Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Доц. д-р Величка Рангелова: Високите лихви спират кредитирането

 Доц. д-р Величка Рангелова

Доц. д-р Величка Рангелова

“Благодаря на ПП Обединени земеделци за това, че организираха тази дискусия по проблемите в земеделието. Аз присъствам вече на трети такъв форум и виждам колко дълбоки, болезнени проблеми се поставят. За да ги чуе, днес тук трябваше да бъде и министърът на земеделието заедно с хора от своя екип. За жалост обаче представители на агроведомството няма, няма и чуваемост по проблемите в сектора.” С тези думи започна лекцията си икономическият експерт доц. д-р Величка Рангелова.

Политиката в земеделския сектор зависи много от макроикономическите политики на правителството. У нас обаче 22 години няма никаква визия за страната, няма стратегия за развитието на агросектора и нещата, по думите й, са “тотално сбъркани”.

Тя заяви, че демографският проблем у нас не е в ниската раждаемост, а в голямата смъртност през последните години и в миграцията на населението.

Липсата на перспектива пред младите хора е причината те да напускат страната, каза д-р Рангелова и припомни, че България продължава да е във валутен борд. А това означава, че преходът у нас още не е свършил. Валутният борд по принцип трябва да трае само няколко години, а в България вече минаха 15 години от неговия старт. Експертът даде за пример Аржентина, където бордът “изгърмя” преди години. Днес обаче южноамериканската страна има БВП с 2400 долара повече на глава от населението отколкото ние.

Д-р Рангелова посочи, че страни като Чехия и Унгария, близки до нас, произвеждат в пъти повече животинска и растениевъдна  продукция. Това също е доказателство за отсъствието на помощ от страна на правителствата за агросектора.

За развитието на земеделието съществена роля играе кредитирането, посочи д-р Рангелова. Във връзка с това тя припомни, че по програмата „Джереми” („Съвместни европейски ресурси за малки и средни предприятия”) от Европейския съюз са били отпуснати 600 млн. евро. Средствата са били предназначени за развитието на гаранционните фондове, но от правителството тогава ги преразпределят между 5-6 банки, които да се разпореждат с тях. Такова нещо, по думите й, няма никъде по света.

Другата основна причина, за да не се развива кредитирането у нас са “убийствено високите лихви”, допълни д-р Рангелова. Банките искат 150 % обезпечение на кредита, което е непосилно за земеделските стопани. И тук е ролята на гаранционния фонд, какъвто у нас няма, посочи експертът. Тя даде за пример държави като Турция и Полша, където са отпуснати по 100 млн. евро именно за тази цел, което улеснява кредитите. Докато у нас “бордът ни е свил и как ще излезем от него не се знае, но вероятно ще бъде с гърмеж”, предполага д-р Рангелова. Тя припомни, че при нас инфлацията е била 180 %  в началото на борда, а в Европа е 27-28%. И едно евро днес реално е 4,50 лв. и през следващите 4 години ще достигне 6 лв. Тоест, излизането от борда ще е с 200-300% инфлация.

При тази стагнация на финансовата система не може да се очаква развитие и благоденствие, категорична е доц. Рангелова. Освен това вътрешното потребление в България (показател, по който сме по-зле от Албания) е убито и не стимулира производството, икономиката и земеделието.

 

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Брой 48

Close