Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Анастасия Мозер: Изборното законодателство е в основата на демократичния процес

IMG_0848

Обединени земеделци и фондация «Конрад Аденауер» събраха политици, общественици и експерти на дискусия за изборните правила

“Изборите са основен процес в демократичната правова държава, при който народът сам упражнява държавната власт. И всеки глас трябва да има еднаква тежест при преброяването.” Това заяви Торстен Гайслер, ръководител на Бюрото фондация „Конрад Аденауер” в България,  на дискусия за „Промените в изборното законодателство – последици и предизвикателства”.

Във форума, организиран от фондацията и ПП Обединени земеделци, участваха представители на партии от демократичното пространство, институции, обществени организации и експерти.

По целия свят има пропуски в изборното законодателство, които понякога водят до нездрава политическа система, отбеляза Гайслер.

В Германия, според решение на Федералния съд от 2012 г., всички избиратели следва да се третират строго еднакво при  разпределението на мандатите и всеки подаден глас да има еднакво  влияние. Това налага и всички избирателни райони да са приблизително еднакви по големина. Той добави, че и в неговата страна изборното право е обект на постоянни дебати.

IMG_0863

“Изборното законодателство е основно за демократичния процес”, заяви от своя страна почетният председател на Обединени земеделци Анастасия Мозер. В държавата законите трябва да бъдат за всички и да бъдат такива, че да стимулират и мисленето, и демократичния вот, каза тя. Припомни също, че през годините е имало редица опити за прекрояване на избирателните райони в полза на едно или друго правителство, което не е добра приктика.

Правото на глас е много важно и никой не трябва да бъде лишаван от него, независимо къде живее, каза още Анастасия Мозер.

Тя благодари на Торсен Гайслер за присъствието му на форума и за традиционно доброто сътрудничество между Фондация Конрад Аденауер и Обединени земеделци.

От ПП Обединени земеделци винаги сме настоявали промените в изборния кодекс трябва да се правят в дългосрочен хоризонт, в интерес на българските граждани, а не с оглед на политическата конюнктура, каза председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева.

Тази дискусия е част от големия дебат за необходимите промени в изборното законодателство и за последиците от поредното прекрояване на изборния кодекс, заяви тя. По думите й в демократичните общества се мотивира и насърчава информираният, а не манипулирания избор на гражданите.

Разумното решение според нас е без да ограничаваме правата на българите зад граница да ограничим възможността за злоупотреби с тях, посочи Ставрева.

От партията настояват също да бъде ускорено въвеждането и на  електронното гласуване при провеждането на изборите и референдумите и това да стане колкото е възможно по-скоро като реален, а не само като експериментален вот.

Промените в изборното законодателство се възприемат от политическите партии като изцяло тяхна работа, без да се следват препоръките на международните и българските наблюдатели, коментира от своя страна проф. Антоний Гълъбов.

По думите му в момента  българското законодателство е “зазидано”.  Над 75 на сто от  приетите законодателни актове и в настоящия парламент са закони за изменение и допълнение (ЗИД) на даден закон. А това води до висока степен на неустойчивост на законодателната политика, смята политологът.

Проф. Гълъбов отбеляза, че предложенията на Патриотичния фронт за ограничаване на обхвата на гласуването в чужбина променят самия модел на отношение към българите зад граница.  Той е категоричен, че когато се правят промени в Изборния кодекс, приемането им не трябва да бъде оставено на волята на едно математическо мнозинство. Ако няма съгласие по тези промени, е по-добре те да не бъдат внасяни за разглеждане, смята експертът.

Той припомни, че Европейският парламент инициира дебат в общността за обща изборна практика, която трябва да бъде приета около 2017-2018 г. Това означава, че ще се наложат нови промени в изборното законодателство и в следващите две години няма да имаме устойчива рамка на изборния процес. А това ще бъде фактор за политическа нестабилност.

Предложенията за въвеждане на електронно гласуване и възможността за гласуване по пощата, за създаване на изборен район “Чужбина”,  както и необходимостта от компетентна и деполитизирана изборна администрация бяха дебатирани на форума. Обобщени, те ще бъдат внесени в ресорната комисия в парламента, каза председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева.

По отношение на задължителното гласуване бе застъпено мнението, че то може да има обратен ефект върху избирателите. Остава и въпросът за нарушаване на конституционните права на гражданите.

Участниците в дискусията дебатираха и възможностите за консолидация в демократичния политически спектър в контекста на предстоящите президентски избори.

“В хоризонта на президентския вот е време за консолидация на принципна основа и за загърбване на теснопартийния егоизъм. От Обединени  земеделци винаги сме работили за изграждане на мостове между партиите от демократичната общност, защото един от най-важните европейски уроци е, че съединението прави силата. Вместо да чертаем разделителни линии нека да насърчаваме диалога и партньорството в името на една голяма кауза –  успешният път на България като просперираща европейска държава”, заяви Петя Ставрева

Анастасия Мозер от своя страна заяви, че без диалог няма демокрация.

Застъпена бе тезата, че общественият дебат трябва се фокусира върху профила на бъдещия президент в контекста на евроатлантическото членство на България.

 

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Дискусия за промените в изборното законодателство

ПП Обединени земеделци и фондация “Конрад Аденауер – България” организират дискусия на тема: „Промените в изборното законодателство -  последици и...

Close