Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Обединени земеделци и ПП “Никола Петков” ще отбележат 69 години от убийството на Никола Д. Петков

nikola-petkov

На 21 септември – сряда,  от 17:30 часа в храм „Свети Седмочисленици” в София, ПП Обединени земеделци и ПП „Никола Петков” ще отбележат 69 години от убийството на Никола Петков.

По този повод ще бъде отслужена панихида в памет на земеделския лидер, политик и държавник, станал жертва на тоталитарния терор.

На 23 септември тази година се навършват 69 години от обесването на пламенния радетел за свободна, независима и демократична България Никола Д. Петков – водач на обединената опозиция в VI Велико народно събрание.

На панихидата ще присъстват председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева и членове на националното ръководство на съюза, земеделци, симпатизанти и граждани.

След това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на земеделския лидер, който се намира в градинката пред храма.

Борбата на Никола Петков за запазване на парламентарната демокрация е обявена от комунистите за контрареволюционна дейност. На 5 юни 1947 г. е снет депутатският му имунитет и още в сградата на Народното събрание той е арестуван. Освен това са касирани 23 депутати от опозицията, с което на практика представителството на опозицията в законодателната власт е разгромено.

На 5 август 1947 година започва режисиран съдебен процес с измислени обвинения срещу него и на 16 август същата година е осъден на смърт чрез обесване по обвинение в шпионаж. С неговото убийство се слага край на опита за демократично развитие на страната и започва мрачното 45-годишно безвремие.

 

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Улица в столичния район „Изгрев” носи името на Мара Рачова

Инициативата е на ПП Обединени земеделци по повод 70-годишнината от зверското й убийство от червения режим Улица в столичния район...

Close