Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Иван Стоилов, член на Постоянното присъствие на ПП Обединени земеделци: Държавата трябва да защитава интереса на българските земеделски производители

Иван Стоилов е роден на 2 ноември 1957 г. След демократичните промени у нас на 10 ноември 1989 г. ,заедно със земеделци ветерани, лежали в комунистическите лагери на смъртта, участва активно във възстановяването на БЗНС „Никола Петков” в родното му село Ягодово. Казва, че винаги е имал принадлежност към Земеделския съюз. Член е на ПП Обединени земеделци  от учредяването й. Председател е на общинската съюзна организация в община Родопи, зам.-председател на областната структура в Пловдив и член на Постоянното присъствие. Занимава се със земеделие и животновъдство, както и с производството на хляб и козунаци. Общински съветник в Община Родопи. Женен, с две деца.  

Иван Стоилов е роден на 2 ноември 1957 г. След демократичните промени у нас на 10 ноември 1989 г. ,заедно със земеделци ветерани, лежали в комунистическите лагери на смъртта, участва активно във възстановяването на БЗНС „Никола Петков” в родното му село Ягодово. Казва, че винаги е имал принадлежност към Земеделския съюз.
Член е на ПП Обединени земеделци  от учредяването й. Председател е на общинската съюзна организация в община Родопи, зам.-председател на областната структура в Пловдив и член на Постоянното присъствие.
Занимава се със земеделие и животновъдство, както и с производството на хляб и козунаци.
Общински съветник в Община Родопи.
Женен, с две деца.

Организацията ни в Община Родопи ще даде своята подкрепа за кандидатите на ГЕРБ на 5 октомври

– Г-н Стоилов, сутринта ви намерих на полето, казахте, че сте на трактора. Всеки ден ли така започва денят ви?

– Денят ми започва с работа, горе долу от 6-7 часа, докато залезе слънцето…

– Свършва едно нелеко лято за земеделските стопани. Каква е равносметката ви?

– Факт е, че лятото беше много лошо. Валежите удариха реколтата, попречиха по време на жътва при събирането й. Ечемикът, пшеницата налягаха, окапаха, което даде големи отражения на добивите.

– Вие имате ли големи загуби?

– Доста големи… много голяма част от реколтата беше съсипана от градушките.

– Очаквате ли някакви компенсации, макар че по закон трябва 100% от реколтата да е съсипана?

– О, не. Преди 2 години, когато в Ягодово удари голям град, никой не ни компенсира, едва ли и сега ще има компенсации. В България такива неща не се случват…

– Загубите са факт. След като теглите чертата, какво ще получите?

– Сега раздаваме рентите и когато приключим, като печалба няма да остане абсолютно нищо, дори ще сме на загуба от пшеницата. Евентуално от люцерната и от царевицата ще търсим компенсация, за да не сме на нула.

– Вие се занимавате и с животновъдство. Какви животни имате?

– Млечни крави, телета за угояване.

– Питам ви, защото болестта Син език удари българското животновъдство. Как се справяте вие, като представител на бранша с този проблем?

– Болестта Син език е много опасна и продължава да се разпространява. Единственото, което можем да направим е да вземем превантивни мерки – пръскане редовно с препарати против комари и мухи, които са основните преносители. Но никой не е застрахован, че животните му няма да се разболеят.

– Вие имате ли заразени животни?

– Не. При кравите заразата е само на няколко места в страната.

– А какво е положението в община Родопи?

– Проблемът при овцете е голям. Вчера бях при ветеринарите и те ми казаха, че заразата се разпространява все повече. Почти няма стадо, което да не е засегнато. Надеждата е, ако времето захладнее, разпространението на заразата да спре. Засега от страна на държавата бе заявено, че ще има пълна компенсация на стопаните, които са загубили животни. Не съм сигурен обаче, дали това някъде е станало.

– Г-н Стоилов, вие сте и общински съветник. Община Родопи пострада това лято от наводненията. Какво е състоянието днес, преодоляха ли хората проблемите от бедствието и как им помага общината?

– Състоянието бе овладяно бързо. Пороите отнесоха една подпорна стена и пътят към седем села беше затворен. За два дни беше направен обходен път, който да свързва тези села с град Пловдив, за да има достъп до бърза помощ, да могат да бъдат зареждани магазините. Така положението се нормализира. Щетите обаче още не са преодолени. Има паднали мостове, които трябва да се строят наново, Подпорната стена в Храбрино също трябва да се прави. Като инвестиция това ще е към 1 милион и 300 хиляди лева.

– Откъде ще дойдат тези пари?

