Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Обединени земеделци се поклониха пред Никола Петков

На 23 септември 2016 г. се навършват 69 години от убийството му

nikola-petkov_2

“В навечерието на Деня на независимостта на България се покланяме пред саможертвата на Никола Петков. Изключителна личност – човек с висок морал, борбеност и способност да се жертва безрезервно за каузата, в която вярва, той с живота си защити свободата и независимостта на България. Тежкият репресивен апарат на комунистическия режим не успя да пречупи. Той остави дълбока следа в историята ни и хиляди последователи.”

Това заяви председателят на партия Обединени земеделци Петя Ставрева пред земеделци, симпатизанти и граждани след панихидата в храма “Св. Седмочисленици” в София, отслужена по повод 69 години от убийството на земеделския лидер и водач на обединената опозиция в VІ Велико народно събрание. Възпоменателното събитие бе организирано от ПП Обединени земеделци и ПП “Никола Петков”.

„Никола Петков ни показва, че в политиката трябва да умеем да влагаме сърце и да се борим неуморно за каузата, в която вярваме. Само тогава можем да убедим хората в правотата на делото си и те да ни последват. Неговото обесване и репресиите на тоталитарната власт се оказват неспособни да заличат спомена и вдъхновението, което носи личността му“, каза още Ставрева.

В словото си Ставрева припомни как е бил убит земеделският лидер. Той  е арестуван още в сградата на Народното събрание и след бърз и режисиран съдебен процес е осъден на смърт чрез обесване. Смъртната присъда е изпълнена на 23 септември 1947 г., въпреки протестите на западната общественост.

nikola-petkov_3

В името на святата памет на Никола Петков трябва да продължим по пътя на демокрацията и да отстояваме свободна и независима България, каза още Петя Ставрева.

На възпоменателното събитие присъстваха земеделци от София и страната, лидери на партии от демократичното пространство, членове на националното ръководство на партията, граждани.

nikola-petkov_1

След панихидата Обединените земеделци поднесоха венци и цветя пред паметника на Никола Петков в градинката до храм „Св. Седмочисленици“.

 

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Обединени земеделци и ПП “Никола Петков” ще отбележат 69 години от убийството на Никола Д. Петков

На 21 септември – сряда,  от 17:30 часа в храм „Свети Седмочисленици” в София, ПП Обединени земеделци и ПП „Никола...

Close