Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Без давност за престъпленията при комунизма

Методи Андреев внесе законопроект за промени в Наказателния кодекс

5_5P_1

Да отпадане давността на престъпления, извършени по време на комунистическия режим, предлагат ГЕРБ и Реформаторският блок. Това съобщи на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ и бивш шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев.
Той поясни, че законопроектът предвижда промени в Наказателния кодекс, предложени още в 41-ото и 42-ото Народно събрание. Във философията на закона е заложено съвременно разглеждане на казуса на давността.
Предложили сме интересни текстове, които касаят най-тежките престъпления, каза Андреев.

Депутатът припомни законът-декларация, приет преди 15 години, който обявява комунистическия режим за престъпление и посочи, че се създава член, който отпраща към този закон.
“Предложението ни казва, че тежки престъпления против правата на човека, извършени в периода от 9 септември 1944 година до 10 ноември, 1989 г., извършени от комунистически дейци нямат давност. Не трябва да има давност за престъпленията на комунизма, както няма за фашизма”, заяви Методи Андреев. По думите му това е закъсняла справедливост с морално звучене.
Вносителите предлагат отпадане на давността за тероризма, търговията с оръжие, укриване на информацията за околната среда, за унищожаване на документите на ДС, разпространението на дрога и склоняването на друг човек към употреба на наркотици.

Не бива да има давност срещу престъпления, извършени на база на радикална религия, подчерта Методи Андреев. Според него този текст ще предизвика дебати.
Комплексно се мъчим да разгледаме проблема на давността, обясни депутатът от ГЕРБ.

Даваме шанс на всички български народни представители да защитят интересите на своите избиратели, изтъкна Методи Андрев. Той е категоричен, че трябва да се осъди комунизма. Депутатът иска подкрепа от БСП, която по думите му така ще защити своята социалдемократичност. Надява се също и на подкрепата на ДПС.
Този закон не фаворизира едни престъпления пред други, подчерта Андреев.
Депутатите от ГЕРБ, вносители на законопроекта, са Методи Андреев, Цвета Караянчева, Джема Грозданова, Димитър Главчев, Георг Георгиев и Алтимир Адамов.
От Реформаторския блок вносители са народните представители Петър Славов, Вили Лилков, Борис Станимиров, Найден Зеленогорски, Никола Хаджийски и Корман Исмаилов.

В най-новата ни парламентарна история, както припомнят вносителите, този законопроект е предшестван от други два.
За първи път подобен проект беше внесен от депутата от СДС Лъчезар Тошев (парламентарна група на Синята коалиция) през ноември 2010 г. в 41-то Народно събрание (2009-2013). Тогава обаче идеята да отпадне давността за престъпления по времето на комунистическия режим не беше приета. По-голямата част от депутатите на ГЕРБ гласуваха „въздържал се”, но имаше и такива, които го подкрепиха, сред които беше Цецка Цачева, председател на 41-то Народно събрание, но техните гласове не се оказаха достатъчни законопроектът да бъде приет.
В 42-то Народно събрание (2013-2014) подобен законопроект беше внесен от представители на “Движение 22 септември” (Евгений Михайлов) чрез депутати от ГЕРБ. Гласуването му беше поставено на дневен ред в края на парламента през лятото на 2014 г., но за приемането му освен гласовете на депутатите от ГЕРБ беше необходима подкрепата на ДПС, чиито народни представители обаче няколко пъти отсъстваха от пленарна зала при поставяне на въпроса.
Лъчезар Тошев, в качеството си на член на ПАСЕ, постави въпроса за отпадането на давността за престъпления по време на комунистическия режим и в асамблеята на Съвета на Европа през 2013 г. Тогава той се обърна с въпрос към президента на Германия Йоаким Гаук, който подкрепи идеята, а впоследствие няколко германски депутати подписаха внесеното от Тошев предложение този проблем да бъде разрешен на европейско ниво.

НЗЗ ХХI век

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Петя Ставрева: Необходими са реформи и съгласие по ключовите приоритети за България

Обединението на Земеделския съюз е процес, който изисква отговорност, почтеност и доверие, а не фалш, лицемерие и манипулации, казва лидерът...

Close