Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Обединени земеделци: Каузата на Никола Петков e свободна и независима България

Обединени земеделци, ПП “Никола Петков” и ГЕРБ отбелязаха                 67 години от убийството на земеделския лидер, политик и държавник

Каузата на Никола Петков e свободна и независима България

Каузата на Никола Петков e свободна и независима България

“Днес, ден след като отбелязахме Деня на независимостта на България, се покланяме пред саможертвата на Никола Петков –  изключителна личност, която тежкият репресивен апарат на комунистическия режим не успя да пречупи. Уникален политик– той не просто се бореше за демокрация, той я защити с живота си. Никола Петков е пример за висок морал, борбеност и способност да се жертваш безрезервно за каузата, в която вярваш. А неговата кауза беше свободата и независимостта на България.”

Това заяви председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева пред земеделци, симпатизанти и граждани след панихидата в храма “Св. Седмочисленици” в София, отслужена по повод 67 години от убийството на земеделския лидер и водач на обединената опозиция в VІ Велико народно събрание.

На възпоменателното събитие  присъстваха също председателят на ПП “Никола Петков” Борислав Алексиев, членове на националните ръководства на двете партии, земеделци, симпатизанти и граждани. Събитието уважиха председателите на РДП и БСДП Захари Петров и Йордан Нихризов.

От Постоянното присъствие на ПП Обединени земеделци тук бяха  доц. Людмила Лозанова и инж. Тодор Стоянов,  областният председател на Софийската организация Красимир Вълев, членове на столичната структура и 50 сдружени земеделци от областната организация в Пазарджик.

На честването присъстваха и кандидатите за народни представители от  ГЕРБ Александър Ненков – водач на листата на ГЕРБ в 23-ти МИР – София и Светослав Иванов.

В словото си Ставрева припомни политическият път на големия български политик. “Той е достоен продължител на делото на своя баща и своя брат, които също са убити без съд и присъда. Димитър Петков е убит на улицата през 1907 г. от народняците, големият син Петко Д. Петков е застрелян също на улицата през 1924 г., една година след кървавия Деветоюнски преврат. Борбата на Никола Петков за

 

запазване на парламентарната демокрация

 

е обявена от комунистите за контрареволюционна дейност.

На 5 юни 1947 г. е снет депутатския му имунитет и още в сградата на Народното събрание е арестуван.

На 5 август 1947 г. започва режисиран съдебен процес срещу него, а на 16 август е осъден на смърт чрез обесване по обвинение в шпионаж. На 23 септември  1947 г. присъдата е изпълнена.

Никола Петков е пример за мъжество – измъчван и обесен заради политическите си убеждения, той става

 

жертва на „червения терор”

 

Никола Петков изрича силни думи при  произнасянето на смъртната присъда,  поради факта, че тя е произнесена в името на народа – тези думи той не може да приеме и заявява Не! Не в името на българския народ! Аз съм осъден на смърт по заповед на вашите чужди господари от Кремъл! Българският народ, смазан от кървавата тирания, наричана от вас правосъдие, никога няма да повярва на вашите подлости!”

На гроба му четирима американски конгресмени поставят венец с надпис –

 

„Един от най-великите демократи на всички времена”

 

В безсилието си пред безсмъртието на личността на Никола Петков, комунистите разравят гроба, а тленните му останки са пренесени незнайно къде.

“Ние, земеделците, продължаваме да настояваме тази паметна дата – 23 септември, да бъде обявена за ден на Никол Петков”, каза лидерът на Обединени земеделци.

“В името на святата памет на Никола Петков трябва да продължим борбата за мир, хляб, свобода и народовластие. Защото днес отново демокрацията е застрашена от задкулисието, от явни и тайни зависимости на много псевдодемократи”, призова Петя Ставрева.

България е обхваната от икономическа, финансова криза, но и криза на ценностите. На политическата сцена днес се подвизават много фалшиви герои, които само обещават промяна е на практика правят подмяна, подчерта лидерът на Обединени земеделци.

Ставрева призова «за смелост, почтеност и обединение на силите на всички земеделци и демократи в името на голямата цел – просперираща и независима България”.

 

Родината ни трябва да се върне на европейския път

 

и това зависи от всички нас, от нашия избор на 5 октомври. Време е за стабилна държава и за успешно управление, заяви Петя Ставрева.

“В името на светлата памет на Никола Петков сме длъжни на предстоящите парламентарни избори да не допуснем домогванията на левите политически сили и техните сателити до властта”, заяви в словото си председателят па партия “Никола Петков” Борислав Алексиев. Той също призова присъстващите земеделци и симпатизанти да работят за изборна победа на център-десните политически сили на предстоящите парламентарните избори.

Той припомни един от

 

заветите на Никола Петков:

 

“Земеделското движение ще бъде преследвано докато не възтържествува принципът на демокрацията и равенството между хората, докато законът не стане задължителен за всички граждани и докато насилието и безотговорността не бъдат заменени с взаимопомощ, уважение между хората и човечност”.

След панихидата представителите на Обединени земеделци от София и Пазарджик, ПП “Никола Петков” и ГЕРБ поднесоха венци и цветя пред паметника на Никола Петков в градинката до храма.

От Обединени земеделци бяха поднесени цветя и пред паметника на д-р Г. М. Димитров.

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Петя Ставрева в Хасково: Призоваваме нашите поддръжници да подкрепят ГЕРБ  на изборите на 5 октомври!   

Обединени земеделци свалиха политическо доверие от Евгени Колев - досегашен председател на областната съюзна организация                                                        Обединени земеделци подкрепят ГЕРБ...

Close