • Съществува ли реална заплаха за отнемане на десен електорат от нови партии, каквато е сдружението на Меглена Кунева например?
 • Избирателите, които биха подкрепили политическия проект, свързан с името на г-жа Кунева, не се различават съществено от онези, които гласуваха за НДСВ през 2001 г. Не трябва да забравяме, че през последните десетина години около 800 000 български избиратели нито веднъж не са повторили избора си, в търсене на поредния предизвестен победител, за когото да гласуват. Но и на това поле, поредния либерален проект ще се изправи пред много сериозна конкуренция. Важно е да се разбере, че десните избиратели, хората които споделят десни политически ценности не могат да бъдат заблудени отново така, както това стана през 2001 г.

 • За финал на този разговор искам да ви попитам – оптимист ли сте за дясната перспектива за развитието на България и от там за десницата?
 • Дясната политика няма сериозна алтернатива. Проблемът е в това, че ние все още не сме на онзи хоризонт, при който десните политически ценности могат да генерират непосредствена електорална подкрепа. Ние продължаваме да спорим трябва ли да се спазва закона или не. Продължаваме да водим политически дебат относно това трябва ли всички граждани да са равни пред закона, докъде държавата може да се намесва в личния живот на хората и при какви условия управляващите могат да носят отговорност за действията си.

  Все още сме в тежка битка за изграждане на модерна държава в България.

  Онова, което определяме като дясна политика не е нищо друго освен онази воля за реформи, която остава концентрирана в партиите от т.нар. автентична десница. Това е и истинският критерий, по който избирателите могат да определят предпочитанията си – настояващите за върховенство на закона, за смели реформи в администрацията, съдебната власт и регулацията на пазарната среда. Политиците, които продължават да настояват за правото на свободна конкуренция и частна инициатива, са онези, които независимо от това как ще бъдат наричани, всъщност продължават волята на всички демократично мислещи патриоти, които продължават да вярват в модерното бъдеще на България.

Интервю на Татяна Атанасова

>> Към съдържанието >>
Георги Зарков, общински съветник от ПП Обединени земеделци в Петрич:
В България няма кой да се занимава със земеделиеСдружаването на земеделските стопани ще стане възможно само след законови промени, казва председател на областната съюзна организация в Благоевград • Г-н Зарков, готови ли са земеделците от община Петрич, да сформират сдружения, да се обединяват, за да не пустеят нивите им и техният бизнес да върви? Каква е картината?
 • Картината е доста трагична и една от причините се корени в нормативната база.

 • Има ли в Петричко сдружения или не?
 • Сдружения няма и е много трудно при сегашната законова уредба те да се случат.

 • Защо?
 • Първите опити бяха за направата на две водни сдружения. Общите водоеми е най-лесната причина, поради която хората да се сдружат. Законовата уредба обаче е такава, че, за да се създаде сдружение трябва 51 на сто от собствениците на земята да дадат своето съгласие. Давате си сметка, че за да се проведе събранието на собствениците, както се изисква по закон, то трябва да се състои на стадион, за да събере всички. Да не говорим и за това, че хората вече са разпилени по цял свят и е много трудно да бъдат осигурени техните подписи и присъствие.

  Друг фактор в нашия район са миграционните процеси, които изиграха също, бих казал, лоша шега... В първите години, спомням си, се засаждаше всяка педя земя, през 1995-1996 година. След това обаче, поради срива и липсата да договори за износ, доста от хората се отказаха от земеделското производство и потърсиха препитание извън пределите на България.

 • Искате да кажете, че сега младите хора ги няма, населението е намаляло и няма кой да се занимава със земеделие.
 • Разбира се, излиза точно така, че в България няма кой да се занимава със земеделие. Говорим за сдружения и кооперации в Северна България, където това става на основата на най-висока степен на механизация. Не казвам, че и тук това не може да стане, но количеството земя не е достатъчно, за да направиш стопанство, което трябва да бъде между 50 и 100 дка.

 • А как преди демократичните промени имаше?
 • Преди демократичните промени сдруженията бяха насилствено направени ТКЗС-та, това беше уедряването.

  В ретроспективен план бих нарекъл това безумие, защото беше прекъснат естественият начин на уедряване на земята и на развитието на земеделските стопанства.

  В много държави, където този процес не беше предизвикан рязко, със закон, а икономическите условия диктуваха формирането и големината на отделните земеделски стопанства – те съществуват и днес и имат успехи.

 • Тоест, неблагоприятните икономически условия днес, са причина и за застой в земеделието? Това ли е заключението.
 • Да, освен това не трябва да забравяме, че младите хора ги няма, те са в други държави.

 • Имате ли надежди?
 • Надежда може да има само ако законово тръгнат да се подпомагат нещата... Давате ли си сметка, че всяка година все повече и повече хора се лишават от субсидия? Защо не направите едно проучване - колко хора са подали заявления за пряко субсидиране и колко от тях са получили такова. Както и каква е ролята на Разплащателната агенция, която, освен да спира субсидии, едва ли върши някаква друга работа!... Ето един пример – отивате в общинската Служба по земеделие тук, виждате колко са подали заявления за субсидия и избирате на случаен принцип един. Документите са изготвени както трябва, но после някой, който цял ден не може да си запълни времето, почва да лишава този, онзи... Избирателно ли става това, как, представа нямам! Според мен самото държавно управление е насочено срещу българското земеделие.

 • Ето това е тема с продължение към управляващите. Георги Зарков с перспективи за развитие на кооперациите в тази част на България...
 • Нека кажем, че при възникване на земеделското движение в нашата страна, което дядо Цанко Церковски учредява през 1899 г., една от основните му задачи е защита на интересите на дребния и на средния селянин. Колкото и някои да смятат че, това звучи архаично, именно малките парцели в нашия район водят по естествен път да уедряване. И начинът за това е кооперирането. Но в законово отношение, и по времето на Стамболийски, е имало Популярна банка, Земеделска банка, която, когато някой иска да започне някакво начинание, застава зад него и той се развива... Докато сега, коя банка ще ти отпусне кредит? Да не говорим, че и субсидиите от Европейския съюз не пристигат на адрес...

Интервюто на общинския съветник на ПП Обединени земеделци Георги Зарков е излъчено в ефира на БНР, Благоевград. Публикуваме го с любезното съдействие на колегите от Националното радио.

>> Към съдържанието >>
Да върнем силата на Земеделския съюз


Иван Стоилов, председател на ПП ОЗ община Родопи, област Пловдив

Общинските съветници създадоха група на ПП Обединени земеделци

Визитка: Иван Стоилов е роден 2 ноември 1957 г. в с. Ягодово, община Родопи, Пловдивска област. Има средно професионално образование, завършил е техникум по автотранспорт.
След демократичните промени у нас и възстановяването на БЗНС-Никола Петков, през 1989/1990 г., влиза в редовете на Земеделския съюз. Бил е председател на местна земеделска дружба и зам.-председател на общинското настоятелство в района. От близо шест години е председател на общинското ръководство в Родопи. Член е на ПП Обединени земеделци.
Втори мандат е общински съветник. В предишния е бил в комисиите по екология, по териториално и селищно устройство и по земеделие. В настоящия местен парламент е в състава също на три комисии - по общинска собственост, по териториално и селищно устройство, по социални дейности и здравеопазване.
Иван Стоилов е земеделски производител. Обработва около 2000 дка земя – собствена и под аренда. Има ферма със 120 животни – едните са за угояване, другите – за разплод. Има и фирма, която се занимава с производството на хлебни изделия.
Женен е, има две деца и едно внуче.

 • Г-н Стоилов, Вие не сте втори мандат общински съветник в община Родопи. Колко от членовете на настоящия местен парламент са от ПП Обединени земеделци?
 • В новия Общински съвет имаме трима членове от листата на ПП Обединени земеделци. Единият, Георги Ташев, беше избран за председател на Общинския съвет.

 • В общинския съвет Вие сте член на Постоянната комисия по общинска собственост, приватизация и инвестиции. Какви са основните проблеми в региона, който обхваща 21-но населени места?
 • Проблемите на община Родопи са много. Тя е докарана до фалит и към момента имаме 14 млн. задължения. Те са наследени от предишното ръководство на общината. Всички сметки са запорирани и се работи много трудно в тази обстановка.

 • На последното заседание на Общинския съвет, в електронните медии изтече информацията, че е било предложено да се пристъпи към продажбата на общински земи за погасяване на дълговете. Какво решение взехте?
 • Предложението беше прието. Но нито една продажба не трябва да минава без да е взето становището на местните кметове и кметските съвети в региона. Такова е моето виждане. Вярно е, че общината има много големи задължения, но това не означава да продаваме земя на всяка цена. В момента тя няма такава пазарна стойност каквато би имала, ако икономическата обстановка не е толкова нестабилна у нас.

 • В много региони на страната се наблюдава обезлюдяване на селата? Какво е положението в община Родопи и има ли проблем с безработицата?
 • Безработица има в региона, а обезлюдяването на селата се дължи на неработещата икономика в България. Много от младите хора напускат страната, защото в чужбина те намират много по-добри възможности за реализация.

 • В общината работите ли по проекти за еврофинансиране по Програмата за развитие на селските райони?
 • Тази програма все още не е стартирала както трябва. Кандидатствахме с проект за построяването на 6 модерни училища в по-големите села. Стойността на проекта е 4,5 млн. лв. И за момента той е единствен. Проектът е одобрен и се надяваме скоро да стартира. Кандидатстваме и с проект за обратна вода за с. Ягодово, но там средствата са крайно недостатъчни и едва ли ще успеем да го реализираме.

 • Във връзка с това, какво е положението с инфраструктурата в общината?
 • След тежките зимни снеговалежи, по пътищата зейнаха много дупки. Кметът на общината вече е организирал запълването им, но работата не е качествена. Причината е в това, че ремонтните работи на пътищата тук са на доброволни начала. Хората не получават пари и съответно не може да им бъде търсена отговорност.

 • Какви са приоритетите на ПП Обединени земеделци за развитието на община Родопи? Какво беше Вашето послание към избирателите?
 • Едно от посланията беше за добро управление на общината. За съжаление не можахме да спечелим кметско място от коалицията, в която бяхме за изборите. Поддържаме предложенията и решения на местната власт, но както вече споменах, финансовото положение в община Родопи е лошо. А всички знаем, че без средства няма как да се развива и напредва общината и да се грижи за селищата в региона.

 • Вие сте земеделски производител. Бизнесът ви е свързан с производството на хлебни изделия. Повишаването на цените на горивата, яйцата, олиото, как ще повлияят на производството? Реален ли е този скок на цените?
 • Специално за повишението на цените на яйцата, смятам, че е реално. С отглеждането на „свободните кокошки”, съгласно европейския регламент, беше намален и броят на отглежданите животни. Птицевъдите трябваше да се съобразят с изискването за разширение на пространството, определено за една птица, като намалиха бройките. Освен това фуражите също са много скъпи. Смятам, че поради това производителите имат някакво основание. Но основното поскъпване идва по пътя до търговската мрежа – надценки, транспорт и други разходи. По отношение цената на хляба, трябва да кажа, че преди 3-4 месеца дори я намалихме с 10 стотинки. При нас конкуренцията и пазарът определят цената. В момента го продавам дори и малко под себестойността. Производителите на хляб разчитат, че нещата ще започнат да се оправят. Истината обаче е, че хората нямат доходи, не могат да си купят дори хляб и няма как да увеличим цената му. Сега основната тема е, че при козунаците ще има увеличение. В същото време, без да се зачита общественото мнение, цените на горивата се покачват, а реакция от страна на управляващите няма.

 • Като представител на ПП Обединени земеделци в Общинския съвет как виждате развитието на агросектора в региона?
 • Агросекторът в региона и в частност в с. Ягодово, където живея, се развива много добре. От цялото землище на селото, което е около 26 хил. дка обработваема земя, има около стотина декара необработени. Цялата земеделска земя е обработена перфектно. Имаме и кооперация, която работи много добре. Като мен има още 3-4 човека арендатори, които обработват по 500 до 1000 дка. Които обработват само собствена земя и те я стопанисват перфектно. Мога да кажа, че в с. Ягодово агросекторът е развит на добро ниво.

  Проблемът е в пазара на селскостопанската продукция. Сега, с новата наредба, по която производителите са длъжни като отидат на борсата да носят и касов апарат, стана още по-трудно – особено за дребните и по-възрастните производители. Те трябва да разчитат на някой прекупвач, за да изкарат някаква минимална печалба. Необходимо е в района да има борса и то работеща, която да е свързана с преработвателните предприятия. Отиваш, носиш продукцията, преработвателят я взема, произвежда и се разплаща с производителя. Така виждам аз дейността на една съвременна борса.

 • Има ли проект или предложение за създаването на селскостопанска борса във вашия регион?
 • Към момента в Общинския съвет не е постъпвало подобно предложение. Дано се намери човек, който да инициира изграждането на борса, защото така той ще създаде поминък за много хора. В момента търсим фирма, която да се заеме със създаването на регионална борса, защото най-близките тържища са в Първомай и Чирпан.

 • В община Родопи работите ли със сдруженията на земеделските производители
 • Официални сдружения на земеделските производители в общината все още няма. Но всички си помагаме взаимно - с техника, вземаме заедно торове, семена и търсим най-изгодните оферти. Добре си партнираме. Но, като че ли все още страховете от старите ТКЗС-та съществуват и не можем да се сдружим.

 • С какво име се ползва ПП Обединени земеделци в общината и припознават ли земеделските производители нашата организация като защитник на техните интереси?
 • На територията на Пловдивска област ПП Обединени земеделци е организирала много срещи и семинари с производителите. Голяма заслуга в това отношение има нашият председател Петя Ставрева. Много хора от агросектора познават дейността на организацията и на г-жа Ставрева. Тя беше с производителите, подкрепяше ни още докато беше евродепутат, беше с нас и когато правихме протестите по време на управлението на Станишев - и в София, и на Шипка. И беше единствената.

 • В региона, кои са политическите партньори на ПП Обединени земеделци, с които работите?
 • Съгласно решението на нашия конгрес ние си партнираме с всички политически организации от център-дясното пространство. На изборите през 2011 г., с такива партии създадохме Коалиция ФОРОР /Формация за обединение и развитие на община Родопи/. На проведената общинска сесия на 13 март т.г., образувахме група на ПП Обединени земеделци в Общински съвет Родопи. Не може в цяла България всички да носят името Обединени земеделци, а в община Родопи да се водим ФОРОР, както за изборите. Групата ни е от трима човека – Георги Ташев от Брестовица, Борис Бубаров от Цалапица и аз - Иван Стоилов от с. Ягодово.

 • Г-н Стоилов, Вие сте председател на Общинското настоятелство на ПП Обединени земеделци в община Родопи. Какво е организационното състояние на партията в общината?
 • В общината в 2-3 села нямаме още структури. Във всички останали селища имаме членове, местни земеделски дружби и ръководства. Работи се за увеличаването броя и на структурите. Имаме млади хора в организацията, но трудно привличаме нови. Няма го оня ЗМС, който беше в началото, след промените. Днес младежите много не искат да се занимават с политика. Искат нещо да им се предложи – пост, назначение ...

  Смятам, че ще станем по-силни, ако успеем да привлечем при нас земеделските производители. Казвал съм, че производителите от селата са истинските земеделци в България. Там земеделската идея е подкрепена от самото занимание - земеделието. И ако можем малко да им помогнем на тези хора, ще станем най-голямата и най-силната политическа организация в България. А пътят е, на предстоящите парламентарни избори ПП Обединени земеделци да вкара депутати в Народното събрание.

  Трябва да привлечем в ПП Обединени земеделци и хората, които се разпиляха по другите земеделски формации. Веднага след промените всички се уплашиха от нарастващата сила на БЗНС-Никола Петков и направиха всичко възможно да ни разединят. За съжаление успяха.

  Можем да кажем, че в Пловдивска област сме се обединили – всички сме земеделци. Трябва да върнем силата и вярата в Земеделския съюз.

  Страната в момента е в криза. В исторически план, Земеделският съюз е много стара организация, която е оцеляла в годините при всички политически режими. Допуснахме обаче днес да ни управляват организации без политическо минало и без бъдеще. Това се случи с НДСВ, така ще бъде и с ГЕРБ. Трябва да търсим път към обединението на хората, за да сме силни. Историята показва, че когато България е била зле, Земеделският съюз я е извеждал успешно от икономическите кризи.

(НЗЗ XXI в. – интервю на Силвена СТАНИЛОВА)

>> Към съдържанието >>
Кълновете на земеделските идеи са в селата


Кръстина Стаменова, общински председател на ПП Обединени земеделци - Горна Оряховица

Обединени земеделци е стойностна политическа организация


Визитка: Кръстина СТАМЕНОВА е общински председател на ПП Обединени земеделци в Горна Оряховица. Родена е на 1 март 1946 г. в с. Босилковци, област Русе. Има средно икономическо образование. Работила е като икономист и се пенсионирала в Банка за земеделски кредит - Горна Оряховица.

Кръстина Стаменова е потомствена земеделка. Баща й, като член на БЗНС-Никола Петков е политзатворник. Заради земеделските идеи, които изповядва, е бил осъден и два път и е излежавал присъди в лагера „Белене”.

Кръстина Стаменова не е членувала преди промените в казионните политически организации. Отдавна се занимава с обществена работа. През 1990 г. влиза в редовете на възстановения БЗНС-Никола Петков в Горна Оряховица. От 1997 г. става член на БЗНС-НС, с главен секретар Анастасия Димитрова-Мозер. Понастоящем е член на ПП Обединени земеделци. Избрана е за председател на общинската организация в Горна Оряховица. Член е на Управителния съвет на ПП Обединени земеделци.

 • Г-жо Стаменова, Вие сте общински председател на ПП Обединени земеделци в Горна Оряховица. Разкажете ни за дейността на Земеделския съюз в района.
 • Земеделското движение в общината е със стари традиции, тъй като е производителен район. В нашия регион имаше силна организация, но поради разцепленията на Земеделския съюз, хората като че ли се поотдръпнаха. В момента полагам усилия да приобщя наши членове от предишната организация БЗНС-НС и да възстановя някои структури - да възкръснат като феникс от пепелта.

 • Колко дружби имате на територията на общината? Каква дейност развиват те?
 • Членовете на организацията са наши верни земеделци. Стратегията ни е да привлечем и хората, които години наред бяха в нашите редици, а и техните потомци. Малко са дружбите ни по селата, но там са кълновете на организацията и на земеделските идеи. По време на кампанията за местните избори през 2011 г. имах възможност да контактувам с много хора и да се срещна с бивши наши членове. Имаме няколко дружби в общината. В района имаме и поддръжници. Смятам, че можем да разчитаме на тях. Трябва да се направи всичко възможно да съберем отново разпилените наши съидейници.

 • Какви проблеми и какви трудности срещате в организационно отношение в общината?
 • Един от основните проблеми е липсата на клубна база. Но досега в местната власт нямахме представителство и това също беше една от причините да нямаме клуб. На местните избори през 2011 г. с

  коалиция “Заедно напред”, в която влизат ПП Обединени земеделци и Новото време, успяхме да вкараме в местния парламент четирима съветника. От нашата квота, ПП Обединени земеделци подкрепи кандидатурата на д-р Валерия Азманова. Надявам се коалиционните ни избраници да ни окажат съдействие за получаването на клуб.

 • Има те ли млади хора в организацията? Какъв е пътят те да бъдат спечелени за земеделската кауза и да ги привлечем в редиците на ПП Обединени земеделци?
 • В с. Паисий имаме млад човек, наш земеделец, който беше вписан и в листата за местните избори. Занимава се със земеделие. Очаква от нашата организация по-голяма подкрепа. В Горски Долен Тръмбеш имаме също наши земеделци. Необходимо е да обхванем и привлечем хора, които пряко са заинтересовани от нашата подкрепа. Трябва да намерим начин да обвържем тези хора, да ги приобщим. Имам вече няколко млади момчета в организацията, на които разчитам и които се занимават с обработката на земя - от с. Драганово, от с. Паисий и от Горна Оряховица.

 • Какви са приоритетите на ПП Обединени земеделци в Община Горна Оряховица?
 • Смятам, че като земеделци, като хора мислещи и за производителите, трябва да поставим въпроса на всички управленски нива, за създаването на зеленчукова борса в региона. Така бихме могли да привлечем още млади хора в нашите редици. Можем да подтикнем зърнопроизводителите от района, да им помогнем по някакъв начин, за да ни припознаят. Трябва да покажем, че като организация заставаме зад тях и в случай на нужда да им окажем необходимото съдействие и помощ. Смятам, че това е пътят за привличане на нови членове.

 • - Какво е мястото на организацията в района и с кои политически организации си партнирате?
 • В момента сме с Новото време, с които, като вече споменах, сме в коалиция „Заедно напред”. На местния вот нашите четирима общински съветници бяха избрани. Моето мнение е, че не е необходимо на местно ниво да се конфронтираме с представителите на другите политически партии. Каузата на всички е, че трябва да работим за добруването на хората от Горна Оряховица.

 • Къде трябва да бъдат насочени основните усилия за активизиране на дейността на областната организация във Велико Търново?
 • На областно, на местно, та ако щете и на национално ниво, трябва да работим по-усилено. Необходима е координация. Обсъжда се среща на общинските председатели от Великотърновско, с участието и на националното ръководство, на която ще се обсъдят нашите приоритети.

  Необходимо е на областно ниво да покажем, че хората от ПП Обединени земеделци са активни. Трябва да се съберат хората от областта, наши верни и по-активни членове.

  Известно е, че имаше хора в областното ръководство, които се представяха за идеалисти, но след това се оказа, че са били сред нас с користни цели. Сега е необходимо да се мобилизираме, според нашите възможностите и областната организация да заработи по-активно. Ще положим повече усилия, но не трябва да се отказваме.

 • Има ли хора във Велико Търново, наши земеделци, на които може да се разчита да активизират дейността на местната организация?
 • Има наши здрави земеделци там. Трябва да се съберем като съмишленици. Ще потърсим и нови хора, ще се огледаме и за наши съидейници и симпатизанти. Ще им дадем идеи, ще споделим опит. Все от някъде трябва да се започне. Имаме желание да бъдат възстановени нещата на местно и на областно ниво. Важно е ПП Обединени земеделци да показва по-активно, че е стойностна политическа организация. От голямо значение е присъствието ни на местно ниво. Трябва да привлечем хора, които ще ни припознаят и ще ни подкрепят при избори.

 • Как работите с хората от коалиция „Заедно напред”. Общинските съветници оказват ли ви съдействие?
 • На този етап работим добре. Срещам съпричастност и разбиране, но съветниците са притеснени от факта, че все още не е решен въпросът, дали ще бъдат касирани изборите за общински съветници в Горна Оряховица. От Административния съд върнаха делото в Окръжния съд и ще видим какво ще е решението. Към днешна дата, информацията, която касае коалицията по този въпрос, идва при мен - и като представител на ПП Обединени земеделци, и на коалиция „Заедно напред”. Всички ме търсят, допитват се до мен. Помагам им много и добре работим заедно.

 • Някакви препоръки и предложения към ръководството на ПП Обединени земеделци?
 • В лицето на нашия председател Петя Ставрева, срещам една сериозна подкрепа, виждам един млад, неопетнен и енергичен човек, който работи много за земеделската идея. Радвам се, че в ръководството също има млади хора. На национално ниво те направиха много, за да се възроди организацията и тя да тръгне напред. Смятам, че по-честите срещи с хората от Постоянното присъствие, по области и общини, ще са от полза за по активната работа на организациите в страната.

(НЗЗ XXI в. – интервю на Силвена СТАНИЛОВА)

>> Към съдържанието >>
Арендаторите трябва да създават поминък за селото

Инж. Александър Караджов, ОЗ Свищов

„Коалиция за Свищов” обединява десните демократични сили в общината


Визитка: Инж. Александър Караджов е общински съветник от ПП Обединени земеделци, избран с листата на Коалиция "За Свищов” (СДС, ДСБ, Обединени земеделци, ВМРО-БНД, НДСВ и Лидер). Роден е през 1943 г. в с. Ореш, община Свищов. Завършил е през 1968 г. висшето си образование във ВИМЕСС - Русе. Работи в областта на земеделието, като инженер по механизацията. В момента ръководи фирма „Сортови Семена”-АД в Свищов, която е базирана в землищата на общините Свищов и Белене.

Член е на Земеделския съюз от 1982 г. През мандата 1995-1999 г. е бил Общински съветник, избран с листата на БЗНС-Народен съюз.

 • Г-н Караджов, Вие сте общински съветник от ПП Обединени земеделци в местния парламент. Бяхте избран с листата на Коалиция „За Свищов”. Какво е сътрудничеството между коалиционните партньори на местно ниво?
 • Свищовският парламент е съставен от 29 общински съветници. „Коалиция за Свищов” обединява десните демократични сили в общината, с изискването, че всички издигнати кандидати не са имали друга политическа принадлежност, т.е. не са сменяли партията си. Това според мен е предимство, което е в основата коалицията да работи и в предизборната кампания, както и след сформиране на Общинския съвет, в единомислие и единодействие при вземането на решения.

  За успешната работа на общинските съветници от „Коалиция за Свищов” допринася личността на Станислав Благов, който с голяма преднина - спрямо другите кандидати, беше избран четвърти мандат за кмет на общината. Той е обединяващата личност, около която се издигнаха кандидатурите за съветници, които са лекари, учители, инженери, икономисти, хора от бизнеса, спортни и културни дейци.

