Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Петя Ставрева, председател на ПП Обединени земеделци

България има нужда от компетентно и реформаторско управление

 

Петя Ставрева, председател на ПП Обединени земеделци

Петя Ставрева, председател на ПП Обединени земеделци

Добър ден, земеделска България!

Уважаеми гости,  обединени земеделци, симпатизанти и приятели на Земеделския съюз,

 

Днес отново сме на нашата земеделска голгота – Янини грамади.  Тук сме – заедно на Славовица, за да се преклоним пред делото и паметта на  държавника и реформатора Александър Стамболийски. Изминаха 89 години от онзи трагичен ден, в който земеделският идеолог плати с живота си за вярата си в свободата и народовластието.

Земеделският министър-председател пое държавното кормило след тежки национални катастрофи и проведе забележителни реформи, които извадиха страната от кризата след Първата световна война. Той завинаги остана да живее чрез идеите си за свободна и независима България.

За нас, неговите последователи, емблематични остават усилията му за модернизиране на страната и непоколебима му вяра в демократичното развитие на България.

Народен трибун, републиканец и общественик, той ни остави своя завет да изградим силен и независим Земеделски съюз!

89 години след жестокото убийство на Александър Стамболийски, ние свеждаме глави и пред саможертвата на хилядите му последователи, защитили с живота си идеите на Земеделския съюз.

 

Скъпи съидейници,

Днес отново поглеждаме към новите предизвикателства пред земеделското движение в България. Време е да създадем единен и силен съюз на Обединените земеделци като обединяваме хората, които споделят земеделската кауза.

Призвани сме да опазим от посегателства нашата Организация и да не се поддаваме на внушения от псевдообединители, които само на думи искат единство,  а с делата си разединяват земеделското движение.

Нашата организация продължава да работи за консолидация на земеделските сили, която е възможна само на принципна основа и при реална защита на политики и отстояване на интересите на структурите на гражданското общество, производителите и бизнеса в условията на продължаваща европейска интеграция и световна икономическа криза.

Днес сме изправени пред много предизвикателства.

Обединена Европа преживява трудни дни, страната ни се тресе от нерешени проблеми.

Земеделското движение в България има вековен исторически път.

То е част от националните ни традиции, бит и култура. Съюзът на обединените земеделци има своята историческа мисия да проправя пътя на реформите и да бъде верен страж на демокрацията.

 

Днес хиляди българи са ангажирани със земеделие, с производства, с търсене на нови пазари за българската продукция. Всички те имат нужда от нашата подкрепа. От земеделски съюз, който предлага успешни решения за излизане от кризата, за повишаване на доходите и ускорено развитие на България. Ние можем да предложим тези успешни решения и да бъдем част от компетентно и реформаторско управление.

Сред нашите приоритети са развитието на среден и дребен бизнес, продължаване на децентрализацията и създаване на условия, гарантиращи на младите хора възможности за по-добра реализация в родината ни.

Трябва да продължим аграрната реформа, да осигурим подкрепа и при производството, и при реализацията на земеделската продукция, да насочим повече средства към младите фермери, да насърчаваме износа успоредно с търсене на нови пазари за българските продукти.

Сегашното правителство дойде на власт с надеждата на много българи за промяна и нов морал в политиката. За три години обаче надеждите се стопиха и отстъпват място на разочарования, апатия и недоволство от неизпълнените предизборни обещания. Това се случва на фона на продължаваща икономическа криза, която в България дори се задълбочава в следствие на липса на адекватна политика и воля за провеждане на реформи. Всички ние все по-осезаемо усещаме кризата в своето ежедневие.

Не е вярно, че няма алтернатива на абсурдните ситуации, в които изпадаме всеки ден. Алтернативата е компетентно, нормално и адекватно управление на хора с ясна политическа визия и воля за реформи.

България без съмнение има нужда от магистрали, но има още по-голяма нужда от качествено образование, здравеопазване и социално осигуряване. От силна средна класа, която да е гръбнакът на българската икономика.

Не на последно място, трябва да изградим едно различно общество, в което личната свобода, сигурност  и неприкосновеност на отделния човек са основна ценност.

