Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Петя Ставрева: Мястото на Земеделския съюз не е под шапката на комунистите

Петя Ставрева: Мястото на Земеделския съюз не е под шапката на комунистите

Петя Ставрева: Мястото на Земеделския съюз не е под шапката на комунистите

– Г-жо Ставрева, Обединени земеделци са част от традиционната десница, която за пръв път след промените няма представители в парламента. Защо според вас хората отново избраха статуквото?

– На 12 май българските граждани не избраха разумна алтернатива на популизма и политическата олигархия. Голяма част от нашите сънародници гласуваха за партиите на статуквото, които са част от поредица неуспешни управления.

Изборите бяха белязани от много манипулации и липса на реален дебат за политики и приоритети за развитието на страната.  Предизборната кампания протече на фона на шумни скандали за търговия с влияние, компромати, злоупотреби със СРС-та…Този фарс сериозно деформира демокрацията, която у нас продължава да е по-скоро фасадна.

Но за мен най-притеснително е, че след предсрочните парламентарни избори голяма част от българските граждани загубиха своето политическо представителство.

– Какъв е пътят на център-десните партии в тази ситуация?

– Разумният път е консолидация на принципна основа, без удари под кръста, егоизъм и лицемерие. Много време в демократичното пространство се работеше на принципа: „разделяй и владей”. И резултатите не закъсняха – голяма част от земеделците и демократите днес нямат представителство в парламента. Тава означава, че техният глас няма да се чува при взимането на важните решения за бъдещето на страната.

След изборите разговарях с представители на ръководствата на партии от традиционната десница и обсъдихме възможностите за диалог и обединяване на силите в център-дясното пространство.                                           Ние от Обединени земеделци винаги сме настоявали за консолидация на земеделците и демократите, защото историята ни учи, че „съединението прави силата”!

– Веднага след изборите се заговори за създаването на нов десен проект. Не смятате ли, че една нарочно създадена партия няма да помогне, а ще доразбие дясното? Чуха се и тълкувания, че един такъв субект отново ще обслужва нечии олигархични интереси.

– За мен не е добро решение да се създава единен политически субект, който да „претопи” съществуващите партии. За нас от Обединени земеделци подобни инициативи не са приемливи, защото сме представители на земеделското движение, което има история, традиции, принципи и идентичност, различни от тези на останалите партии.                        Чуват се и призиви за събиране на „трохите”, което показва много високомерно отношение от страна на партии, които също не прескочиха изборната бариера.

Убедена съм, че успешната консолидация в център-дясното пространство ще се случи само при взаимно зачитане и толерантностмежду отделните организации. Обединението на десницата не може да става по механичен път –  като съберем лидерите под една абревиатура. Това ще е някакво политическо ГМО, което ще е поредният опит за подмяна в демократичния спектър.

И друго важно условие – обединението трябва да е около приоритети и реформаторски решения за ускорено развитие на родината ни.

– А как ще коментирате новата конфигурация в земеделските среди – организации, които досега са се определяли като център-десни, хем играят с Коалиция за България и имат депутати в червената група, хем говорят за обединение на земеделците?

– На изборите видяхме, че председатели на земеделски формации търгуват с организациите си за едно депутатско място. За мен това е недопустимо. Може би социалистическата партия и подвластните й земеделски структури подготвят нов Отечествен фронт?!

Мястото на Земеделския съюз не е под шапката на комунистите.                  От Обединени земеделци няма да участваме в поредния сценарий за псевдообединение, което да обслужва политическите ни опоненти. Ние продължаваме усилията за възраждане на земеделското движение в България, защото днес страната ни се нуждае от силен и независим Земеделски съюз на свободни и предприемчиви хора. Това ни завещаха славните земеделски апостоли, които отдадоха живота си за мир, хляб, свобода и народовластие!

Миналата седмица парламентът избра на косъм правителството на Орешарски. Как определяте новия кабинет и с какво време разполага той, според вас?

Новото българско правителство с премиер Пламен Орешарски не е нито програмно, нито експертно. Заявката за такъв кабинет остана само на думи. В действителност българското общество отново е поставено пред свършен факт – кабинет на нова тройна коалиция, който ще работи в сянката на сиви кардинали, партийни обвързаности и лобистки интереси. Олигархията си има правителство, а политическите монополи са на сцената…и държат кормилото на държавата! Трудно е да се прогнозира колко време ще издържи във властта „миксът” Орешарски. Сигурно е обаче, че този кабинет ще взима решения под натиск от много посоки. А това означава, че българският народ ще е заложник на чужди интереси.

Факт е, че едно от първите неща, които премиерът Орешарски заяви, е  рестартиране на проекта “Белене”. Тоест, ще работи за интересите на ядрената олигархия в БСП…

– Респективно – как оценявате старта на парламента и агресивния тон, който бе зададен още в началото?

Доверието в парламента ще продължи да се срива, ако съдим от поведението на новоизбраните депутати. Вместо дебати за политики и представяне на позиции, сме свидетели на размяна на грозни реплики, които са по-подходящи за улицата.

БСП, ДПС и АТАКА си сформираха мнозинство и без депутатите от партията на Борисов ще прокарват закони, ще гласуват назначения от високия ешалон на властта и ще продължат „мирното съвместно съществуване”. Бившите управляващи от ГЕРБ спечелиха изборите, но загубиха властта и са много нещастни от отреденото им място на опозиция. В същото време новата тройна коалиция се готви за реванш

и се заканва да извади на показ „прегрешенията” на предното управление. По всичко изглежда, че ще продължи сагата с взаимните обвинения, компроматите и оправданията с предишната власт. А това не предвещава нищо добро за България…

–  Г-жо Ставрева,  след всичко казано дотук, за какво ще призовете земеделците, какво ще им кажете на Славовица?

– На 15 юни призовавам всички земеделци и демократи да почетем заедно на Янини грамади земеделския лидер, държавник и реформатор Александър Стамболийски.

На нашата земеделска голгота над село Славовица ще отбележим 90 години от гибелта на нашия трибун и ще отправим поглед към утрешния ден на земеделското движение и на България. Предстои ни много работа за укрепване на структурите на нашия съюз, за продължаване на консолидацията на земеделците, за по-добро присъствие в обществено-политическото пространство.

Време е Земеделският съюз да стане двигател на промяната в демократичния спектър като обединяваме хората, които споделят принципите на демокрацията и искат да живеят в просперираща европейска България.

Интервю на Татяна АТАНАСОВА

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
slide_oza
П О З И Ц И Я на ПП Обединени земеделци Кабинетът “Орешарски” – заложник на плаващо задкулисно мнозинство

Новото българско правителство с премиер Пламен Орешарски не е нито програмно, нито експертно. Заявката за такъв кабинет остана само на...

Close