 • В Община Свищов имате 16 населени места. Какви са основните проблеми в тях и наблюдава ли се обезлюдяване на малките селища в региона?
 • Община Свищов се състои от общински център – град Свищов и 15 села с общо население 48 хиляди, като в Свищов жителите са 35 хиляди. Основният проблем в общината е безработицата сред населението, поради закриване на редица производства и фирми в общинския център – Свищов, където работеха и много хора от селата. Като процент безработицата е под средната за страната и областта.

  Земеделският сектор не създава работа на хората от селата. При все че жителите й силно намаляха поради урбанизацията, високо механизираното земеделие и отглеждането само на 3 до 5 култури – (пшеница, ечемик, слънчоглед, рапица, царевица), не създават необходимия за селото поминък.

  Няма зеленчуково производство, овощни градини, лозя. Животновъдството е слабо застъпено. Големите арендатори обработват със своята техника 10-15-20 хил. и по-вече декари. Те трябва да наемат хората на работа, на които е землището. Трябва да създават поминък за селото.

  Липсата на работа е една от големите причини за обезлюдяването на селата. Затова от 15 села в общината, от тази година 4 села са вече с назначени кметове, едва в 7 има училища, а в 9 – детски градини. Много голям проблем за Община Свищов е лошата пътна инфраструктура. Пътната мрежа, която свързва градовете Свищов, Плевен и Русе, е в окаяно състояние.

 • Г-н Караджов, в местния парламент вие сте председател на Постоянната комисия по земеделие, гори, околна среда и води. Какви са проблемите в тези сектори?
 • Да, аз съм председател на Постоянната комисия по земеделие, гори, околна среда и води. За първи път в Община Свищов се обособява такава комисия. Това беше по мое настояване, тъй като районът ни е силно земеделски - с традиции в този сектор, но и с много проблеми. Същевременно регионът е с потенциал да се приемат и осъществяват мероприятия по правилното използуване на общинската земя, по запознаването на земеделските производители с възможностите за ползване на Програмата за развитие на селските райони, новата селско стопанска политика на ЕС след 2013 г. Работя по изграждане на култура в хората, занимаващи се със земеделие и по-точно в поддържане на мерите, на селските пътища между нивите и на крайпътните пространства в добро състояние Необходимо е Общинският съвет, чрез кметовете, да въведат сериозен ред в поддържането и чистотата на града и селата. Необходимо е да се изчистят улици, тротоарите, общинските терени от стари машини, коли, груби фуражи. Това ще доведе до подобряване облика на Общината, но трябва целогодишно да се поддържат населените места в чист и приветлив вид.

  Община Свищов разполага с общинска фирма за сметоизвозване, което значително помага да се оптимизират разходите. Осигурява се и ефективен контрол върху работата на фирмата за поддържане чистотата на града и селата.

  От 2011 г., с решение на правителството, бяха предадени на Община Свищов 2 термални извора - в землището на Свищов и в с. Овча могила. За използуването им предстои общината да извърши всички необходими анализи и съобразено с възможностите, да може да реализира проекти, свързани със социалната дейност, с бизнеса и балнеолечението и др.

 • Какво е положението с водоснабдяването и канализацията в общината?
 • Този въпрос е един от основните. Той е на едно от първите места в програмата на общината през последните и през следващи години от мандата на този Общински съвет. За качеството на питейната вода на Свищов се работи от 5-6 години. Изразходвани са над 7 млн. лева за смяна на магистралния водопровод - от водоизточника до резервоарите, което значително подобри качеството на водата. Окончателно този въпрос ще се реши с изграждането на пречиствателна станция за питейна вода ,след изпомпването й от кладенците.

  Пречистването на отпадните води, които се заустват в р. Дунав ще се реши с изграждането на пречиствателна станция за отпадни води. Такъв проект има, общината е класирана за получаването на средства и е пред подписването на договор.

 • Как бихте коментирали спорните промени в Закона за горите?
 • Община Свищов инвентаризира своя горски фонд, наличен е картографски материал, ще се направи и подробен регистър, след което Общинският съвет ще реши как да бъде експлоатиран този горски фонд.

  Що се отнася до спорните промени в Закона за горите и търговията с дървен материал, според мен, дървесината като стратегическа суровина, както и зърното (пшеница, царевица и др.), е добре да се търгуват чрез стоковите борси. Така е навсякъде по света.

 • Преди около две години и половина, благодарение на дейното ви участие, беше открита помпена станция за нуждите на поливното земеделие.
 • Действително това е първата построена след промените помпена станция в България. Стационарната помпена станция е изградена на брега на р. Дунав и осигурява вода на напоително поле в местността „Блатото” на около 10 хил. декара земя от държавния поземлен фонд. Снабдена е с 2 бр. помпени агрегати, които са нова генерация с висока ефективност т.е. осигуряват подаването на вода за напояване с нисък разход на ел. енергия.

  Но за жалост въпреки големите грижи, които положи Сдружението за напояване, за да се изгради помпената станция и участие със значителни средства, земята както споменахме по-горе е ДПФ, все още не е дадена на никого да я стопанисва, т.е. новооткритата помпена станция няма да се използува.

 • Като човек с дългогодишен опит в агросектора, как се развива земеделието в Община Свищов?
 • За развитието на земеделието в Община Свищов, както вече отбелязах, не се различава от това, което става в България – отглеждат се само 4-5 култури, а една кооперация има стадо около 300 дойни крави.

  Всяко населено място има земеделски производители, които се оборудват с добра техника. С годините те получават знания и опит, в резултат на което постигат добри, дори много добри резултати. Вече има и млади фермери, оформили свои стопанства, както в растениевъдния сектор, така и в животновъдството.

 • Усвояват ли се европейски средства? Кои са приоритетните европроекти, по които се работи. Оказвате ли съдействие на земеделските производители при кандидатстването им с проекти за евросубсидии?
 • Европейските средства, които се усвояват, са предимно чрез Мярка 121 – „Модернизация на земеделските стопанства” - (за машини). Необходимо е да се следят процесите на договаряне на условията от новата селскостопанска политика на Европейския съюз и земеделските производители да бъдат запознавани своевременно с тях.

  Европа иска зелени и екологични селски райони, повече млади и малки фермери. Това е основното послание на новата обща селскостопанска политика.

  Европейската комисия отделя за първи път пари за директните плащания за малките стопанства и младите фермери. Насочват се парите там, където съвременното земеделие има нужда, защото ако младите фермери и малките стопанства изчезнат и всичко се окрупни, ще загубим многообразието на селското стопанство. Това е от голямо значение, защото благодарение на тях не се обезлюдяват селските райони.

 • Общината кандидатства ли с проекти и за финансиране по Дунавската стратегия на ЕС и кои са приоритетните ресори?
 • В Община Свищов е спечелен най-големия инфраструктурен проект от Българска страна – ферибот и трансгранична инфраструктура.

  Общината ще трябва да усвои над 22 млн. лв. за изграждане на проекти от Европейските фондове, разпределени в различни ресори - 3,7 млн.лв. за медицинска апаратура и строително-монтажни работи в общинската болница, 6 млн. лв. за възстановяване на античния град Нове, 4,5 млн.лв. за трасгранично сътрудничество, 4 млн. лв. за саниране на 4 училища, 2 млн. лв. за градска среда.

 • Г-н Караджов, в обществото се дискутира болезнената тема за наводненията. Свищов се намира в най-южната точка на р. Дунав, а от години съществува и проблем със свлачищата. Има ли опасност за града и околните селища от наводнение? Стана ясно, че дигите по реката ще поддадат при покачването на водите от снеготопенето. Ще бъдат ли залети и земеделски площи? Какви мерки предприема общината в тази насока?
 • Тази тема всяка година се дискутира при нас. Що се отнася до земеделските производители, които обработват земи до р. Дунав, положението е сложно. Част от обработваемите площи са подложени почти ежегодно на заблатяване при по-високи води на реката, обикновено това става през месеците април и май.

  Голямата опасност е наводняването на низината, в случай че дигата на р. Дунав не издържи. Това би предизвикало заливане на около 25 хил. декара земеделска земя и част от западната индустриална зона на град Свищов, както и стопанският двор на „Сортови Семена” АД - Свищов.

  Издадени са заповеди на Областната дирекция „Земеделие”- Велико Търново, комисиите да извършват необходимите проверки по водоемите и съоръженията, стопанисвани от сдруженията за напояване.

 • Кои са приоритетните задачи за организацията във вашия регион?
 • В региона има структура на ПП Обединени земеделци. Повечето от членовете са възрастни хора, но работим по привличането на членове, както от средите на потомствените земеделци, така на млади и перспективни хора, които са бъдещето на региона.

(НЗЗ XXI в. – интервю на Силвена СТАНИЛОВА)

>> Към съдържанието >>
Има реална опасност от нови наводнения

Проф. Христо Етрополски

Малките язовири трябва да бъдат преброени, описани и картотекирани, казва експертът


Визитка: Професор д-р Христо Етрополски е агрофизик, доктор на науките в областта на земеделието. Професор е и по история на изкуствата. Завършил е физика, занимава се с продуктивност на посевите, почвознание. Чете лекции по агроекология и по физика на почвите в няколко университета у нас. Бил е лектор по биопродуктивност и биоенергетика на екосистемите – в България и в Америка. Като физик се занимава с реставрация на паметници на културата. Член е на Съвета по високи технологии, на Българската асоциацията по мелиорации, на Управителния съвет на Агроуниверс и на Управителния съвет на Агроконсулт. Проф. д-р Етрополски е член на Експертния съвет на ПП Обединени земеделци.

 • Проф. Етрополски, трагедията в село Бисер повдигна много въпроси пред обществото. Можеше ли да бъде избегната?
 • Още преди две години ние, от Българската асоциацията по мелиорации, изготвихме доклад, който беше разпратен до всички инстанции. В него дадохме конкретни предложения какво трябва да се направи с язовира. За съжаление, той мина без никой да го забележи. Нито една инстанция не ни отговори. А проблемът беше отразен в пресата само с кратки бележки, защото нямаше скандал, нямаше и жертви.

  Сега, когато стана трагедията, избухна скандал и изведнъж всички станахме съпричастни! Нещастието можеше да се избегне, ако бяха взети мерки навреме.

  За сравнение ще кажа, че като с. Бисер има поне още 20-30 населени места. Язовирите от този тип в България са около 600 и там съществува реална опасност случая с Бисер да се повтори.

 • От това, което казахте, разбирам, че и сегашното правителство има вина, тъй като е на власт от две години и половина.
 • Ако трябва да разпределим вината, то тя се трупа от последните двадесет години, тъй като от 1990 г. никой не се грижи за тези водоеми. А що се отнася до това правителство, вината трябва да се подели по равно между институциите.

  В малките язовири, от които никой не се интересува, има специални сонди. С тях трябва да се следи нивото на водата, на подпочвените води и т.н. Ако това се следи стриктно, много преди да се е появи пукнатина в стената, до инцидент няма да се стигне. Това се отнася и до язовир „Иваново” - стената нямаше да се спука и да се стигне до тази трагедия.

  Що се отнася до големите язовири в България, те са собственост на Националната електрическа компания (НЕК). Тя взима достатъчно пари от нас, потребителите, и има средства да ги поддържа. Към всеки от тях има хидроинженери, които постоянно следят техническата изправност, нивата на водите и т.н. Норми, които задължително трябва да важат и за малките язовири.

  За жалост в с. Бисер и занапред ще стават наводнения и хората страдат от това. Причина е, че досега язовирът е спирал високите води. Построен е в теснина, има голям водосбор, водата се засилва и ще продължава да залива... Е, може би ще наводнява по-малка площ, няма да има жертви, но ще залива непрекъснато.

  Освен това у нас в момента няма интерес към напояването и съответно липсва интерес и към язовирите. Ако имаше такъв, досега те щяха да бъдат изкупени. А не да се използват само за рибарници, което противоречи на основните функции на язовира. Една от тях е - да поеме високите води, когато ги има.

  Преди години тези води се използваха за напояване. Но днес, когато имаме предимно зърнопроизводство, няма интерес и към водите за напояване. А оризарите, зеленчукопроизводителите и други, чиято продукция се нуждае от напояване, не могат да си го позволят, защото цените са много високи.

 • Проф. Етрополски, коя институция трябваше чуе предупреждението на Асоциацията по мелиорации, за да не се стигне до тази трагедия? Сега всички ви чуват, но постфактум.
 • Лошото е, че няма координация между институциите. Едни издават лицензи за ползването, но нямат функцията да контролират. Други дават предписанията за експлоатация и поддръжка на собственика на язовира, само че няма кой да ги изпълни.

  В случая със с. Бисер, собственик е общината, която има такъв мизерен бюджет, че не можем да говорим въобще за отделяне на средства за поддръжка. Всъщност тя е отговорна де юре, но де факто нищо не може да направи. В случая кметицата написала доклад, който е пратен до другия кмет, който също написал доклад, пратил такъв и до военните, които също имат собственост там. Да, част от земята е тяхна, но язовира не е под тяхна юрисдикция и се получава омагьосан кръг от прехвърляне на вината. Лошото при нас е, че когато има две организации, които отговарят за нещо, има една, да я наречем междинна зона. И вместо тя да се препокрива по действие и от двете институции, всяка от страните отстъпва от нея.

 • Трябва ли да има промени в Закона за водите?
 • Необходим е нов закон за водите. Сега действащият е от 1998 г. В него от изменения и допълнения има текстове, които си противоречат.

  Законът за водите трябва да се изготви на базата на обща стратегия за водата. Не може да се управлява на парче. Не може Министерството на земеделието, например, да си направи стратегия за водите за напояване, а енергетиката - стратегия за водите, които се използват в техния отрасъл.

 • В специална декларация от ПП Обединени земеделци заявиха, че е необходима държавна стратегия за хидромелиорациите и водните ресурси.
 • Така е, такава стратегия е необходима. Ще кажа също, че тя не може да бъде самоцелна. Държавата трябва да има обща стратегия, в която да се вписва стратегията за водните ресурси. За какво става въпрос. Например имате 5000 дка поливна площ, имате язовири, които осигуряват водата за тях. Тук трябва да има планиране, въпреки че все още се смята, че всяко планиране е социализъм. За тези поливни декари могат да бъдат дадени конкретни обеми вода. Но ако не се планира, те примерно, мога да бъдат дадени в един ден. Това означава, че културите на тези 5000 дка трябва да бъдат така разпределени, че да се поливат в различно време, защото изискват различни обеми вода, които да се осигуряват от „Напоителни системи”.

  Но когато имаме производители, незаинтересовани от поливане, трябва да има институция или законова уредба, които да регламентират кога, къде и колко от каква култура ще се отглежда. Планирането в земеделието е много важно и в него се залагаше и на водните сдружения. Пред тях обаче стоят законови препятствия, неясна собственост върху земята, неясни разпоредби и те не могат да се развиват.

  Земеделието у нас, което в момента е в ръцете на едрите арендатори, е свързано само със зърнопроизводство. Но тава не е земеделие. По някакъв начин те трябва да бъдат накарани да гледат и технически култури, да развиват и други земеделски производства.

 • Това как ще помогне да няма повече наводнения?
 • До известна степен ще помогне. Защото, ако едрите производители развиват и поливно земеделие, те ще се заинтересуват и от язовирите. А те имат средства за използването и поддръжката им.

 • Земеделският министър заяви, че язовирите, които представляват заплаха, ще бъдат изпускани и дори разрушаване. Смятате ли, че с такива мерки ще се реши проблемът с наводненията?
 • Наредби регламентира и изпускането на язовирните води, и разрушаването на язовирите. Трябва да се има предвид, че една трета от даден язовир, събирал води с години, е пълен с тиня, почвени маси и т.н. И когато стената се махне, там от наслояванията се е образувала т. нар. тераса. Тогава реката ще тече през терасата и при интензивен дъжд – от порядъка на 60 до 100 л/кв.м, вероятността от срутване на земна маса е също голяма, което пак ще е бедствие.

  По-добрият вариант е да се изпуснат количества вода и да се поправят язовирните стени. Трябва да се има предвид, че нито един язовир не е направен на случайно место. Местото се избира след проучвания, изготвят се необходимите проекти и т.н.

 • Как ще коментирате скандалния факт, че язовирите се използват за рибарници. Нормално ли е да не се изпускат водоемите заради рибата и може ли тя да е по-ценна от човешкия живот?
 • Не бих искал да давам мнение кой е виновен и кой не е. Съдът решава степените на виновност и издава присъди. Виновността е друга категория. В случая трябва да се търси кой е отговорен. Отговорни са всички! Кметът, собственикът, всеки един по веригата трябва да си понесе отговорността.

 • А не трябва ли в бъдеще такива договори да бъдат обвързани и със законова уредба, която да регламентира задълженията на арендатора?
 • По принцип язовирите не се дават под аренда. За рибовъдство се дават други водоеми. Важно е да се знае, че за рибарство изпускателните шлюзове се правят по друг начин. Изграждат се системи от решетки, които могат да се почистват.

 • Другата гореща точка при наводненията бяха дигите.
 • Така е, но за дигите не говорим, а те са в плачевно състояние! Щом някой може да си разреши да влезе с трактора, да прекопае дигата и да си сложи тръби за напояване, е ясно, че тези съоръжения не се поддържат. В резултат - дойдат ли високите води дигата пада и водата тръгва. И питам, до този момент, нима никой не е видял какво се прави?

  Питате ме кой е виновен в случая с наводнението в Бисер. По правилно е да си задаваме въпроса какво трябва да се направи, за да не се стига до такива трагедии. Не може да се търси вина във взелия го под аренда. Много зависи дали в договора му е записано, че трябва да поддържа и съоръжението. По всяка вероятност договорът е направен така, че той няма никаква отговорност за поддръжката.

  А малките язовири у нас са около 3000. От тях 2000 не се наблюдават, не се поддържат и правят много бели. Чувам различни данни за броя им. В Асоциацията по мелиорации знаем колко са били, но не знаем колко от тях са отводнени, изорани и превърнати в ниви. Сега трябва някой да мине и да ги преброи, да се опишат и картотекират.

 • Не смятате ли, че е късно и краят е изпуснат?
 • Когато се вземат умни и навременни решения, краят винаги може да бъде хванат, дори при тази ситуация. Трябва да се види кои са опасни, какви мерки да се вземат и т.н.

 • Миналата седмица с вашите колеги алармирахте и за лошото състояние на дигите по Дунав и опасността, която съществува от топенето на ледовете.
 • В този случай ни остава само да се молим водите да не стигат височината на нашия бряг. Защото при нас брегът е висок, а при румънците – нисък.

 • Искате да кажете, че съществува опасност Дунав да прелее.
 • При положение, че цяла Европа е потънала в сняг, това е неизбежно. Не знам при пролома Железни врата колко е обемът. Но в определен момент при покачване на нивата започват да го пускат. В Румъния има също много сняг, но техният бряг е по-нисък. Реките имат свойството да „ядат” десния бряг и така левият остава по-висок. Затова при нас местата, където маже да бъде залят брега, са само няколко.

 • Какво е състоянието на дигите по нашия бряг?
 • Асоциацията по мелиорации прави изследване на тези диги. Една част от тях се поддържат – около Русе, Лом, Видин. Има и такива, които са в лошо състояние. А те трябва да се поддържат непрекъснато. Това обаче е много сложен въпрос, защото струва много пари. Средствата трябва да бъдат планувани, трябва да има проекти за някои от тях. За портовите диги по Дунав, отговарят от корабоплаването, за тези покрай старите блата – общините. Към Министерството по околната среда са дигите, които напр. пазят езерото Сребърна, което е резерват. Там водата не може да се спре. Трябва да се влива и след това да се връща. Що се отнася до крайдунавските градове, преди години реката заля Видин. Лом беше залят до главната улица. Причината е, че водата се връщаше към нашия бряг, защото по по-ниския румънски бряг бяха вдигнати много диги.

 • В столицата тази зима падна много сняг. Смятате ли, че при затопляне на времето съществува ли опасност от наводнения за София и Софийското поле от преливането на реките и канализацията?
 • За София опасността е, ако затоплянето стане много бързо. Ако духне фьон - топъл, силен и поривист вятър за един час е възможно тя да се вдигне със 7, 8 до 10 градуса. И ако температурата на въздуха е 7-8, като сбор се получават 17-18 градуса. При този сняг топенето започва много бързо, се получава ефектът на помпата и става опасно.

  Друга опасност е, ако внезапно започне да вали по-топъл дъжд. Ако обаче температурите се покачват бавно, опасност не съществува.

  Да се надяваме всичко е в изправност и някое техническо отводнително съоръжение не откаже – запушен колектор, канал и т.н. Това също са рискови фактори. Що се отнася до язовир „Искър” чух, че има около 25-30% свободна маса. Освен това всичко е пресметнато, ВЕЦ-овете работят непрекъснато, заради повишеното потребление на ток. Река Искър не е достигнала обем за преливане и изпускане на водите и т.н. Язовирните системи са сложни. Водата оказва огромен натиск в пречиствателните станции, които са в най-ниската част, същото е положението в преливниците.

  Около София опасността идва от хвостохранилищата на минния добив. Там дренажите не работят. Водата ако тръгне, ако тръгне шламът става страшно. У нас има 30-32 хвостохранилища. От уранодобива отпадъкът е страшен – мина Бухово е в Софийското поле. Преди време Враца пострада от едно подобно хвостохранилище.

  От асоциацията алармирахме Агенцията по храните и вече са взети мерки по отношение на складовете за препарати за растителна защита. Постройките са от преди 30 години, има счупени покриви и ако водата мине през тях, всичко ще отиде в околните водоизточници през деретата на малките реки. Има потенциално опасни неща, които са оставени без надзор. От Агенцията по храните са започнали оглед и предприемат мерки за осигуряване на торби с пясък за укрепването на районите около складовете.

  Скоро ме попитаха коя от реките в София е най-опасна. Бях категоричен, че най-опасна е онази река, в която някой е изхвърлил два дюшека. Те образуват тапа и резултатът е наводнение. Не реката е опасна, а хората, защото не са почистили. Радостното е, че миналото лято в столицата бяха изчистени реките. Сега е времето да се прегледа, къде какво е хвърлено, а да не се чака топенето на снега. Трябва да се прегледат и шахтите. Пясъкът и лугата хвърлени, за да не се образува поледица, също затлачват.

 • За финал ще Ви попитам оптимист ли сте?
 • Аз винаги съм бил оптимист. В науката, ако не си оптимист, е по-добре да не се захващаш с нея. Тя е като хубава жена – всеки иска да се възползва от нея, но никой не желае да й поеме харчовете.

  Държавата трябва да се грижи за професионалистите си, за научния си потенциал. Управниците трябва да се грижат за тях, а и да се вслушват в съветите, които те дават.

(НЗЗ XXI в. – интервю на Татяна Атанасова)

>> Към съдържанието >>
Нека направим България държава с бъдеще!

Анастасия Димитрова-Мозер

ПП Обединени земеделци е част от демократичната десница, която трябва да има силно представителство в следващия парламент, казва почетният председател на съюзаДесницата е истинската алтернатива на това управление, тя е демократичната част на българското общество и не бива да разочарова хората, а да ги мобилизира, казва Анастасия Мозер.

 • Г-жо Мозер, как започна годината в Съединените щати и какви са прогнозите – трудна ли ще е тя в икономически план?
 • Разбира се, че е трудна, защото при глобалната икономика трудностите са навсякъде. А и в САЩ тази година е изборна. Затова и кризата, и икономиката са обект на дебати, особено при кандидатите на Републиканската партия. Но, радостното е, че, по последни данни, безработицата тук е намаляла. Другото хубаво нещо в Америка е, че, когато има проблеми, всички се обединяват за тяхното решаване.

  Не трябва да забравяме и това, че САЩ е децентрализирана държава и всеки щат е отговорен за ставащото на негова територия. И мерките, които се взимат по даден проблем, се синхронизират след това на национално ниво.

  Общо е мнението, че кризата тук намалява. И дано да е така, защото от Америка зависи в голяма степен и световната икономика. Не трябва да се забравя също, че САЩ е държава с големи природни богатства и тук винаги ще се намерят сили за преодоляването на тези проблеми. Но въпреки това, не е лесно, защото хората се разпуснаха, започнаха да харчат без сметка, което никога не е водило до нищо добро...

 • У нас освен кризата, и лошото време създава огромни проблеми - България е под сняг и вода. Язовир преля и заля село в Хасковско, загинаха хора. След трагедията се разбра, че от години държавата и общината спорят кой стопанисва водоема.
 • България е държава, която от много време не се стопанисва както трябва. За да не се случват отново такива трагедии, е задължително да се предприемат всички необходими мерки от страна на държавното управление.

  Необходимо е да има постоянен контрол и превенция. Другото е безотговорно отношение. И държавата не може да си измива ръцете за това, което не е направила и на което не е обърнала внимание. Това са много сериозни бедствия.

  Освен финансовата стабилност, с която се хвали правителството, останалото не е в добро състояние.

 • А как се справят в САЩ при подобни ситуации?
 • Тук веднага се взимат мерки. Обявява се бедствено положение и федералното правителство се намесва по покана на местната власт.

  Факт е, че в Съединените щати контролът е много по-добър. Освен това тук никой не бяга от отговорност, а я поема.

