Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Стартира покупко-продажбата на млечни квоти

Фиксираната цена за килограм мляко падна на 0,01 лв. за настоящата квотна година

Стартира покупко-продажбата на млечни квоти

Стартира покупко-продажбата на млечни квоти

Започна процедурата за покупко-продажба на индивидуални млечни квоти на фиксирани цени, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

„Квотната борса“ се прилага за четвърта година в България. С нейна помощ млекопроизводителите, които искат да разширят дейността си на пазара, могат да купят допълнително количество квоти, а тези които не могат да ги реализират имат възможност да се освободят от квотите си, т.е да ги препродадат.

Всеки производител може да притежава, както квота за доставки (всяка доставка на мляко до изкупвач), така и квота за директни продажби – всяка продажба или предаване на мляко, която се извършва директно от производителя към потребителя.

Фиксираната цена за килограм мляко за настоящия квотен период 2012/2013 г. за  доставки е 0,01 лв. Цената за килограм мляко за директни продажби също е 0,01 лв., т.е. в спрямо миналата година фиксираната цена на килограм за доставки и за директни продажби е паднала с 0,06 лв. Общата стойност на покупко-продажбите за предишния квотен период е над 1 млн. лв.

Млекопроизводителите, които искат да купят индивидуална млечна квота, могат да подават заявления в областните дирекции на ДФЗ – в отделите „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” по адрес на регистрация на физическото или юридическо лице.

Покупко-продажбата на квоти е част от квотната система, въведена в страните от Европейския съюз. Нейната цел е да постигне оптимален баланс между търсенето и предлагането на мляко и млечни продукти. Чрез т. нар „квотна борса” млекопроизводителите, които искат да разширят дейността си на пазара могат да купят допълнително количество квота, а тези които не могат да ги реализират имат възможност да се освободят от квотите си.

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Стартира подпомагането по лозаро-винарската програма
Стартира подпомагането по лозаро-винарската програма

От 1 август 2012 г. лозарите и винопроизводителите могат да кандидатстват за финансиране по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския...

Close