Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Розопроизводителите писаха до Брюксел в защита на розата и лавандулата

“Силно сме притеснени от предложенията в доклад на Научния комитет по безопасност на потребителите на ЕС от юни 2012 г. за ограничаване до 0,01%  в парфюмите на 12 съставки, между които има и три от розово масло и лавандула, чието регулиране в момента е обект на дискусии.

 

Розопроизводителите писаха до Брюксел в защита на розата и лавандулата

Розопроизводителите писаха до Брюксел в защита на розата и лавандулата

За българските производители на роза и лавандула това е тревожен сигнал за лобиране на високо ниво в европейските институции, който цели да ограничи пазарната реализация на тези култури.” Това се казва в писмо до Дачиан Чолуш – Комисар по земеделие и развитие на селските райони,  изпратено от Националния клонов съюз на производителите на етерично-маслени, маслодайни и енергийни култури в България и Българската асоциация на фермерите.

 

“Маслодайната българска роза е стратегическа култура за България. Българското розово масло е уникален продукт. Затова ние смятаме, че и при най-малко съмнение за опити за прокарване на ограничения в ущърб на българските розопроизводители, трябва да реагираме незабавно” се казва в документа, изпратен и до редакцията на вестника.

 

Прибързани законодателни промени могат да доведат до сериозни последици и до масови фалити в редица браншове, предупреждават от двете браншови организации. “За българската действителност това би означавало удар върху един традиционен за страната ни отрасъл, какъвто е розопроизводството и розопреработката – емблема за родината ни и същевременно основен източник на поминък за цял един регион – Розовата долина. Сходна е съдбата на производството и преработката на лавандула, поминък на хиляди български семейства”, се посочва в документа.

 

Земеделските производители от България се противопоставяме на политики и документи, ограничаващи употребата, т.е. пазара на българско розово масло и лавандула, заявяват от Националния клонов съюз и от Асоциацията на фермерите.

Те изразяват своята убеденост, че “Европейската комисия няма да се поддаде на натиск за прокарване на лобистки текстове в европейски документи”.

От бранша заявяват готовност да представят пред компетентните органи в Брюксел

изследвания на лицензирани лаборатории към Научни институти в България, които доказват уникалните и лечебни свойства на продуктите от маслодайната роза и лавандула.

 

Националният клонов съюз на производителите на етерично-маслени, маслодайни и енергийни култури в България изготвя предложения за промяна в европейското подпомагане на производството на етерично-маслените култури, които скоро ще бъдат изпратени в Европейската комисия, завършва писмото.

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Българите бойкотираха референдума

Българските граждани отказаха да участват в един уговорен мач и бойкотираха референдума за нова АЕЦ. Близо 80% от нашите сънародници...

Close