Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Енергетиката – златна ябълка и ахилесова пета

Татяна АТАНАСОВА

От енергиен тигър на Балканите сме на път да се превърнем в енергиен лилипут.

Енергетиката – златна ябълка и ахилесова пета

Енергетиката – златна ябълка и ахилесова пета

Изкуственото задържане на цената на тока, отказът на управляващите да предоставят актуална информация за състоянието на Националната електрическа компания (НЕК) и Българския енергиен холдинг (БЕХ), за използването на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) като „политическа бухалка” и нарушенията на европейско законодателство по отношение на проекта „Южен поток” са сред мотивите на четвъртия вот на недоверие към кабинета “Орешарски”, внесен от ГЕРБ.

 

Дали преди евроизборите, или след тях, дебатът ще се състои. Въпросът е ще отговорят ли управляващите на неудобните въпроси или пак няма да стане ясно какво е финансовото състояние на НЕК и БЕХ. Със загубите, които генерират енергийните ни дружества, те са като воденичен камък, който тегли надолу и икономиката, и държавата.

Властта обаче не признава. Пробойната дойде от бившия червен депутат и министър Румен Овчаров, според който “дълговете на НЕК са стигнали фантастичните 4 милиарда лева”.

 

“И в момента компанията натрупва стотици милиони левове загуби”, заяви от своя страна бившият премиер Бойко Борисов. Той е категоричен също, че цената на тока се задържа изкуствено. Така, по думите му, БСП се подготвя за “партизанската война, когато следващото правителство започне реформи”.

 

Другият горещ картоф за Станишев и компания е проектът „Южен поток” и въпросът – месила ли се е Русия при писането на законодателни текстове в българската енергетика.

 

Има нарушаване на европейското законодателство и Брюксел знае за това, категорични са от опозицията. Доказват го писмата до енергийното министерство от страна на Европейската комисия. Според ГЕРБ тези писма представляват откриване на наказателна процедура срещу България по енергийни въпроси. Освен казуса “Южен поток”  в писмата са засегнати и темите за невъзможността на гражданите да избират крайните си доставчици на електроенергия и зависимостта на ДКЕВР.

 

Простичкият извод е, че енергетиката е златна ябълка, която БСП не иска да изпусне. Задкулисието в управлението на сектора обаче и прикриването на огромните загуби може да се превърне в ахилесова пета за левицата и да я удави политически.

Но сметките накрая пак ще ги платим ние, българските данъкоплатци и избиратели.

А електромерът ще продължава да се върти…и да дълбае джоба на българина…

 

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Петя Ставрева, лидер на ПП Обединени земеделци
Петя Ставрева, лидер на ПП Обединени земеделци: От нашия вот зависи как ще продължи европейската интеграция на България

“От нашия вот зависи как ще продължи европейската интеграция на страната. Затова нека на 25 май направим разумен избор и...

Close