 • Г-жо Мозер, като политик с опит, на какво според вас трябва да заложи ПП Обединени земеделци в новата политическа година?
 • Най-напред ще кажа, че нашият главен сектор е земеделието, което много пъти е, дори не на втори, а на трети план... Остава извън полезрението и на това правителство, което също не разбира, че от земеделието идват дивиденти. Но, за да получиш такива, трябва да инвестираш, което не се прави.

  Нека да добавя, че за нас, ПП Обединени земеделци, социалните грижи и образованието също са приоритети.

  Ще припомня, че в България земеделието стана приоритетен сектор, когато започна подготовката ни за членство в Европейския съюз. В противен случай нямаше да изпълним изискванията за членство.

  Затова е важно всичко, което се прави по тази тема от страна на ПП Обединени земеделци, на Петя Ставрева и на цялото ръководство на организацията да става достояние на обществото.

  В тази връзка ще кажа също, че задължение на правителството е да не се меси политиката в икономиката. Защото тогава нещата се изопачават и опорочават... А и една финансова стабилност при замръзнала икономика до нищо добро не може да доведе.

 • Миналата седмица партиите от Синята коалиция дискутираха на форум успешните политики на десницата в местната власт. Заявено бе, че именно десницата е реалната алтернатива на днешното управление. Какво е вашето мнение?
 • Съгласна съм с това становище и много се надявам, че десницата ще намери сили и ще обедини усилията си. Иначе ще е жалко в България да има само БСП, ДПС и ГЕРБ, която има претенция да е дясна партия, в чиято демократична същност обаче не съм много убедена...

  Десницата е истинската алтернатива на това управление! Затова е абсолютно необходимо да преодолее личните дрязги, да се стегне и да влезе със сериозно представителство в следващия парламент. Именно десните и център-десните партии са демократичната част на българското общество и не бива да разочароват хората, а да ги мобилизират.

 • Догодина предстоят избори за нов парламент? Къде Обединени земеделци трябва да търсят своите партньори?
 • За мен Обединени земеделци трябва да бъдат там, където винаги са били – в демократичната общност, в Синята коалиция. Защото само обединени, както през 1997 г., когато като ОДС поехме управлението на страната и я изведохме от кризата, предизвикана от БСП, можем отново на направим България държава с бъдеще, а не само с минало.

 • На форума Иван Костов коментира, че ГЕРБ управлява с наемници, с откраднато мнозинство. Според вас, само от волята на следващия парламент ли зависи практиката с прехвърлянето на субсидиите да бъде прекратена?
 • Така е, действително в следващото Народно събрание спорното правило може да бъде променено.

  Но това не извинява тези, които като депутати сега предадоха своите партии и организации, които са ги издигнали и вкарали в парламента. Това се отнася до всички, които тръгнаха да търсят покровителството на управляващите, тъй като нямат волята и убежденията да са в опозиция, а искат на всяка цена да са във властта. Но, за жалост, и когато са във властта работят за собствени облаги, а не в полза на организациите, които са ги направили хора и депутати.

  Но подобно поведение опира до индивидуалната съвест и морал, качества много редки напоследък в България. Защото, струва ми се, от комунистическото време остана онова чувство - да се спасиш сам за себе си, да не се интересуваш от другите, да нямаш убеждения и да работиш само в твоя лична поза.

 • А как ще коментирате решението на общинския съветник в Пловдив Гичка Кърнева да напусне групата на ВМРО-НИЕ?
 • Това е поредният пример в подкрепа на казаното от мен преди малко. Тя никога нямаше да стане общински съветник, ако не беше подкрепена от организацията и лично от Петя Ставрева, която застана зад нейната кандидатура и включването й в коалиционната листа за общински съветници.

  Затова излизането от групата е много непочтено и грозно! Но, както е казано, няма паметници на предатели. Те сами ще понесат последствията от това. Но е жалко, защото такива хора вредят на организацията. Но те най-много излагат себе си, защото обществото не уважава такива личности.

 • А какво трябва най-много да отстояват в една коалиция Обединени земеделци и какво да не допускат?
 • Трябва винаги да настояват за равнопоставеност, да защитават интересите на организацията и да направят така, че да бъдат на избираеми места в листите, защото това отговаря на положението на нашата организация. И да не позволяват да ги унижават и оскърбяват.

 • Г-жо Мозер, няколко последователни мандата вие бяхте член на външната парламентарна комисия. Как ще коментирате ставащото в Сирия и оптимист ли сте за демокрацията там? Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън призова от София “приятелите на Сирия” да се обединят.
 • Винаги съм била приятел на демокрацията, защото няма демократична държава, която да е започвала войни, в истинския смисъл на тази дума.

  От полза за всички е да има демократични правителства, особено в тази част на света.

  Някои твърдят, че в Сирия не са узрели за демокрация. Не съм съгласна с подобно мнение. Преди и за Източна Европа се казваше същото.

  За демокрацията постоянно трябва да се работи, това е процес. Много се надявам, че тези тъжни събития в Сирия и убийството на толкова много хора там, които проявиха смелостта да надигнат глас, ще доведат до успех.

  Защото, както казваше моят баща д-р Г. М. Димитров - „Ако всички сме готови да умрем, всички ще живеем”.

  Надявам се, че и в България хората няма да мълчат, а ще надигат глас, например за високите цени на парно, на електричество... Разбирам, че хората мълчат, защото безработицата е много висока, и те се страхуват да не изгубят работата си.

  Но с мълчание нищо не е постигнато, а по мирен начин трябва да се протестира, да се заявяват позиции, да се поставят въпроси и да се търсят отговори.

 • Посещението на Хилари Клинтън бе обвързано и с шистовия газ.
 • Разбрах, че Бойко Борисов е казал, че проучвания ще могат да се правят само, когато са екологично съобразени. Освен това парламентът е наложил мораториум за проучването и добива на шистов газ.

  Затова, нека се направи сериозно проучване, да се представи на българското правителство и на българското общество какво ще се прави и как ще се отрази това на екологията в България и тогава да се вземе решение.

(Интервю на Татяна Атанасова, Снимка Елисавета РАДЕВА)

>> Към съдържанието >>
Да работим за земеделско представителство в следващия парламент

Димитър Иванов, зам.-председател на ПП ОЗ
В своята политика съюзът трябва да е обърнат към проблемите на дребния и средния земеделски производител


 • Г-н Иванов, като кмет на община Марица и зам.-председател на Обединени земеделци, с какви отговорности и с какви задачи влязохте в новата политическа година?
 • В политически план за ПП Обединени земеделци в община Марица предстои провеждането на събрания, тъй като във всички села съюзът има дружби. Те са в изпълнение на решение на Постоянното присъствие – във връзка с предстоящите парламентарни избори да оглеждаме коалиционни партньори. Целта е да се допитаме до нашите структури и избиратели за евентуални коалиции с политически сили за парламентарния вот догодина.

  Като кмет на община Марица ще кажа, че приоритетът ни е да подпомагаме земеделските производители при кандидатстването по различни европейски програми. Това ще става чрез новото звено, което създадохме в общинската администрация.

  Предстои и подготовка по изграждането на зеленчуково тържище на територията на „Марица”. За целта ще направим среща с по-крупните земеделски производители в общината с цел – да чуем и тяхното мнение. Амбицията ни е да почерпим опит от другите европейски страни и от местата в България, където вече има изградени такива тържища. Затова през тази година ще направим проучванията, а през следващата ще търсим финансиране и разработка на проекта. Пак през 2012-та ще направим подготовка и на управлението на зеленчуковата борса.

 • Откъде ще търсите финансиране за проекта?
 • Ще заложим на публично-частно партньорство, тъй като дружеството е изцяло общинско. Ще се обърнем към по-крупни фирми или производители и ще ги поканим да дойдат като акционери в дружеството.

  Следващата стъпка е среща със земеделски производители и от съседните общини, за да чуем и техните мнения и предложения за тържището.

 • Посочете приоритетите, на които според вас трябва да заложи ПП Обединени земеделци?
 • Много пъти съм го казвал и ще го кажа отново. Първият ни приоритет е изграждането на местни и на общински дружби, там, където няма такива и, разбира се, да работим за силна организация. Другият акцент е да популяризираме нашата политическа програма за управление на страната в сектор земеделие. Според мен на земеделските производители им е омръзнало от некоректно отношение към тях и затова мисля, че те ще заложат на нас като политическа организация, която да ги представлява в следващия парламент.

 • А какво смятате за решението на общинския съветник на ПП Обединени земеделци в Пловдив Гичка Кърнева да напусне групата на ВМРО-НИЕ?
 • Снощи имахме среща с нея и с общинското ръководство на организацията в Пловдив. Решението й да напусне групата е със съгласието на общинското ръководство. Доколкото разбрах в лицето на новия кмет Иван Тотев тя вижда едно добро управление за Пловдив. И затова, да, нека даде своята подкрепа. Ние сме дясно мислещи и трябва да подкрепяме дясната идея.

 • Така е, но тя каза, че ще работи с ДПС в местния парламент. Как ще коментирате това?
 • За намеренията й да подкрепя г-н Тотев и неговите инициативи за развитието на Пловдив, пак ще кажа – да, нека го прави.

  Но за изграждането на обща група и коалиция с ДПС ще кажа, че това е недопустимо за нашата организация. Така че, областното ръководство на ПП Обединени земеделци, както и националното не са съгласни да се предприемат подобни действия. Затова, ако в бъдеще се образува група с ДПС и Гичка Кърнева е част от нея, това ще бъде изцяло нейно решение, а не на ПП Обединени земеделци. И, ако го направи, съответно тя ще търпи последствията съгласно устава и правилника на партията.

 • На последния Управителен съвет казахте, че “правилната стратегия е в основата на успеха”. Каква трябва да бъде тя за организацията при парламентарните избори догодина?
 • Правилната стратегия започва сега с приоритета, който посочих в началото. Втората стъпка е да се обърнем към младите хора в нашата страна и да ги убедим да повярват в програмата ни за управление на България и да ги спечелим за Обединени земеделци, да дойдат при нас. Затова, според мен, с повече работа и срещи с хората ние, ПП Обединени земеделци, можем да постигнем един добър успех на предстоящите парламентарни избори.

  Важно е да подчертая, че тази стратегия започва от днес, защото утре вече ще бъде късно.

 • А на какво смятате, че трябва да залага организацията в коалиционната политика?
 • Отново ще кажа, че като политическа сила не трябва да позволяваме повече извиване на ръце от страна на другите партии в коалициите. Смятам, че трябва много внимателно да подбираме своите коалиционни партньори.

  Вярвам, че ще намерим общ език с всички десни и десноцентристки партии.

 • Къде според вас трябва да акцентират Обединени земеделци, за да потърсят избирателите чрез тях своето политическо представителство в парламента?
 • Обединени земеделци трябва да сме обърнати към проблемите на хората и в частност към дребния и средния земеделски производител. Трябва да убедим избирателите, че нашата политика е правилна.

 • Как ще коментирате общественото напрежение, предизвикано от случаите на полицейско насилие?
 • Факт е, че има напрежение в обществото. Според мен хората в МВР, които са злоупотребили със служебното си поведение, ще бъдат наказани. По принцип е недопустимо агресивно отношение на държавен служител при изпълнение на служебните му задължения. Но нека да се види какво е предизвикало това, за да се вземе правилното решение. И хората, които не заслужават да носят пагон, да понесат своето наказание.

 • Тъй като сме в началото на годината, кажете какви средства ще бъдат заложени за инфраструктурни проекти в общината?
 • Оказа се, че община „Марица” няма нито един изготвен проект за инфраструктура, мака че много се тръбеше за това. Затова тепърва ни предстои създаването и съответно корекция на проекти, за да отговарят те на всички изисквания и европейски директиви, за да можем за кандидатстваме за средства от еврофондовете за изграждането на инфраструктурата на общината. С тази цел залагаме и доста сериозен бюджет за създаването на европроекти.

  Ща насочим усилията си и за кандидатстване по проекти за подобряване на базите на училища и детски градини и изграждане на нови. Така ще задържим младото поколение в нашата община. В противен случай няма защо на изграждаме инфраструктура, която няма да има кой да ползва. Целта ни е общината да се развива и да не допуснем тя да има затихващи функции.

  Големите проекти, които предстоят, са съвместни с община Пловдив. На този етап те са два – кръстовището „Скобелева майка-Брезово” и разширението на Голямо конарско шосе. Започна проектирането и на проекта за Асеновградско шосе.

  Не на последно място е и социалната политика на общината.

 • При старта на мандата казахте, че ще имате най-малко три приемни дни за жителите на община Марица. Отворени ли са вече кметските врати, както обещахте?
 • Приемните ми дни като кмет ще бъдат два пъти в седмицата – в сряда и четвъртък. Желанието ни е да помагаме на хората, когато това е по силите ни и е законосъобразно. На всеки един ще помогнем, стига да е в нашите правомощия.

(Интервю на Татяна Атанасова)

>> Към съдържанието >>
За пет години членство в ЕС
България не участва в политиката
на общността. Нищо не предлагаме,
нито пък оспорваме. Страната ни
се държи като кандидат-член,
казва Моньо Христов


Силата на Земеделския съюз е важна за просперитета на България

Моньо Христов, зам.председател на ПП ОЗ
Арогатният тон и манипулацията ще съборят ГЕРБ на следващите избори, казва зам.-председателят на ПП Обединени земеделци


 • Г-н Христов, какви според вас трябва да бъдат приоритетите на ПП Обединени земеделци през 2012 г.?
 • Основнният приоритет е работата вътре в организацията - за нейното стабилизиране и изграждането по места на нови структури. Необходимо е да разширим кадровия ресурс на нашата организация, да подготвим кратка и ясна платформа по основните проблеми на държавата. Не трябва да отчитаме само грешките на днешните управляващи, а да предложим конкретни решения в отделните области. Нашите предложения и послания трябва да ясни за всички - както за младежите, така за хората на средна възраст и пенсионерите. Трябва ясно да заявим как ще насърчим предприемача, какво ще направим в образованието, науката и здравеопазването. На пенсионерите трябва да гарантираме, че всяка година ще имат адекватно увеличение на пенсията спрямо инфлацията. Младежите трябва да виждат своята реализация в отделните отрасли на икономиката. Предприемачът да има прогнозируемост, за да може да увеличава произвоството и работните места. Земеделският производител трябва да е спокоен за доходите си срещу вложения от него труд.

  Изключително важно е да засилим говоренето за Земеделския Съюз. Налице е опит да бъде изтласкан Земеделският съюз и да не се споменава като организация, която е водила борба срещу 2 диктатури - на Кобургите и на БКП. Не се споменават заслугите на земеделската организация в борбата й срещу тоталитарния режим. Умишлено се пропуска фактът, че от всички европейски държави първо в България е поведена борба срещу комунизма от обединената опозиция, начело с Никола Петков. Това е начин да бъде изолиран Земеделският Съюз, да бъдат неглижирани и подценени борбите на хиляди земеделци и техните наследници. Трябва да вдъхнем самочувствие на нашите общински организации и ръководства, че стабилността и силата на Земеделския съюз са от решаваща важност за просперитета на народа и България.

  Другата основна задача е ръководството да изготви стратегия за коалиционна политика на ПП Обединени земеделци.

 • Каква е оценката ви за управлението на ГЕРБ и защо, въпреки кризата, партията на Борисов запазва високия кредит на доверие? Поне така сочат последните социологически проучвания от тази седмица.
 • Оценката за това управление може да се изрази с една приказка на народа, казана при управлението на Стамболов: „Горе - долу Стамболов!”. Днес можем да кажем: „Горе - долу Борисов!”, защото политиките, които провеждат, и стилът им на управление са много противоречиви. Такова е поведението им и на централно ниво, и по места. Основна слабост на това правителство е, че няма прогнозируемост какво ще се случва занапред, няма визия и перспектива. Тоест, има застиналост и самодоволство.

 • Финансовият министър постоянно се хвали с финансовата стабилност.
 • България има стабилна макроикономическа финансова рамка от 1997 г. насам, която е заслуга на правителството на ОДС. И правителствата след това, включително и на ГЕРБ, само я поддържат. С други думи, това е постоянна политика на България, а не е нещо за хвалене. Тук искам да подчертая, че именно това управление има „принос” за финансовия резерв, който намаля с 3-4 млрд. лева през последните 2 години.

 • От позицията ви на депутат в няколко парламента, кажете какво й липсва на десницата днес?
 • Десницата стана прекалено обяснителна. Всички партии в център и център-дясно непрекъснато обясняват в какво е сбъркал Бойко Борисов, а не казват какво трябва да се прави. Изненадан съм, че и такъв опитен политик като Иван Костов се подвежда по това, което казва Борисов, и всички се занимават да критикуват държанието или пък тона му. Подобно поведение е голямата грешка на десницата и с тези свои послания тя никога няма да бъде алтернатива на ГЕРБ. Нека лидерите на политическите партии да спрат да се държат като политолози, а да започнат да говорят и действат като политици.

 • А как ще коментирате пенсионната реформа?
 • ГЕРБ реформи не са правили. Реформи са извършвани само по време на управлението на ОДС. В момента имаме нагаждане на определени текстове в пенсионната система спрямо конкретната ситуация. Същото е и в здравеопазването, и в други сектори.

 • А съгласен ли сте с промяната във възрастта за пенсиониране?
 • През 2000 г. бяха заложени параметри, спрямо които към 2008 г. в пенсионния фонд да има достатъчно средства от осигурителните вноски, за да може сам да изплаща пенсиите без помощта на държавата. През 2003 г. правителството на НДСВ допусна грешката държавата да започне да внася осигуровки на много ведомства, беше свалена осигурителната тежест, а осигурителните прагове в отделните професии останаха ниски. Това доведе до намаление на постъпленията в пенсионния фонд. Така беше и при управлението на НДСВ, и при това на БСП. Служителите на МВР, военните, магистратите и държавните служители са осигурявани от държавата. Същевременно държавата не внася вноските в пенсионния фонд, което довежда до дефицит. Тоест няма откъде да дойдат пари за пенсионната система.

  Състоянието на фонда е било ясно и през 2009 г., когато ГЕРБ идва на власт, но просто правителството на ГЕРБ не е подготвено и не знае какво да прави.

  Факт е, че възрастта за пенсиониране трябваше да започне да се вдига плавно с по 1 месец още от 2008 г., както е в Германия, където тя се увеличава с по един месец в продължение на 20 години.

  Трябва да се направи корекция във възрастта за пенсионирането в различните категории труд, както и да се намали броят на ведомствата, чиито служители ползват привилегията държавата да плаща осигуровките им.

  Така че, реформа няма, нито в пенсионната система, нито в здравеопазването, нито в друг сектор.

 • А може ли да се стигне до предсрочни избори, готови ли са политическите сили за тях?
 • Предсрочни избори..., много зависи какво е финансовото положение на държавата. Сякаш това се пази в тайна. Никой не може да каже какъв резерв имаме, какви са приходите в бюджета. Когото и да попиташ, не може да ти отговори... Както чувам, не са платени заплатите на някои предприятия и болници и, ако се закъса с плащането на пенсии, може да се стигне, евентуално, до събития като тези от 1997 г. Иначе ГЕРБ трудно може да бъде свален с тези 25 независими депутати, които го подкрепят.

 • Казахте, че коалиционната политика е един от приоритетите на съюза. Къде според вас трябва да падне акцентът в нея?
 • Обединени земеделци трябва да бъдат в коалиция с политически сили, за които приоритетни са земеделието, преработвателната промишленост, туризмът и още един-два отрасъла. Тук ще кажа, че трябва да се върви към общи действия с лидери, които са постоянни като личности, а не лъкатушат. Не бих се съгласил, ако някой каже да правим коалиция с Меглена Кунева, например. Причината е, че тя като главен преговарящ с ЕС от правителството на НДСВ не защити българските интереси и нанесе щети на националната икономика. Може да има хора, които я харесват, но в политиката харесване няма.

  Така че Обединени земеделци трябва да се коалират с политически партии, които не са слънчогледи и с които имаме единомислие и сходни програми и визия за развитието на страната. Умишлено не назовавам конкретни партии, а само принципни позиции.

 • В тази връзка, смятате ли, че трябва да се иска нов вот на недоверие на правителството и много ли са неизпълнените обещания на управляващите, кое е най-драстичното?
 • Най-драстичното е свързано с подхода на ГЕРБ към проблемите, с лъжата и манипулацията. Виновни им бяха зърнопроизводителите, сега са им виновни миньорите. Преди това бяха лекарите, учителите, студентите, после тировете. Затова мисля, че ГЕРБ ще загуби следващите избори. Ще ги загуби, защото засегнаха достойнството, честолюбието на обикновените хора, обвиниха ги, че само искат пари, а нищо не работят. Не зная какви са проучванията, но смятам, че българите, които подкрепят ГЕРБ вече са под 1 милион души.

 • Повече ли са добрите от лошите новини след пет години членство в ЕС?
 • За жалост добрите новини нямат превес. Първата лоша новина е, че България е член на Европейския съюз, но не участва в политиката му. Такава беше политиката на Тройната коалиция, такава е и на Борисов. Нито предлагаме нещо в Брюксел, нито пък оспорваме. Нищо не правим! България е едно винтче там, от което нищо не зависи... Въпреки че сме 5 години в ЕС, още се чувстваме и се държим като страна кандидат-член. Второто е, че усвояването на европарите е по-малко от членския внос на България в ЕС. С парите за тази година вноската ни ще стане около 5 млрд. лв. Такава сума пари не сме усвоили. Хората по нищо не усещат, че са граждани на ЕС. Много неща не са направени, затова и част от държавите не искат да ни приемат в Шенгенското пространство.

  Това е, да се надяваме, че занапред нещо ще се промени към добро.

(НЗЗ XXI в. – интервю на Татяна Атанасова)

>> Към съдържанието >>
Необходима е целенасочена подкрепа на средните и дребните производители и бизнеса

Георги Каркъмов, зам.председател на ПП ОЗ
Радикалните реформи в земеделието и подобряването на условията на живот в селските райони са приоритет за страната, казва зам.-председателят на ПП Обединени земеделци


 • Г-н Каркъмов, новият политически сезон стартира тази седмица. С какви приоритети влиза в него ПП Обединени земеделци?
 • Новата 2012 г. се очертава да бъде изключително трудна. На сериозни изпитания ще бъде поставено развитието на икономиката на страната и най-вече на дребния и средния бизнес. Пред държавното управление продължават да стоят големите проблеми – безработицата, намаляването на доходите и по-нататъшното обедняване на социално слабите българи.

  За ПП Обединени земеделци - като национално отговорна политическа организация и конструктивна опозиция на управлението на ГЕРБ, основният приоритет през новия политически сезон ще бъде ясната и категорична позиция относно управлението на държавата във всички сектори на обществено политическия живот.

  Във вътрешноорганизационен план от първостепенно значение е укрепването и разрастването на структурите ни в страната.

  Другата важна задача, която стои пред ПП Обединени земеделци е подготовката за участието й в предстоящите парламентарни избори и представителство в следващия парламент.

  Основен приоритет в работата ни ще бъде развитието на диалога с неправителствените, с браншовите организации, със земеделските производители, със средния и дребния бизнес – в подкрепа и защита на техните справедливи искания.

 • Неведнъж сте заявявали, че е необходим политически консенсус за развитието на родното земеделие. Възможен ли е той, предвид постоянните трусове в сектора, за които сигнал са различните протести?
 • Протестите на земеделските производители, животновъди и млекопроизводители, на които бяхме свидетели през изминалата година, са плод на непоследователната политика в областта на земеделието и липсата на стратегия за неговото развитие.

  Един от основните приоритети в развитието на българската икономика трябва да бъде именно развитието на земеделието и преработвателната промишленост чрез провеждането на нова аграрна политика. Практически тази нова аграрна политика трябва да доведе до много и големи реформи в сектора, който се намира в изключително тежко състояние. То е резултат неадекватна държавна политика и недостатъчен административен капаците за усвояване на европейските фондове. Не се създават също и условия за повишаване на конкурентността на земеделската продукция, не се работи за преодоляването на трудностите при кредитирането най-вече на дребните и средни земеделски производители. Защитата на земеделската продукция и нейната реализация на българския и на външния пазар също са на заден план. Основни проблеми са – подобряването на условията на живот в селските райони и премахването на сенчестата икономика. Не на последно място трябва да бъде стимулирано развитието и внедряването на нови технологии, на аграрната наука и образованието. Всичко това налага да се постигне политически консенсус на национално ниво. Той е необходим за последователно провеждане на новата аграрна политика, независимо от правителствата.

 • А защо според вас на този етап няма такъв консенсус?
 • За да стане факт този консенсус, трябва преди това да се осъществи диалог между различните институции, неправителствени организации и политически формации. Този обществен дебат трябва да бъде много добре организиран, със зачитане на становището на браншовите организации в аграрния сектор и на отделните политически партии. Реализирането на дебата е едно от задълженията на настоящото правителство.

 • Г-н Каркъмов, тази седмица у нас се проведе първият дебат по бъдещата Обща селскостопанска политика. Оптимист ли сте за резултата от него и закъснял ли е той или не?
 • Дебатът по бъдещата ОСП безспорно е закъснял. На базата на това, че той липсваше досега, имахме непоследователна политика в защита на интересите на България и становището ни за бъдещата селскостопанска политика. Бих казал, че това, за което говорим сега, са епизодични форми на диалог. Ако той бъде добре проведен обаче, би могло да се изработи националноотговорна позиция в контекста на ОСП за следващия програмен период.

