Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Анастасия Димитрова-Мозер, почетен председател на Обединени земеделци: Вярвам, че конгресът ще консолидира организацията!

Център-десните партии са необходими на демократичния процес и трябва да се обединят

featured_euparrefmoz

Г-жо Мозер, различава ли се България отпреди 2 месеца, когато бяхте тук за извънредните парламентарни избори?

– Да, различава се, с резултатите от тези печални избори. Голям процент от българския народ не е парламентарно представен, защото демократичната общност, с изключение на ГЕРБ, въобще не присъства в това Народно събрание. Вместо това парламентът е шантажиран от един човек (б. ред. Лидерът на “Атака” Волен Сидеров), който не е демократ и въобще не се вписва в днешното време. Това е една ретроградна личност. Той не е десен, а крайно ляв, дори, бих казала, че има сталинистки профил. Няма дясна партия, която да проповядва национализация и да иска да не сме част от Европейския съюз! Земеделските лидери, от времето на Стамболийски, а преди това и Раковски, са работили за Европейска федерация. Това е най-голямата идея, осъществена след Втората световна война.

Положението, в което се намираме сега е жалко. И може би затова хората излязоха на протест и искат оставката на правителството и нови избори. Защото кабинетът “Орешарски” не представлява българския народ. Да се надяваме, че постоянството на хората ще ги накара да обърнат внимание на това, което става на улицата, а не да спекулират и да твърдят, че някой плаща на протестиращите. Така се говореше и през 1997 г., когато българите протестираха, също и за “града на истината”. Това са пропагандни методи от едно време.

– Опитват се да неглижират всичко, което не им е удобно.

– За жалост много хора вярват на такива спекулации – кажи на някого, че някой получава пари и те го приемат за истина. А не приемат, че това е въпрос на убеждение. Аз познавам много хора, които ходят на тези протести. И никой не им плаща.

– Задължително ли е протестът да има лидер, за да постигне целта си, или самата активност на гражданското общество е достатъчно условие за това?

– Необходимо е гражданското общество да се обедини около определени каузи и да работи за осъществяването им. Вероятно ще бъде формулирано какво конкретно биха искали да се случи след оставката на кабинета. Важно е обаче, че тези протести са факт, че има събуждане на гражданското съзнание на българите. На бунтът на българите обърна внимание и Европейската общност, откъдето настояват правителството да не се прави на сляпо и глухо, а да чуе хората.

– Обединяващо искане са промените в Изборния кодекс. Според вас трябва ли да бъде написан изцяло нов кодекс или да се направят само изменения?

– Ако искаме това да стане в кратки срокове, трябва да бъдат направени промени в Изборния кодекс.

Има различни предложения, сред които са намаляването на бариерата от 4% за влизане в парламента, както и субсидиите за партиите.

– Субсидиите са много дебатирана тема. Мненията са различни – през намаляването им до тяхното премахване. Какво е мнението Ви по този въпрос?

– Необходимо е политическите партии да получават държавна помощ. Другото отваря вратите за корупцията. Знаете, че има хора, които си купуват участието в парламента. А това не е добре. Що се отнася до размера на субсидиите, не мисля, че те са толкова високи. Ако тези средства бъдат силно редуцирани, това ще задуши партиите, което не е демократично.

– Вотът на 12 май остави десницата извън парламента.             След дискусията за консолидацията на център-дясното пространство, която се проведе на 18 юли, каква е прогнозата ви за неговото бъдеще, оптимист ли сте?

– Призовавам всички център-дясно партии да се замислят сериозно за своята роля в българското общество. За мен те са абсолютно необходими на демократичния процес. Консолидираната десница трябва да изиграе своята много важна роля за стабилизирането и нормализирането на политическия живот у нас. Затова искам да бъда оптимист за нейното бъдеще.     Ако говорим за Реформаторски блок, не трябва да забравяме, че основните реформи в България бяха направени по време на управлението на ОДС. Беше възстановена собствеността, спря инфлацията, страната бе поставена на европейската политическа карта. Също така това управление водеше една много разумна политика по време на конфликта в Косово. Затова център-десните партии имат огромното задължение пред българския народ – да продължат да бъдат тази сила, която да заздрави позициите ни в Европа. А не да излизат на преден план ретроградни формации, които искат да се омаловажава членството ни в Европейския съюз.

