Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Стамболийски е политик на столетието, а не “авторитарен управник”

Надписът от тази снимка е пряко доказателство как в две изречения може да бъде манипулирана историята.

Стамболийски е политик на столетието, а не “авторитарен управник”

Стамболийски е политик на столетието, а не “авторитарен управник”

Похвална е идеята, в случая на Столичната община, да дава информация за личностите, на които е кръстен булевард или улица в нашия град. Друг въпрос обаче е колко достоверна е тя.

В конкретния текст, написан на български и английски, се казва: “Александър Стамболийски (1879-1923) е български политик, лидер на земеделската партия и министър-председател на България в периода 1919 – 1923 г. Той установява своеобразно авторитарно управление, провежда поредица от реформи, някои от които със спорен характер.”

Всеки, който не е запознат с историческите факти, ще приеме това за “чиста монета” и вероятно ще го запомни.

Има обаче и хора, които истински се възмущават от подобни манипулации и дойдоха в редакцията да изразят възмущението си от това.

С тях сме на едно и също мнение –  във всеки такъв случай трябва коректно да се посочват фактите. И не да се премълчава, а да се напише, че на 14 юни 1923 г. той е зверски убит по поръчение на Народния сговор и Военния съюз.

Що се отнася до управлението му, би трябвало да се посочи, че той извежда България от втората национална катастрофа и провежда редица ключови реформи. Приети са 316 закона, сред които и Законът за референдума и истинското самоуправление в общините.

За да имат повече избор съставителите на подобни текстове ще припомня още, че при управлението на Стамболийски са приети и Закон срещу кражбите и корупцията, Закон за опазване на полските имоти и гарантиране на покупко-продажбата на земеделската продукция, Закон за виновниците за националната катастрофа, Образуване на съд за незаконно забогателите.

Звучат актуално и днес, нали?

Затова апелираме към Столичната община – нека в такива случаи не посягат към текстове, писани по времето на социализма, защото така неволно участват в манипулирането на историята.

А, ако им е трудно да изберат от всичко, казано по-горе, могат просто да напишат, че в края на ХХ век група американски историци го посочват за политик на столетието.

1 Comment
  1. Ангел Маринов пише следното за Стамболийски в своите блогове и т.н. Дневник на Глобализацията: “ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ:
    10.11.1989година е дата,която ще остане записана със златни букви в най-новата история на България.Тя ще се нареди редом до 3.03.1878 година,до 6.09.1885г.,до 22.09.1908 год.,до 9.06.1923 год.Надали трябва да обяснявам,защо деня на Освобождението/3.03.1878г/ и деня на Съединението/6.06.1885г/ са светли дати в новата ни история.Деня на независимостта е по-малко известен,но също толкова безспорен.Юридически до 1908г.,България е васална на Османската империя едва от 22.09.1908 год. Е независима държава.От този ден държавния глава на България се титулува цар.Двата преврата от 09.06.1923 година и 10.11.1989 година също ще останат като светла дата ,защото трасират пътя на демокрацията в страната,те са извършени в името на запазването на демокрацията. 9то юнския преврат предпазва страната от налаганата оранжева диктатура на земеделците на Стамболийски,а 10 ноемврийския преврат слага край на комунистическата диктатура.
    След идването си на власт Александър Стамболийски започва усилена саморазправа с политическите си противници.Държавната администрация е прочистена с верни на БЗНС хора.Провеждат се няколко пъти манипулирани избори след всеки от които БЗНС увеличава присъствието си в Парламента.Касирани са 14 депутати от БКП,за да може БЗНС да има мнозинство.Създадена е оранжева гвардия която сее терор в страната.Тя е своеобразна държава в държавата.Преврата от 09.06.1023 година връща страната в лоното на Демокрацията и Законността.Веднага са проведени честни и демократични избори/ноември 1923г/.Този демократичен период продължава до преврата от 19.05.1934 год.Военните след преврата от 9.06.1923 год. Се оттеглят и предават властта на политиците от старите буржоазните партии подтискани от диктатурата на Стамболийски.
    Ако тези два преврата са що годе светли дати в новата ни история то други два преврата ще останат записани с черни краски в тази история.Превратите от 19.05.1934 година и 09.09.1944 година са извършени не в името на запазването на демокрацията ,а напротив в името на нейното унищожаване и потъпкване на човешките права.Военните вземат властта през 1934 година,но този път не я дават на политиците.Този път преврата е извършен срещу един демократичен политически режим,а не срещу диктатор като Стамболийски.Политическите партии са разпуснати.Хвърляйки поглед в световен мащаб този период е най-голямата криза на капиталистическото общество.След голямата депресия от 1929 година обществата в Европа и света се радикализират.В Германия идват на власт националсоциалистите,в Италия-Мусолини. От цяла Европа единствено в Франция и Великобритания демократичния политически режим е запазен. Преди преврата от 1934 година България е последната крепост на демокрацията на Балканите.В Гърция управлява военен режим,в Югославия авторитарно управление на краля,в Румъния на власт е фашистка партия.Притиснато от икономическата криза и изправено пред невъзможността на буржоазните партии да се справят със нея /това е било положението не само в България/ българското общество не се противопоставя на военния преврат.С умели политически ходове цар Борис успява да изземе властта и да отстрани превратаджиите. Политическия режим е смекчен,българското общество е все още плуралистично,но партиите в страната не са възстановени.Превратаджиите от 19.05.1934 год са имали доста леви възгледи, обявявали са се за сваляне на монарха и създаване на република от съветско-нацистки модел.”
    Връзки към блоговете и сайтовете: http://meto76.blog.bg/ , http://globalization.hit.bg/ , http://globalization-mm.blogspot.com/ .

Page 1 of 0
Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Докато агенти на ДС правят прочит на историята ни, подмяната ще заличава истината

Татяна АТАНАСОВА Вече 25 години  българската демокрация буксува под тежката сянка на бившата Държавна сигурност (ДС), която иска да сложи...

Close