 • На обсъждането стана ясно, че към агроминистерството ще се създаде експертно звено по ОСП. Необходимо ли е то, според вас, и ще помогне ли България да защити максимално интересите на фермерите, или това е поредната поза на управляващите?
 • Безспорно такова звено е необходимо. Но, за да изиграе то своята роля, трябва да има добра организация на неговата работа и реално да бъде съобразено мнението на експертите в него с интересите на българските земеделски производители.

 • В тази връзка, как ще коментирате управлението на ГЕРБ, какво още трябва да се иска от властта и може ли тя да реши тежките проблеми на страната?
 • Правителството на ГЕРБ пое управлението на страната в изключително тежка икономическа и финансова обстановка. Изминалите две години и половина от началото на това управление показват, че има заявена политическа воля за решаването на голяма част от проблемите на държавата. Тази политическа воля обаче не е подкрепена от конкретни резултати, които да спечелят доверието на гражданите към това правителство.

  ГЕРБ даде предизборни обещания за радикални реформи в областта на образованието, социалната сфера и реалната икономика – промишленост, земеделие, енергетика, туризъм, образованието и здравеопазването.

  За изминалия период от мандата все още няма последователност и решителност за провеждането на тези реформи. Честите промени в позицията и вижданията на управляващите показват нестабилност и нерешителност. А липсата на положителни резултати, може да доведе до изчерпване на доверието и търпението на българското общество.

 • Според вас, има ли условия за предсрочни избори? Свидетели сме, че социолози и партии говорят за това.
 • В настоящия момент понятието „предсрочните избори” е част от политическата еквилибристика на различни партии, социолози и политолози. Но условия за предсрочни избори според мен няма. Това зависи най-вече от действията на правителството на ГЕРБ и политиката, която ще бъде реализирана.

 • Кои сектори още бихте посочили като приоритетни за икономиката ни днес?
 • В политическата програма на нашата организация ясно сме заявили кои са основните сектори в българската икономика с приоритет. Това са – земеделието, преработвателната промишленост, туризмът, новите технологии. Тук безспорно трябва да посочим като приоритет образованието и решаването на проблемите, свързани с квалификацията на хората.

  Тук ще кажа, че заявените от нас приоритети срещат положителното мнение на голям процент от българските граждани. За този извод повод ми дава и едно от последните издания на предаването „Референдум” по БНТ, където анкетираните посочиха като приоритети секторите, заявени и от Обединени земеделци. Това ни прави оптимисти за нашето политическо виждане за развитието на страната.

 • Казахте, туризъм... В тази връзка, какво е мнението ви за промените в Закона за горите? Спорните текстове вдигнаха на бунт екозащитници.
 • Дебатът, който върви в обществото по темата, всъщност бяга от големия проблем. Никой в страната и най-малко ние, като политическа организация, не можем да бъдем против развитието на зимния туризъм. От тази гледна точка трябва да има облекчение за изграждането на ски съоръжения, но то не трябва да става за сметка на лишаването на държавата от така необходими приходи и за сметка на екоравновесието.

  Пистите и съоръженията трябва да бъдат изграждани след промяна на предназначението на тези гори, но с облекчена процедура.

 • В специална декларация Обединени земеделци призоваха за широк обществен дебат за проучването и добива на шистов газ у нас. Как ще коментирате факта, че е застрашена житницата на България?
 • Безспорно всякакви действия за проучване и добив на шистов газ у нас трябва да не се нарушават условията за развитието на земеделието в тези плодородни райони на България. Целесъобразно е да знаем какви са перспективите за неговия добив, което ще е и един от източниците за решаването на енергийния проблем. В никакъв случай обаче това не трябва да става за сметка на този най-важен земеделски район на България.

 • Г-н Каркъмов, вие винаги сте казвали, че политиката трябва да е ориентирана към младите българи. Според статистиката обаче сме на първо място в ЕС по брой на младежи без перспектива - 21%. Какво трябва да се направи?
 • Не случайно сме на последно място по създаване на условия за развитие на младите хора в България. Това отново е доказателство за липсата на дългосрочна политика за реализация на младото поколение.

  Перспективата пред младите хора у нас е свързана пряко с развитието на икономиката, която да разкрие нови работни места, и подобряване на условията за живот. Не на последно място младите трябва да имат възможност да получат образование, отговарящо на европейските стандарти. Към този проблем трябва да се подходи национално отговорно. В противен случай и това правителство и тези след него ще бъдат длъжници на младите хора.

  А ако те получат реална възможност за реализация в България, това означава решаване на демографските проблеми и просперитет за държавата.

(НЗЗ XXI в. – интервю на Татяна Атанасова)

>> Към съдържанието >>
Днес България има нужда от държавници

Петя Ставрева, председател на Обединени земеделци
Хората искат алтернатива - демократично управление от компетентни личности, казва лидерът на ПП Обединени земеделци


Председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева беше гост в първото за тази година издание на предаването Директно по NBT с водещ Христо Чаушев. Публикуваме разговора с известни съкращения.

 • Г-жо Ставрева, какви са прогнозите ви за новата 2012 г., от какво имаме нужда ние, българите?
 • Имаме нужда от повече работни места и от яснота какво ще се случва в страната. Защото в момента най-големият бич е безработицата. Много хора в България останаха без работа, без доходи. На голяма част от сънародниците ни доходите се свиха, а цените растат. Българите продължават да преживяват трудно и аз искрено вярвам, че през 2012 г. ще има повече разумни решения, които да дадат алтернатива. Както и продължаването на реформите в държавата, защото част от разумните решения са свързани с реформирането на много системи. Хората, които управляват държавата, независимо дали са министри, депутати, или представители в местната власт – имат основната задача да направят живота на гражданите по-лек. Да се усеща грижа за съдбата на българите, които са изправени пред предизвикателството да живеят в една от най-бедните страни в ЕС.

 • Това действително се превърна в предизвикателство пред всеки един от нас – да оцелява и да се съхрани като индивидуалност и като ценности в едни нелеки времена, които продължават.
 • Да, кризата продължава. И прогнозите за България и за Европа са, че това ще бъде поредната тежка година. Говори се за рецесия, за опасност от депресия. Виждаме страни като Гърция, която е на ръба на фалита. В Испания и Португалия положението също не е добро. В България имаме финансова дисциплина, но аз винаги съм считала, че освен макрорамката на бюджета трябва да не забравяме и доходите на хората, които трябва да преживеят тези трудни дни.

 • Искам да ви върна към 2011 г., каква беше тя лично за вас?
 • Изминалата 2011 г. беше една динамична година. Аз бях избрана за председател на ПП Обединени земеделци. Също така в националното ръководство на нашата организация влязоха повече млади хора. Започнахме с друг ритъм да провеждаме повече срещи в различни региони на страната. Продължаваме да търсим и нови партньорства, не само с представители от сектор „Земеделие”, но и с различни браншови и неправителствени организации. Защото смятам, че от успешния диалог между гражданското общество и политическите партии до голяма степен зависи дали ще имаме успешен дневен ред за държавата.

 • Срещате ли това разбиране в браншовите организации, готови ли са те да поставят проблемите и да се търъси решаването им с общи усилия?
 • Смятам, че всяка политическа партия трябва да гради мостове между себе си и гражданското общество, защото от този пълноценен диалог имат нужда всички граждани. Партиите имат своята роля тук, защото ние сме парламентарна република. Но България има нужда от активно гражданско общество. При срещите ми с представители на различни неправителствени организации винаги съм подчертавала, че от тяхната активна позиция, ат смелостта им да поставят проблемите и да търсят начини за решаването им, зависи какво ще се случва в България.

  Ще отбележа, че сред младите хора виждам желание за заявяване на активна позиция. И аз искрено вярвам, че все повече хора ще търсят този диалог и ще отстояват права и задължения. Защото именно младите са най-потърпевши от безработицата. Свидетели сме на един тъжен процес, при който хората първо отиват да търсят препитание в по-големите градове, а по-късно напускат и България. Искам това да се промени и младите хора, а и всички българи до намират реализация тук в родината си, а не зад граница.

 • Дава ли, г-жо Ставрева, системата шанс за реализация на младите хора?
 • Има тенденция обществото да се дели на млади и стари, което не е правилно. Всяка от тези групи има своя потенциал и всеки трябва да има възможност за реализация, без значение дали човек е на 20, 30 или 50 години. Знаем, че се вдигна и пенсионната възраст. А за младите хора у нас перспективата не е добра. Днешните управляващи трябва да им обърнат специално внимание. Имаме университети, които подготвят добри специалисти, които обаче остават на улицата, не могат да се реализират...

 • Много се говори за връзката между образование и потребността на бизнеса от кадри с определена квалификация. Но сякаш това остава само на думи.
 • Смятам, че това трябва да бъде държавна политика, да има връзка между потребността на бизнеса и това, което се случва в университетите. Говореше се, че имаме прекалено много висши училища. Смятам, че е добре да бъдем една от най-образованите нации, да имаме качествено образование. Но образованият човек иска да се реализира, което в България продължава да е една далечна перспектива. А точно днес имаме нужда от градивната енергия на хората. Това шансът на страната ни – младите, енергичните, способните да останат тук и да участват във възхода, от който България има нужда.

 • Говорим за трудностите, г-жо Ставрева. Трудно ли е да си председател на партия в момент, когато диалогът в обществото тече само в една посока?
 • Да си председател на политическа организация е изключително отговорна задача.

 • Питам ви, защото много партии генерират разумни идеи. Но щом не са изказани от управляващото мнозинство те биват игнорирани.
 • Действително много разумни идеи не достигат до публичното пространство, остават затворени в политическите централи, защото липсва чуваемост. Според мен всички разумни идеи трябва да получат шанс и да бъдат реализирани. Особено когато са полезни за държавата и обществото.

  Факт е, че българите искат да видят алтернатива. И аз много искам ПП Обединени земеделци да стане част от тази алтернатива, защото доверието е свързано с конкретни очаквания. В център-дясното пространство има нужда от една демократична алтернатива, която да излъчи чисти хора, да изглежда по различен начин, да отправя нови послания към избирателите. България има нужда от демократично управление и от компетентни хора.

 • Тъй като заговорихме за изборите, готвят ли се Обединени земеделци за парламентарните избори?
 • Разбира се, ние водим разговори с представители на различни политически и неправителствени организации, водим диалог вътре в нашата органзация, защото парламентарните избори са най-големия тест за една политическа сила. Чрез парламентарното представителство посланията на политиците стигат до избирателите. Но отминалите избори показаха много тежки практики, на които ми се иска повече да не ставаме свидетели. Купуването на гласове, манипулациите, страхът, който видяхме у хората, разочарованието от поредицата неизпълнени обещания доведоха до пасивен, до контролиран вот. А това не са нормални неща за едно демократично общество.

 • Получава се така, че хората, които са отвратени от ставащото, не отиват да гласуват. Има и други, които винаги гласуват, но се получава един затворен кръг, една спирала, която води само надолу, за съжаление.
 • Колкото повече хора гласуват на едни избори, толкова по-добро е представителството и избраните депутати, или кметове и общински съветници имат усещането, че зад тях стоят много хора. От друга страна липсата на интерес към изборите и отказът да отидеш и да гласуваш означава, че си загубил вяра в политическата система. И образно казано, на терена не виждаш играчи, които да спечелят доверието ти. И това е показателно за необходимостта от създаване на алтернативи. Българската политическа система е специфична, но според мен много неща девалвираха и е необходимо да има нов импулс.

 • Въпросът е дали партиите и личностите, които ги представляват, могат да бъдат носител на този заряд?
 • Да, могат. Но тук трябва да бъдем много внимателни към личностите, защото те са лицата, те са говорителите, които представят идеите на една политическа организация и визията й за управлението на държавата. Когато на такива места застанат хора, които генерират доверие и не са опетнени, смятам, че шансовете са много по-големи. Дошъл е моментът в България да има различно говорене, различна политика. Хора, които са чисти, и влизат в политиката, не за да направят нещо за себе си и за своя приятелски кръг, а за българския народ и за държавата. Имаме нужда от държавници, а не от политикани. Последните не са носители на промяната, от която се нуждае страната.

  Смятам, че държавническото поведение изисква особена загриженост към съдбата на българския народ и поемане на ангажименти към гражданите, а не към хора, които стоят зад кулисите и после диктуват...

 • Кой загуби на изминалите местни и президентски избори?
 • Смятам, че на тези избори голяма част от българските граждани загубиха вярата си, че нещо зависи от тях. На практика видяхме контролиран и манипулиран вот в много региони на страната. На тези изборни станахме свидетели на изключително много нарушения и злоупотреби.

 • А имаше заявки, че с този изборен кодекс несъвършенствата ще бъдат отстранени.
 • Освен своите несъвършенства Изборният кодекс има и много вратички за допускане за нарушения. Смятам, че в България трябва да бъде въведено електронното гласуване. Ако системата бъде направена така, че да не допуска манипулации, вотът няма да може да бъде контролиран.

 • Достатъчно ли е времето до следващите избори, за да бъдат въведени тези промени в изборния кодекс.
 • Да, ако се започне веднага. При условие, че промените се правят няколко месеца преди изборите, с оглед да бъдат нагласени, както отърва на управляващата партия, резултатите ще бъдат опорочени. Много е вероятно да бъде направена козметична промяна на Избирателния кодекс, която ще облагодетелства едни партии, а на други няма да даде възможност да имат представителство. Вярно е, че изборите са състезание. Купуването на гласове обаче, на което станахме свидетели, е индикатор за процеси в българското общество. Когато 20 или 50 лева са достатъчна мотивация за някой да продаде гласа си, това означава, че много неща в държавата не са наред.

 • Кога според вас ще бъдат парламентарните избори, през 2013 г., или предсрочно?
 • Очаквам да гласуваме за нов парламент през 2013 г. Но не се изключени и други възможности.

 • Има теоретици, които казват, че премиерът може да хвърли оставка през пролетта на 2012 г., за да бъде максимално близо до резултатите на местните и президентски избори. Докато при един вот през 2013 г. ще има много негативи.
 • Да, това са реалностите. Може би предсрочните избори са по-изгодни за ГЕРБ и за други партии, друг е въпросът какво мислят и искат избирателите. За мен е изключително важно следващите избори да дадат възможност за демократичен вот.

 • Опитва и се ГЕРБ да консумира дясномислещите хора?
 • Има представители на ГЕРБ, които говорят, че те са единствената десница в страната. Мисля обаче, че дясното пространство не може да бъде приватизирано от една партия. Факт е, че традиционните десни партии днес преживяват трудни дни. Смятам обаче, че от център-дясното пространство трябва да дойде тази демократична алтернатива, която да е основата на едно бъдещо управление на страната.

  От умението да градим мостове помежду си и да говорим един за друг, а не един против друг, зависи до голяма степен консолидирането на десницата.

(НЗЗ XXI в. – интервю на Татяна Атанасова)

>> Към съдържанието >>
Целта ни е да утвърдим Обединени земеделци в региона

Георги Узунов, председател на областната организация в Смолян


Визитка: Георги Узунов е роден на 3 декември 1944 г. в Смолян. Има две висши образования – Първата му диплома е от Спортната академия. Втората е от журналистическия факултет на Софийския университет.
На журналистическото поприще е от 1973 г. В момента е главен редактор на частния областен вестник „Родопи вест”. „На 23 декември изданието ще навърши 12 години, през които спечелихме доверието на читателите”, казва Узунов. Вестник „Родопи вест” е единственото издание, което се съхранява и в Конгресната библиотека на САЩ във Вашингтон.
Извън работа Георги Узунов е щастлив баща и дядо, който се радва на двама сина и на двама внуци.

 • Г-н Узунов, на форум на Обединени земеделци миналата седмица вие бяхте избран за областен председател на организацията в Смолян. Какви предизвикателства поставя пред вас доверието, което получихте?
 • Предизвикателствата пред нас са такива каквито и пред структурите ни в цяла България, Смолян не прави изключение. На първо място е създаването на структури навсякъде в областта или възстановяване на стари такива. Другата наша задача е укрепване на организацията и затвърждаване на името на Обединени земеделци. Целта ни е да се утвърдим като политическа сила в Смолянския регион и партията да има дейно участие в политическия живот в областта.

 • В този смисъл кои ще бъдат приоритетите пред организацията?
 • Първостепенна задача за нас е създаването на местни земеделски структури във всяка от десетте общини на Смолянска област. Така ще се увеличи и членската маса. Защото сега имаме дружби само в четири общини от областта – Смолян, Чепеларе, Рудозем и Борино.

 • А как ще станете разпознаваеми за хората, за да потърсят те политическо представителство в ПП Обединени земеделци?
 • Да бъдем разпознаваеми в обществено-политическото пространство е много важно. Към настоящия момент бих казал, че това е голям проблем, който може да бъде решен само с апостолска работа за организацията.

  Досега, за съжаление, съюзът е непознат като политическа сила, тъй като е нямал структури и личности, които да го представляват. Затова и работата в тази посока за нас, в областната организация, е задача номер едно.

 • На последното заседание на УС бе поставен въпросът за създаване на национална структура на ЗМС. Как, според вас, ще бъдат привлечени млади хора в организацията?
 • Приветствам това, защото младите хора са гаранция за бъдещето на всяка политическа сила. Преди години в Смолян имаше структура на ЗМС. Ние, като областно ръководство, също ще ратуваме за привличането млади хора и ще работим в тази посока. А защо не в бъдеще да имаме и младежка организация в Смолян!

  Ще призная, че привличането на младите в редиците на организацията е трудно. Освен това твърде малко вярват в нашия край на земеделските формации, без изключение.

  И именно на нас, като нова организация се пада честта да работим така, че да привлечем хората, в това число и младите, към каузата на Обединени земеделци.

 • Тоест, вие сте изправени пред предизвикателството да спечелите доверието на хората от Смолянско в земеделската организация.
 • Определено е така. Трябва да работим, както вече казах – апостолски, за да върнем общественото доверие към Земеделската организация.

 • Кои са проблемите в региона, по които Обединени земеделци могат да бият камбаната?
 • Проблемите в България си приличат. За региона на първо място това са безработицата и миграцията. В региона без работа са над 12 на сто от трудоспособните граждани, сред които и много млади хора. Затова и много от тях търсят препитание в други градове и в чужбина. ПП Обединени земеделци може и ще бие камбаната за ниските изкупни цени на картофите, чийто добив е основен поминък в региона.

 • А с какво можете да помогнете?
 • Тук ще кажа, че в Смолянско, за съжаление, изоставането е многопосочно – в политиката, в културата, в спорта, в икономиката, от която е част и земеделието. А, както неведнъж е заявено от ПП Обединени земеделци – в земеделието няма национална стратегия, което е пагубно както за развитието на сектора, така и за икономиката като цяло...

 • Всичко това е достатъчно основание да се чува гласът на Обединени земеделци.
 • Да, безспорно е така. Земеделската партия е призвана да бъде силна, тя е демократична по своята същност и по своето историческо развитие.

 • С кои политически партии ще си партнирате в областта?
 • В настоящия момент мога да кажа с кого си партнирахме по време на тези местни избори – в Рудозем бяхме в коалиция с ГЕРБ, но загубихме. В Смолян, Чепеларе и Борино играхме самостоятелно и също загубихме.

  Не трябва да забравяме обаче, че в Смолянско заявихме своето присъствие на политическата сцена през месец август т.г., тоест твърде малко време.

  Затова първата ни задача е да укрепнем, да се развием като политическа сила, за да ни припознаят и да търсят партньорството ни при едни следващи избори.

  По принцип, според мен, можем да си партнираме с всяка демократична партия. Другото задължително условие, за да си партнираме с една политическа сила, е от другата страна да няма политиканстване и демагогия.

(НЗЗ XXI в. – интервю на Татяна Атанасова)

>> Към съдържанието >>
Щастлив съм, че спечелих шампионската титла!

Автомобилният състезател Илия Царски


14 пъти съм национален първенец, но и 14 лева не съм получил от държавата, казва най-добрият ни пилот.

Визитка: Един от най-популярните автомобилни пилоти на България Илия Царски е роден на 29 юли 1968 г. в Панагюрище, в семейството на Иван Царски.
Завършва техникум по електроника през 1987 г.
Първи стъпки в автомобилните състезания прави под ръководството на своя баща Иван Царски – доайенът на автомобилните състезатели у нас. Картингите са първата негова страст. В Рали Своге през 1986 г. е първият му старт, с навигатор Маньо Манчоров. Тогава той е само на 17 години, в 4-ти курс на техникума по електроника. Състезателният автомобил, с който дебютира и печели първото място е Лада 2101 с мощност 130 к.с. По-късно негов навигатор става брат му Петьо Царски.Иван Царски: Радвам се на успехите на Илия!

Радвам се на успехите моя син на пистата, коментира победите на Илия Царски в автомобилните състезания неговият баща Иван Царски – доайенът на автомобилните пилоти у нас.
По думите му „всичко върви по сценарий”. Самият той е започнал да се състезава през 1970 г. - две години след раждането на сина си, и след това съвсем закономерно му е предал щафетата.
След като аз съм бил автомобилист, той не може да стане музикант, шегува се Царски-баща.
Освен с постиженията на сина си той е горд и с постиженията на целия тим, защото са направили „силна” кола и победите са факт.

През 1998 г. Илия Царски завършва една от най-престижните школи за автомобилни пилоти в Италия.
Илия Царски е първият българин, който печели Балкано-Адриатическата купа през 2003 г. През 2009 г. е участник в Националния шампионат на затворен маршрут, като в крайното класиране остава на 3-то място в клас А и N над 1600 смі. (14-то място според БФАС).
Освен дългогодишна състезателна кариера, Царски притежава успешен бизнес, включващ най-голямата база, и школа за подготвяне на състезателни автомобили и пилоти. Неговата фирма е дистирибутор на горива, притежава бензиностанции и автосервизи.
Тази година е победител в пистовия национален шампионат.

 • Г-н Царски, анкетата на пресклуб „България” миналия месец ви удостои със „Златен волан”. Колко награди имате в колекцията си и коя е най-специална за вас?
 • За мен този приз е гордост, защото е в резултат на големия труд, който аз и екипът ми положихме през този спортен сезон. Що се отнася до наградите, колекцията е голяма – те са над 450. Ако трябва да си говорим за всяка поотделно, ще ни е нужен цял месец. В автомобилния спорт в България аз съм с най-много награди. И всяка от тях е посвоему специална, защото за всяка съм рискувал живота си. Този спорт е, бих казал, един от най-опасните. Тук искам да кажа, че аз съм единственият българин, носител на Балкано-Адриатическата купа през 2009 г., и затова тя е много ценна за мен.

 • И в този смисъл е уникална за България?
 • Да, така е – уникална е...

 • Пред медиите казвате, че сте се сраснал със своето Мицубиши. В автомобила ли се чувствате най-сигурен?
 • В този, с който спечелих шампионската титла тази година, се чувствам най-сигурен. Той е обезопасен, подготвен е специално за такива състезания и е много сигурен, което ми позволява да карам бързо. В нормалните коли, които притежавам обаче, съм нормален водач.

 • И съветвате сигурно всички, които застават зад волана да бъдат такива, защото, за жалост, у нас стават много катастрофи?
 • Това е задължително. Лично аз участвам в много мероприятия, свързани с безопасността на движение по пътищата. Когато сме в нормални условия ние, пилотите, сме професионалисти, и не позволяваме да се случват инциденти. Днес в България има много сериозни, бързи автомобили, защото има и много хора, които разполагат с финанси и могат да си ги позволяват. Точно заради това обучаваме и хора, които искат по-екстремно да управляват автомобила си. Желанието на мен и колегите ми е да предадем това, което сме научили в практиката си, за да се возят безопасно.

 • В този смисъл, смятате ли, че на българина му липсва манталитет за бързите коли?
 • Така е. И затова е задължително да се учат да ги управляват. На запад например, ако си купиш Ферари, задължително минаваш курс в завода производител. За Мицубиши също, защото, не си ли подготвен, това са много опасни коли.

 • На финала на годината каква е равносметката ви, през много изпитания ли преминахте зад волана и кога, в кое състезание, ви беше най-трудно?
 • Бих казал – във всички, които се проведоха в края на тази година. От една страна бяхме амбицирани да спечелим, от друга внимавахме да не направим някакъв гаф. Важно беше, за да не изгубим, натрупаните до момента точки, необходими за крайното класиране и за спечелването на шампионската титла. И успяхме, аз съм шампион на писта тази година.

 • А как се готвите преди състезание, имате ли специални ритуали за успех?
 • Вярвам в Господ, вярвам, че има сила, която балансира нещата. Затова преди всеки старт се прекръствам и се моля...

 • Изпитвал ли сте страх преди старт и коя е най-сладката ви победа?
 • Ако ви кажа, че не изпитвам страх, няма да е вярно, защото аз съм нормален човек. И всеки, колкото и да се прави на герой, убеден съм, изпитва такъв страх преди старта. Всички моторни спортове са много опасни и винаги с единия крак си на другото „място”. Затова и е нормално човек да е много концентриран и амбициран за победа, но това не изключва страха. Страх да не преиграеш... Когато съм извън пистата и се замисля какво може да се случи, тогава изпитвам онзи страх. Но когато си слагам каската и стартирам, нямам време да се страхувам и да мисля за неприятни случки.

  Що се отнася до най-сладката победа, през 2011 г. това е победата, която завоювах в пистовия шампионат. Това е много сериозно състезание, тази година имаше много сериозна конкуренция. Това е, бих казал, и най-ценната шампионска, която с моя екип добавихме в колекцията си.

