Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Петя Ставрева: Развитието на България на регионите изисква компетентна местна власт

Фондация „Конрад Аденауер“ и Обединени земеделци проведоха дискусия                                                    за местната власт в процеса на евроинтеграцията

 

„Eвропейските хоризонти пред местната власт са големи. Обединена Европа осигурява стратегическо финансиране за реална регионална политика чрез осигуряване на ресурс за различни проекти.“ Това заяви в Банкя председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева при откриването на дискусия на тема „Местната власт в процеса на евроинтеграция“.

 

Форумът, който се проведе на 7 и 8 февруари, се организира с подкрепата на Фондация „Конрад Аденауер“. В него участваха кметове и общински съветници на Обединени земеделци в страната, експерти и представители на регионалните структури на партията.

 

От Обединени земеделци винаги сме настоявали за развитие на България на регионите, подчерта Ставрева. А това означава децентрализация на работата с европейски пари, насочване на повече средства към малките населени места. И не на последно място стартиране на регионални програми, които могат да ограничат процеса на обезлюдяване на цели територии в страната. И тук ролята на европейските програми е ключова.

 

Всяка година у нас се закриват десетки села. В над 500 населени места живеят под 50 човека. Този процес може да бъде ограничен именно чрез политика, която стимулира развитието на регионите, изтъкна лидерът на Обединени земеделци. Инвестициите в инфраструктурата и в създаване на нови работни места са водещи в това отношение.

Именно затова ключово значение има какви хора влизат в местната власт. Това трябва да бъдат личности с мотивацията да променят и развиват населеното място в което живеят, а не да облагодетелстват тесен кръг около себе си, каза Петя Ставрева.

 

Борбата с демографската криза, която вече има параметрите на катастрофа, не е възможна без дългосрочна стратегия за адекватна регионална и аграрна политика. Защото в условията на криза земеделският сектор може да създаде нови работни места и да промени перспективата за развитие на регионите, смятат от Обединени земеделци.

 

Именно тук ролята на компетентната местна власт става все по-важна, посочи Ставрева. По думите й в някои общини има повече проекти, в друго по-малко, но всички работят с европейски ресурс. Средствата по оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) обаче се усвояват с променлив успех, на приливи и отливи, заради корупционни практики и тежка бюрокрация, каза още Петя Ставрева.

 

Тя акцентира върху необходимостта от по-активно участие на представителите на държавната и местна власт в институции в Брюксел при изработването на основните политики на Общността, в това число и за регионалното развитие. Необходимо е българските представители там реално да влияят и участват в процеса на взимане на решения, като ефективно отстояват националните интереси, заяви председателят на Обединени земеделци.

Ставрева заяви, че кметовете и общинските съветници от Обединени земеделци продължават да работят за каузата на евроинтеграцията на страната ни.

 

„ПП Обединени земеделци и фондация „Конрад Аденауер“ споделят едни и същи ценности – свобода, справедливост и солидарност“, заяви от своя страна представителят на фондацията Милена Докова. Тя поздрави форума от името на нейния директор в България д-р Марко Арндт и изтъкна, че партньорството с Обединени земеделци има добри традиции и ще продължи и занапред.

 

Участниците в дискусията обсъждат предизвикателствата пред местната власт в условията на членство в ЕС, както и българския прочит на работата с европейските програми.

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Д-р Желю Желев ни завеща да работим за „разширяване на териториите на свободата и демокрацията”

ПП Обединени земеделци:   Д-р Желю Желев ни завеща да работим за „разширяване  на териториите на свободата и демокрацията”  ...

Close