Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Петя Ставрева: Управляващите вземат прибързани решения под лобистки натиск

Bulgaria-news | 21.10.2013

 

Петя Ставрева

Петя Ставрева

Петя Ставрева е родена в Пловдив. Има магистърска степен по журналистика и масови комуникации от СУ “Св. Климент Охридски” . Завършва магистратура по „Агробизнес” в Аграрния университет в Пловдив. Специализирала е политическа комуникация в Институт “Роберт Шуман”, Будапеща и политически мениджмънт в Българско училище за политика „Димитър Паница“.

Член е на Европейския парламент от юни 2007 до юни 2009 г. – като евродепутат от групата на Европейската народна партия. Работила е в  комисиите по земеделие и развитие на селските райони,  по бюджетен контрол и по равенството на половете. Зам.-председател е на сдружение „Аграрен съюз”.

През март 2011 е избрана за  председател на ПП Обединени земеделци.

 

– Г-жо Ставрева, защо поискахте обществен дебат за продажбата на българска земя на чужденци?

– Българската земя е национално богатство, не трябва да допускаме страната ни да се превърне в разграден двор. Този дебат е необходим, за да се чуят гледните точки на всички заинтересовани страни – на собствениците, на ползвателите, на търговците на земя и на институциите.

 

След 1 януари 2014 г. чужди граждани и компании ще могат да закупуват неограничено количество земя у нас. Въпросът касае милиони собственици на земеделски имоти у нас и според мен е необходим обществен дебат. Ние не искаме да ограничаваме правото на собствениците на земя да търгуват с нея. Не сме против продажбата на земя на чужденци, но има опасност от злоупотреби и те не трябва да бъдат допускани.

 

През последните седмици управляващите лансираха различни позиции по темата – първо от земеделското министерство се обявиха за удължаване на мораториума с още 7 години. По-късно премиерът Орешарски обясни как това не може да стане и се оправда с „европейските ни ангажименти”. За съжаление не чухме ясни аргументи за позицията на държавата от гледна точка на националния интерес. Българското общество трябва да знае по какъв начин продажбата на земя на чужди граждани се вписва в дългосрочната стратегия за развитие на земеделието и на регионите.

 

В някои европейски страни чужди граждани и компании не могат да придобиват повече от фиксиран процент от земята на територията на една община. Тези възможности трябва да бъдат дискутирани, а не под лобистки натиск да се взимат прибързани решения. От друга страна, свръх окрупняването на земеделските терени в някои региони на България тече паралелно с обезлюдяването им.

 

 

– Според вас как може да се противодейства на обезлюдяването?

–  Държавата не трябва да абдикира от ангажиментите си по отношение на политиката за развитие на селските региони. В противен случай опасността на картата на България да се появят много „бели петна“ ще става все по-реална. Според официалната статистика в около 500 български села живеят под 10 човека, а над 150 селища са напълно безлюдни. Тези тежки тенденции могат да бъдат ограничени като стартират регионални програми, които ще създадат заетост в малките населени места. Българските села могат да се превърнат в атрактивни туристически дестинации. Другият източник на добра перспектива за малките населени места е Програмата за развитие на селските райони.

 

Към момента под 15% от усвоените средства са достигнали до българските села, което е сериозен минус за нейното менажиране и ефективност.

 

Необходима е децентрализация на управлението на проектите по тази програма, както и да бъдат опростени условията за достъп и критериите за робата по нея. Чрез гаранционен фонд можем да осигурим необходимия ресурс за реализацията на проектите на дребните стопани и жителите на селските райони. Успешният път за страната е да развиваме България на регионите като подкрепим общините и насочим повече средства за инфраструктурни проекти в малките населени места.

 

– От „Обединени земеделци” реагирахте остро срещу отпадането на забраната бивши сътрудници на ДС да заемат ръководни постове в БНТ и БНР, както и да бъдат членове на СЕМ.

– Нашата категорична позиция е, че националните медии и СЕМ трябва да са независими от пипалата и сянката на ДС. Решението на Конституционния съд да обяви за противоконституционни лустрационните текстове от Закона за радиото и телевизията е реверанс към репресивния апарат на комунистическия режим. Това е отстъпление от демократичните принципи и е несъвместимо със свободата на словото.

 

Фактът, че това решение е вследствие на искане на депутати от БСП, доказва, че тази партия реално не се е променила и е останала дълбоко свързана с комунистическата партия, чийто наследник е.

 

За нас, от Обединени земеделци, е недопустимо да се дава управленска власт на хора, които в миналото са работили срещу демокрацията и нейните принципи.

 

За разлика от нашата страна, държави като Германия, Естония и Чехословакия предприеха лустрация веднага след падането на тоталитарните режими през 1989 г. У нас обективният прочит на миналото дълги години е препятстван умишлено.

 

Убедена съм, че реабилитацията на служителите и сътрудниците на репресивния апарат на комунизма ще компрометира България пред Европа и света. Този акт е и посегателство срещу паметта на хилядите жертви на репресивния режим у нас. Когато БСП е в управлението на страната сме свидетели на различни опити за реабилитация на тоталитарното минало. Това е крачка назад, вместо стъпка напред – към демократичното и успешно развитие на България.

 

– Каква е вашата оценка за управлението на страната днес?

– Страната днес се управлява от политическия сговор между компрометирани партийни формации. Правителство на Пламен Орешарски изгуби общественото доверие още със старта на новата власт. Скандалното назначаване на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и поредицата от гафове при попълването на състава на кабинета предизвикаха гнева и неодобрението на българските граждани, които искат оставката и на правителството и на подкрепящата го тройната коалиция на БСП, ДПС и Атака. От Обединени земеделци подкрепяме и участваме в протестите, защото те са част от битката за народовластие.

 

Сегашната власт работи в сянката на сиви кардинали, партийни обвързаности и лобистки интереси. А днес се нуждаем от разумна алтернатива на хаоса, популизма и политическата олигархия. Нуждаем се от ефективни и работещи институции в полза и подкрепа за всеки български гражданин.

 

Време е преходът да свърши и да започнем нов период – без сенки от миналото, без задкулисни игри и манипулации. Трябва да изградим общество със силна средна класа, която да е гръбнакът на българската икономика. И тай като съединението прави силата на мъдрите, днес е време за консолидация, за обединение на силите в център-дясното пространство около приоритети и успешни решения за ускорено развитие на България.

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Обединени земеделци:  БНР и БНТ трябва да са независими от пипалата и сянката на ДС
Обединени земеделци: БНР и БНТ трябва да са независими от пипалата и сянката на ДС

Отстъпление от демократичните принципи и поредна крачка към реабилитацията на тоталитарния режим у нас е отпадането на забраната  бивши сътрудници...

Close