Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Властта върна призрака на АЕЦ “Белене” Или… колко скъпо ни струва да ни управлява БСП!

Татяна АТАНАСОВА

Властта върна призрака на АЕЦ “Белене”   Или... колко скъпо ни струва да ни управлява БСП!

Властта върна призрака на АЕЦ “Белене” Или… колко скъпо ни струва да ни управлява БСП!

“Вълкът кожата си мени, но нрава си не.”

Тази народна мъдрост прави най-точната моментна снимка на манталитета и поведението на българските социалисти. Основното при тях е, че политическото говорене и действията им постоянно се разминават. Доказва го и намерението на левицата отново да извади на светло проекта “Белене”.

Припомням, че темата бе затворена окончателно на 27 февруари т.г. от 41-то Народно събрание, след референдума, иницииран от днешните управляващи.

Фактът, че сега БСП отново търси начин да поднови дебатите за Втора АЕЦ, показва, че на изявленията на българските социалисти не трябва да се вярва. Твърденията им, че си взимат поука от грешките са само празни думи.

На практика казаното по темата от лидера им Сергей Станишев допринася в голяма степен за девалвацията на политическото говорене. Думите му доказват също, че тази партия и парламентарното мнозинство на новата тройна коалиция “БСП, ДПС и Атака” обслужват енергийни лобита във и извън страната и искат да продължат енергийната зависимост на България от Русия.

“Енергийните лобита дърпат черджето на България, а гражданското общество не е достатъчно силно да налага своето мнение”, заяви на форум през 2011 г. посланикът на Германия Матиас Хьопфнер. Две години по-късно случващото се доказва правотата на думите му. Оказва се, че  каквото и да е мнението на гражданското общество, БСП е твърдо решена да използва участието си във властта, за да реанимира «Белене» и да наложи своята позиция за изграждането на централата.

Какво се случва днес?

След като данните при изготвянето на анализа на „Белене“ се оказаха неудобни за левицата, Станишев ги обяви за «неверни». За да запази добрия тон пред партньорите ни от Брюксел обаче, определи темата за изграждането на втора атомна централна за национална, а не за партийна.

Разбираемо соцлидерът подмени и критериите си за публичност, когато иде реч за строителството на «Белене». Когато той беше премиер, помним, че параметрите по сделката останаха в пълна тайна. Сега е обратното. Станишев очаква «министърът на икономиката и енергетиката да представи публично документите». Така щяло да се разбере дали е вярна информацията «за подмяна на основни икономически параметри на проекта». «Ако е имало такова нещо, това е фалшификация и някой трябва да носи отговорност за това“, смята той.

Контра въпросът е – кога БСП ще понесе отговорност за своята лобистка политика в енергетиката и ще й бъде ли потърсена отговорност затова, че в този стратегически за националната сигурност сектор защитава  интересите на друга държава, а не на България?

Тук е мястото на гражданското общество, към което всеки от нас принадлежи, да сложим окончателно точка на проекта. Нека не позволяваме призракът на АЕЦ «Белене» да се връща отново.

Допитването до народа преди по-малко от година извади от джоба на българските данъкоплатци близо 30 млн. лв. Тъй като резултатът от него не им е удобен, сега социалистите се стягат да искат нова експертиза. За нея отново ще бръкнат в държавната хазна. Този път само за един милион.

Сметнете сами – колко скъпо ни струва да ни управляват БСП и присъдружните й партии?

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Обединени земеделци се поклониха пред жертвите на комунизма
Обединени земеделци се поклониха пред жертвите на комунизма

Обединени земеделци се поклониха пред мъчениците на тоталитарната система и поднесоха цветя пред мемориала на жертвите на комунистическия режим край...

Close