Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Обединени земеделци отдадоха почит на Цанко Церковски

На 1 май 2017 г. местността “Славееви гори”, край Бяла Черква, събра земеделци от страната на Национален земеделски събор – поклонение по повод 91 години от кончината на бащата на земеделското движение Цанко Церковски.

На събитието, организирано от Обединени земеделци и кметството на Бяла черква, присъстваха кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, общински съветници от политически сили в местния парламент, кметът на града Албена Тодорова, доц. Людмила Лозанова и Паулина Христова от националното ръководство на ПП Обединени земеделци, земеделци от страната, симпатизанти и граждани.

Всенародното поклонение започна с молебен в памет на Цанко Церковски, Александър Стамболийски, д-р Г. М. Димитров, Никола Петков и хилядите знайни и незнайни земеделци-мъченици, отдали живота си за силен Земеделски съюз и за свободна и демократична България.

“Цанко Церковски всеотдайно и безкористно служи на своя народ. Той става министър, но не, за да прави кариера, не за да трупа богатство, а за да се посвети на най-българската кауза – да помогне на своя изстрадал народ”, заяви доц. Людмила Лозанова от националното ръководство на партията. Тя представи приветствието на председателя на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева към събора.

“Длъжни сме да се противопоставим на всички опити за подмяна на историята на земеделското движение в България. Трябва да  опазим от посегателства Земеделския съюз, който ни завещаха нашите апостоли Цанко Церковски, Александър Стамболийски, д-р Г.М. Димитров, Никола Петков и хилядите им последователи, които посветиха живота си на земеделската кауза.

Живеем в трудно и динамично време. На 26 март се проведоха предсрочни парламентарни избори, които оставиха извън Народното събрание традиционната десница, от която е част и ПП Обединени земеделци.

Нашата позиция винаги е била, че център-дясното политическо пространство трябва да намери пътя за консолидация и така да даде разумна алтернатива на избирателите. И ние, Обединени земеделци, ще продължим да работим за това. Защото консолидацията в демократичното пространство няма алтернатива.

Нека да превърнем България в държава с бъдеще! Бъдеще, в което няма обезлюдени райони, бедност, несигурност и дългосрочна миграция сред младите хора, а държава с работеща икономика, стабилна средна класа, високи доходи и добри перспективи за всеки български гражданин”, се казва още в приветствието на председателя на Обединени земеделци Петя Ставрева.

Делото на Цанко Церковски е непреходно. Обществено-политическият му път и неговото творчество ще служат за пример и на нашите потомци, заяви в емоционално слово Живка Танчева – председател на организацията на Обединени земеделци в Бяла черква.   Тя изтъкна заслугите на Цанко Церковски и Райко Даскалов като министри в правителството на Александър Стамболийски за развитието на България и утвърждаването й като стабилна държава.

Възпоменателното събитие завърши с изпълнение на стихове на Цанко Церковски. След това пред белокаменния паметник на Цанко Церковски  гостите, земеделците и признателните белочерковци положиха цветя в знак на почит и преклонение към земеделския апостол и будител.

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Обединени земеделци ще отбележат 91 години от смъртта на Цанко Церковски

  На 1 май от 11:30 ч. в местността “Славееви гори” в Бяла Черква ще се проведе Национален земеделски събор...

Close