Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Петя Ставрева: Д-р Г. М. Димитров посвети живота си на България и на Земеделския съюз

Партиите в център-дясно трябва да станат успешен отбор, казва лидерът на Обединени земеделци

29-11-16-1

 „Мястото на България в НАТО и Европейския съюз е запазено символично от  д-р Г. М. Димитров далеч преди официалното членство на страната ни в общността. Убеден републиканец, демократ и земеделски водач, този велик българин посвети живота си на България и на Земеделския съюз.”

Това заяви председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева на панихида, отслужена на 29 ноември 2016 г. в столичния храм „Св. Седмочисленици”, по повод 44 години от кончината на д-р Г. М. Димитров.

На възпоменателното събитие присъстваха членовете на националното ръководство на Обединени земеделци Красимир Вълев и Симеон Стоилков, земеделци от организациите в София, председателите на БСДП и РДП Йордан Нихризов и Захари Петров,  Борислав Алексиев  от ръководството на ПП „Никола Петков“ и  д-р Тихомир Пейчев от националното ръководство на НПСД, симпатизанти и граждани.

В своето слово Ставрева припомни основни моменти от живота на далновидния политик, който видя България като пълноправен член на европейската общност.

Д-р Г. М. Димитров организира през 1951 г. българската рота в НАТО, която съществува до 1964 г. А през 1954 г. един от инициаторите и става лидер на Съюза на поробените европейски народи. По този начин България дава своя принос в борбата срещу тоталитарния терор и режими в Източна Европа. Борба, която Доктора води и в защита на демокрацията и свободата на поробените от комунистическите режими народи.

Своеобразен символ на борбата му в емиграция са Българският национален комитет /БНК/,  основан от него през април 1941 г., и радиостанция  “Свободна и независима България”.

Д-р Г. М. Димитров е един от първите, който подкрепя създаването на Европейския съюз. На едно от първите заседания на Съвета на Европа по настояване на българския земеделски водач се гласува резолюция да бъдат оставени празни столове за бъдещите депутати от поробените от комунистите страни от Източна Европа, когато те бъдат освободени, каза Петя Ставрева.

Надеждите на д-р Г. М. Димитров се сбъднаха. България е член на Европейския съюз и на НАТО. Страната тръгна по нов път на развитие. Докъде стигнахме обаче 25 години от началото на така наречения преход,  през който се преплитат  новите хоризонти, сенките от миналото, очакванията, надеждите, разочарованията, каза още Петя Ставрева.

В контекста на евентуални предсрочни парламентарни  избори  лидерът на Обединени земеделци подчерта, че партиите от демократичното пространство не трябва да позволяваме страната да потъне в блатото на популизма и да се отклони от европейския път.

И тъй като съединението прави силата на мъдрите,  днес е време за консолидация, за обединение на силите в център-дясното пространство около приоритети и успешни решения за ускорено развитие на България. Време е да създадем един успешен отбор!, завърши словото си Ставрева.

29-11-16-2

След панихидата земеделците и гостите поднесоха венци и цветя пред паметника на д-р Г. М. Димитров, който се намира в градинката пред храма.

 

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Обединени земеделци ще почетат паметта на д-р Г. М. Димитров

На 29 ноември се навършват 44 години от кончината на земеделския лидер и демократ На 29 ноември 2016 г. се...

Close