Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Анастасия Димитрова-Мозер: Работете за успеха на Обединени земеделци!

Ан. Мозер -1

В България нямаме пазарна икономика, а пазарна политика, казва почетният председател на съюза

– Здравейте, г-жо Мозер, отново сте в България. Какво е впечатлението Ви, има ли промяна към по-добро?
– Промяна към по-добро не виждам. Напротив, има политическа разруха, от която се надявам да излезе нещо по-добро, защото понякога трябва да стигнеш до дъното, за да започнеш да изграждаш нещо ново.
В България все още няма истинска пазарна икономика, но има пазарна политика. Виждаме, че тези, които се занимават с политика, правят повече бизнес, вместо да работят за благосъстоянието на страната. В резултат на това икономическото положение не е добро. Все още сме най-бедната държава в Европа, а България има възможности, които явно не са оползотворени.
– Стигнали ли сме дъното?
– Не съм сигурна. Но хората се примиряват, все още не са надигнали глас, а трябва.
– А виждате ли политически промени, какво е мнението ви за втория управленски мандат на ГЕРБ?
– ГЕРБ сигурно ще има пълен мандат. Но нещата не са лесни нито в Европа, нито в света. Затова, който ще прави политика през следващите години, трябва много да внимава и да се съобразява с проблемите, които съществуват. Но те ще изпълнят мандата си, защото останалите не са нещо, което може да бъде препоръчано. За жалост демократичната общност е доста слаба, разпокъсана, имат противоречия по между си. А така добра политика не може да се прави. Навремето бяха препоръчали един кандидат за президент, но той каза, че не може да приеме, защото няма политическа основа, на която да се облегне.
Сега предстоят президентски избори, които са много важни. България има сега един добър, почтен президент. За жалост някой направи интригата, за да не се кандидатира той за втори мандат. Ще видим какви ще са кандидатурите.
– Казахте, че демократичната общност е слаба. А как оценявате ставащото в Реформаторския блок?
– Тъжно, много тъжно е ставащото в Реформаторския блок, където са като “орел, рак и щука”. И там често пъти хората работят за себе си, а не за България и това не може да доведе до добри резултати.
Пак ще повторя, че това е много тъжно, защото ние сме били в тази демократична общност. Направеното беше съществено, но сега се движат по наклонената плоскост и ще видим докъде ще стигнат. Освен това са арогантни, несговорчиви, а това не е добро за политиката.
– Защо се получава така? Партиите в център-десно като че ли никога не могат да се разберат.
– Да, не могат, защото там има хора, които си слагат табела, че са център-десно и уж са демократи, а не действат като истински демократи. Човек винаги трябва да търси подкрепа, да търси съмишлениците, да ги поощрява, да ги цени, за да постигнат заедно това, което е необходимо на страната и да се противопоставят на тази рекомунизация, която наблюдаваме. Между БСП и АБВ няма особена разлика, дори АБВ е по-лошо от БСП.
– Как ви изглежда ситуацията преди президентските избори?
– Разпокъсана. Не е ясно какъв човек искат да издигнат за президент, профилът му въобще не е ясен. Виждам, че ловят риба в мътна вода. И това, че ГЕРБ ще съобщи късно своят кандидат-президент, не е особено хубаво. Ако това е човек, който всички ще харесат, нямаше да се страхуват да му кажат името.
– Може да не са се разбрали.
– Може, но това не прави добро впечатление на хората. Винаги може да се намери извинение за едно лошо действие. Но е важно да има конструктивни действия в държавата, които не виждам. Хората живеят по-бедно, заплати и пенсии растат много бавно. Подигравка е това увеличение на пенсиите с 2-3 лева!
– А как оценявате мандата на президента Плевнелиев?
– С много добре впечатления съм от работата на президента Плевнелиев. Като държавен глава той не се страхуваше да заеме позиция и да каже това, което мисли. Речта му в Страсбург беше изключително смела, доблестна и затова получи такова одобрение в Европарламента. Малко политиците имат смелостта да кажат това, което мислят. Повечето са популисти, въртят и сучат…
– Какво е мнението ви за българската политика днес? Казахте, че почти сме до дъното, но все пак, има ли принципи и каузи?
– Не. Всичко е пазарлък и всеки е готов да каже цената на неговия глас. Това е много тъжно. В България е имало доблестни политици, които са работили за страната, жертвали са много, за да стане тя тази свободна и независима държава, каквато всички искаме. А не да е в ръцете на банди, като тези в Несебър. След като знаят за тези банди, за това, че се продават наркотици, което е против закона, защо не ги арестуват? Но явно някой под масата дава пари. Тази корупция ще компрометира демокрацията у нас. С корупция напред не може да се върви. Корупция има навсякъде, но в другите държави ги удрят през пръстите. А тук виновни има, наказани не.
– Г-жо Мозер, искам да ви върна към една друга вечна тема за земеделското движение и неговата консолидация. Има ли бъдеще или това мисия невъзможна?
– Не, защото всеки път, когато земеделската общност се консолидира, се намира някой, който се продава и я разцепва. Явно се страхуват от един истински силен земеделски съюз и затова постоянно го разделят на парчета. Разбира се, има и такива, които са склонни да се присламчат към управляващите, жертвайки принципите на земеделския съюз. Но, който е на власт, обича такива послушковци. А една политическа организация трябва да е част от управлението, за да може да продължи да участва в решенията, които се взимат в държавата. Виждате, че напоследък има безпринципност, комерсиалност, а те не водят към добро.
– Г-жо Мозер, вие тази година бяхте на Славовица. Какви чувства предизвика съборът във вас?
– На Славовица е винаги много вълнуващо. Радвам се, че там имаше много хора, повечето от които помня. А това значи, че те са останали верни на принципите на Стамболийски, не са търсили да се присламчат към министри и властващи. Ако Стамболийски беше вършил подобни неща, нямаше да е това име в историята ни и личност, с която не могат да се сравняват нашите съвременници.
– Предстои конгрес на Обединени земеделци. Какво ще кажете на земеделците в навечерието на форума?
– Да се борят са същността и целостта на земеделската идея и да не се поддават на провокации. Ние сме Обединени земеделци и ние трябва да приобщаваме земеделците към нас. Надявам се, че на този конгрес ще се вземат принципни решения за бъдещето на организацията. Аз съм оптимист и вярвам, че доброто винаги е по силно от злото и обединението по-силно от разединението. Навремето винаги казвах: Работете един за друг, а не един против друг. Но, за жалост, тук това трудно се прави, защото винаги се намират хора за продан.
– Голям проблем днес е мигрантската вълна, която прави ситуацията в Европа и света е различна. Има ли напрежение в САЩ?
– И там се обръща голямо внимание на тази тема. Въпросът за мигрантите е част от предизборната кампания за президент на САЩ. Но решението не трябва да се търси във временни мерки, а в разрешаването на проблема там, където той е възникнал. Хората от тези страни, които бягат, също имат право да живеят нормално и да не бъдат преследвани.

Интервю на Татяна Атанасова

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Петя Ставрева: Вотът във Великобритания е изпитание пред Европейския проект

Резултатът от вота във Великобритания е ясен сигнал, че Европейският съюз се нуждае от реформиране, а европейските граждани от по-силна...

Close