Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Петя Ставрева: Време е за обективен прочит на миналото, защото мракът ражда задкулисие!

„Остров Персин, който с право наричат “Българския гулаг”,  е символ на смелия човешки дух, разпнат в името на свободата! Земята под краката ни е свещена, защото е напоена с кръвта на нашите предци, които имаха смелостта да се опълчат на зловещия режим на комунистическата система.

PStavreva_Belene1

Тук е бил и моят дядо земеделецът Иван Янакиев, тук са били хиляди последователи на земеделските апостоли Александър Стамболийски, Никола Петков, д-р Г. М. Димитров, това място е белязало съдбите на хиляди българи.“ Това заяви на 30 май 2015 г. председателят на Обединени земеделци пред присъстващите на Националното поклонение и възпоменание на жертвите на тоталитаризма под надслов „Мост между поколенията”.

 

На Черешова задушница на остров Персин – Втори обект на лагера в Белене, се събраха  хора от цялата страна, бивши концлагеристи и техни наследници. На възпоменателното събитие присътваха председателят на парламента Цецка Цачева, членове на правителството, народни представители и общественици.

 

Създаването на парк-мемориал за жертвите на тоталитаризма, преминали през ада на лагера в Белене, ще покаже на българското общество и най-вече на младите хора истинското лице на комунистическата система. От Обединени земеделци приветстваме тази инициатива, която ще помогне за обективния прочит на миналото,  възпрепятстван умишлено дълги години, каза Ставрева.

Obedineni zemedelci pred konclagera v Belene (1)

Лидерът на Обединени земеделци заяви, че позорните факти от времето на социализма трабва да имат обективен прочит и белите петна в българската история да бъдат изтрити.  Затова истината за минало на тоталитарната държава трябва да бъде част от учебниците по история и от музейните експозиции.

Петя Ставрева призова хората да казват на висок глас истината за репресиите срещу земеделците, срещу демократите, срещу инакомислещите политици и интелектуалци, за гоненията срещу църквата.

 

Само така ще спрем подмяната на истината за режима, която продължава и днес. А тази истина е необходима на нашето обществото, за да придобие то имунитет срещу тоталитарната държава и да не позволяваме това да се случва отново!

Време е черните страници на комунистическите репресии да бъдат прочетени докрай от обществото, защото мракът ражда задкулисие, завърши словото си Петя Ставрева.

 

На националното поклонението деца и младежи от Белене представиха пиесата „Мост между поколенията“.  На гоститите бе представена и фотоизложба, проследяваща историята на концлагера в Белене и съдбата на някои от концлагеристите, прекарали години от живота си на острова.

venec_Belene (1)

В памет на загиналите бе отслужена панихида. След това стотиците граждани от цялата страна поднесоха пред паметната плоча венци и цветя.

 

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
На 14 юни заедно на Славовица!

Традиционният национален възпоменателен събор – поклонение, по повод 92 години от гибелта на земеделския лидер Александър Стамболийски, ще се проведе...

Close