– По принцип средствата трябва да дойдат от фонд „Бедствия и аварии”. От Главно управление „Строителни войски” вече започнаха възстановителни работи по моста в село Първенец, който е изцяло разрушен. Ще бъде направена желязна конструкция, по която ще могат да минават и камиони.

– Като човек, който се занимава със земеделие, оптимист ли сте за европарите за сектора през новия програмен период?

– На път съм да се откажа, тъй като вече съм подписал два договора, по два проекта, които съм изпълнил. Преди два дни подписах и третия, който е за техника за животновъдната ферма. Докато чаках, година и два месеца да ми бъде разгледан бизнесплана. Докато това стане, аз вече купих тези машини от Германия на старо.

– Тоест, докато чакате проектът да се задвижи, вие си свършихте сам работата. Но това пак е загуба, какво следва?

– Двоумя се дали да тегля кредит, тъй като банковата ни система е много тромава. А в Белгия например, това става за седмица. Подаваш бизнесплана, купуваш трактора, подаваш фактурата и парите на следващия ден са в банковата ти сметка.

– А какво е положението при зеленчукопроизводителите в района?

– Всички са зле. Проливните дъждове разкапаха продукцията, трябва да се пръска всеки ден. А това е и вредно, и е свързано с финансови средства. В същото време цените на продукцията не могат да бъдат увеличени, защото веднага пазарът ще бъде залят с внос от Турция с, бих казал, безвкусни зеленчуци.

– А защо нашата продукция не се разпространява в страните от ЕС? След ембаргото от страна на Русия у нас внасят полски зеленчуци.

– Това е смешно, защото по времето на Александър Стамболийски българите сме учили Европа на зеленчукопроизводство. Нашите зеленчуци са несравними по вкусови качества. Факт е обаче, че ние там не сме допускани и желани. Другите европейски страни, за разлика от нас, си пазят много добре пазарите и това при тях е държавна политика.

Трябва и българската държава да пази пазарите ни и да защитава интереса на нашите производители. Само така ще бъдат задържани хората, които искат да се занимават със земеделие. А у нас такива има. Когато обаче те виждат, че усилията им са напразни, работят 2-3 години и се отказват, защото трудът им отива на халос.

– Вероятно служебният кабинет ще трябва да разпише наредбите по мерките и схемите за новия програмен период в ОСП.  Какво очаквате?

– Не мога да коментирам новите министри, но има екипи, които са запознати с нещата. Такива екипи навремето подписваха и за млечните квоти. Тогава България произвеждаше много мляко, а те подписаха квота за 1/4 от млякото, което се добива у нас. Така много стопани бяха притиснати и принудени да си продадат животните, а не да ги увеличават, защото кой ще им изкупи млякото. И така съсипаха малките и средни ферми.

Затова трябва да бъдат защитавани интересите на българските производители.

– Вие сте и производител на хляб, кажете какви са трудностите там?

– В този бранш нещата са по-лоши, отколкото в земеделието. Големите фирми създадоха монопол. В Ягодово имаше три фурни, сега остана само моята. Работя, за да запазя достойнство, от инат не съм затворил още. Не може, когато себестойността на един хляб е 60 стотинки, той да се продава по 40. Цената на хляба обаче няма да се увеличи.

– А истински хляб ли ядем у нас? Постоянно се появяват информации за добавки.

– Слагат се такива, особено в тъмните хлябове. Ръженият например се прави от ръжено брашно, което у нас не се произвежда. Тоест, ако си купите такъв в България, трябва да знаете, че той е направен от готов микс, тоест, химия и няма нищо общо със стария типов хляб. Него днес не го произвеждат, защото не е бухнал, няма търговски вид и хората го подминават. А той е истинския.

– Г-н Стоилов, след всичко казано до тук, какви са очакванията ви за извънредните парламентарни избори? ПП Обединени земеделци ще подкрепи ГЕРБ на 5 октомври.

– Несъмнено ГЕРБ ще получи солидна подкрепа от хората, не защото са най-добрите, но другите са доказали, че само правят далавери и крадат. Убеден съм, че ГЕРБ ще се опитат да стабилизират държавата. В момента тя е като обран бостан и ако тръгнеш да береш едва ли ще намериш и една диня…

– А какво ще кажете на членовете на Обединени земеделци от вашата община?

– Общинската ни организация вече се събра и даде своята подкрепа за решението на националното ръководство на съюза за подкрепа на ГЕРБ за изборите. И в местния парламент работим добре с общинските съветници от ГЕРБ и с кмета.                                             Затова мога да кажа, че организацията ни ще даде своето доверие на кандидатите за народни представители на ГЕРБ в нашия избирателен район.

Интервю на

Таня Щерева

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Брой 13

Close