Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Доц. Антоний Гълъбов: Обединени земеделци могат да зададат ритъма на дясната политика

В следващия парламент ще са представени шест-седем политически субекта, прогнозира политологът

Доц. Антоний Гълъбов

Доц. Антоний Гълъбов

 

Доц. Гълъбов, политическото лято се оказва по-горещо от астрономическото. Въпреки това обаче в поведението на властта сякаш всичко е спокойно. Защо?

– Спокойствието е привидно. По-опитните политици в БСП разбират много добре, че в края на този мандат, (който ще завърши предсрочно) партията им няма да оцелее в сегашния си вид. След повече от двадесет години мимикрия, г-н Станишев доведе БСП до нейния естествен край. Демонстрацията на хладнокръвие от страна на правителството е сложна комбинация от политическия цинизъм, който доминираше поведението на тройната коалиция и тоталитарния манталитет на наемници, които са убедени, че оставката им може да бъде поискана само от техните преки работодатели, а това не са гражданите.

На дискусията на десните партии вие призовахте “Орешарски да надскочи манталитета си на политически наемник и да подаде оставка”. Смятате ли, че премиерът ще успее да надмогне себе си в тази ситуация?

– Както и призивите на стотици хиляди граждани, този призив също няма да бъде последван. Премиерът знае, че не управлява „по народна воля”, а в съответствие с политическата конюнктура и собствения си интерес. Както и по времето на тройната коалиция, той знае, че решенията не зависят от него и е приел да изпълнява ролята на изпълнител в политическа драматургия, която дълбоко не го интересува.

Протестите ще станат на 50 дни. Каква е прогнозата ви, ще се изморят ли хората или ще продължат да изпълват улиците на София и през август?

– Никога не е ставало въпрос за умора. Същественият въпрос е до каква степен гражданския протест ще успее да противодейства на тактиката на изтощаване и компрометиране на протестите от страна на управляващите. Рисковете са свързани с провокацията към ескалиране на протеста, доколкото част от управляващите се стремят именно към това. Провокацията от вечерта на 23 юли беше само конкретен симптом за „втвърдяване” на властващите и усилване на натиска към потушаване на протестите. Необходимо е политическо действие, което да придаде нова сила и ефективност на гражданското участие в процеса на взимане на решение.

Преди дни протестиращи поскаха дебат с управляващите. Вече се чуха гласове, че това означава капитулация на протеста. Така ли е?

Диалогът е между гражданите и институциите. Управляващите не желаят диалог, тъй като го възприемат като риск. Политиката на управляващото малцинство не търси гражданска подкрепа. Диалогът би бил възможен само в контекста на демократична политическа култура, а управлението, очевидно не се развива в тази насока. Гражданският протест трябва да прерасне в гражданско действие; от улицата, той трябва да се пренесе в институциите, за да постигне целите си. Докато това не стане, гражданите ще продължават да бъдат изложени на риск от институционална репресия, а техните искания ще продължават да бъдат обект на политическа манипулация и примитивна партийна пропаганда.

А актуализацията на бюджета, която предизвика остри реакции на политици от опозицията, може ли да се приеме като заявка за предстояща финансова капитулация на държавата?

– Актуализацията на бюджета не беше аргументирана и старателно бе предпазена от всякаква форма на публичен дебат. Управляващите отклониха всички, дори и най-дребните корекции в проекта на правителството. Това може да означава само, че тези суми са предварително договорени и не подлежат на никакво разместване. Държавата не желае да издължи средствата, необходими на бизнеса, а управляващите искат да се разплатят с работодателите СИ. Категоричният отказ на управляващите да приемат позицията на Националното сдружение на общините в Република България, (НСОРБ) показва само, че не става въпрос за изплащане на извършени дейности и услуги, а за разплащане с „инвеститорите” на властта. Част от тях са пряко или косвено свързани с предявените претенции от страна на Русия. Разплащането с тях изглежда по-важно за управляващите, отколкото компенсирането на по-ниските приходи или насърчаването на българската икономика.

Доц. Гълъбов, кое е най-добре за България в момента – незабавна оставка и нови избори или първо промени в изборното законодателство?