Жалко е, че и днес много наши сънародници са с „широко затворени очи” в очакване на поредния месия.

Криза е. Усмивките слязоха от лицата на хората за сметка на тревожните погледи. Това не е от вчера. Но утре може да бъде различно – с общи усилия ние, българите, да изградим една благоденстваща България.

Преди повече от пет години станахме част от ЕС, но и днес продължаваме да сме най-бедните граждани на Общността, а цените у нас изпреварват европейските,… за разлика от доходите.

Днес нямаме нужда от политика на пожеланията и обещанията, а от политика на действията.
Говорим за Европа на две скорости, но задаваме ли си въпроса на колко скорости се движи България?

Каква перспектива имат хората в малките населени места?

Българските села изчезват и тази тенденция не е от вчера. Изоставянето на цели региони в България продължава години наред. Безработицата и липсата на перспектива прогонват младите хора от селата и малките градове. В търсене на нови възможности те напускат родния край, а все по-често и родината си…

 

Смятам, че трябва да изграждаме България на регионите, а не България с „център” в криза и изоставаща „периферия” на ръба на фалита.

Погледът към утрешния ден неизменно е свързан с човешкия капитал  и демографските тенденции –  България се топи, страната ни е в първата десетка на най-застарелите нации в света.

Доброто и качествено образование е важна предпоставка за една различна България. Само добре образованите хора се интересуват, търсят и защитават своите права. И предпочитат информирания избор, а не манипулирания!
Днес се нуждаем от обща национална кауза „просперираща България”. Няма универсална рецепта за успешното развитие на една държава. Всяка страна има своя потенциал, силни и слаби страни. Но от хората, които държат държавното кормило се очаква да предлагат успешни решения, да устояват на изкушения и натиск и да бъдат държавници, а не чиновници с високи заплати.

Да правим нещата с идеята „за”, а не с мотивацията „против”. И завинаги да се разделим с политиката на принципа „проба – грешка”.

Аз вярвам, че България може повече, но това изисква да очертаем дългосрочната перспектива като определим  национални приоритети – не само до края на мандата, а за следващите 10, 20, 50 години.

 

Скъпи приятели,

Живеем в динамично време на трусове, конфликти и често сме свидетели на излишна конфронтация. Аз вярвам, че за нас – земеделците, демократите, успешният път е консолидацията.

Идват парламентарни избори. Ние представителите на партиите от демократичното пространство трябва да направим всичко възможно за консолидация на силите, която да бъде на принципна основа. Не трябва да правим коалиции, които са в името на оцеляването на определени политически субекти, а да участваме в партньорства, които ще предложат демократична алтернатива на българските граждани.

Това означава – компетентно, грамотно и реформаторско управление. Нека не търсим само разделителни линии, а да се консолидираме около принципи и политики за управление на държавата и около така необходимата визия за успешно развитие на България.

Сред приоритетните ни задачи са укрепването на структурите на нашия съюз и подготовката за следващите парламентарни избори. Това е необходимо, за да имаме добро присъствие в българския парламент, за да се чува силно земеделския глас и интересите на хората, които ние представляваме, да бъдат отстоявани.

Обединението прави силата, а ние обединени земеделци сме силни, когато работим заедно за просперитета на организацията и благоденствието на България!

 

Скъпи съидейници,

Искам да ви поздравя от името на нашия почетен председател г-жа Анастасия Димитрова – Мозер. Тя ни призовава да бъдем почтени и борбени и да не забравяме, че земеделците винаги са били гръбнака на нацията и държавата.

Нека бъдем единни, активни и да продължаваме да работим за укрепването и възраждането на нашата организация.  Да ни обединяват добрите каузи за благоденствието на България!

Нека вдигнем високо знамената и с увереност да погледнем към утрешния ден на модерното земеделско движение в България – Съюзът на обединените земеделци!

 

10 юни 2012 г.

Янини грамади, Славовица

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Веселин Методиев, народен представител от ДСБ

Консолидацията е верният път Драги земеделци, В недрата на вашето движение, което почитаме днес има една ценност, която ние споделяме...

Close