Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Земеделска среща в село Згалево

Помощ за дребните стопани поискаха фермери от Пордимска община

08_8p_1_PlevenВ навечерието на Великден земеделска среща събра членове и симпатизанти на ПП Обединени земеделци в село Згалево в община Пордим. Тя се проведе на 12 април 2014 г. и бе организирана от Петко Петков, областен координатор за Плевенския регион и Васко Миланов, зам.-председател на областната структура на съюза.
Гости на събранието бяха председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева, Петранка Гагова и Бистра Славова, членове на Постоянното присъствие и Любомира Димитрова от ВКРС. На срещата присъстваха Митко Нитов, областен председател и Ангел Иванов, секретар на Плевенската организация, както и председатели на общинските организации на съюза в Пордим, Долна Митрополия, Червен Бряг, Левски, Гулянци и др. Земеделски производители от с. Згалево, както и кмета на селото също бяха на срещата.
Петко Петков откри събранието като припомни, че през последната една година са положени много усилия за възстановяване на структурите на ПП Обединени земеделци в общините от Плевенска област. Той посочи, че предстои още много работа за приобщаване на хората, които споделят земеделската кауза, към редиците на организацията.
Нашият съюз трябва да предложи нова програма за развитие на селските райони, в която да залегнат мерки за пазарната реализация на произведената продукция, заяви в слово си Васко Миланов. По думите му трябва да има по-справедливо и по-отговорно разпределение на субсидиите, които сега не стигат до най-нуждаещите се. Той посочи, че е важно да се подпомагат дребните стопани, които са преобладаваща част в българските села.
Време е да възродим малките населени места като създадем поминък в тях чрез стартиране на регионални програми, каза на срещата Петя Ставрева. Младите хора си тръгват първо от селата, а все по-често напускат и България в търсене на препитание зад граница. Много региони у нас обезлюдяват поради липса на адекватна аграрна и регионална политика, посочи председателят на Обединени земеделци. Според нея фермерите трябва да се обединяват в сдружения, за да отстояват интересите си заедно. Тя посочи, че за много от стопаните европейските пари остават мираж. За по-ефективното усвояване на средствата от еврофондовете са необходими по-достъпни критерии и по-малко бюрокрация, посочи Ставрева. Тя говори и за необходимостта от консолидацията в център-дясното пространство и посочи, че за предстоящите европейски избори Обединени земеделци и ГЕРБ са подписали споразумение за политическо партньорство. Председателят на Обединени земеделци пожела на присъстващите светли великденски празници и плодородна година.
Петранка Гагова поздрави земеделците и представи възможностите за развитие на биологично производство. В Плевенския регион има добри условия за биоземеделие и фермерите могат да стартират такова производство, каза тя. По думите й обезлюдяването е засегнало почти всички български села и крайно време държавата да противодейства на този процес.
Бистра Славова представи възможностите за реализиране на успешни проекти със средства от еврофондовете. Тя посочи, че е необходимо стопаните да са по-инициативни. Според нея ролята на местната власт е решаваща за развитието на малките населени места.
Присъстващите на земеделската среща поставиха въпроси, свързани с поземлените отношения, реализацията на продукцията и липсата на чуваемост от страна на институциите за реалните проблеми на хората. Организаторите почерпиха присъстващите с великденски курбан и пожелаха здраве и берекет.
НЗЗ ХХІ век

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Намаляване на бюрокрацията поискаха фермери във Велико Търново

Проблемите в агросектора и възможностите за успешни проекти бяха обсъдени на дискусия в Старопрестолния град ПП Обединени земеделци и фондация...

Close