Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Лобистка редакция махна задължителния етикет за ГМО

Лобистка редакция махна задължителния етикет за ГМО

Лобистка редакция махна задължителния етикет за ГМО

Лобистка поправка махна от етикета указанието за ГМО във фуражите. С промяната на текста в последния момент и замяната на едно „и“ с „или“ Комисията по земеделие и гори внесе поправка в Закона за фуражите, която беше приета без дебат на второ четене в Народното събрание. С нея отпада задължителното етикетиране за наличие на ГМО във фуражите.

Отворено писмо до Президента Плевенлиев бе изпратено от шест неправителствени организации, сред които Екологично сдружение “За Земята”, партия “Зелените” и Движението за хранителна независимост. Те бяха подкрепени от депутатите от Синята коалиция, които на среща с юристите на президента Росен Плевнелиев на 29 ноември т.г. поискаха той да наложи вето върху този член от закона.

От МЗХ твърдят, че не се правят изменения и допълнение на чл. 23-в в действащия Закон за фуражите, който визира етикетирането на фуражи, съдържащи ГМО. Напротив, казват оттам, въведени са допълнителни изисквания към операторите във фуражния сектор, които предлагат съдържащи или състоящи се от ГМО фуражи.

Всъщност внесената редакция регламентира, че “операторите във фуражния сектор, които пускат на пазара пакетирани или насипни фуражи, съдържащи, състоящи се или произведени от ГМО са длъжни да предоставят на купувачите резултати от лабораторни анализи за това, че фуражът съдържа, състои се или е произведен от ГМО, както и уникалния код на ГМО в придружаващите партидата документи ИЛИ върху етикета на продукта”. Така приетият текст дава на производители правото да избират дали да посочат ГМО-ата в придружаващите документи или върху етикета.

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Собственици искат арендата да се обвърже с добивите
Собственици искат арендата да се обвърже с добивите

Гражданско сдружение „Собственици на земеделска земи - арендодатели” иска промени в сега действащият закон за наемните отношения на земеделските земи,...

Close