 • От колко души е екипът ви, който сигурно е една добре смазана машина?
 • Екипът ми е от десет души. Заедно сме вече 15 години. Всички сме професионалисти и всеки си върши перфектно работата. Затова и победата е плод на целия колектив. Автомобилизмът е спорт на интелигенцията, предизвикателствата му, чисто технически, са много, защото всичко ново, свързано с техниката, се появява първо в автомобилния спорт.

 • Г-н Царски, имате ли амбицията да влезете в световния рали шампионат (WRC) и може ли България да го приеме отново?
 • Световният рали шампионат е много интересен, но не и в България. Причината е, че у нас не предизвика голям интерес. А ние се издържаме от голям брой рекламодатели. Всички, които влагат в нас, искат да рекламират в България. Именно пистовият шампионат събира вниманието на близо 40 000 зрители. Това привлича и самите рекламодатели, защото техният интерес е да бъдат рекламирани. В този смисъл световният шампионат не е добър... Интересът на публиката диктува тук и от тази гледна точка за страната ни са най-добри пистовият и планинският рали шампионати.

 • Вашият баща Иван Царски е общински председател на организацията на ПП Обединени земеделци в Панагюрище. Вие симпатизирате ли на земеделската идея и интригува ли ви политиката въобще?
 • Винаги съм подкрепял баща ми, който е земеделец. Лично аз не се занимавам с политика, тя не е приоритет за мен. Но много харесвам Бойко Борисов.

 • А какво мислите за участието на спортистите в политиката, може ли чрез него да се помогне за развитието на спорта у нас?
 • Спортистите са достатъчно известни хора. Някои от тях влязоха в политиката и това е нормално. Тук ще кажа, че в г-н Борисов харесвам точно това, че обръща внимание на спорта, не го пренебрегва, помага му.

 • В тази връзка, вашият спорт получава ли подкрепа от държавата и вие лично на чия помощ разчитате?
 • Аз съм вече 14 пъти шампион на България, но от държавата и 14 лева не съм получил. И днес, когато целият свят е в криза, това се отразява най-много на моторните спортове, които са скъпо занимание. Екипът ми, с който вече 20 години сме заедно, понякога е имал проблеми заради това.

 • А има ли лостове, чрез които да се въздейства на държавата?
 • Възпитан съм така, че не искам и не мога да досаждам. Ако те не виждат, че някой прави нещо, няма какво да се направи. Най-вероятно ще напишем писмо до министъра на спорта г-н Свилен Нейков, в което ще поискаме подкрепата на държавата за участие в състезания в Европа.

 • А стои ли зад вас фирма, която ви спонсорира?
 • Имам договори с много рекламодатели, които не бих могъл да изброя поотделно. Има обаче един човек, който страшно много помага както на мен, така и на целия град. Аз съм роден в Панагюрище, там съм израснал, там е базата ни. Става дума за г-н Лъчезар Цоцорков – изпълнителен директор на Асарел Медет. В разговори ми е казвал: „Докато прославяш нашия град, с каквото мога ще ти помагам.” Затова той е човек, който заслужава една реална благодарност.

 • Като изключим автомобилния спорт, какви други спортове харесвате и има ли български спортист, които ви е пример?
 • Много пъти съм казвал, че българският спортист за мен завинаги ще остане Христо Стоичков.

 • Четох, че наскоро сте повишил адреналина му като сте го возил в състезателния автомобил.
 • За мен той е страхотен мъж. Преди мечтата ми бе само да мога да го поздравя. А в днешно време сме много големи приятели. Толкова сме близки, че той идва с мен на автомобилни мероприятия и доказа едно супер мъжко поведение в автомобила, който управлявам. Защото, все пак, става въпрос за 650 конски сили и когато човек се качва за първи път не би издържал. С него обаче не е така... Пак ще кажа, че за мен той най-големият, беше и ще остане такъв. На времето, когато прохождах в спорта, след началото на демокрацията... в Италия ми казаха – след като си българин, Христо Стоичков също е българин, няма проблем – ще работим...”. Той направи така, че светът да научи за нашата малка страна, затова ще остане голямо име в родния спорт.

 • Г-н Царски, и тази година вие сте едно от лицата на Българската коледа. Според вас, „куца” ли ни милосърдието, защото май се сещаме за него само преди празници като Коледа и Великден?
 • Така е, съгласен съм с вас. Проблемът е, че се сещаме само тогава, по празниците. А има много хора в неравностойно положение, които имат нужда от помощ. Лично съм подарявал свои купи, обувки от състезания, за да бъдат продадени и със средствата от тях да се помогне на хора в нужда. Затова и тази година приех да съм едно от лицата на кампанията. Участвам и защото съм убеден, че освен финансовата подкрепа, персоналното внимание също помага много.

 • За финал на този разговор – какво си пожелавате за новата 2012 година?
 • Пожелавам си най-вече здраве, защото то е за мен най-важното, както и късмет. Пожелавам на целия свой екип много здраве и с нови амбиции да стартираме в новия сезон.

 • Благодаря ви, пожелавам ви успех и нови победи!

(НЗЗ XXI в. – интервю на Татяна Атанасова)

>> Към съдържанието >>
Повишаване стандарта на живот е цел в работата ми

Антония Филева, общински съветник на ПП Обединени земеделци в Димитровград


Визитка: Антония Филева е на 32 г. Омъжена е, има дъщеричка - Беатрис, на 3 г.

Завършила е право в Бургас. От 2004 г. работи в неправителствения сектор като юрист. От 2011г. е управител на Фондация "Български център за джендър изследвания (БЦДИ) - клон Хасково". През мандат 2007-2011 г. е избрана за общински съветник от коалиция "Да за Димитровград", като представител на ПП Обединени земеделци. През изминалия мандат е секретар на постоянна комисия "Европейски програми, опазване на околната среда и водите" и член на ПК "Младеж и спорт".

Този мандат отново е избрана за общински съветник от коалиция "Да за Димитровград", като представител на ПП Обединени земеделци.

 • Г-жо Филева, вие сте част от състава на втората по големина група в новия Общински съвет в Димитровград. След първото заседание стана ясно, че заедно с представителите на ГЕРБ и ЕНП ще подкрепяте новия градоначалник Иво Димов. На какво ще заложи коалиция „Да за Димитровград" в това партньорство?
 • Коалиция „Да за Димитровград" ще подкрепя всяко решение, което е в интерес на града и общината. Ние искаме този регион да продължи да се развива и ще работим усилено за това. За нас са приоритетни всички сфери - от социалния живот до бизнеса.

 • Като представител на ПП Обединени земеделци какви ще са приоритети ви в местния парламент?
 • Лично аз, като специалист в сферата на социалните услуги, ще работя за това те да продължат да се развиват.

  През изминалия мандат свършихме доста неща. Реализираха се проекти за хора, останали сами, без подкрепата на своите близки и роднини. Това са „Личен асистент", „Социален помощник", Център за обществена подкрепа, Център за настаняване - с капацитет 6 деца на възраст от 3-12 години. Тези деца се отглеждат в условия, близки до семейните до навършване на пълнолетие - на пълна държавна издръжка. Ремонтът на Центъра е по програма "Красива България", а обзавеждането - от общинския бюджет.

  Община Димитровград е с най-много изпълнени проекти от фонд "Енергийна ефективност" - реконструкция и саниране на училища и детски градини.

  По програма "Красива България" се създадоха и ремонтираха Център за лица с увреждания и Център за деца с увреждания. По проект към АСП бе разкрито Бюро за иновативни социални услуги (БИСУ) в града. Спечелихме и проект "Социално включване - Да за децата на Димитровград" към МТСП.

  В момента работя и по 16-дневната кампания срещу насилието срещу жени. Предстои разкриване на Кризисен център в Димитровград, за който намерихме първоначално финансиране. Разбира се, има още доста неща, които искаме и ще направим в сферата на социалните услуги. Водеща за мен е нуждата на хората. Поради това за тази сесия която ще бъде на 15 декември съм подготвила докладна за кандидатстване на общината по проект Красива България за "Кризисен център за подслон и мултидисциплинарна помощ за жени и деца, пострадали от домашно насилие". За целта ще бъде реконструирана общинска сграда, където ще бъдат обслужвани пострадали не само на територията на общината. Центърът ще поеме и потока от търсещи подслон и специализирана помощ на територията на областта. При необходимост ще бъдат приемани и пострадали хора от други области.

  Недостатъчният брой места за настаняване на жертвите на домашно насилие в България довежда до нови случаи на насилие, рецидиви от страна на нарушителите. Има дори и смъртни случаи - тогава, когато жертвата (най-често заедно с децата си) не е имала възможност да бъде кризисно защитена и предпазена. По последна статистика около 900 000 жени годишно са жертви на домашно насилие, т.е. всяка 4-та жена в страната. А съществуващите места за настаняване в България - в градовете Силистра, Варна и Перник, могат да поемат по-малко от 50 души.

  Липсата на подслон за жертвите, които нямат близки, към които да се обърнат, ги обрича в много случаи на скитничество, при което те често стават обект на насилие на улицата или се примиряват с ежедневното насилие в къщи, което в много случай завършва със смърт. Жертвите са предимно жени, заедно с малолетните си деца и в много по-малка степен мъже.

 • Какво ще промени съществуването на Центъра?
 • С изграждането му ще се разшири кръга на предоставяните услуги в общността, ще се повиши чувствителността по тази тема и реално ще се осигури защита на пострадалите. Ще се постигне и по-голяма ефективност на мерките за борба с явлението „домашно насилие", което е една от сериозните форми на нарушаване правата на човека. От друга страна, макар и в малка степен, ще се повиши и трудовата заетост чрез създаването на работни места за центъра, което е и непосредствена цел на Проекта "Красива България". Проектът има за цел по-добрата интеграция на пострадалите от домашно насилие. Той е свързан с проблемите на социалното дело и здравеопазването.

 • На колко души е оказана помощ досега и какви други мерки се предприемат и ефикасни ли са те?
 • В периода януари 2009 - септември 2011 г. организациите, членове на Алианса за защита срещу домашното насилие, сред които е и Фондация БЦДИ, са оказали помощ и са предоставили услуги на 14 204 жертви на насилие. За този близо тригодишен период 1025 са жертвите на насилие, настанени в общо 6-те Кризисни центъра на организациите от Алианса в градовете София, Варна, Бургас, Плевен, Силистра и Перник. 70% от потърсилите помощ са жени, а останалите 30 % са деца. Предварителната статистика за деветмесечието на 2011 г. показва тенденция за увеличаване на броя на жертвите, потърсили консултации, като за тези 9 месеца от 2011 г. те надхвърлят 3295 души.

  Алиансът и Фондацията са изготвили и предлагат промени в гражданското и наказателното законодателство за защита срещу домашното насилие. Те са направени на база мониторинга, работата на експертите и срещи и интервюта с представители на институции и организации.

  В Закона за защита от домашното насилие се настоява за прехвърляне на доказателствената тежест в процеса за ДН върху извършителя. Предлага се също срокът за подаване на молба за защита по закона да започва да тече от последния акт на насилие, което означава, че съдът ще трябва да взема предвид и историята на насилието. Като изрична мярка за защита искаме да се въведе и предаването на оръжието.

  В наказателното законодателство настояваме средната телесна повреда между съпрузи и близки роднини да се преследва от държавата като престъпление от общ характер. Друга законодателна промяна, за която настояваме е - телесни повреди срещу лицата от кръга на защитените по ЗЗДН да се наказват по- строго, отколкото същия тип телесна повреда между лица без такава връзка. Както и да се засили отговорността за неизпълнение на съдебната заповед за защита, като повторното нарушаване изрично да се наказва с по-строго наказание. Тези мерки ще позволят задържане на най-рисковите насилници, ефективно разследване и наказването им и ще спомогнат за спасяването на много потенциални жертви.

  Отново по случай 16-дневната кампания срещу насилието срещу жени, Алиансът апелира за подписване и ратифициране от страна на България на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието срещу жени и домашното насилие, открита за подписване и ратификация през май т.г. Конвенцията е подписана от 17 държави към настоящия момент и вече е ратифицирана от Германия.

  Успоредно с проекта за мониторинг по закона, Фондация "Български център за джендър изследвания" реализира и проекта " Развитие и разпространение на добри практики за ефективна защита от домашно насилие", финансиран от Министерство на правосъдието и изпълняван на територията на 3 града - София, Хасково и Велико Търново. Продължителността на проекта бе от 8 август до 20 ноември 2011 г. По този проект в Хасково бяха обслужени около 40 лица. Проведохме над 150 срещи с психолози, юристи и трудови посредници. В рамките на проекта през месец ноември се проведе и обучителен семинар за служители от системата на МВР. В него участваха над 20 полицаи от Хасково, Димитровград, Тополовград, Ивайловград, Свиленград, Харманли.

 • При старта на сесията заявихте, че ще акцентирате върху подобряване на социалния живот на хората в региона. Какви инициативи планирате?
 • Сега в момента работим и по кампания за превенция на ХИВ/СПИН. Днес на 1 декември посетих две училища в Димитровград, там презинтирахме проблема, раздадохме информационни материали на учениците. Наскоро дарихме и дрехи и лакомства на децата от Центъра за настаняване на деца от семеен тип, който на скоро бе открит в Димитровград.

 • Кажете повече за работата си в общинските комисии, както и за реализацията на какви конкретни политики ще работите?
 • В състава съм на 4 от постоянните комисии към ОбС - Димитровград. Председател съм на „Европейски програми и опазване на околната среда и водите". И съм член на „Законност и обществен ред", „Здравеопазване и социални дейности" и „Търговия, общински пазари и тържища". Както вече казах, за нас, съветниците от Коалиция „Да за Димитровград" всички сфери са приоритет.

  Една от целите ни е да бъде запазен общинският пазар, който да продължи да се развива. Подобряването на стандарта на живот на хората в общината е от първостепенно значение. И ключът към това е подпомагането на бизнеса и създаване на условия за развитието му.

  Приоритет е и развитието на земеделието и свързаните с него отрасли в региона. Основната част от територията на общината е заета от земеделски земи. Отглеждат се основно зърнено-житни култури. Около 50% от насажденията са от пшеница и ечемик и около 20% - царевица и слънчоглед. Около 34 000 дка са заети от технически култури, основно памук.

  Традиционното за общината зеленчукопроизводство е силно намаляло, и заема около 10 000 дка. Един от ресурсите на общината - ливади, мери и пасища, не е използван ефективно, като основа за развитие на животновъдството.

 • Как ще се стимулират земеделските стопани?
 • Необходимо е да бъде създадена работна група, която да подпомага заетите в агросектора от региона при изготвянето на проекти за кандидатстване по европрограми.

 • Какви проекти предстои да бъдат реализирани в общината през идната година?
 • Друг акцент в общинската политика са образованието и развитието на нови и иновативни социални услуги, както и подпомагането на културата.

  Вече работим по конкретните мерки, с които да подобрим живота на хората в нашата община. Вече внесохме докладни за участие по проект за ремонт на общинския театър „Апостол Карамитев". Също и за ремонт на няколко здравни служби в общината и др.

 • За финал на този разговор, какво искате да кажете на хората от общината - за какво да разчитат на вас като общински съветник, и какво очаквате от тях, в качеството им на част от гражданското общество?
 • Както през изминалия мандат, така и през този, аз и колегите ми от коалицията ще работим за благото на всички хора, без значение от пола, възрастта, етническата принадлежност, религията и пр. Защото искаме Общината ни да се превърне в по-добро място за живеене, а по улиците да виждаме усмихнати и доволни лица, които се радват на живота и се гордеят с това, че са жители на община Димитровград.

  А от хората очаквам да споделят с нас проблемите си, за да търсим заедно решенията.

(НЗЗ XXI в.)

>> Към съдържанието >>
Бюджет 2012 е антисоциален
Съгласна съм - криза е, но този народ трябва да оцелее

Петя Ставрева, председател на партия „Обединени земеделци“
Христо Чаушев


 • Г-жо Ставрева, одобрявате ли приетия на първо четене проектобюджет за 2012 година?
 • Категоричната позиция на ПП „Обединени земеделци“ е, че в този му вид бюджетът за следващата година е антисоциален! Сериозен

  проблем е липсата на приоритети,

  не виждаме кои са политиките, които ще задвижат икономиката. Няма средства за необходимите реформи в отделните сектори. Най-притеснителното е, че увеличаването на доходите се отлага за следващи години. Средата за бизнеса няма да се промени. Подкрепата за дребните и средни предприемачи, която би могла да се реализира при една по-разумна данъчна политика, отсъства напълно. Ако бюджет 2011 беше постна пица, то за следващата година ще бъде още по-постна.

 • Има ли с какво да я преглътнем?
 • Изненадана съм от заявките на финансовия министър, че този бюджет ще ни извади от кризата. Съгласна съм, че в условия на криза харчовете трябва да бъдат консервативни. Но този народ трябва да оцелее! И земеделските производители, и лекарите, и учителите, и пенсионерите трябва да преживеят през 2012 година. Но това няма как да се случи, ако доходите продължават да се свиват. Мисля, че е безотговорно да се каже, че такива са възможностите и затова не могат да се променят параметрите на бюджета. Необходимо е между двете четения в Народното събрание да се очертаят приоритетите, да се намери по-приемлив начин за разпределение на средствата. Смятам, че

  има откъде да дойдат ресурси

  Например от държавната администрация. Управляващите продължават да отделят немалко пари за раздутия щат, който продължава да тежи на джобовете на всеки български данъкоплатец. Няма административна реформа, която е повече от наложителна.

 • Споделяте ли оптимизма, че догодина ще бъдат усвоени в пъти повече средства от еврофондовете?
 • Като евродепутат, винаги съм отстоявала позицията, че парите от Европа трябва да бъдат приоритет на България! Но ръстът, която се предвижда за 2012, категорично контрастира с темповете на усвояемост през последните години. За да дойдат европарите,

  трябва да се намали бюрокрацията,

  да се улеснят процедурите за достъп и подпомагане. Няма как да стане, ако се говори в бъдеще време – ще реформираме системата, ще улесним хората... Време е политиката на обещания да се смени с политика на действията! И това трябва да проличи в работата на правителството, на институциите. В крайна сметка министрите трябва да се държат като държавници, а не като чиновници.

 • Какво конкретно препоръчвате?
 • Предлагаме да се въведе нулева ставка върху реинвестираната печалба, да се намали данък „Дивидент“, да се редуцира налогът за едноличните търговци от 15% на 10 на сто. В България трябва

  да се създадат гаранционни фондове,

  които да подпомагат производителите. Вече няколко години отстояваме позицията, че всяка една държава, ако иска да осигури ресурс на дребните и средни производители, е длъжна чрез гаранционните фондове да отпуска пари при по-ниски лихви. Това е реалната подкрепа! Не само да говорят, че има милиарди за усвояване, а да прокарат пътя до тях. Не всички имат средства за съфинансиране, но могат да ги вземат при много по-изгодни условия, отколкото банките дават.

 • Защо въпреки упоритото напомняне, че сме с най-ниски данъци, чуждестранните инвеститори не само не идват у нас, а напротив – изтеглят капиталите си?
 • Те искат сигурност и предсказуемост, не само ниски данъци. Те ще инвестират в държава, в която има правила и контрол. И където условията не се променят непрекъснато. Контролът върху работата на институциите продължава да отсъства. Обещават се срокове, които след това не се спазват. Къде е работата на едно гише, електронното правителство? А инвеститорите идват тогава, когато средата го позволява.

  Управляващите не създават сигурност

  у хората, нямат дългосрочния поглед, който ще начертае развитието на страната за следващите 5 или 10 години.

 • Какво се случва в земеделския сектор?
 • Бюджетът за земеделие е силно орязан. Политическа партия „Обединени земеделци“ излезе със специална декларация, в която завихме, че подпомагането на браншовете, които имат пряко отношение към ръста на БВП, трябва да бъдат подпомагани. Инвестициите в земеделие и развитие на селските райони са за бъдещето на страната. В бюджета за догодина бяха обещани 570 млн. лева, а след това се оказа, че са предвидени само 340 млн. лв.

 • Къде отива разликата от 230 млн. лева?
 • Не мисля, че някой разбра, тъй като не беше казано. Нека припомня, че

  финансовият министър парафира един документ, след което се отказа от подписа си!

  Това не е държавническо поведение. Орязването на парите ще се отрази върху доходите на много български граждани, които са ангажирани със земеделие и агробизнес. Ще се орежат и рентите, които получават собствениците на земя. В Добруджа се взимат до 80 лева на декар, които помагат на хората да оцелеят. Инвестициите в земеделието спират обезлюдяването на много райони. Осигуряват алтернативна заетост в места, в които няма друг поминък. Близо 120 хиляди са регистрираните земеделски производители, но има още стотици хиляди, които са свързани със земята и изкарват прехраната си от нея. Искаше ми се да видя национално отговорно отношение, което да гарантира съществуването и развитието на дребните и средни производители. За съжаление обаче то отсъства.

 • Ще оцелеят ли земеделските производители?
 • България е част от общия европейски пазар. Много често чувам, че ако няма родна продукция, ще се внесе отвън. Да, това може да стане, няма проблем. Но страната ни има традиции и потенциал да произвежда качествени стоки на достъпни цени. Усилията на управляващите трябва да бъдат насочени в тази посока.

 • Ефективно ли е разпределението на субсидиите между по-дребните и едри производители?
 • Смятам, че е достатъчно рационално и това е проблем, който съществува не само в България. С него се сблъскват всички европейски страни. Не случайно, когато се заговори за реформа на общата селскостопанска политика, се търсеше промяна и в тази насока.

  След 2014 година ще има таван, който ще ограничава субсидиите

  на един фермер или стопанство. Това ще регулира концентрацията на ресурси от фондове в малък кръг от хора. Това противоречи на идеята за общ и справедлив пазар. У нас над 80% от парите отиват при 15-20 на сто от производителите. Виждате, че се изкривява идеята за европейска подкрепа на земеделието.

 • Ще има ли изменения на бюджет 2012 между двете четения в Народното събрание?
 • Искрено се надявам, че управляващите ще се държат като държавници и ще се вслушат във всички добри предложения. Затягането на коланите не може да продължава вечно.

  Хладилниците вече са празни

  Много хора останаха без работа, а парите на работещите не достигат за нормален живот. Смятам, че голяма част от българите останаха разочаровани, защото преди изборите се поемаха едни ангажименти, управляващите обещаваха различен бюджет, бяха подписани финансови меморандуми и т. н. А след това нещата бързо придобиха съвсем различен облик. Все повече хора търсят препитанието си навън, а това означава, че родината ни не се управлява добре.

(Интервюто е излъчено в предаването „Директно“ на NBT)

>> Към съдържанието >>Димитър Иванов получи огърлицата,
символ на държавността, от временно
изпълняващия длъжността кмет
на Община Марица Никола Томов


Ще работя за европейското развитие на региона

Димитър Иванов, кмет на община Марица

Визитка: Димитър Иванов е новият кмет на пловдивската община Марица.

Роден е на 4 февруари 1971 г. в Пловдив. Средното си образование получава в техникума по електротехника в града по тепетата, със специалност „Електрообзавеждане на промишлени предприятия”. Завършил е Пловдивския университет, специалност „Математика” и университета по хранителни технологии в Пловдив със специалност „Технолог в месната промишленост”. През 2007 г. се дипломира и като инженер агроном със специалност „Растениевъдна продукция” в Аграрния Университет в Пловдив.

От 2000 г., след конкурс е назначен в ДФ Земеделие – Агенция САПАРД, отдел Европейско финансиране. Първоначално е експерт в Регионалната разплащателна агенция в Пловдив. А от края на 2000 г. до избирането му за общински кмет е началник отдел Регионална разплащателна Агенция - Пловдив, която обхваща областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Стара Загора и Кърджали.

Общински съветник в Община Марица през мандат 2007-2011.

Членува в земеделския съюз от 1990 г., като от 2003 г. е председател на Общинската организация на Обединени земеделци на община Марица. На втория редовен Конгрес на ПП Обединени земеделци е избран за член на Постоянното присъствие. Заместник-председател е на ПП Обединени земеделци.

Женен е, има двама сина. Със семейството си живее в село Маноле.

 • Г-н Иванов, първо искам да ви поздравя с избирането ви за кмет на община Марица. Трудна ли беше изборната победа и каква е равносметката за работата на общинската организация на Обединени земеделци след местните избори?
 • Отново искам да благодаря за доверието, което ми гласува организацията на ПП Обединени земеделци, като ме издигна за кмет на община Марица. Искам със своята работа през идните 4 години да оправдая това доверие.

  Що се отнася до победата, тя не беше трудна, защото хората видяха в мен промяната. Затова и разликата, която имам с моя опонент на балотажа е 5 231 гласа. С 11 000 гласа досега кмет на общината не е избиран, което означава, че аз и хората, които застават зад мен, сме носители на тази промяна. Не бих казал, че сме имали трудна битка, по-скоро организацията на нашата кампания беше стройна, хвърлихме много труд, проведохме много срещи. Защото трябва да се видиш с всеки човек, да го чуеш, за да си наясно с проблемите и да изградиш правилна платформа и програма за управление.

  Общината ни е една от най-добре развитите в областта, близо е до Пловдив, апетитна е, тъй като имаме много инвестиции и предприятия. Пак ще кажа, че хората искат промяна в управлението, промяна в развитието на региона. Убеден съм, че през следващите 4 години ще направим „Марица” община от европейски тип.

