Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Петя Ставрева: Необходими са реформи и съгласие по ключовите приоритети за България
Обединението на Земеделския съюз е процес, който изисква отговорност, почтеност и доверие, а не фалш, лицемерие и манипулации, казва лидерът на съюза5_3P_1-petya

– Г-жо Ставрева, кабинетът “Борисов 2” е на малко повече от половин година. Как оценявате работата на правителството, което дойде след безпрецедентни протести? Постигнат ли е диалогът с обществото, за който хората настояваха?

– Кабинетът “Борисов 2” беше сглобен след тежки преговори с определени компромиси. Виждаме, че днес управляващите са в сложна симбиоза от политически партии, част от които са в център-ляво. Целта на този компромис беше да се намери една по-широка подкрепа от парламентарно представените партии, които да осигурят мнозинство в парламента. Ние подкрепяме усилията на кабинета да държи България на европейския път.
Правителството дойде на власт с обещания за реформи, за спешни мерки, които да повишат жизнения стандарт и да улеснят усвояването на европарите. Факт е, че започна активна работа по европейските програми и блокираните средства бяха освободени. Но старите грешки от предишния програмен период 2007-2013 г. налагат някои поуки. Начинът по който са разписани програмите и механизмите за тяхното управление и контрол на плащанията са ключови за успешното усвояване. Продължавам да смятам, че има прекалена бюрокрация, която е сериозно препятствие по пътя към европарите.
Като говорим за реформите в най-болезнените сфери – здравеопазването, социалните дейности, образованието, смятам, че е време да видим реформаторски подход и политическа воля за смели крачки сега, а не в бъдеще време. България има спешна нужда от реформи, от личности с реформаторско мислене, които не се притесняват да вземат смели решения и имат куража да стоят отговорно зад тях. В противен случай сме изправени пред опасността да продължаваме да се лутаме в търсене на посока на развитие на страната. Дългоочакваната съдебна реформа трябва да гарантира справедлив и прозрачен процес.
Кризата, която засегна целия свят, има своето лице и в България. Притеснява ме тенденцията все повече българи да напускат страната, много населени места „се топят”. Продължават тежките процеси на обедняване на големи региони поради липса на поминък и висока безработица. Проблемите са много и са се натрупали през годините, но отлагането на тяхното решаване има тежки последици. По отношение на политиката за развитие на селските райони, подкрепата за дребния и среден бизнес, насочването на повече инвестиции към малките населени места управляващите партии дадоха конкретни обещания, които очакваме на практика.
– Вие винаги сте казвали, че пътят за премахването на тези лоши тенденции е реализирането на регионални програми, съобразени със спецификата на конкретния регион.
– Продължавам да смятам, че предложението на Обединени земеделци да бъдат стартирани регионални програми, които да бъдат съобразени със спецификата на всяка област в страната е ключът към решаване на проблема. В предишния програмен период усвояването на парите бе концентрирано в големите градове, в общинските центрове. Средствата трудно стигат до дребните и средните производители, до малките населени места. България на регионите не е просто понятие, трябва да го изпълним със съдържание. Всички институции – и президента, и правителството, и парламента трябва да направят конкретни стъпки в посока на законодателни инициативи и промени, в реализирането на национална политика, която да обърне посоката на финансовия ресурс от центъра към така наречената „периферия”.
Осем години след присъединяването към ЕС продължаваме да бъдем най-бедната страна в общността и поради много грешки и пропуснати възможности през годините. За да се промени това, е необходима демонстрация на воля за реформи и съгласие по ключовите приоритети за България.
– Днес (б.р. – 20 май) стана ясно, че е постигнато съгласие за параметрите на пенсионната реформа.
– Да, с цената на компромиси. Факт е, че българската нация застарява. Не можем само да констатираме, че след 20-30 години няма да има достатъчно работещи, които да осигуряват средствата за пенсиите. Наложително е днес да бъдат намерени решения, които да създадат условия за ръст на заетостта, намаляване на безработицата и повишаване на раждаемостта у нас.
От посоката на пенсионната, здравната, образователната реформи можем да преценим доколко управлението има политическа воля за решаването на конкретни проблеми. Не е време за експерименти, които могат да сринат добрите намерения… Време е за дългосрочни решения.
Голямо предизвикателство пред управляващите също са продължаване на децентрализацията и въвеждането на електронното правителство. Няколко правителства поеха ангажименти в това отношение и не ги изпълниха. В същото време инвестициите в това направление са механизъм за борба с корупцията и реална възможност за ограничаване на всички практики, свързани с усвояване на пари под масата. Факт е, че корупция има не е само в България, но у нас тя има прекалено големи мащаби. Много хора се опитват да получат пост в управлението или в администрацията, мотивирани от възможността да си осигурят допълнителни средства чрез съществуващите корупционни практики. Това мислене ни обрича на бедност като държава и като общество. Докато голяма част от българите изнемогват, една група високопоставени чиновници трупат огромни ресурси. Докога?!