– Говоренето вдясно обаче остава трудно. От една страна се говори за обединение, но от друга опитите за разцепление не спират.

Да, това за жалост е вярно, тъй като и там политическият егоизъм надделява и тази отговорност пред българските граждани не се проявява както трябва. Сега и СДС, и ДСБ имат нови ръководства. Ние сме дали заявки за срещи с тях, тъй като диалогът е много важна част от демократичния процес. Те още не са отговорили. Но в политиката, дори и да не си съгласен с някои неща, разговорът с твоите съмишленици е задължителен. Така че, ние сме направили необходимото.

Считам също, че и ГЕРБ има своето място в тази общност.

– Г-жо Мозер, ПП Обединени земеделци е пред редовен конгрес. Вие бяхте на заседанието на Управителния съвет, на което той бе насрочен. Как оценявате състоянието на организацията сега?

– Заседанието мина спокойно и конструктивно. Сега организацията трябва да започне подготовката за провеждането на конгреса, да се проведат общински и областни конференции.

Трябва да бъдат подготвени и промени в Устава. Според мен в него трябва да се запише, че УС има председател, а не както е сега.

Надявам се, че този конгрес ще консолидира организацията. Разбира се, преди такъв форум винаги има хора, които мърморят.  Въпреки че по време на изборите, почти нищо не са направили. Зная, че Петя Ставрева е работила много усърдно по време на предизборната кампания. Има обаче хора, които никога нищо свършено не признават, а имат задни цели. Но аз искам да вярвам в бъдещето на нашата организация, която е честна и демократична. И затова ще успее!

– Факт е, че в политиката трябва да се чете между редовете. Вие какво прочитате – повече лоши, или повече добри неща за Обединени земеделци? 

– Винаги е имало проблеми в организацията, но те са били преодолявани. Имало е и интриги, но те са били надживявани. Имало е също и опити тя да бъде поставена на колене и да е като фигурант, но тези опити не са успявали. Политическата работа е една непрекъсната борба. Въпросът е човек да има убеждения и принципи, които да отстоява, за да бъде победител.

– А не смятате ли, че преди конгреси в земеделския съюз винаги е имало революционни ситуации?

– Да, защото в съюза винаги е имало агент-провокатори. Всеки път, когато организацията се стабилизира, те се появяват и се опитват да я разцепват и да я поставят в трудни положения. Но и това беше преодолявано в миналото и сега. А това е много важно както за нашата организация, така и за българската политика.

Много съм доволна от това, което Петя Ставрева прави  като председател на Обединени земеделци. Тя е един принципен човек, работи много, познава много добре земеделския сектор и намира начини да му помага.

За жалост правителствата досега са оставяли този сектор на заден план, а той и сега дава по-голямата част от Брутния вътрешен продукт. Би трябвало развитието на земеделието у нас да бъде приоритет, независимо кой е на власт. Но да се надяваме, че в бъдеще това ще се промени в правилната насока.

– А какво искате да кажете на земеделците преди конгреса?

– Нека не се поддават на клюки и необосновани твърдения. Да търсят истината и да се консолидират в редиците на Обединени земеделци. Защото, виждате, други земеделски организации отидоха към БСП. И на Славовица тази година те бяха със социалистите, с наследниците на убийците на Никола Петков, което е кощунство!

Но и това ще мине, ще се отсее. И, както виждате, за тях не се чува, никой не ги търси, защото те представляват само себе си, а не земеделската идея.

 

Интервю на Татяна Атанасова

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
featured_euparppet
Петя Ставрева: Президентът да наложи вето на актуализацията на бюджета

Управляващите трябва да чуят гласа на общините при разпределение на финансовите ресурси Решението на правителството на БСП, ДПС и Атака...

Close