Тел.: (02) 987 08 71
Englishgb

История на земеделското движение в България

Първият Земеделски съюз е организиран в България през 1899 г. Идеята е била Съюзът да бъде професионална непратийна организация, в която членове могат да бъдат само селяни. Първоначално Съюзът спечелва голяма подкрепа сред селячеството като организира мирни демонстрации срещу несправедливата данъчна политика на правителството. Макар че Съюзът остава без определена политичска ориентация, на третия му конгрес се гласува земеделците да основат политическа партия. Така през 1901 г. Земеделският съюз става Български Земеделски Народен Съюз (БЗНС) – официалната селска партия на България. Оттогава-насам земеделски кандидати участват в местните и общодържавни избори.

След това, в продължение на повече от 20 години БЗНС остава част от българския политически живот, независимо от липсата на идеологическа рамка. Този недостатък е поправен от Александър Стамболийски, който публикува серия от теоретични статии за ролята на селските маси в държавата и историята, а в крайна сметка и поема контрол над партията БЗНС. През 1909 г. той написва книгата “Политически партии или съсловни организации”, в която се съдържа изложение на идеологията на БЗНС. Към 1918 г. Стамболийски вече е начело на партията. След Първата световна война България е в състояние на тежка социална и икономическа криза и българските институции и всички стару партии са загубили почти изцяло авторитета си. Това отваря врата за БЗНС и през 1920 г. Стамболийски идва на власт, печелейки всенародна подкрепа.

Следвоенните години са трудни за правителството и сред повечето политически фракции и групировки скоро се поражда недоволство от Стамболийски и БЗНС. На 9 юни 1923 г. блок от военни фракции организира и преврат и сваля от власт режима на Стамболийски. Министър-председателят е злодейски убит и се превръща в един от мъчениците на българската демокрация. След Втората световна война някои крила на БЗНС се съюзяват с комунистите (като част от Отечествения фронт) и оказват известно влияние върху земеделската политика на България до падането на комунизма през 1989 г.

Политическа партия Обединени земеделци се гордее със Земеделското движение и неговите легендарни водачи като със свое наследство и се старае да запази и предаде нататък същината на идеалите на Стамболийски, с убеждението, че България на 21 век има нужда от тях.

Leave a Reply

Публикации

Адрес

12 бул. "Витоша", 1000, София
Тел.: (02) 987 08 71
Централа Партия "Обединени земеделци"
Website: http://zemedelci.org
[email protected]