Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

Четири мерки в подкрепа на българските животновъди

Четири мерки в подкрепа на българските животновъди

Четири мерки в подкрепа на българските животновъди

Аграрният министър д-р Мирослав Найденов е предложил четири мерки в подкрепа на българските животновъди заради поскъпването на суровините. Това е обявил той след срещата при премиера Бойко Борисов с представители на животновъдния сектор, млеко- и месопреработватели и представители на големите търговски вериги.

Първата мяркае Министерство на земеделието и храните да поиска от Брюксел изплащането на субсидиите на глава добитък да бъде извършено след 15 октомври, което да бъде с два месеца по-рано от предвиденото. Втората мярка е през месец януари 2013 г. животновъдите да получат допълнително 27 млн. лв., с което да се достигне тавана на помощта за тях. Третата мярка е Държавен фонд „Земеделие“ да разсрочи целевите кредити на животновъдите.

Четвъртата мярка е свързана със засилването на проверките от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на млечния сектор и вноса на млечни продукти.
Според Найденов правителството дава рекордни субсидии на животновъдите, а положението в сектора не се подобрява и цените за потребителите не се понижават. През2012 г. помощта за българските животновъди ще достигне 200 млн. лв.

Премиерът Борисов е разпоредил на Националната агенция по приходите, ДАНС и Икономическа полиция да извършат проверка по отношение на финансовите потоци в животновъдството и на големите вериги за хранителни продукти, на плащането на данъците и каква част от производството е в сивия сектор. Целта е да се установи къде по веригата производител-търговец се получава „изкривяване“ в цените.

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]
Read previous post:
Тези деца не подозират, че духовно празни хора искат да им затворят пътя към храма...
“Защо е този път, щом не води към храма?”

Законопроектът за детето възражда срамните табута на комунизма   Татяна АТАНАСОВА “Защо е този път, щом не води към храма?”...

Close