Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

ПП Обединени земеделци ще се регистрират самостоятелно за местните избори

От партията ще почетат Стамболийски на 14 юни на Янини грамади

PP OZ_Pazardjil_12.06.15

ПП Обединени земеделци организира на 14 юни 2015 г. в местността Янини грамади, село Славовица, Национален възпоменателен земеделски събор в памет на земеделския водач, политик и държавник Александър Стамболийски – зверски убит на тази дата преди 92 години.

Това съобщиха на пресконференция в Пазарджик на 12 юни  председателят на партията Петя Ставрева и зам.-председателят инж. Емил Йончев, който е и председател на областната структура. В брифинга участва и адвокат Снежана Сутулова – член на Експертния съвет на Обединени земеделци.

“Александър Стамболийски беше блестящ политик. По време на своето управление той спечели обичта на българския народ и затова не можеше да бъде свален по друг начин, освен с преврат”, каза инж. Емил Йончев. Той подчерта също, че земеделският лидер и държавник  никога не е бил против частната собственост, отстоявал е решаването на всички обществени проблеми по мирен, парламентарен път, а не с революции.

Йончев припомни, че Стамболийски оставя отворена глава в Ньойския договор за излаз на страната ни на Бяло море, което е изконно право на българския народ. Години по-късно обаче, през 1928-ма, този шанс на България  е проигран от дипломати от кариерата.             Благодарение на изключителната дипломация и личния си авторитет Стамболийски успява да намали дълга, наложен по Ньойския договор от 2 млрд. и 250 млн. златни франка на 550 млн., добави той. Българският лев при неговото управление има златно покритие.

Начело на държавното управление земеделският водач провежда редица ключови реформи и извежда страната от втората национална катастрофа. Земеделският министър-председател оземлява над 1 милион българи бежанци от Беломорска Тракия и други малоимотни и безимотни селяни. Най-силният момент във вътрешнополитически план при управлението му е аграрната реформа, подчерта Йончев.

Далновидната международна политика му носи признание зад граница и закономерно в края на ХХ век група американски историци посочват Стамболийски за политик на столетието. Всичко това трябва да се помни от поколенията,  а не той и дейността на неговото правителство да бъдат представяни тенденциозно и едностранчиво, заяви зам.-председателят на Обединени земеделци.

“За съжаление в България години наред върви процес за подмяна на историческото минало. ПП Обединени земеделци, като организация, в която членуват много хора, които през годините са пострадали от тоталитарната система, категорично се противопоставяме на манипулативното премълчаване на фактите за издевателствата на комунистическата система”, каза от своя страна Петя Ставрева.

От партията са категорични, че истината, за репресиите по време на комунистическата диктатура трябва да влезе в учебниците по история. Само така младото поколение у нас ще придобие имунитет срещу грубото погазване на правата и свободите на българските граждани, които са ставали по време на червения режим у нас.

Хората, които дойдоха на националното поклонение   в Белене тази година, се обединиха около това историческата памет да не бъде подменяна, защото народ, които не познава миналото си, повтаря грешките, коментира Ставрева.

Обединени земеделци ще се регистрира в ЦИК за самостоятелно участие в предстоящите местни избори, като организациите по места ще могат сами да решават дали да издигат самостоятелни кандидати за кметове или да участват в коалиции. Такива са възможни с партии в център-дясно като ГЕРБ, Реформаторския блок и други демократични формации, каза Петя Ставрева.

Обединени земеделци подкрепят инициативата на президента Росен Плевнелиев за провеждането на референдум за задължителното гласуване на 25 октомври. Допитването до суверена е стъпка в правилната посока, каза от своя страна Снежана Сутулова и припомни, че още през 2013 г. партията настояваше за референдум за задължителното гласуване.

Купеният, корпоративният вот манипулира резултатите на изборите. Със задължителното гласуване тяхната тежест ще бъде намалена значително, смятат от партията.

На пресконференцията Петя Ставрева очерта основни проблеми в областта на земеделието по отношение на работа с европейските фондове. Тя посочи  необходимостта от намаляване на съществуващата бюрокрация, която и към момента е сериозна спънка в усвояването на евросредствата. Друго сериозно предизвикателство е насърчаването на кооперирането на фермерите и създаване на работещи организации на производителите.  Целта е чрез земеделските кооперативи да бъде затворен цикълът на производството  и реализацията на продукцията. Така производителите няма да попадат в лапите на прекупвачите, посочи Ставрева.

Според нея държавата трябва да участва активно в политиката за реализация на земеделската продукция. Аграрното ведомство има   потенциал  и възможности за конкретни стъпки в тази посока, смята тя.

Петя Ставрева алармира също, че големи търговски вериги са формирали сериозни задължения към български производители, което сериозно затруднява тяхната работа. Във връзка с това адвокат Сутулова коментира, че търговските вериги се възползват от тромавата съдебна система и съзнателно бавят плащания към производителите.

От ПП Обединени земеделци са подготвили проект на закон за опазване на земеделската продукция.

 

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Петя Ставрева: Време е за обективен прочит на миналото, защото мракът ражда задкулисие!

„Остров Персин, който с право наричат “Българския гулаг”,  е символ на смелия човешки дух, разпнат в името на свободата! Земята...

Close