Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Обединени земеделци ще почетат паметта на д-р Г. М. Димитров

На 29 ноември се навършват 44 години от кончината

на земеделския лидер и демократ

g-m-dimitrov

На 29 ноември 2016 г. се навършват 44 години от кончината на земеделския лидер и далновиден политик д-р Г. М. Димитров.

Панихида в негова памет ще бъде отслужена на 29 ноември 2016 г., вторник, от 17.30 часа в столичния храм „Св. Седмочисленици”. На нея ще присъстват председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева, членове на националното ръководство на партията, земеделци, симпатизанти и граждани.

Своята над 40-годишна политическа дейност у нас и зад граница д-р Г. М. Димитров посвещава на каузата на Земеделското движение, на свободата и демокрацията в България.

Негова е политическата инициатива за създаването българската РОТА 4093 в НАТО през 1951 г. Няколко години по-късно, като представител на Обществото на поробените народи, той символично запазва и стола на България в Европейския съюз, където днес страната ни е пълноправен член.

Д-р. Г. М. Димитров се бори за „независимостта, правата и свободите на българския народ” и когато протестира срещу нахлуването на германските войски в България, и когато в страната започва комунистическото безвремие. Въпреки задочните смъртни присъди при монархията и при комунистическата диктатура, Доктора не спира своята опозиционна дейност.

Своеобразен символ на борбата му в емиграция, която големият българин не спира да води до края на своя живот, са Българският национален комитет /БНК/,  основан от него през април 1941 г., и радиостанция  “Свободна и независима България”.

БНК спира дейност за малко след края на Втората световна война, когато д-р Г. М. Димитров се връща от емиграция. След установяването му във Вашингтон през 1946 година дейността на БНК отново е подновена.

Той прави всички това в името на общата кауза – свалянето на комунистическия режим в България. Така се поставя началото на задграничното ръководство на Земеделския съюз, начело на което е д-р Г. М. Димитров.

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Преди промяната на избирателната система е необходим широк обществен дебат

Експерименти с изборното законодателство на принципа „проба-грешка” са много опасни. Обединени земеделци се включи активно в разяснителната кампания за националния...

Close