Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

ПП Обединени земеделци подкрепя президентската инициатива за референдум с евроизборите

slide_ozaПП Обединени земеделци подкрепя инициативата на президента за насрочване на референдум за необходими промени в изборното законодателство, който да се проведе едновременно с изборите за Европейски парламент.

В настоящата напрегната обществено-политическа ситуация и при сринатото доверие в институциите ярко се откроява необходимостта от промяна на избирателната система и начина на организация на изборите.

Тази промяна трябва да бъде в посока на повече прозрачност, засилване на мажоритарния елемент, въвеждане на електронно гласуване и ограничаване на корпоративния и купен вот.

Още при старта на обсъждане на новия Изборен кодекс от ПП Обединени земеделци заявихме, че трябва да има национално допитване за задължителното гласуване, както и да стартира процедура за въвеждането на електронния вот. Това ще стимулира българските граждани да отидат до урните и да дадат своя глас.

Измененията в изборното законодателство трябва да бъдат с дългосрочна перспектива, а да не се правят с оглед на настоящата политическа конюнктура.
Подготвеният от управляващите Изборен кодекс брани статуквото и не създава условия за промяна на днешната деформирана представителност на българските граждани в институциите.

Промените в изборното законодателство не са извън тематиката на предстоящите избори за Европейски парламент.
Един от важните европейски уроци, които политическата класа у нас демонстрира, че не е научила, е осигуряването на максимална прозрачност и представителност на мнението и вота на гражданите.
Много съществена част от дебата за българското присъствие в Европа е как избираме кой да ни представлява в голямото европейско семейство.

От ПП Обединени земеделци смятаме, че с промените в изборното законодателство не трябва да се правят експерименти и затова е важно да се чуе мнението на суверена.

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Обединени земеделци: Заради прегръдката на ЗНС с БСП загубихме земеделското членство в ЕНП

С прегръдката си с Българската социалистическа партия Румен Йончев от ЗНС загуби членството в Европейската народна партия, за което се...

Close