Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Петя Ставрева заряза ритуално лозята край Радилово

Radilovo_1

14 февруари 2017 г., Радилово, община Пещера

Денят на Трифон Зарезан ни събира отново тук, в Радилово, пренесло през своята хилядолетна история любовта на хората към земята и нейните безценни плодове, сред които е и ароматното грозде на този богат български край. С тези думи председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева приветства винарите и лозарите за празника.

Тя и зам.-председателят на партията инж. Емил Йончев, заедно с кмета на родопското село – земеделецът Благой Харизанов и представители на общинските организации на Обединени земеделци от област Пазарджик зарязаха на 14 февруари ритуално лозята в масивите край Радилово.

Събитието уважиха също кметът на община Пещера Николай Зайчев и общински съветници.                                                                                            Благой Харизанов и Николай Зайчев поздравиха жителите и гостите на Радилово с празника и пожелаха здраве, берекет и пълни бъчви с лудо вино.

Председателят на Обединени земеделци подчерта, че България има добри традиции в производството на хубаво грозде и качествени вина и е време те да достигнат до повече пазари по света.

Тя посочи, че през първите десет месеца на 2016 г. страната ни е изнесла общо е 22.583 млн. литра вино на стойност 46.170 млн. лева. От тях за потребителите в Европейския съюз са изнесени 20.011 млн. литра, за трети страни износът е 2.572 млн. литра вино.

Radilovo_2

Лозарството е един от важните отрасли за Радилово. От средата на миналия век селото има 2 500 декара лозя. Производството на грозде е традиционен поминък за много от стопаните тук и в община Пещера, известна със своите отлични вина.

Ритуалното зарязване на лозята днес е почит към вашия труд и очакване за една много добра реколта през есента, каза Петя Ставрева и честити празника на лозарите и винарите.

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Чеслав Сикиерски идва у нас по покана на Петя Ставрева

Председателят на Комисията по земеделие и селски райони на Европейския парламент Чеслав Сикиерски ще се срещне с български земеделски производители,...

Close