Затова отново ще кажа, че в този труден период начело на държавата трябва да има хора с държавническо мислене, личности, които са визионери, които чертаят пътя на България не до края на мандата, а за следващите 20, 30, 50 години.
От Обединени земеделци многократно сме поставяли въпроса пред партиите от демократичния спектър, че е необходима национална доктрина, една обща платформа, която да набележи основните приоритети за развитието на страната. И тя трябва да е надпартиен, стратегически документ, към който да се придържа всяко следващо управление.
– На парламентарните избори Обединени земеделци дадоха своята подкрепа за ГЕРБ. Как оценявате сътрудничеството между двете партии днес и има ли законодателни инициативи от Обединени земеделци?
– Ние подкрепихме ГЕРБ на изборите и за Европейски, и за национален парламент с желанието да има обединение на силите в център-дясно, а не да се разпиляват гласовете на избирателите, което би дало възможност да има отново управление на БСП и ДПС. Нашата подкрепа дойде с подписване на споразумение за политическа партньорство. В някои региони на страната структурите на двете партии работят много добре, в други комуникацията е по-трудна. Но смятам, че по важните въпроси, свързани с приоритетните задачи пред България, имаме сходни позиции.
Като говорим за законодателни инициативи, организацията ни е последователна в предложенията си за необходими промени в държавната политика по отношение на развитие на земеделието, на регионите, на опазване на природата и качеството на храните. Съвместно с представители на Експертния съвет проведохме среща с ръководството на Комисията по земеделие в парламента и предоставихме законопроект за опазване на земеделската продукция. В момента в НС има обсъждане на промени в закони, които касаят опазването на продукцията. Но се правят промени на парче, а нашата позиция е, че трябва да има изцяло нов закон, съобразен с реалните нужди на земеделските стопани. Опазването на продукцията е огромен проблем в много населени места. В същото време виждаме, че все по-малко дребни производители имат желание да се занимават със земеделско производство. Затова и един от спешните проблеми за решаване е този.
Като говоря за земеделие искам се спра и на друг проблем – продължава сривът в животновъдството. В нашата организация членуват животновъди и представители на животновъдни организации. Те имат нужда от нашата подкрепа в трудната битка за оцеляването им на фона на ниските изкупни цени на млякото и рехавите субсидии.
Провеждаме срещи с различни представители на институциите у нас. Предстои среща в Брюксел, на която с колеги от евроинституциите ще коментирам проблемите и ще потърся тяхната подкрепа за решаването им.
За съжаление, нуждите на животновъдите продължават да бъдат засенчвани от други по-гръмогласни представители на фермерското съсловие с по-силно лоби в агроминистерство.
От Обединени земеделци смятаме, че всички браншове в земеделието трябва да бъдат равнопоставени без да се приоритизират едни като се ощетяват други. Тук е и ролята на фермерските асоциации, които да бъдат активни и последователни в отстояването на интересите на производителите.
– Във връзка с това, Изпълнителният директор на Съюза “Произведено в България” Пламен Грозданов предупреди, че две от големите търговски вериги за храни, които наскоро се сляха, са спрели да плащат на своите доставчици.
– Този проблем съществува от години. Затова като земеделска организация настоявахме за две неща по отношение работата на търговските вериги у нас – минимум 50% от стоките там да бъдат от български земеделски производители, както и да има контрол, който да не позволява на веригите да злоупотребяват с плащанията към производителите. На практика в законодателството ни има редица механизми, които могат да се приложат срещу некоректни търговци. Друг е въпросът има ли воля за реален контрол и защита на интересите на родните производители. Задлъжняването на големите вериги е в ущърб на дребните стопани, които не могат да покрият разходите си. Необходима е спешната намеса на ресорните институции в държавата, защото има механизми подобни практики да не биват допускани.
– Наскоро Обединени земеделци подписаха споразумение за партньорство с гръцката земеделска партия. Какво предстои?
– Инициативата на ПП Обединени земеделци е да стартираме балканско аграрно сътрудничество. То е точно в този контекст – на защита на правата и интересите на всички, ангажирани със земеделско производство и преработката на земеделската продукция. Проблемите на българските производители са сходни с тези на гръцките фермери и на стопаните от другите държави от региона. Когато създадем общност, в която ще дискутираме проблемите и ще предлагаме съвместни решения за тях, ще можем да се преборим и за една по-адекватна и по-справедлива европейска политика по отношение на финансирането на земеделието на Балканите.
