Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Намаляване на бюрокрацията поискаха фермери във Велико Търново

08_8P_2_V.TarnovoПроблемите в агросектора и възможностите за успешни проекти бяха обсъдени на дискусия в Старопрестолния град

ПП Обединени земеделци и фондация „Конрад Аденауер” – България, организираха във Велико Търново дискусия на тема “Възможности за успешни проекти за земеделско производство и регионално развитие”. Сред акцентите бяха въпроси, свързани с промени в селскостопанската политика на ЕС и възможности за финансиране на българското земеделие със средства от еврофондовете. На форума бяха дискутирани също регионални стратегии за развитие на местни инициативи в контекста на европейските политики и Дунавската стратегия, както и перспективите за развитие на биоземеделието в България.
На форума присъстваха земеделски производители, представители на местната власт, на аграрни институции и на неправителствения сектор от общини от областта. Лектори на форума бяха Петя Ставрева – председател на Обединени земеделци, Петранка Гагова – областен председател на съюза във Велико Търново и член на постоянното присъствие, както и Бистра Славова от националното ръководство на съюза.
На форума присъства и Петър Атанасов – председател на областната структура на Обединени земеделци в Шумен и представители на общинските структури на партията от Великотърновска област.
Петя Ставрева представи промените в Общата селскостопанска политика на Европейския съюз и възможностите за финансиране на българското земеделие със средства от еврофондовете. Тя посочи, че е време да стартират регионални програми, които да са съобразени със спецификата на всяка област. Според нея европейските пари се усвояват неефективно като най-ощетени са дребните производители, до който не достига почти нищо от средствата от ЕС. Тя призова производителите да бъдат активни и инициативни и да се обединяват в сдружения, за да защитават интересите си заедно.
Петранка Гагова представи перспективите за развитие на биоземеделието в България през последните години. Тя посочи, че често се променя нормативната уредба за акроекологичните плащания и това допълнително затруднява биопроизводителите. Гагова представи актуална статистика за произведената биопродукция у нас през последните години и подчерта, че за новия програмен период европейските средства за бранша се увеличават.
Бистра Славова представи регионални стратегии за развитие на местни инициативи в контекста на европейските политики. Тя акцентира на ролята на местната власт при подкрепата за реализация на успешни проекти.
Бяха обсъдени възможностите за по-ефективно функциониране на местните инициативни групи.
При дискусията Петър Атанасов посочи, че няма достатъчно квалифицирани кадри за земеделското производство. Той даде пример със земеделски училища от Шуменския регион, където липсват най-необходимите за земеделското производство специалности.
Участниците във форума набелязаха конкретни предложения, свързани с по-ефективната работа със средствата от фондовете на ЕС за земеделие. Сред тях са намаляване на бюрокрацията, спазване на предварително зададените срокове за финансиране на проекти, промяна в нормативната база, касаеща ползването на земеделските земи, договаряне на достъпни критерии за фермерите по мерките на бъдещата Програма за развитие на селата и селските райони.
НЗЗ ХХІ век

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Възможности за успешни агропроекти дискутираха в Бургас

Дискусията бе организирана от областната структура на ПП Обединени земеделци Областната структура на ПП Обединени земеделци в Бургас организира дискусия...

Close