 • Вие сте и зам.-председател на Обединени земеделци. Какви, според вас, трябва да бъдат приоритетите в работата на организацията до парламентарните избори?
 • До парламентарните избори приоритетите са няколко. На първо място – стройни местни дружби, начело с хора, които са обществено приети личности. Няма да скромнича, както в мое лице видяха промяната, така трябва да я виждат и в тези, които стоят начело на местните ни организации. След това е необходимостта от много добра организация на общинските структури. Смятам, че там, където не могат да се изградят местни дружби, приоритетно трябва да е създаването на общински структури. Другото е работа и срещи с хората, за да разберем проблемите им и да работим за тяхното решаване. Така направихме с моя щаб. Сега започваме работа, а с нея започва и предизборната ми кампания за изборите след 4 години.

 • При старта на кампанията обещахте на съгражданите си градивно и открито управление. Досега работата на общинската администрация лишена ли е била от публичност и как ще я постигнете?
 • Обещах градивно управление, както и, че ще водим толерантна кампания – без лъжи и манипулации. И съм щастлив, че целият ми екип устоя на това обещание. От първия ден работим. Преди малко се прибрах от обиколка на селата. Хората трябва да са наясно какво се прави, да дискутираме с тях конкретни наболели въпроси. И това да става на общоселски събрания, инициирани обаче не от местния, а от общинския кмет. Заедно с началниците на отдели и със зам.-кметовете трябва да чуем проблемите, за да преценим кой е най-належащият и да започнем работа за отстраняването му. Това означава открито управление. Другата стъпка е да бъдат обявявани общинските сесии и хората да присъстват на тях. Така ще е ясно как се управлява общината.

 • Поставихте си амбициозната задача да задържите младите хора и един от начините е разкриването на нови работни места. Как ще стимулирате бизнеса, за да се случи това?
 • Трябва да направим така, че всички наши села да бъдат удобни за бизнеса и да бъдат припознати като места, в които може да се инвестира. Това може да стане паралелно чрез решаване на битовите проблеми на населението. Почти в цялата страна те са идентични - стара канализация и водопроводи, или липса на такива. Но на първо място бих посочил липсата на пречиствателни станции. Идеята ми е да направим пет средищни центъра в общината. Ако успеем във всеки от тях да изградим пречиствателна станция, мисля, че бизнесът ще започне да инвестира в селата ни. Другият ни плюс е, че магистрала „Тракия” минава през региона, а и сме близо до Пловдив.

 • Подчертахте необходимостта от пречиствателни станции. Значи ли това, че ще насочите усилията си за привличането на средства чрез европейски проекти, за да бъдат изградени те? Къде ще акцентирате най-напред, в какви проекти?
 • Акцентът ще бъде не само върху европейски проекти, но и върху настоящите работни проекти. Те трябва да бъдат насочени към различните министерства, за да стигнем до крайната цел. Бях поканил министъра на околната среда и водите Нона Караджова в моето родно село Маноле. Оказа се, че там не е даден старт на проекти, които са факт. Затова още следващата седмица започваме активно работа, за да бъде даден ход на всички работни проекти, които не са задействани от предишната администрация.

 • На каква подкрепа ще разчитате в местния парламент?
 • Изборите вече са история. Тук ще кажа, че не деля хората по партийна принадлежност, а по техния професионализъм, по опита им и по умението, с което се справят с поставените задачи. Убеден съм, че нашата програма е правилната програма за развитието на общината. Затова и ще разчитам на подкрепата на всички общински съветници, без значение на тяхната политическа принадлежност.

 • Тоест, разчитате на консенсус?
 • Да, разчитам на пълен консенсус в местния парламент.

 • Проблемът с искането за отделяне на села от общините Марица и Родопи отпада ли след изборите, или казусът отново ще бъде обсъждан?
 • През този мандат ще трябва да отстоим нейната цялост, за което съм сигурен. Намерението - да бъдат отделени села от общината, няма да се случи. Имам уверението на централната власт, както и на новия областен управител на Пловдив.

 • В интервю за НЗЗ XXI век казахте, че ако бъдете избран за кмет ще стане факт и борсата за земеделска продукция. Кога ще се случи това?
 • Работим и в тази посока. В момента подновяваме разговорите с инвеститорите, които са имали намерение да направят тази инвестиция. Мисля, че ще я реализираме през мандата, който започна.

 • Днес бяхте на обиколка из селата. Лесно ли ще стигат хората до кмета и ще имате ли приемен ден?
 • Да. Ще имам най-малко три приемни дни в месеца. Освен това два пъти в месеца лично ще посещавам всяко едно от селищата.

 • Какво искате да кажете на жителите на община Марица?
 • Отново искам да благодаря на тези, които ми дадоха доверие със своя глас, както и на тези, които не го направиха.

  Убеден съм, че нашата работа и начинът, по който ще управляваме общината, ще накара и тези, които сега не ни подкрепиха, на следващите избори да дадат доверието си на нас. Още веднъж благодаря на всички. Убеден съм, че с управлението през следващите 4 години ще оправдаем доверието, което получихме.

Интервю на Татяна АТАНАСОВА

>> Към съдържанието >>
Ще работим за намаляване на местните данъци и такси

Таня Тодорова, водач на листата на ПП ОЗ в Бургас

Кратка визитка: Таня Тодорова е родена на 2 септември в Бургас. Завършва Икономически техникум и Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, специалност Българска филология.

След три години учителска практика спечелва конкурс на Държавен куклен театър, Бургас, и е назначена в отдел “Маркетинг и реклама”. През 1996 г. учредява Първи частен куклен театър “Делфинче” и импресарска къща “Делфин Арт”, чрез която работи с Народния театър “Иван Вазов”, театър “Сълза и смях”, Сатиричния театър, театъра на Народната армия и др. Има издателска къща “Балтика 2002” и печатница в родния си град.

Областен председател е на ПП “Обединени земеделци” в Бургас. На втория редовен Конгрес на ПП “Обединени земеделци” е избрана за член на Постоянното присъствие с ресор “Образование и социална политика”.

 • Г-жо Тодорова, вие сте водач на листата за общински съветници на ПП Обединени земеделци в Бургас. Какви нови отговорности поставя пред вас тази номинация?
 • “Доверието е отговорност” - това е мотото на моята предизборна кампания, защото съзнавам предизвикателството да акумулирам очакванията на моите съидейници, на симпатизантите ни, на всички мои приятели, познати, на семейството ми, на децата ми. В личен и професионален план се чувствам успял човек, възрастта и опита, който имам, ми дават самочувствие да поема отговорността да съм водач на листата за общински съветници на ПП Обединени земеделци. Енергичният, знаещ и можещ екип, с който работя, ми дава увереност за много добър резултат на местните избори.

 • Какви са приоритетите на ПП Обединени земеделци за развитието на Бургас и региона?
 • Ако успеем да извоюваме активно участие в местното управление нашите приоритети ще са свързани с намаляване на високите местни данъци и такси, които в Бургас са найвисоки. Активно ще участваме в реализирането на проекти по програми за трансгранично сътрудничество, чиито цели са създаването на Мобилни трансгранични агро-центрове за иновативни практики, устойчиво развитие и превенция на риска. Ще продължаваме да проучваме добрите земеделски и производствени практики и възможностите за установяване на нови бизнес контакти и разширяване на съществуващите.

  Ще се борим обществените поръчки да се възлагат на бургаски фирми, това ще е предпоставка да се разкрият повече работни места за бургазлии. Не на последно място, ще работим за решаване на проблемите, свързани с инфраструктурата, водоснабдяването и канализацията в кварталите, комплексите и селата в общината. Приоритет за нас е осигуряването на по-качествен живот на хората - безплатни паркинги, качествено образование на достъпни цени, хуманна и квалифицирана медицинска помощ, съвременно оборудвани болнични заведения, в които да работят високо квалифициран медицински персонал.

  Приоритетна е и грижата за децата на Бургас безплатни ясли и детски градини, в които освен да ги отглеждаме, да ги възпитаваме и да създаваме у тях вкус към истинските, стойностни продукти на културата и изкуството.

  Ако бъдем избрани в местния парламент, ще заставаме зад всички форми, които дават възможност на хората на Бургас да изразят пряко мнението си, референдуми, дискусии, кръгли маси, подписки и др.

  Ще бъдем бдителни, активни и отговорни за всички инициативи, които ще направят гражданите на Бургас спокойни, щастливи, уверени, хора със самочувствие, с високо вдигната глава, успели в личните, обществените и професионални начинания. Те го заслужават!

 • Бургас е една от общините отличници, която усвоява успешно проекти по програма “Околна среда”. На какви проекти според вас трябва да се акцентира през следващия мандат?
 • Както каза една известна бургаска журналистка, Бургас е на път да се превърне в най-свободолюбивия град. Повод за това нейно откровение е разказът на един човек - символ на Бургас. Той е земеделец, водач на нашата листа от предишните избори, композитор, колоездач, превърнал колелото си в неизменен символ на своята свобода през четирите сезона на годината, познатият и любим съгражданин, Стефан Диомов! Като част от успешното усвояване на проекти по програма “Околна среда” той инициира учредяването на ново екодвижение “Бургас - велосипеден град”. Маестрото вярва, че Бургас ще достигне Брюксел по брой на велосипедите на глава от населението. След тежките екологични проблеми, наследство от гиганта на химическата промишленост от времето на “развитото социалистическо общество”, който години наред тровеше бургазлии, всички инициативи за еко и био чистота са благодат за Бургас.

  Ще застанем зад проекта “Интегриран градски транспорт”, който дава възможност с алтернативния вело-транспорт бургазлии да се придвижват свободно от комплексите до Морската градина и центъра на града. До 2013 г. се очаква изграждането на велоалеи между Бургас и Сарафово, по локала Бургас - Ветрен, както и маркировка за велосипедисти между двата курортни града, Бургас и Созопол.

  Бургас е най-добрия град за живеене за 2011 г., защото успешно се решават и проблемите с пречиствателните станции, депата за отпадъци, енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници за обществените и частни сгради. Ще участваме в подоброто планиране на градската среда и зелените площи, паркове, детски и спортни площадки.

  Екологията на града ни беше заплашена от строителството на Петролопловода Бургас - Александруполис, затова дадохме вота си на организирания референдум против строителството му. Приветстваме инициативата за 24 часов контрол на замърсяването от “Лукойл” и “Кроношпан”.

 • Кои са проблемите в региона, чието решаване на търпи отлагане?
 • Трябва да спрем застрояването на зелените площи в междублоковите пространства и да премахнем незаконните цигански гета на територията на общината. Необходимо е също да бъде изведен интензивният трафик от центъра на Бургас, с което ще се намали шума и замърсяването на въздуха. Спешно трябва да създадем равноправна конкурентна среда за средния и дребния бизнес, да премахнем всички предпоставки за създаване на картели и монополи.

 • Какво е първото, което ще направите, ако бъдете избрана за общински съветник?
 • Ще призова колегите си към конструктивна активност, градивна критика, уважение, толерантност, почтеност и самодисциплина.

 • На какво залагате в предизборната кампания и какво споделят с вас хората, с които се срещате в кампанията?
 • Исках и бях максимално честна в предизборната си кампания, слушах внимателно болките на хората, но никога не обещавах нищо, което не зависи от мен. Отговарях на въпросите им само когато имах информация за това, което ги вълнува. Ангажирах се да им помогна да стигнат до точните хора и институции, за да решат проблемите си. Обещах помощ и след изборите, независимо от резултатите и ще я дам.

  За мен политическата дейност е интересна само когато помага на хората, това ме мотивира и прави безкрайно щастлива.

 • Какво е вашето послание към избирателите от Бургас?
 • Гласувайте със сърце, душа и разум! Вие винаги имате право, от нас се иска да ви слушаме, разбираме, помагаме!

Интервю на Татяна АТАНАСОВА

>> Към съдържанието >>
Мога да променя България!

Румен Христов, кандидат-президент на Синята коалиция

Кратка визитка: Румен Христов е роден на 27 декември 1955 г. в с.Борово, община Русе. Доктор е по икономика от Университета за световно и национално стопанство. Преподава дисциплината "Агромаркетинг" на студенти в университетите в Пловдив и Благоевград.

Има и успешен бизнес вече над 10 години.

Членува в СДС от основаването му през 1990 г., където е зам.-председател на партията, а преди това член на НКС. Член е на няколко обществено-значими организации - международната фондация "Св. Св. Кирил и Методий" и Швейцарската фондация за биологично земеделие.

Бил е заместник министър и министър на земеделието в три десни правителства – 1992, 1994, 1997 година.

Съветник е на първия демократично избран президент на България Жельо Желев. През 1997 година е избран за Главен секретар на администрацията на президента Петър Стоянов. В това си качество участва в договарянето на два големи заема за ключови проекти в България – летище „София” и строежа на софийското метро. За свои най-големи постижения, счита това и връщането на земята на над 2 милиона българи. Като най-голямо предизвикателство в своя управленски опит определя справянето със зърнената криза, предизвикана от правителството на Жан Виденов през 1996-1997 година.

Горд е със семейството си. Има дъщеря - Мила, която съвсем скоро завърши ПР и комуникации. Съпругата му Жана е юрист. Те му дават нужната подкрепа и увереност в тази трудна битка за президент.

 • Г-н Христов, кое е най-голямото ви предимство в кандидатпрезидентската надпревара?
 • Нека да не прозвучи нескромно, но предимствата ми са доста в сравнение с останалите основни претенденти. На първо място аз съм демократ, отстоявам своята позиция повече от 20 години. Никога не съм членувал в друга партия, не съм съпричастен към службите за сигурност и нямам никакви зависимости. Имам свободата, дадена ми от 15–те политически формации от автентичната десница, които ме подкрепят да бъда автентичен президент. Президент, който ще отстоява интересите на България и българските граждани.

  Познат съм на всички политически формации и те знаят, че съм предвидим и последователен като човек, а това е много важно за всеки, които се е устремил към пост № 1 в България.

  Имам богат политически, административен, управленски, преподавателски и житейски опит, както и опит в малкия частен бизнес, в чиято сфера съм в последните 8 – 9 години. Аз знам как се плащат заплати в условия на криза. Знам как живеят хората и какви са техните проблеми. Не съм кабинетен политик, а човек като всички останали българи борещи се за оцеляване.

 • Вие имате постоянно срещи в различни общини. Кои са основните проблеми на българите и какво очакват те от бъдещия президент?
 • Вече съм посетил към 200 общини и съм провел повече от 250 срещи, защото в някои от тях съм бил по 2–3 пъти. Основните проблеми, които стоят пред българския народ са няколко. На първо място е висока безработица – над 350 хил. са официално безработните в страната. А по време на управлението на ГЕРБ безработицата се е увеличила с около 70%. Всеки 3–ти млад човек между 25–35 години е безработен и затова ежедневно около 80–100 българи (наши деца) напускат страната – емигрират.

  Другият голям проблем са ниски доходи и пенсии. Заплатите, които могат да си позволят да плащат българските предприемачи едва стигат на хората да свържат двата края. Над 30% от пенсионерите живеят с минималната пенсия от 136 лв., въпреки положеният от тях труд в продължение на 40–50 години. Ще спомена само, че инфлацията за основните хранителни продукти за година е над 30%, а индексация на пенсиите няма. Днес нашите родители могат да си купят много по– малко неща от колкото преди година.

 • Смятате ли, че местните и президентските избори ще променят политическата карта на България?
 • Много се надявам това да се случи. От нас зависи! Аз нямам отговор на въпроса как 650 000 комунисти (социалисти) успяват да са консолидирани и да управляват 6,5 милиона българи повече от 65 години.

  Искам демократите, хората със свободен дух, предприемчивите, антикомунистите да се ядосат и да излязат да гласуват. Само така бихме успели да попречим на следващото управление БСП – ГЕРБ или ГЕРБ – БСП в зависимост от това дали ще спечели, при лош наш резултат, Калфин или Плевнелиев. Местните избори също са много важни и аз очаквам демократите и земеделците да имаме успех в повече общини и като кметове и като общински съветници.

 • В едно интервю казвате, че ще отидете на балотаж с Ивайло Калфин. Какво, според вас, ще изключи от финала кандидата на управляващите?
 • Аз призовах няколко пъти г-н Плевнелиев на дебат, за да дискутираме най-важните теми на България. А те са - бъдещето на АЕЦ „Белене“ – срещу строежа, на която съм категорично против; Категорично съм против и срещу безусловното приемане на пакта Евро+, както и срещу влизането в Еврозоната в рамките на 5–годишния мандат на Президента. Не на последно място е и циничното изграждане и помпозно откриване на музея на социалистическото (тоталитарно) изкуство срещу, което също съм категорично против.

  Друга важна тема за България е очертаване на приоритетите на развитие на икономиката и страната ни за следващите 15 – 20 години и т.н. и т.н.;

  Искам да стане ясно кой е десният демократичният кандидат. Левицата е ясна, но не са ясни посланията на тези, които се кичат, че са десни и са членове на ЕНП, защото с всичките си действия по-скоро навяват на реставрация на онези времена, а не дясна визия за България.

 • Как оценявате работата на правителството и в частност на министъра на земеделието Мирослав Найденов?
 • Правителството не се справя добре, а в отрасъл Земеделие липсва ясна политика, която да е в интерес на семейните ферми, на малките и средни предприемачи, които са гръбнака на всяка икономика и отрасъл.

 • ПП Обединени земеделци заявяват, че трябва да има политически консенсус за развитието на агросектора и той да бъде държавен приоритет. Какво може да направи президентът, за да се случи това?
 • Президентът би следвало да отстоява приоритетното развитие на българското земеделие. България е аграрна страна и винаги е излизала от криза благодарение на този отрасъл. Аз смятам определено, че проблем номер едно на човечеството през ХХI век ще бъде изхранването му и осигуряването с питейна вода. Алтернатива на петрола ще се намери, но храната и водата нямат алтернатива. Към днешна дата нашата планета се обитава от 7 милярда души и те ще се увеличават. Те трябва да се хранят по 3 – пъти на ден и това предполага сериозна ниша за този традиционен за нас отрасъл.

 • При обиколките си из страната казвате, че искате да привлечете над 1 млн. десни гласове. Какво е посланието ви към избирателите?
 • Заявявам категорично, че МОГА ДА ПРОМЕНЯ БЪЛГАРИЯ! А днес нашата страна се нуждае точно от това. Имам опита, желанието, волята и хъса да го сторя и нямайте съмнение, че ако бъда избран ще следвам тази моя мечта и програма. Десните, демократите, антикомунистите трябва да се обединим и да вземем съдбата на България в наши ръце.

 • Смятате ли, че има кандидат-президентски двойки, които ще разсеят гласове?
 • Да, това са двойки, които се заявяват като десни, като тези с водачи Красимир Каракачанов, Мария Капон, Николай Ненчев, Атанас Семов и др.

 • Казвате, че основната ви цел е подобряването на икономическата среда и благосъстоянието на българските граждани. Какви законови лостове ще използвате, за да осъществите това, предвид ограничените правомощия на държавния глава?
 • Държавният глава на РБългария се избира пряко от българските граждани и в този смисъл той има много висока легитимност и авторитет. Заедно със сериозните правомощия, с които разполага той би могъл да бъде мотора на тази стабилност.

 • В тази връзка смятате ли, че президентът трябва да има по-големи правомощия?
 • Не. Българският президент разполага със сериозни правомощия и задължения и аз още на 26 април при моята номинация на Националния съвет на СДС заявих, че не желая те да се увеличават. Нямайте съмнение, че познавам отлично президентската институция и именно поради това заемам тази категорична позиция. Не бива да се нарушава утвърдения баланс между властите.

 • Според вас застрашен ли е етническият мир в България след случая „Катуница”?
 • Всички днешни проблеми се основават на липсата на работеща икономика и управление. Ако хората от малцинствата и изобщо всички български граждани имат възможност да се трудят и да получават заплати нещата щяха да бъдат много по – спокойни. Случаят в Катуница е по – скоро криминално – социален, а не етнически.

>> Към съдържанието >>
Влизам в политическата битка, за да стана кмет!

Прошко Прошков, кандидат за кмет на София

Разчитам на подкрепата демократичните софиянци, на онези, които винаги са гласували в синьо и в оранжево, казва кандидатът на Синята коалиция за градоначалник на София

Кратка визитка: Прошко Прошков е роден на 31 Август 1974 година в София. Завършва Техническия университет - инженер по автоматика и системотехника. Работи четири години в Германия по проекти за програмно осигуряване за индустрията и за моделиране и оптимизиране на трафика в железопътния транспорт за немските железници.

Прошко Прошков е един от учредителите на партия ДСБ. Кмет е на район "Лозенец" от ноември 2007 година след балотаж срещу кандидата на ГЕРБ и бивш шеф на БНР Поля Станчева. През май 2011 г. печели вътрешните избори в Демократи за силна България, а през юни и първичните избори в рамките на Синята коалиция и става кандидат-кмет на София на Синята коалиция.

 • Г-н Прошков, вече сте в предизборна кампания, но и в края на един кметски мандат. Затова искам да ви попитам за равносметката ви след 4 години управление на столичен район?
 • Постигнахме най-добре работещата и удобна за гражданите администрация в София. Служителите работят с граждани без обедна почивка, а в четвъртък приемното време е до 19:00ч. Спасих от приватизация една детска градина. Всички училища в района са ремонтирани и с подменена дограма. Има още много неща, с които се гордея. Разбира се има и такива, с които не успях да се справя за 4 години, но това само ме амбицира още по-силно.

 • Управляващите от ГЕРБ сякаш не издържаха на изкушението и приеха кметовете на райони отново да бъдат назначавани. Как ще коментирате този „рестарт”?
 • Това е милиционерското желание всичко да е под една шапка. Тези хора живеят в миналия век. Ако могат, ще подредят всички софиянци на една огромна опашка пред кметството. Вместо избрани от хората управленци, които познават проблемите на своя район и квартал, ще ни натрапят чиновници – трепетлики, които ще мислят как да не ядосат партийния си началник, вместо как да услужат на софиянци.

 • При откриването на кампанията казахте, че няма ред и конкуренция и дребният бизнес няма достъп до общински проекти. Какво трябва да направи една нова общинска администрация, за да се „отпушат нещата” за малкия бизнес?
 • Пълна незабавна публичност на всички проекти, поръчки и конкурси. Незабавно ще кача цялата информация в интернет, както и отчета за всеки похарчен общински лев.

 • Обединени земеделци, които са част от Синята коалиция, на всички свои форуми бият камбаната за тежкото положение на дребния и средния бизнес. Залагате ли на едно бъдещо партньорство с тях в общинския съвет?
 • Разбира се. Не само защото сме заедно в Синята коалиция, а и на лична основа. Запознах се с Петя Ставрева по време на изборите 2009 г. Оттогава сме приятели. В моя екип има хора, които тогава обиколиха страната с г-жа Анастасия Мозер. С възторг говорят за земеделците ветерани, които са срещнали във всеки град – хора преминали през ада на комунизма. Удивително е как г-жа Мозер познава всеки от тях поименно, биографията и семейството му.

  Харесва ми това, че земеделската идея е в голяма степен потомствена – днешните дейци на Обединените земеделци са деца и внуци на активни членове на БЗНС. Тази политическа традиция е особено ценна в бедния на историческа памет обществен живот.

 • Реално ли е, според вас, да се обещава намаляване на данъчната тежест и може ли това да стане в условията на криза? Помним, че финансистът на общината Минко Герджиков беше принуден да подаде оставка заради сгрешени данъци след новото райониране.
 • По-важно е данъците да бъдат справедливи. Такса смет например в момента се събира като данък – на жилищна площ. Самотна възрастна жена днес често плаща повече от многолюдно семейство, а изхвърля много по-малко боклук. Трябва справедливост, а не самоцелно намаление или увеличение. Другият аспект на въпроса е, че пари в общината има достатъчно. Те обаче не се управляват добре и изтичат през ситото от корупция и шуробаджанащина.

 • Каква, според вас, е най-важната тема за града и какво бихте направили най-напред, ако станете стопанин на „Московска” ЗЗ?
 • Трябва да се промени моделът на взимане на решение, при който няма управляващи и опозиция, няма политически дебат, а грубо договаряне зад гърба на софиянци. Всички участват в разделянето на баницата, в поръчките и злоупотребите. Това не е политика, а фирма, някакво ООД. Ще го спра от първия ден, като извадя всичко на светло – в интернет ще пише кой, кога, как и защо е гласувал. Когато всичко става пред очите на гражданите, няма как да се сговарят и да си разпределят.

 • С голяма категоричност в едно интервю казвате, че ще ликвидирате дупките в София. Не е ли това най-неизпълнимото обещание? Всеки започва от разбитите улици, но проблемът с дупките остава.
 • Проблемът не просто е решим. Аз твърдя, че ще го реша за 2 години. Какво става в момента – ремонтират някоя улица. Месец по-късно Топлофикация я разкопава, за да сменят тръби и отново асфалтира. След това разкопават от Софийска вода и пак асфалтират. Другаде кърпят едни и същи дупки всеки сезон, вместо да преасфалтират основно цялото платно. Цяла мафия печели милиони от този нарочно организиран хаос. Аз ще наложа предварителен график на ремонтите и неустойки за зле свършената работа. Ще забравим за дупките на третата година. София не може да е единствената столица с дупки. Трябва да бъдем в крак с времето – град от ХХI век.