– Незабавната оставка не означава незабавни избори. В рамките на този парламент има възможност да бъде формирано още едно правителство, ако бъде постигнато политическо съгласие около няколко приоритета, по които да бъдат извършени най-необходимите действия. Целта на подобно управление би могла да бъде единствено и само запазването на Народното събрание до приемането на необходимите законодателни промени. В същото време, трябва да признаем, че промените в изборното законодателство се превръщат в алиби за запазване на управляващото малцинство. Промените в изборното законодателство, сами по себе си, не са достатъчна гаранция за постигането на политическа промяна. Онова, което е определящо в момента е необходимостта от разширяване на достъпа до участие в законодателната и изпълнителна власт. Този резултат може да бъде постигнат чрез няколко съществени промени, които могат да бъдат постигнати в рамките на не повече от три седмици. Същественият проблем продължава да бъде в липсата на политическа воля за развитие на демокрацията в България.

Очаквате ли в един следващ парламент реална промяна на представителството?

– Съставът на следващото Народно събрание ще бъде различен и в това отношение – по-близък до реалната фрагментация на българското общество. В следващия парламент могат да бъдат представени шест-седем политически субекта. Те няма да постигат лесно съгласие, ще има забавяне на законодателната дейност, но те ще изразяват в по-голяма степен интересите на българските граждани, отколкото представените в момента политически формации. Всички партии в това Народно събрание ще изгубят част от подкрепата си на следващите парламентарни избори, когато и да бъдат проведени те. Смисълът на демокрацията е в представителството на колкото е възможно по-широк кръг от граждани в процеса на взимане на решения и управлението. Демокрацията е единствената политическа система, която разполага с възможности да се променя и обновява самостоятелно и това се случва само чрез избори.

Какво трябва да направят партиите от център-дясното пространство, за да разширят хоризонта си и да имат дългосрочен успех, който освен на тях да помогне и на страната? 

– Най-важното днес, както и преди десет години, е десните политически субекти да се научат да работят заедно. За да се случи това, е необходимо всеки от тях да се върне при собствените си избиратели и да получи отново тяхното доверие. Колкото по-ефективно и пълноценно една дясна партия успява да представлява своите избиратели, да развива собствената си политическа програма и да участва активно в публичния дебат, толкова по-лесно и ефективно би било установяването на ефективни партньорски отношения с други политически субекти. Никой не се интересува от това дали ръководствата на политическите партии, самоопределящи се като десни, ще постигнат съгласие помежду си за общо явяване на избори или не. Единственият смислен предмет на този дебат е доколко тези партии са в състояние да си взаимодействат ефективно.

– В този смисъл какво му пречи на диалога вдясно?

– Никога не е била вярна тезата, че дясното пространство е разкъсвано от лидерски амбиции и лична неприязън. След като политическият дебат зависи от личните отношения между политиците, това означава че всъщност дебат по същество няма. Лидерските амбиции и комплексите за малоценност ощетиха съществено публичния образ на дясната политика, но самата възможност това да се случи беше резултат от липсата на дясна политика, от дълбокото неразбиране на това какви конкретни политики, какви решения и какви позиции би трябвало да бъдат отстоявани вън и независимо от това различията между отделните политически партии.

– Каква е ролята тук на ПП Обединени земеделци?

– Обединени земеделци имат свой ясен път. Това е една от политическите партии, които разполагат с ясно очертана програма и конкретни възможности за реализиране на публични политики. В това отношение, земеделците могат много по-лесно, както да останат близо до своите избиратели, така и да зададат ритъма на една дясна политика на регионално и местно ниво. Около такава политика може да бъде търсено по-широко политическо съгласие в дясното политическо пространство. Тези възможности трябва да бъдат оползотворени в още по-голяма степен именно сега, когато предстои да бъдат планирани и договорени средствата, на които България ще може да разчита до 2020 година от Европейския съюз. Време е за конкретна политика, време е за действие. А когато това действие е налице, постигането на политическо съгласие около общи цели и насоки ще бъде много по-лесно. Време е за политика, време е за трайното установяване на демокрацията в България.

Интервю на Татяна АТАНАСОВА

 

 

Държавата не желае да издължи средствата, необходими на бизнеса, а управляващите искат да се разплатят с работодателите СИ, казва доц. Антоний Гълъбов.

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
featured_euparrefmoz
Анастасия Димитрова-Мозер, почетен председател на Обединени земеделци: Вярвам, че конгресът ще консолидира организацията!

Център-десните партии са необходими на демократичния процес и трябва да се обединят - Г-жо Мозер, различава ли се България отпреди...

Close