Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Преди промяната на избирателната система е необходим широк обществен дебат

glasuvane

Експерименти с изборното законодателство на принципа „проба-грешка” са много опасни.

Обединени земеделци се включи активно в разяснителната кампания за националния референдум и призова българските граждани да направят информиран избор във връзка предлаганите кардинална промяна в изборното законодателство.

Ние винаги сме настоявали промените в изборния кодекс да бъдат с дългосрочна перспектива, а не с оглед на настоящата политическа конюнктура. Вместо експерименти с изборното законодателство на принципа „проба-грешка” от Обединени земеделци призоваваме за широк обществен дебат, в който да се чуят гледните точки на всички – институциите, политическите партии, гражданските организации и експертите.

Свидетели сме на натиск за коренна промяна на изборното законодателство с въвеждане на чиста мажоритарна система в два тура, без да се отчитат последиците за политическото представителство.

От Обединени земеделци многократно сме заявявали, че изборът на народните представители по мажоритарната система ще увеличи корпоративния и контролиран вот. Ние предлагаме да се засили мажоритарният елемент в пропорционалната избирателна система.

Мажоритарният принцип нерядко може да доведе до отрицателни ефекти при народ, който е социално разединен и неединен по основни въпроси на политическия живот. При него големи малцинства биха останали непредставени.

За нас е важно, когато се предлага преминаване от пропорционална към мажоритарна избирателна система, да бъдат отчетени българските реалности.                                                                                                 

Мотивацията за промяна трябва да бъде подобряване на представителството, а не обслужването на интереса на отделни личности или партии.

При въвеждане на чиста мажоритарна система много общности – и малки, и големи, ще останат непредставени, а един от водещите принципи на демокрацията е да се зачита не само ролята на мнозинството, но и на малцинството.

Етническият елемент може да създаде фалшив регионализъм.

Мажоритарната система крие нова опасност от манипулиране на изборния резултат – чрез районирането, което е ключово за излъчването на депутати и носи риск за увеличаване на непредставените.

На практика недоброто райониране може да дискредитира мажоритарната избирателна система като ощети политическото представителство на гражданите.

ПП Обединени земеделци

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Анастасия Мозер, почетен председател на ПП Обединени земеделци: Гласувайте за демократичното бъдеще на България!

Скъпи земеделци и сънародници, Българският народ е изправен отново пред много важен избор – искаме ли да повторим сценария от...

Close