 • Вие познавате управлението на София отвътре. За какво най-остро критикувате сегашната администрация, която постоянно подчертава големите инфраструктурни проекти за града като метрото, околовръстния път, водния пръстен?
 • За отказа u да промени модела на управление. В резултат на порочния модел, дори и тогава, когато се правят добри неща, те се правят неефективно, разпиляно, без ясна стратегия и без отчетност на средствата. Резултатът е безконтролно харчене на огромни средства и недостатъчно качество. Да, околовръстният път е важен приоритет. Но при едно наистина добро управление, за същите пари могат да се направят освен южната дъга и още няколко десетки километри ключови булеварди, които да отпушат трафика в града. Вместо това, парите потъват в неясни джобове.

 • Моля ви да коментирате и една актуалната тема – случващото се в Катуница и допустимо ли е да има спонтанни демонстрации на огромен брой хора, вместо да бъдат разрешени от общината?
 • Катуница е само един симптом на проблем, който тлее от години. Държавата е абдикирала от малките градове и селата. Там хората живеят в постоянен страх, тормозени от мутри и крадци. Цели региони са превърнати в лунни пейзажи от разградени дворове, не остават нито домашни животни, нито реколта, нито желязо. И държавата я няма. Катуница рано или късно щеше да се случи. Въпросът е ще имаме ли политическа мъдрост да се заемем с решаването на проблема. Или ще седим отстрани и ще се вайкаме пред телевизора, докато не пламне и под прозореца ни.

 • Сещам се, че един кандидат президент разположи щаба си в подножието на президентството. Допустимо ли е това и общината ли дава подобно разрешение?
 • Не е проява на добър вкус, но не бих искал някой да каже, че е загубил изборите, защото са му забранили да разпъне палатката си на точно определено място. Все пак, един силен кандидат няма нужда да се превръща в атракция за чуждестранните туристи.

 • Г-н Прошков, каква е прогнозата ви – допускате ли, че може да не стигнете до балотаж?
 • Влизам в политическата битка, за да стана кмет. Малко вероятно е да спечеля на първи тур, така че балотажът е задължителен етап от победата

 • Колко хора очаквате да ви подкрепят на 23 октомври и какво е най-важното ви послание към софиянци?
 • Аз съм добър кмет, но лош гадател. Разчитам на демократичните софиянци, на онези, които винаги са гласували в синьо и в оранжево, на онези, които по площадите на София извоюваха свободата и демокрацията и това да станем член на Европейския съюз. Тези хора години наред търпят загуби. Аз мога да им донеса победа. Мога да донеса промяна, а от София ще тръгне политическата промяна в страната. Посланието ми накратко: С номер 33 да вкараме София в крак с времето!

>> Към съдържанието >>
Тетевен ще печели европейски проекти!

Стоян Василев, кандидат за общински кмет

Кратка визитка: Стоян Василев е кандидат на ПП Обединени земеделци за кмет на община Тетевен и водач на листата за общински съветници.

Роден е на 15 декември 1961 г. в село Рибарица. Женен е, има един син. Има завършени две магистърски степени – инженер и икономист. Бил е общински съветник и председател на комисията по туризма.

Кариерата му започва в елитните части на военно-въздушните сили. От началник-щаб на изтребителна ескадрила в летище Каменец до адютант и началник на кабинета на генерал Михо Михов. Неколкократно е повишаван предсрочно в звание. На 39 години вече е полковник. За особени резултати в работата си е награден с орден от министъра на отбраната. В момента се занимава с мениджърство на туристически обекти.

Стоян Василев е познат на съгражданите си със своята обществена дейност. Инициатор и спонсор е на редица от най-значимите прояви на територията на общината. За цялостната си дейност по развитието на туризма и културата в Тетевенска община през 1999г. с решение на Общинския съвет е обявен за почетен гражданин на гр. Тетевен.

 • Г-н Василев, вие сте кандидат за кмет на община Тетевен и водач на листата за общински съветници на Обединени земеделци. Какви отговорности и какви предизвикателства поставя пред вас тази номинация?
 • Номинацията за кандидат за общински кмет за мен е голяма отговорност. С каквото съм се захващал през годините съм го довеждал до край. За разлика от много политици преди да бъда номиниран за кмет на Община Тетевен съм показал, че мога да градя и да се грижа за хората. Пример за това е обществената ми дейност, многобройните дарения, които съм направил, както и признанието, направено от Общинския съвет за моята дейност. Кметската работа е именно такава – да създаде условия за добруването на хората, за да не бъдат те прокуждани да търсят препитание другаде. Знам, че това ще изисква големи психически и физически усилия. Ще преследвам набелязаните цели в моята програма до край.

 • Какви са позициите на Обединени земеделци в общината и кои са предпочитаните политически партньори на организацията там?
 • В нашата община има изградени структури на Обединени земеделци в почти всички населени места. В организацията членуват много хора, пряко свързани със земята, земеделието и животновъдството. Това са хора, които с честен и ежедневен труд се борят за насъщния. Напоследък в редиците на Обединени земеделци се вливат много интелектуалци, като лекари, учители, историци и други. Пример за това е и нашата листа за общински съветници.

  Нямаме явно предпочитание към конкретен политически партньор. Все пак ние сме дясна партия и бихме партнирали с тези, на които програмата е близка до нашата.

  Мое лично мнение е, че ако продължи обединението на всички земеделци и се запази тяхната идентичност, това ще бъде по-силно от всякаква коалиция.

 • В колко от населените места в общината съюзът издига кандидати за кметове на кметства?
 • Кандидати за кметове издигаме в гр. Тетевен и почти всички села. Това са Гложене, Рибарица, Български Извор, Галата, Глогово и Градежница.

 • Кои са приоритетите във вашата програма за развитие на общината и какво най-напред бихте направили, ако бъдете избран за кмет?
 • В моята програма съм посочил основните си приоритети. Ще се насоча към жизненоважни проблеми на хората в общината, решението на които е съпроводено с минимални средства. С особено внимание е развитието на селата. В ХХ? век имаме три села, в които все още не е решен проблемът с питейната вода. В селищата на общината не е решен и проблемът с осветлението, няма пешеходни зони, дупките по пътната настилка в селата и кварталите са ужасни.

  Как да вярват хората на великите приказки за Европейски проекти, когато средата, в която живеят е подтискаща, налегнало ги е безпаричие и пълна безпътица. Нямат сигурност за здравето и имуществото си. Множество са кражбите и битовите престъпления. Някои от първите неща, които бих направил е - да възстановя работата на две общински предприятия: „Дърворезба” и хотел „Зелена Резиденция”. Там ще се осигурят поне 20–30 работни места. Ще помогна да се увеличи пазарния дял на общинското предприятие „Четпром”. Смятам също, че пустеещите земи трябва да бъдат раздадени на хора, които искат да развиват земеделие и животновъдство. Като следващата стъпка е общината да им помогне да направят проекти за финансиране по програми за развитие на Европейския Съюз. Друг акцент в програмата ми е да стартира проекта за голямото ваканционно селище на испанската верига „Marina D'or”. Това ще отвори много нови работни места и ще издигне авторитета на общината като туристическа дестинация. Това е добър начин за отваряне на работни места, чрез привличане на външни инвеститори, като занапред ще търсим и други такива. Ще подобрим състоянието на Кооперативния пазар, ще изготвим проект за остъкляване с витрини, с цел създаване уют и топлина през зимните месеци. Не на последно място са и подобряване на осветлението, озвучаването и въвеждане на охрана на Кооперативния пазар.

  Желателно е да се върне и славата на Тетевенската сливова ракия. За да стане това предприятието „Винпром” трябва отново да е общинско. В краен случай да се изгради ново предприятие. Целта е да се увеличат приходите в общинската хазна, както и да се намалят общинските данъците (особено туристическия налог, който в момента е много висок), както и да се осигури тяхната по-голяма събираемост.

  Не на последно място, трябва да се изгради и улица на занаятите.

  (Пълната програма може да прегледате във Фейсбук на личния профил на Ст. Василев)

 • Лошата инфраструктура, малките бюджети и обезлюдяване са проблеми, характерни за общините у нас. Така ли е и в 12-те села на община Тетевен?
 • Лошата инфраструктура е характерна и за нашата община, особено голям проблем се създава в курортните селища – няма пешеходни зони, няма вело алеи, тревните площи покрай пътя не се косят, обрасли са с бурени, бодили и храсти. На много места безстопанствено са разхвърляни инертни материали, дърва и др. Всичко това, наред с лошото осветление пречи на придвижването на туристите, отблъсква ги и посещаемостта рязко намалява. В следствие на това намаляват и приходите в туризма.

  Обезлюдяването не е толкова характерно за нашата община. Като че ли по този показател ние стоим доста добре. Застарява населението в с. Малка Желязна и там това е проблем. Има обаче много други селища, в които населението непрекъснато се увеличава, такива са Галата, Глогово и Градежница.

 • Каква е равносметката досега – има ли спечелени проекти по европрограми за развитието на селищата и какво още се желае в тази посока?
 • Да, има спечелени проекти. Такъв е проектът за водопровода за питейна вода Рибарица-Тетевен. Основна негова слабост бе, че не бяха проектирани отклоненията до самите къщи, което силно затрудни изпълнението му. Изпълни се и проект за изграждане на филтърна инсталация и утайници за питейна вода. Извършва се техническа помощ по проекти за отпадни води в гр. Тетевен и с. Галата, но самото им изпълнение не е започнало, тъй като има обжалване на процедурите. С европейски пари се изградиха и няколко екопътеки. Лошото е това, че в момента няма хора, които да ги поддържат – те се замърсяват и рушат.

  На фона на изготвените и одобрени проекти в други общини обаче, проектите в нашата община са малко. Ето защо в своята програма предвиждам към всяко кметство да се изгради по едно звено, което да определи приоритетите и да изписва Европейски проекти. Кметът на всеки две седмици трябва да информира общината до какъв етап е стигнал съответния проект. Освен това ще назнача по един човек от общинската администрация като координатор за всяко кметство. Убеден съм, че на фона на малките общински бюджети усвояването на средства по Европейски проекти трябва да е приоритет.

 • Кои са най-неотложните проблеми, които трябва да бъдат решени от новия общински съвет?
 • На първо място общинският съвет трябва да приеме програма за цялостно развитие на туризма като приоритет. На туризма трябва да се гледа като на индустрия, носеща доходи на местното население. Също да се изгради малък, но модерен ски-център. Неотложно е и решаването на проблема с лошата инфраструктура. Смятам, че ежедневните проблеми на селата трябва да бъдат приоритет за общинската администрация. Освен проблемите с питейната вода, уличното осветление, дупките по улиците, това са и почистването на реките, запазването и развитието на околната среда и превръщането й в устойчив източник на доходи за населението.

 • На какво залагате в предизборната си кампания и какви са исканията на хората, с които се срещате?
 • Залагам на доверието. Това, че съм правил много неща, преди да се кандидатирам за кмет и че ще правя нови неща за напред. Исканията на хората са да се решат ежедневните им проблеми, които споменах по-горе да усещат промяната близо до себе си, а не да им се говори за велики проекти.

 • Какво е посланието ви към избирателите?
 • Господ ни е дал едно кътче от рая, ще помогна да си го подредим! Вече съм доказал, че мога!

>> Към съдържанието >>
В България управляващите са глухи за проблемите на фермерите

Петя Ставрева, председател на ПП "Обединени земеделци"

 • Г-жо Ставрева, каква е целта на поредицата семинари, организирани от ПП „Обединени земеделци“ под наслов „За нова аграрна политика“?
 • Целта е с представители на браншовите организации, аграрната наука, земеделски производители и политици да се дискутират възможностите за развитие и модернизиране на агросектора в България. Спираме се върху секторните политики в областта на зърнопроизводството, зеленчукопроизводството, производството на етеричномаслените култури и болезнените проблеми в животновъдството. Важна дискусия е посветена и на биоземеделието в България. За мен е много важно тези дебати и дискусии, които касаят подпомагането на агросектора в България, да продължат и да има чуваемост на посланията, които отправят производителите. Защото днес в европейските институции протича важният дебат за бъдещата Обща селскостопанска политика, свързана с промяна на начините на подпомагане на производителите. Важно е да се чуе техния глас тук, в България, за да можем да съобразим претенциите на страната ни, исканията за промяна на ОСП с възможностите и нуждите на нашите производители.

  След последния семинар подготвихме заключителен документ, който ще бъде изпратен до националните и европейските институции, в който ще бъдат набелязани приоритетите за развитие на агросектора. Това, което се очерта по време на дискусиите, е, че земеделските производители категорично се обявяват за осигуряване на по-голям ресурс не само от европейските фондове, но и от националния бюджет, както и намаляване на бюрокрацията, опростяване на процедурите за достъп до европейско подпомагане и един по-добър мениджмънт на европейските пари и улесняване на техния път до производителите.

 • Оптимист ли сте за бъдещето на българското земеделие?
 • Смятам, че днес българското земеделие има много нерешени проблеми и че въпреки рокадите в Разплащателната агенция и като цяло в системата на МЗХ все още не става факт необходимата аграрна политика, която да осигури достатъчно средства, да подкрепи производителите и производството, както и реализацията на земеделската продукция. България е традиционно аграрна страна и в период на криза инвестициите в земеделие според мен са инвестиции в бъдещето на страната, но това все още не се случва. Аз вярвам, че земеделието в България ще се модернизира, ще продължи да се развива с необходимите темпове, но за това е нужна политическа воля, категорична подкрепа от страна на хората, които взимат решения в държавата. Дошъл е моментът земеделският сектор да се превърне в приоритетен. Трябва да пристъпим към политика на действие, а не както в момента сегашните управляващи се придържат към политика на оправданията, защото на производителите им писна от стратегии, които увисват във въздуха, от нереализирани поети ангажименти. Много от стопаните са притиснати от фалити, до много от тях не достигат европейските пари, които продължават да бъдат едни виртуални средства. А в същото време техните европейски колеги получават по-големи субсидии, както и по-големи доплащания от своите правителства. Това налага у нас подходът на разпределение на средствата да се промени, още повече, че милиардите евро от европейските програми стоят в голямата си част неусвоени. А за да искаме за следващия програмен период 2014-2020 г. по-голямо финансиране от Брюксел, трябва в периода до 2013 г. да усвоим повече от 50% и то да доближим поне 80% от еврофондовете.

 • Защо като че ли комуникацията между фермерите и администрацията не дава резултат или направо липсва?
 • Земеделските производители са стигнали до един етап, в който вече прескачат националните институции и търсят съдействието на европейските. Което означава, че има срив на доверието в националните институции, че има липса на чуваемост между производителите и хората, които са назначени да помагат на тези производители. Търсенето на подкрепа от Брюксел означава, че тук в България много хора са глухи за проблемите на фермерите. За мен това е много притеснително, защото в системата на МЗХ работят много кадърни и можещи хора, но явно по високите позиции има професионалисти, на които или не им се чува думата, или не винаги взимат правилни решения, които да са свързани с осигуряване на необходима подкрепа.

 • Какво трябва да се случи, за да стане земеделието в България един добре работещ модел?
 • За мен най-важно е България да има една адекватна национална дългосрочна стратегия за развитие на агросектора и на селските райони. Това е споделено на поредицата от форуми, в които участваме. Без яснота какво ще се случва в следващите 5, 10, 15 или 20 години какъв тип земеделие ще развива България, дали фермерски тип, дали ще подкрепяме и дребните, и средните, и едрите по солидарен начин, много трудно хората могат да планират. Днес най-големият проблем в сектора е това, че липсва яснота за посоката, в която държавата ще развива този сектор. И тъй като виждаме категоричното отсъствие на политическа воля, отново търсим временни финансови решения. Това отчайва производителите. Но без една ясна стратегия и без национален консенсус по приоритетите в областта на земеделието много трудно можем да очакваме, че този сектор ще получи необходимата подкрепа и ще даде шанс на хората, които са ангажирани в него. Всички държави, в които земеделието е приоритет, имат дългосрочни стратегии и фермерите имат яснота за бъдещите години. Затова могат да планират инвестиции, кредити, развитие…

 • Преди няколко месеца член на правителството се изказа, че милиарди били изсипани в земеделието...
 • Да, може би доста средства са влезли от европейските фондове, но това категорично не са средства от националния бюджет и те, за съжаление, не са достигнали до голяма част от фермерите. Имаме един много стеснен кръг на получатели на европейско финансиране поради липса на ресурс от страна на по-дребните, поради липса на информация. Но това нещо трябва да се промени, защото сроковете ни притискат и вместо българите някой друг ще използва парите от европейските фондове, предвидени за България, ако ние ги върнем обратно в европейския бюджет.

интервю на Валери Станев, източник: AGRO.BG

>> Към съдържанието >>
Ще работя за привличане на инвестиции в местната индустрия


Юлиян Руженов, водач на листата за общински съветници на ПП Обединени земеделци в Шумен

Юлиян Руженов Асланов е роден на 22 септември 1956г в Шумен. Завършил е Юридическия факултет във ВСУ “Черноризец Храбър”, Варна. Квалификационна степен Магистър. Адвокат е по наказателно и административно право към Шуменска Адвокатска Колегия.

Член е на ПП Обединени земеделци от 2010 г. През 2011г е избран за член на ръководството на Общинската организация в Шумен.

Семеен с две деца - дъщеря и син, и двама внука.

 • Г-н Руженов, Вие сте водач на листата за общински съветници на ПП Обединени земеделци в Шумен. Какви предизвикателства и какви отговорности поставя пред вас тази номинация?
 • Гласуваното ми доверие от местната организация да водя листата на ПП Обединени земеделци приемам като голяма отговорност, а не като привилегия. Още по голяма е отговорността, че съм член на организация, която в своята история никога не е била компрометирана. Заслуга за това има и почетният председател на партията г-жа Анастасия Мозер - политик с висок морал и достойнство, съхранила неопетнено името си и запазила идеите и ценностите на Земеделското движение у нас.

  Задачите, които бяха поставени на конгреса на партията през месец март тази година, да се работи по-активно със структурите по места, вече дават своите резултати. Благодарение на областната и общинската организация, както и с подкрепата на областния председател на ПП Обединени земеделци в община Шумен г-н Петър Атанасов, бяха възродени стари дружби и създадени над 20 нови в цялата област. Създадена е и земеделска младежка организация. Представители на ЗМС-Шумен присъстваха и взеха дейно участие в семинар на тема „Ролята на младите хора за активно гражданско общество”, организиран от фондация “Конрад Аденауер”.

  В личен план ще се стремя да отстоявам поетите ангажименти и да оправдая доверието на хората, които ще гласуват за ПП Обединени земеделци. Искам и ще продължа да работя за всичко, което е заложено като приоритети в политическата програма на партията.

 • Каква е вашата визия за развитието на Шумен и региона, ако бъдете избран в местния парламент?
 • За да стане нашият град привлекателно и достойно място за живеене, следващият местен парламент трябва да работи в посока стимулиране на местната икономика и привличане на инвестиции в местната индустрия, благоустрояване на селищните системи и модернизация на общинската пътна инфраструктура. Също и за развитие на инфраструктура за бизнес, култура, туризъм и спорт. Град Шумен, които е основан преди 3200 години, и цялата Шуменска област имат огромен потенциал за развитие на туризма. В близост до града ни се намират първите две столици Плиска, Велики Преслав и култовият център Мадара. За съжаление не се използват пълноценно съществуващите възможности в областта на туризма. Необходимо е установяване на връзки и сътрудничество с туроператорите, подобряване на материално техническата база, информационната и социалната инфраструктура. Искам да видя града ни атрактивен на международния туристически пазар.

 • В България по–голяма част от общините имат идентични проблеми - лоша инфраструктура, малки бюджети, обезлюдяване. Каква е ситуацията в Шумен и кое ще бъде неотложно за решаване от новия общински съвет?
 • Така е, и нашата община има същите проблеми - лоша инфраструктура, безработица, бюрокрация, и не до там компетентна администрация. Затова е важно на местните избори, кандидатите, издигнати от различни партии, да са можещи хора, и да се ползват с доверието на избирателите си. Споделям мнението, че е невъзможно само една партия да извади от редиците си можещи и достойни специалисти, така че е без значение партийната принадлежност, важното е да работят за подобряване на живота на съгражданите си, да се обединят за решаване на проблемите им.

  При срещите ни с жители от различни райони от нашата област, бяха споделени проблеми, които зависят единствено от волята на управляващите.

  В селските райони мобилността и транспорта са от първа необходимост за подобряване качеството на живот. Така че местните власти трябва да проявят инициатива за осигуряване на транспорт, било то обществен или частен.

  Безработицата също е голям проблем в нашата община. Имахме срещи с млади хора от Южна България, които са спечелили и реализирали проекти в областта на земеделието и вече изнасят продукцията си в Европейския съюз. Няма проблем да организираме срещи на земеделци от нашия регион, които се занимават или са решили де се занимават със земеделие, да получат професионална консултация от хора които са успели в тази област. Една по-компетентна и усъвършенствана общинска администрация ще работи за едно по-добро и достъпно прилагане на европейските политики. Защото само така могат да се оползотворят възможностите за финансиране от фондовете на ЕС.

 • На какво залагате в предизборната кампания и какви са исканията на хората, с които се срещате?
 • Залагаме на чиста и позитивна кампания, без компромати и без популистки обещания.

  Хората искат да водят един нормален и достоен живот, да се повиши жизненият им стандарт, да имат работа, да са спокойни за децата си и за старините си. Именно за това при срещите ни се опитваме да разясним целите и задачите, които ПП Обединени земеделци е заложила като приоритети в политическата си програма.

  Съюзът застава зад малкия и средния бизнес, зад обикновения човек, за създаване на средна класа в Република България, без която изграждането на социално ориентирана пазарна икономика е немислимо.

 • Какво е посланието ви към избирателите?
 • Да бъдат активни, да проявят гражданска позиция, и на местните избори да подкрепят разпознаваеми и можещи хора, които без налагане на политическа воля, да обединят усилията си за изработване на обща програма за разрешаване на проблемите.

  Да гласуват, за да можем заедно да направим нашият град и нашата община едно добро място за живеене.

Интервю на Татяна Атанасова

>> Към съдържанието >>


Ще заложа на откритост и прозрачност в управлението


Стефан Рашев, кандидат за кмет на община Чирпан

Стефан Рашев е роден на 22 юли 1963 г. в Чирпан. Завършил е Аграрния университет в Пловдив, специалност „Защита на растенията и почвата" през 1988 г.

Работи като главен асистент в Института по полски култури -Чирпан, от 1989 г. Предстои му защита на докторска дисертация. Семеен с две деца.

От 2006 г. Стефан Рашев е председател на Общинската организация на ПП Обединени земеделци в Чирпан. Три мандата е общински съветник в местния парламент.

Кандидатурата му за общински кмет е издигната от местната коалиция „За нов Чирпан", от която е част и ПП Обединени земеделци.

 • Г-н Рашев, вие сте кандидатът за общински кмет на Чирпан на ПП Обединени земеделци. Тежи ли отговорността на тази номинация и какви предизвикателства поставя тя пред вас?
 • Издигнат съм от местна коалиция от партии „За нов Чирпан", в която влизат ПП Обединени земеделци, НДСВ и коалиция ОДС - Общност на демократичните сили.

  В настоящия Общински съвет с горепосочените партии сме в една група „Център". От колегите ми съветници дойде и предложението за моята номинация за общински кмет. Те се мотивираха с това, че имам достатъчно опит като общински съветник, познаваем съм сред жителите на общината и притежавам чувство за отговорност - качества, които са необходими в наши дни за управлението на града ни.

 • Какво е мястото на организацията в региона и с кои политически партии си партнирате?
 • Общинската организацията на ПП Обединени земеделци в общината има 7 дружби. Добри отношения поддържаме, освен с изброените по-горе партии и коалиции, и с общинските организации на СДС и РЗС.

 • Какво е първото, което искате да направите, ако бъдете избран за кмет?
 • Ако бъда избран за кмет ще заложа на откритост и прозрачност в управлението на Община Чирпан. Смятам, че проблемите на отделния гражданин трябва да бъдат основна грижа на кмета и администрацията.

  Не на последно място ще настоявам пред Общинския съвет да бъде избран обществен защитник /омбудсман/ в общината. Също така ще правя периодичен отчет за работата ми като кмет пред жителите на общината.

 • Вие сте трети мандат общински съветник. Кои са най-тежките проблеми в общината, чието решение не търпи отлагане?
 • Според мен най-наболели са проблемите с голямата безработица, демографския срив през последните 10-15 години и липсата на инвестиции в общинската инфраструктура.

 • В условията на икономическа криза евросредствата са „глътка въздух" за всяка община. Влизат ли пари по европроекти в общината?
 • По моя информация в нашата община до този момент не е влезнал нито лев от еврофондовете

  Затова смятам, че е необходимо един от зам.-кметовете да се занимава единствено с привличането на европейски пари за развитието на Чирпан и региона.

 • На какво трябва да заложи Чирпан в бъдещото си развитие - икономика, туризъм, селско стопанство?
 • Единствения природен ресурс, който притежава нашата община, с малки изключения, е богатата и плодородна земя. Тръгвайки от тези природни дадености, при нас основен приоритет трябва да бъде земеделието, като неговата суровинна база се използва за развитие на хранително-вкусовата промишленост.

  Другият момент, който трябва да имаме предвид е прекрасното ни географско положение - между автомагистрали „Тракия" и „Марица", което може да се използва за привличане на инвеститори в областта на логистиката.