– Като стана дума за Балканите, миналата седмица в съседна Македония имаше национален протестен митинг, последваха сблъсъци. Смятате ли, че България е заплашена, въпреки твърденията но някои министри, че няма никаква опасност за нас?
– Когато в съседна държава има конфликт не трябва да подценяваме ситуацията. Това ще е грешен подход. В Македония се усещаше напрежение през последните месеци, но ескалирането на конфликта там има своите вътрешно- и външнополитически измерения. Общ наш интерес е на Балканите да няма напрежения, конфликти и да се намират мирни решения на всички проблеми. Активното участие на Европейските институции за туширане на страстите за мен е ключово в този момент. Рокадата на властта, която някои силно желаят да се случи под натиска на улицата и големите скандали, трябва да бъде с основна мотивация Македония да се развива в посока на демократизация, на подобряване на стандарта на живот и приобщаване към европейската общност. Ние, като държава, която първа призна Македония и с която имаме общи граници, смятам, че трябва много внимателно да следим процесите и да участваме в намирането на решения, а не да бъдем пасивни наблюдатели.
Г-жо Ставрева, предстоят местни избори. Как ще участва организацията в тях?
– На последния Управителен съвет съюзът взе решение, че ще се регистрира самостоятелно за участие в местните избори. Те са изключително важни, защото поставят акцент върху работата на местните организации. На заседанието на УС ние взехме решение, че ще дадем възможност на всяка общинска организация да предложи на националното ръководство за одобрение формата, в която ще участва на местните избори – самостоятелно или в коалиция.
Трябва да предложим почтени, можещи хора, които искат и могат да намират успешни решения и имат воля да намалят корупционните практики като изпълнят ангажиментите, поети пред избирателите. Ще предложим личности, които ще работят за просперитета и селата и градовете ни, а не за лично облагодетелстване. Това е много важно, защото през последните години много хора се самозабравиха в местната власт. Обръщам се към нашите общински структури да бъдат активни, да провеждат разговори с други партии от демократичната общност, за да намерят най-добрата форма на участие в местния вот.
Местните избори и подготовката за тях са основен приоритет пред Обединени земеделци. Трябва да изпълним със съдържание един от основните принципи на Земеделския съюз – свободата и народовластието, които са и голяма отговорност.
Колкото повече кметове и съветници от Обединени земеделци влязат в местната власт, толкова по-силно ще се чува гласът на нашата организация при решаването на проблемите на хората.
– А как ще коментирате информациите за натиск от страна на други земеделски партии към членове на Обединени земеделци?
– Отново в навечерието на избори темата за земеделското обединение се ползва за манипулации. Наши структури алармираха, че са подложени на натиск от представители на други земеделски формации с увещанието да влязат в техните структури, защото те били днес във властта.
Смятам, че нашата организация е показала своето принципно и коректно отношение към останалите земеделски формации и нито една партия не трябва да си позволява вмешателство в нашите вътрешни решения. А почтеният политически подход, когато говориш за консолидация, за обединение на силите, не е в задкулисно ровичкане и мишкуване в структурите на друга партия.
Припомням на съюзни членове, които са изкушени да работят за чужди интереси, че гласуваното им доверие ги задължава да поставят на първо място интересите на Обединени земеделци и след това личните!
Всичко друго е предателство не само спрямо ПП Обединени земеделци, но и спрямо принципите на земеделското движение, които не толерират измяната.
Когато създадохме Обединени земеделци като съюз на съидейници, поехме ангажимент пред основателите на земеделското движение, че няма да правим тежки компромиси в името на личното облагодетелстване и власт на всяка цена.
Аз продължавам да отстоявам тази позиция, както и хилядите съюзни членове, които през годините не се изкушиха да търгуват с нашата организация.
Ние винаги сме участвали в процеса на консолидация на земеделското движение, но никога не сме толерирали опитите за подмяна.
Категорично се противопоставяме на задкулисни сценарии, които целят да поставят земеделското движение под контрола на компрометирани кукловоди.
Обединението на Земеделския съюз е процес, който изисква отговорност, почтеност и доверие, а не фалш, лицемерие и манипулации.
Интервю на
Таня ЩЕРЕВА
Снимка
Елисавета РАДЕВА

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Земеделска почит за Цанко Церковски

Обединени земеделци отбелязаха 89 години от кончината на поета, политика и държавника Почитта пред делото на земеделския апостол, политик и...

Close