Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Петя Ставрева: Подкрепяме ветото на президента за Изборния кодекс

11.05.16_BTA_RDP_Obedineni zemedelci_BSDP_1

РДП, Обединени земеделци и БСДП призовават за консолидация на център-десните партии и обща кандидатура за държавен глава

11 май 2016 г., Пресклуб на БТА – София

“От Обединени земеделци подкрепяме ветото на президента върху част от промените в Изборния кодекс. Винаги сме настоявали промените в изборното законодателство да се правят в дългосрочен хоризонт, в интерес на българските граждани, а не с оглед на политическата конюнктура.” Това заяви в Пресклуба на БТА днес председателят на партията Петя Ставрева.

Ценностите на пряката демокрацията и принципите на правовата държава не трябва да бъдат нарушавани. И измененията в изборното законодателство трябва да създават условия за по-добра представителност на българските граждани в институциите, отбеляза тя.

Заедно с лидерите на Радикалдемократическата партия (РДП) Захари Петров и на БСДП Йордан Нихризов тя участва в съвместна пресконференция на трите партии по повод 110 години от създаването на РДП. В брифинга участваха и Симеон Стоилков – зам.-председател на Експертния съвет на Обединени земеделци, Емил Емилов – председател на клуб “Социалдемократи” и Димитър Попов от Националния съвет на РДП.

РДП, Обединени земеделци и БСДП отправиха призив за обединение на партиите от дясноцентристкия спектър около общи принципи и цели.

“Предстоящите президентски избори са чудесен повод за издигане на обща кандидатура за президент, представящ общото ни виждане за това кои са българските национални интереси във всички сфери на икономиката и обществения живот и как ще ги отстояваме”, се посочва в обръщението.

“Никоя идеология не може да претендира за монопол върху политическото пространство”, каза председателят на РДП Захари Петров. По думите му всеки, който е сметнал, че е над народа, е свършил зле. Затова, като се основаваме на демократичните ценности, ние призоваваме за открит диалог в демократичното пространство и обединяване около обща кандидатура за президент, заяви той.

През годините на прехода нашите партии показаха, че бъдещето на страната ни е в развитието на демократично гражданско общество. България трябва да върви по своя европейски път и да отстоява националните си интереси, заяви Йордан Нихризов. Той коментира и въпроса за намаляване на броя на народните представители. По думите му, ако това стане, “с 32 гласа ще могат да се приемат закони”, както при социализма, когато парламентът гласува бездушно законите, приети от комунистическото правителство.

Петя Ставрева от своя страна призова да бъде ускорено въвеждането и на електронното гласуване при провеждането на изборите и референдумите и това да стане колкото е възможно по-скоро като реален, а не само като експериментален вот.

Според нея отново трябва да се обмисли и възможността за създаване на изборен район „Чужбина”.

Разумното решение е – без да ограничаваме правата на българите зад граница, да ограничим възможностите за злоупотреби с тях, посочи Ставрева.

Заличаването от избирателните списъци не е стимул за негласуващите и нарушава конституционните права на гражданите, смятат от Обединени земеделци. Според тях от списъците трябва да бъдат изчистени „мъртвите души”, а не да бъдат заличавани реални избиратели.

От Обединени земеделци предлагат също квотите в ОИК и СИК за местните избори  да се определят и въз основа на представителството на политическите партии в общинските съвети.

От партията искат да бъде подложено на обществено обсъждане и въвеждането на единна национална листа за кандидатите за народни представители и един избирателен район за цялата страна както е при изборите за Европейски парламент.

Демокрацията изисква промените в законодателството да осигуряват повече прозрачност, по-добра представителност и засилване на мажоритарния елемент, е позицията на Обединени земеделци.

 

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Пресконференция на РДП, Обединени земеделци и БСДП

Председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева ще участва в пресконференция на 11 май 2016 г., сряда, от 11:00 часа...

Close