 • По данни от последното преброяване община Чирпан има 21 637 жители, като в града те са 15 532-ма, а в селата - 6105. Проблем ли е обезлюдяването на селата и реализирането на какви регионални политики според вас може да върне хората?
 • Голям проблем на общината е обезлюдяването на селата. За да бъде спрян или поне минимизиран този демографски процес, е необходимо да подобрим пътната мрежа.

  Така възрастните хора ще имат по-добър достъп до общинския център. Редовно ще следим и за изпълнението на автобусните направления от общинската транспортна схема и ще осъществяваме контрол по изпълнение задълженията на общопрактикуващите лекари.

  Тези мероприятия ще осъществим с помощта на европарите, които се предлагат от „Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г."

 • В четири населени места от общината - Зетьово, Гита, Спасово и Свобода, ще има избори за кмет на кметство. ПП Обединени земеделци ще излъчат ли свои кандидати?
 • Местната коалиция от партии „За нов Чирпан" до момента има издигната кандидатура за кмет на село Зетьово. Обсъждат се кандидатури и в останалите три села, в които ще има избори за кмет на кметство.

 • Кой ще бъде основния ви опонент в тези избори?
 • Основен опонент е настоящия кмет на общината Васил Донев, който доказа в продължение на два мандата, че е неспособен да се справи с проблемите на региона и предизвикателствата пред местната власт.

 • Каква предизборна кампания ще водите?
 • Предизборната ни кампания ще протече в дух на толерантност спрямо опонентите, но без да спестяваме пред избирателите грешките на управляващите.

 • Какво е посланието ви към избирателите?
 • Принципите, на които се основава политиката ни, са професионализъм и компетентност, прозрачност, диалогичност и отговорност. Затова посланието към избирателите е да направят „РАЗУМНИЯ ИЗБОР" за един нов Чирпан.

Интервю на Татяна Атанасова

>> Към съдържанието >>


Местната власт има нужда от знаещи хора


Наско Вълчев, водач на листа за общински съветници в град Елин Пелин

Наско Вълчев е роден през 1981 година в Елин Пелин. Завършил е УНСС в София, магистър е по “Счетоводство и контрол” и бакалавър със специалност “Икономика на транспорта”.

Членува в земеделската организация от 2000 г. Член на От 2010г. е избран за член на Експертният съвет на съюза. От тази година е председател на общинската организация на ПП Обединени земеделци в община Елин Пелин.

Владее италиански, ползва английски и руски езици. Има интереси в областта на политическите процеси, развитието на аграрния сектор, социалната и здравната политики. Участник и организатор е на много кръгли маси, дискусии, избирателни кампании за национален и Европейски парламент.

Кандидат е за общински съветник в община Елин Пелин за местни избори‘2011. Издигнат е от ПП Обединени земеделци.

- Г-н Вълчев, вие сте водач на листата на ПП Обединени земеделци и Движение “Нашият град” в община Елин Пелин за предстоящите местни избори. Какви предизвикателства поставя пред вас тази кандидатура?

- Благодаря на цялото ръководство на ПП Обединени земеделци затова,че ме подкрепи и ми гласува доверие да застана на чело в политическата надпревара в местни избори‘ 2011.

Участието на младите хора в местната власт е приоритет на ПП Обединени земеделци в община Елин Пелин. Стремежът ми е като бъдещ член в местната власт и като лидер на общинската организация да привлека повече младежи към общинската структура, нови членове, за да възродим организацията.

- На какво ще заложите в предизборната кампания, как ще провокирате интереса на избирателите, за да получите доверието им?

- Коалиция “Заедно за нашия град”, ще проведе чиста и прозрачна предизборна кампания. В предизборната програма си поставяме реални цели и разрешими проблеми, свързани с подобряване условията на живот и развитието на общината в различни сектори. За нас е важно, че нашите кандидати за кметове и общински съветници са знаещи и можещи хора, които ще съумеят да направят тази промяна.

- Какви ще са приоритетите ви, ако бъдете избран за общински съветник в местния парламент?

- Дошъл е моментът в местната власт да влязат личности реформатори, с държавнически подход и грижа за хората. Смятам, че участието ни в местната власт, ще ни даде шанса да изготвим и да реализираме проекти, свързани с подобряване на инфраструктурата в общината.

Трябва да бъдат изграждени нови канализационни и водопроводни мрежи, да бъдат почистени старите. Не на последно място е също да се подобрят услугите в общинската администрация. Сега до голяма степен те затрудняват хората за бързо и професионално обслужване.

- Вие сте и председател на ПП Обединени земеделци в общината. Какво е мястото на организацията в региона и кои са политическите партньорите, с които работите?

- Земеделското движение в нашата община има солидни и дългогодишни традиции. Факт е, че през последните години те бяха малко позабравени. Вярвам, че новото ръководство, към което се присъединиха много млади хора, ще привлече и създаде една солидна група от знаещи и можещи членове и ще възроди старите редици.

Земеделската организация в община Елин Пелин винаги е подкрепяла партиите в център-дясното пространство. Искам да подчертая, че земеделците в община Елин Пелин винаги сме били активна част от демократичното общество, и винаги ще бъдем!

- В общината има 18 населени места. В колко от тях ще има избор на кметове и има ли кандидати на Обединени земеделци и в кои села?

- Земедеската организация винаги е имала присъствие в местната власт. В община Елин Пелин има 18 населини места. В 10 от тях ще се проведе избор на кмет. ПП Обединени земеделци издига кандидатури на двама общински съветници и една кандидатура за кмет на село Габра. Тук е момента да отбележа, че в село Елешница от 1979 г. г-н Методи Младенов е кмет от нашата организация, когато нейн председател беше г-жа Анастасия Мозер. След 22 години успешно управление ОИК реши по незнайно каква причина да отмени избора за кмет в село Елешница, което отговаря на всички изисквания на ЦИК за нормалното провеждане на избори през 2011г. С официално писмо към Министерство на регионалното развитие и благоустройство Методи Младенов внесе жалба, защото към 21 юни т.г. жителите на село Елешница са 351души. Тоест, отговаря на изискванията на ЦИК за нормално провеждане на избори в селото. ОИК обаче не го допуска. В отговор на писмото от Дирекция “Гражданска регистрация и административно обслужване” при МРРБ потвърждават, че към 21 юни жителите са 351 и избори за кмет могат да се проведат. Въпреки това забраната на ОИК остава. В отговор Младенов и коалиция “Заедно за нашия град” подадоха жалба срещу ОИК с копие до ЦИК.

- Настоящият кмет на Елин Пелин признава в интервю, че водопроводната мрежа в общината е “силно остаряла и амортизирана”. Безводието също е факт. Какви лостове ще използвате като съветник за решаването на тези два проблема?

- Както вече казах, старата водопроводна мрежа и старата канализация са безспорно голям проблем. Искам също да отбележа, че в голяма част от селата в община Елин Пелин изобщо няма изградени такива канализации. Затова един от приоритетите ми като съветник ще бъде да изготвим проекти и да кандидатстваме в Европейския съюз. Така с европейски средства ще изградим нова водопроводна мрежа и нова канализация и ще подобрим старата. За града ще предложа тя да бъде разделена в отделни райони, за да може при авария да се спира водата само там, а не в целия град.

Това са едни от основните проблеми в общината и ще се постарая да бъдат разрешени, за да се подобрят условията на живот на жителите в община Елин Пелин.

- Кои са другите кризисни точки в общината и кои от тях хората искат да бъдат решени приоритетно?

- Високата безработица в общината е друг основен проблем. За да бъде решен той, според мен, всички нови фирми на територията на общината трябва да бъдат обвързани с договори, че ще наемат работна ръка сред жителите на Елин Пелин за изграждането и след това и при работата на техните търговски и производствени обекти.

Развитието, защитата и подкрепата на дребния и средния бизнес в общината е също наш приоритет.

Стремежът ми е - сигурен дом и работа за всички! Смятам също, че местният парламент трябва а провежда открити заседания и решенията да бъдат вземани при пълна прозрачност! Също общинската администрация да не затруднява, а да облекчава хората и те да бъдат бързо и професионално обслужени. Необходимо е в местното управление да влязат можещи и квалифицирани кадри, които да решават проблемите на хората в общината.

За нас няма “дребни проблеми”!

- Какво е посланието ви към избирателите и какво искате да обещаете пред себе си и пред тях?

- Мисля, че жителите на община Елин Пелин ще разберат, че коалиция “Заедно за Нашия град”, ще проведе чиста и прозрачна предизборна кампания. Надявам се голяма част от избирателите да оценят факта,че ние ще работим за тях и за разрешаването на техните проблеми. Години наред всички кандидати обещават неща, които практически са неосъществими.

Заложили сме на реални и постижими цели в предизборната ни програма.

Нашите идеи няма да се изчерпят с една предизборна програма, но и няма да правим нереалистични крачки!

>> Към съдържанието >>
Анастасия Димитрова-Мозер, почетен председател на Обединени земеделци:

Земеделският сектор трябва да е приоритетен за България


Интервю на Татяна Атанасова

Земеделският сектор трябва да е приоритетен за България

- Г-жо Мозер, като почетен председател на ПП Обединени земеделци, каква е равносметката ви за организацията 4 месеца след конгреса?

Най-много ме радва активността на новия председател на Обединени земеделци Петя Ставрева. Тя и новото ръководство обикалят страната и се срещат с нашите членове и симпатизанти. Защото най-важното е хората да знаят, че ръководителите отиват при тях, а не се налага те да ги търсят. От голямо значение са и семинарите, които се провеждат. И сега, при предстоящите местни избори, се надявам организацията още повече да се активизира. Защото само ако е жива и активна, ще съществува.

- Миналата седмица участвахте в семинар за ролята на младите в гражданското общество. Какво е впечатлението ви от форума и има ли перспектива за младите в българската политика въобще?

Би трябвало да е така. И за нашата организация е важно да има млади хора в нея. Много обнадеждаващ беше фактът, че на семинара имаше много млади хора от различни региони на страната, които взимаха активно участие в дебатите. Разбира се, една политическа сила има нужда от всички възрастови групи. В нашия съюз има и по-възрастни, и хора на средна възраст, както и голям брой млади хора. Самата Петя Ставрева е млад човек. Младите днес могат да пътуват, да участват в различни международни събития. И това се дължи на демокрацията в България, колкото и несъвършена и трудна да е тя у нас... дава резултати.

- На форума казахте, че е трудно да бъдат наложени младите в политиката. Но вие предадохте ръководството на Съюза именно на млад човек. Значи ли това, че Обединени земеделци е една от малкото политически сили, която е успяла да направи такава крачка?

Бих искала да вярвам, че това е така. Аз винаги съм давала път на младите в тази организация. За жалост някои от тези, на които дадохме такива възможности, не останаха лоялни на организацията. Но, направи добро и го хвърли в морето... Това винаги е било в полза на организацията. Трябва да се дава път на младите. Никой не дава лесно път, дори и при по-възрастните има противоборства. Затова, когато човек счита, че нещо е правилно, трябва да го отстоява, да защитава становищата си. Само тогава ще има резултати. Не бива да се забатачва в миналото и да се спира от дрязгите и неприятностите, които при нас са постоянни. Защото, за жалост, всички други се насочват срещу нас. И аз не мога да разбера защо. Но кой каквото прави, за себе си го прави...

- Вие сте един от некомпрометираните български политици в най-новата ни история. Има ли рецепта за това?

Не, няма рецепта. Това е въпрос на собствено виждане, на собствено поведение. Аз съм го видяла от баща ми. Слава Богу, Господ ме е направил такава, че да нямам тази алчност, каквато имат някои, и не знаят къде да спрат. Но това всеки решава сам за себе си и никой никому не може да го наложи, както виждаме. Надявам се, че Обединени земеделци ще продължи да има репутация на почтена организация. Аз предпочитам да ме познават като почтен председател, отколкото като почетен.

- Но г-жо Мозер, бивши политици няма, както няма и бивши журналисти. А вие сте и журналист, и политик, при това потомствен. Едва ли някога ще бъдете бивш политик.

Да, но искам да вярвам, че това, което съм научила, ще го научат и тези, които са сега в ръководството – по-младите. Защото никой не се ражда с опит. Той се придобива. Репутацията също не идва по наследство, а трябва да се заслужи.

- В тази връзка, вчера бяха дебатите по третия вот на недоверие към кабинета „Борисов” за несправяне в сектор „Сигурност”. Как оценявате двете години от мандата на ГЕРБ?

Пак ще кажа, че се надявам всичко това, което Бойко Борисов обещаваше в предизборната си кампания, да се изпълни. Сега като пътувахме, видях отсечката от магистрала Люлин. Може да е 17 км., но 17 км. са пак по-добре от нищо. Видях и по-спокойния трафик в Княжево.

Това е един залог за бъдещето, защото България не само трябва да е член на Европейския съюз, но трябва да изглежда и като европейска държава. Аз се радвам на всичко, което се прави. Безпокои ме това, което не се прави. Знам, че в земеделския сектор не се прави всичко необходимо, въпреки че много се говори. За мен е обезпокоително, че и в настоящия български парламент, също и в европейския, няма много вещи по въпросите на земеделието в българската група. А това е особено важно сега, когато отново се разглежда Общата селскостопанска политика. Но да се надяваме, че и това ще се промени, защото България има нужда земеделският сектор да стане приоритетен. Тъй като именно от земеделието най-бързо ще дойдат дивидентите. Така че, какво да кажа за политиката на това правителство. Правят се някои неща, но ето това убийство в Борисовата градина... Въпросът е не само да се говори, но и да се издирят извършителите, да бъдат наказани и такива неща да не могат да се случват.

- Една от критиките на вота е, че МВР е получило над 1 млн. лв. от спонсори. Редно ли е според вас да спонсорират полицията и как е в САЩ, където живеете?

Дарения винаги се допускат, но в САЩ те са ограничени и сумите не са големи. Аз винаги предпазливо се отнасям към „речено, казано”. Гледах дебатите вчера (б. р.- 25 юли), но точно това не мога да коментирам. Искам да се надявам, че няма злоупотреби, защото МВР е една много важна институция, която заедно с Министерството на правосъдието следи за правата на хората. И ако зависят от някой, който е дал нещо, би било много жалко. Има хора, които считат, че МВР е ударило през пръстите на групировките. Да се надяваме, че това е така. Що се отнася до корупцията, това е проблем, който трябва да се подеме от Министерството на правосъдието. У нас обаче хората все още нямат доверие в институциите и в законите, защото „връзките” още играят. И когато се говори за здрава ръка, за мен това не е пистолетът на Бойко Борисов, а означава да се спазват законите. Другото е шантажиране, страх. Напоследък чувам от много хора за страха, който ги е обхванал. А това не е хубаво. Но в една трудна икономическа обстановка е така - всеки се страхува за работата си. Трябва да работим за гражданското общество, без което няма демокрация.

- Г-жо Мозер, през есента предстоят местни избори. Вече имахте няколко срещи в страната. Каква трябва да бъде формулата за успех, на която организацията да заложи?

Трябва внимателно да се оглеждат кандидатите за кметове, внимателно да се правят коалиции. И Обединени земеделци не само да влизат в коалиции, но и да настояват да имат добри позиции в листите за съветници. Също така трябва на местата, където кандидатите ни за кметове имат добри шансове, те да бъдат предлагани. Знаете, че в различните региони отношенията между партиите имат своята специфика и не могат да бъдат съпоставяни с тези на централно ниво. Така е било винаги. Затова сме оставяли местните структури да решават с кого да се коалират. С изключение разбира се на БСП, което е било винаги наша политика.

Много разчитам да се представим добре на тези избори и след това да мислим за парламентарните. Обединени земеделци трябва да имаме своите народни представители. Така че, предстои много работа. Пак ще кажа – радвам се, че Петя Ставрева работи, пътува и се среща с хората от организацията в страната. Защото това е гаранция за успех.

- Казахте – много работа... Какво още ще препоръчате на земеделците – от какво да се пазят и какво да пазят?

Първо – да решат къде са и какво са. И да не се лутат и залитат в различни посоки. Защото, за жалост, много от нашите членове, когато дойде време да гласуват, не гласуват за своята организация, а за други партии. Това според мен създава много несигурно положение, тъй като не знаеш на какво можеш да разчиташ. Такова поведение не е редно, те трябва да защитят авторитета на организацията, която вечно воюва с нелоялни свои членове. Това не бива да продължава, защото така и ние самите я отслабваме. Плюс това, че всички искат да ни използват и после да ни отритнат...

- Доволна съм, че сме в Синята коалиция. Но и Синята коалиция трябва да разбере, че ние сме организация, която държи на своето присъствие и отстоява своите интереси.

>> Към съдържанието >>
Доц. Антоний Гълъбов:
Обединени земеделци са с нов политически профил


Интервю на Татяна Атанасова

- Доц. Гълъбов, вие участвахте в семинар на Обединени земеделци. Какво е впечатлението ви от форума и от младежите, които дискутираха за ролята на младите хора за активно гражданското общество?

- За втори път имам честта и удоволствието да работя с младите хора на Обединени земеделци. През 2010 г., по покана на г-жа Петя Ставрева имах шанса да се запозная с новото поколение земеделски политици. Освен това, сега имах възможността да видя млади, политически ангажирани професионалисти, които на практика, чрез собствения си живот и кариера доказват значението на десните политически ценности. Важният извод за мен е свързан с това, че в резултат от усилията на младежката организация на Обединени земеделци, вече е налице един нов профил на младите активисти и експерти на организацията: това са млади хора, с инженерно-технически специалности, чиято професионална и бизнес-реализация има пряка връзка с развитието на селското стопанство. Спрямо този профил, постепенно ще бъдат формирани и новите целеви групи, към които партията ще насочи своите послания; спрямо които ще избира своите кандидати и именно на такъв тип млади професионалисти ще разчита за възстановяване на позициите си в българското общество.

- Какви са предизвикателствата пред земеделската организация? И какви са перспективите през демокрацията у нас?

- Обединени земеделци е единствената партия в рамките на Синята коалиция, която има сериозни шансове да увеличи значително, за кратък период от време, броя на своите членове и симпатизанти. Бъдещето на земеделската партия е неразделна част от перспективите за нормално демократично развитие на България през следващите години. Най-съществено предизвикателство в момента е свързано със способността за пренасяне на демократичните политически традиции и ангажирането на младите хора с тях. Всичко постигнато до сега може да бъде разрушено, обезсмислено и компрометирано, ако демократичните партии не успеят да предадат ценностите и опита си на следващото поколение български граждани. Ако, независимо от превърналия се в рутина хаос, демократичните ценности бъдат приети и осмислени от следващото поколение български граждани, перспективите на демокрацията у нас няма да бъдат изгубени или застрашени.

- В понеделник вотът „Анти Цветанов” бе внесен в парламента. Вие вече прогнозирахте, че дебатът по него ще бъде „силно идеологизиран и некомпетентен”. Значи ли това, че политическото представителство не се учи от грешките си и не умее да излъчва ясни послания?

- Липсва мъжество и компетентност за истински политически дебат за вътрешната сигурност и обществен ред у нас. Липсва съгласие и политическа воля за истинско противодействие срещу организираната престъпност и политическата корупция. Независимо от окуражителните нотки в поредния пети доклад на Европейската комисия, в българския публичен дебат продължава да доминира некомпетентността, принципната незаинтересуваност и безотговорност пред интересите и потребностите на българските граждани.

- Възможно ли е според вас в последния момент съотношението в гласуването да претърпи промени в полза на вота?

- Не. Нещо повече – самите вносители на вота на недоверие много внимателно ще следят да не се получи нещо подобно. В това е и онзи цинизъм, който толкова дълбоко отвращава хората – всъщност, нито БСП, нито ДПС биха искали да се стигне до правителствена криза. Тяхната цел е да отслабят и компрометират управлението на ГЕРБ, но да го оставят да завърши мандата си. По този начин, от една страна, ще се опитат да убедят избирателите, че това е било „дясно” управление, след което на власт трябва да дойдат „левите”, а от друга – ще имат възможността да прикрият напълно пораженията, които собственото им управление нанесе върху стратегическите перспективи за развитие на България.

- Как ще коментирате „групата” на независимите депутати, които и сега остават сигурната патерица на властта?

- Винаги ще има народни представители, които ще търсят възможност за политическо оцеляване. Недостоверно и дори нахално е да се твърди, че това е самостоятелна и дори принципна позиция. Но докато избирателите продължават да се отказват от участие в избори, смятайки че политиката е само някакъв тип нискорисков бизнес, в който инвестираш лоялност към някакъв „патрон” и получаваш непосредствени икономически облаги, ще продължава да има и такива народни представители, които ще търсят всяка възможност за облага, породена от поредното „преструктуриране на политическото пространство”.

- Премиерът Борисов вече заяви, че пак няма да присъства на дебата. Може ли това негово поведение да бъде определено като високомерно и не девалвира ли то правителството като институция?

- Това е принципен въпрос и има отношение единствено и само към авторитета на демократичните институции. Няма никакво значение какво си мисли министър-председателят, дали дебатите са му интересни или не. Става въпрос за уважение и респект към Народното събрание в една парламентарна република. Присъствието на министър-председателя и на кабинета е необходимо и важно, ако те наистина разбират смисъла на парламента, а ако не го разбират – е, тогава, просто е задължително…

- В тази връзка, от значение ли е за президентската надпревара кой ще е кандидатът на ГЕРБ и възможно ли е партията на Борисов да участва проформа в състезанието за държавен глава?

- В момента няма кандидат-президентска кампания. Никой като че ли не желае да влезе в тази битка, да постави важните въпроси за „наследството” на президентската институция, което ни оставя г-н Първанов - за политическите залози на изборите и за тяхното значение за качеството на демокрацията в България. Кандидатурата на управляващата партия продължава да поддържа вяла интрига, достойна за наддаване, но не и за истински политически дебат. Най-вероятно ГЕРБ ще заложи на широко разпознаваема фигура, която не е част от партийното ръководство. В този смисъл, макар и парадоксално, кандидатът на ГЕРБ ще напомня за кандидата на БСП – г-н Калфин, който дори не е член на партията, от името на която ще се опитва да защитава, както собственото си политическо бъдеще, така и достойнството на своя политически ментор – Георги Първанов.

- Какви са прогнозите ви за местните избори? Очаквате ли отново вълна на ГЕРБ, или пренареждането в картата на местната власт ще открои нов политически фаворит за парламентарния вот?

- Предстоят ни тежки местни избори, в които основното бойно поле отново ще бъде доминирано от възможностите за достъп до контрол върху местния бизнес. Изглежда, че няма да има изявен фаворит, който да спечели достатъчно категорично мнозинство в общинските съвети. Именно затова смятам, че местните и президентските избори ще обозначат само междинна фаза в процеса на цялостна трансформация на партийната политическа система, която ще придобие новите си измерения през 2013 година.

- Умеят ли да носят персонална отговорност българските партии при загуба на избори?

- Всъщност, не. И трайният отлив на избиратели убедително доказват това. Още по-лошото е, че партийните ръководства на партиите извън десния демократичен спектър, многократно доказаха, че са готови на всякакви компромиси, за да оцелеят на ръководните си позиции. Достатъчно е да погледнем към паническите усилия на Сергей Станишев и неговите приближени да заличат следите от най-тежкия изборен провал, който е преживявала БСП откакто престана да се нарича БКП.

- Прогнозирахте, че това еднопартийно управление скоро няма да се повтори. Има ли според вас шанс десницата да поеме държавното кормило след две години и какво трябва да бъде направено, за да се случи това?

- Необходимо е най-после да се разбере, че управленската алтернатива не винаги съвпада с идеологическото противопоставяне. В този смисъл, БСП не е и не би могла да бъде алтернатива на ГЕРБ. От гледна точка на политически капацитет и експертиза за реализиране на публични политики, единствената алтернатива на сегашното управление е Синята коалиция. Няма никакво значение това, че засега сондажите на общественото мнение отреждат сравнително по-слаба подкрепа на партиите от Синята коалиция. Ако те успеят през следващите две години да убедят българските избиратели в безспорните си качества, електоралната подкрепа ще се превърне в политически факт, а заедно с нея и реалната перспектива за участие в следващото коалиционно управление.

- Как бихте коментирали взривовете пред централата на РЗС и пред клуба на ДСБ и в частност думите на Борисов, че „докато ние строим магистрали и зали те правят взривчета”.

- Това са актове на политически тероризъм. Всеки опит те да бъдат омаловажени или да се демонстрира високомерие по отношение на рисковете, свързани с тях, всъщност насърчава подобен тип провокации. За съжаление, нито управляващите, нито по-голямата част от останалите политически партии намериха верния тон при коментарите си за случилото се. Демокрацията у нас продължава да бъде крехка и уязвима, защото все още недостатъчен брой хора са готови да отстояват нейните принципи и ценности, независимо от конкретната партийна конюнктура във властта.

>> Към съдържанието >>

     На 10 юни заедно
на Славовица!
Традиционният национален възпоменателен събор
по повод 89 г. от гибелта
на земеделския лидер Ал. Стамболийски
ще се проведе
на 10 юни 2012 г. (неделя) от 10:30 ч.
в местността Янини грамади

Каним всички сдружени земеделци, коалиционни партньори, симпатизанти и приятели на земеделската идея да почетем паметта
на големия държавник, общественик и реформатор!
 
 
   Нашият календар
Интервю
   Абонамент
    Стани член на ОЗ!
    Направи дарение!
 
Copyright © Ад Хок (www.adhoc-bg.com), Обeдинени зeмеделци 2010-2012. Вcички прaва зaпaзени.