Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Радилово отбеляза 141 години от Априлското въстание

“Радилово пази борбения дух на своите предци, които преди 141 години въстанаха за чиста и свята република и поеха по пътя на безсмъртието… Те ни завещаха да бъдем борбени и непримирими в отстояване на свободата и демокрацията!”. Това заяви лидерът на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева пред обществеността на с. Радилово. Тя участва в честването на 141 години от Априлското въстание, което се проведе на 4 май т. г. в родопското село.

Ставрева поздрави радиловци и с празника на селото – 6 май. Денят на Св. Георги Победоносец буди във всеки българин  чувство на гордост и преклонение. Той е символ на плодородие, любов и отговорност към земята и ден на почит към българските войни, каза председателят на Обединени земеделци.

На тържественото събитие присъстваха също кметът на Радилово Благой Харизанов, кметът на община Пещера Николай Зайчев, членове на общинската организация на ПП Обединени земеделци, жители и гости на селото.

Годишнината от Априлското въстание бе отбелязана с исторически спектакъл. Самодейци от читалище “Зора” направиха възстановка на героичните събития, станали преди 141 години.                                                                                          Отслужена бе и панихида в памет на загиналите през Априлското въстание радиловци.                                                                                                                      След това официалните лица и жителите на Радилово поднесоха венци и цветя  пред паметника на геройски загиналите.

Тържествата продължават на 5 май – с празничен концерт на самодейните състави при читалище “Зора – 1903 г.”, от 19:30 ч. и тържествена заря от 21:30 ч.

На Гергьовден от 8:30 ч. ще бъде отслужена Празнична литургия в храм “Свети Теодор Тирон”, а от 11 ч. тържествата ще продължат в местността “Гергьова черква”, където ще бъде отслужен празничен водосвет.

 

 

 

 

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Обединени земеделци отдадоха почит на Цанко Церковски

На 1 май 2017 г. местността “Славееви гори”, край Бяла Черква, събра земеделци от страната на Национален земеделски събор -...

Close