Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Обединени земеделци предлагат мерки срещу обезлюдяването на селските райони

IMG_1499

Обединени земеделци,  БСДП и РДП   призовават за консолидация в център-дясно за президентските избори

“Развитието на селските райони е една от основните политики на Европейския съюз (ЕС). България има силно изразено небалансирано развитие на регионите. Обезлюдяването на малките населени места у нас продължава с високи темпове.                                                                                                     За последните 8 години у нас са усвоени 6 милиарда лева по Програмата за развитие на селата и селските райони (ПРСР). Въпросът е какъв е дългосрочният ефект от тях и къде отидоха парите.” Това заяви председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева на съвместна   пресконференция с лидерите на БСДП – Йордан Нихризов и на РДП – Захари Петров, както и Снежана Сутулова от Експертния съвет на земеделската организация.

Ставрева направи анализ на положението в селските райони и предложи мерки за подобряването му.                                             Лошото състояние на инфраструктурата в селските райони, ниското заплащане, липсата на социални и икономически услуги, несигурността и повишената битова престъпност са основни проблеми на селата у нас.

Едва 25 % от парите по ПРСР в периода 2007-2013 г. са влезли реално в българските села. Това означава, че една от най-важните мисии на Програмата, а именно да създаде условия за алтернативен поминък и заетост, в най-малките населени места не се изпълнява успешно, посочи Ставрева. Тя цитира статистически данни, според които разликата между заетостта в градовете и селата е драстична – под 50 % в селата и около 70 на сто в градовете.

От Обединени земеделци предлагат мерки за създаване на заетост в най-малките населени места и ограничаване на обезлюдяването им.

Сред тях са стартиране на регионални програми, намаляване на бюрокрацията и опростяване на процедурите за кандидатстване, децентрализация на управлението на проектите по ПРСР, насърчаването на кооперирането на дребните производители и осигуряване на ресурс чрез гаранционни фондове.

 За нас е много важно най-малките населени места – българските села, да могат да реализират успешни проекти без да се налага да прескачат тежки бюрократични процедури и да имат нужда от одобрението на общинския център, каза Петя Ставрева.

От партията настояват за следващия програмен период при договарянето на бъдещите политики на ЕС за развитие на селските райони, България да предложи критерии, които да позволят реална децентрализация.

Обединени земеделци апелират и за държавна подкрепа за реализацията на българска земеделска продукция както на вътрешните, така и на външните пазари и стимулиране на кооперирането на производителите, защото обединяването е практика, доказала ефективността си в цяла Европа.

Петя Ставрева коментира и необходимостта от реформи в обединена Европа след референдума във Великобритания. Според нея е време европейските лидери и институции да вземат мъдри решения за бъдещето на Общността в посока по-малко бюрокрация и повече сигурност, обща политика за миграцията и завършване на икономическия и паричен съюз.

На брифинга Обединени земеделци, БСДП и РДП очертаха профила на кандидат-президент на консолидираната десница.

Той трябва да бъде демократ, да уважава институциите, да бъде искрен привърженик на избраната от България евроатлантическа ориентация, да бъде истински патриот и да уважава традиционните за страната ни християнски ценности и морал.

Обединените земеделци, БСДП и РДП анонсираха предстояща дискусия, посветена на възможностите за обединение около обща кандидат-президентска двойка на партиите от демократичното пространство. Форумът ще се състои на 12 юли 2016 г. в София.

 

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА ОБЕДИНЕНИ ЗЕМЕДЕЛЦИ, БСДП И РДП

Лидерите на Обединени земеделци - Петя Ставрева, на БСПД - Йордан Нихризов и на РДП - Захари Петров ще дадат...

Close